luni, 27 aprilie 2015

Chatham House Expert Group
Summary
Western Responses tothe Ukraine Crisis
:
Policy Options
6
March 2014

  • Un Prospectiv .
    "On 5 March 2014 Chatham House convened a special roundtable with a group of leading experts on Russia and Ukraine, and on the West’s relations with those countries, in order to consider options that are now available to the West in response to Russi
    a’s actions in Crimea and other parts of Ukraine. 

    The meeting included former ambassadors, business leaders and experts on various aspects of Russia, such as its economy, military and foreign policy. There was a wide range of views and opinions on the best way of handling the situation."

    Stiu si eu... ?

    Oricum, aici sunt 2 planuri ce se intrsecteaza: Pe primul pare a fi nevoia Vestului de a da Rusiei o lectie. Altfel, se'nvata lumea prost. Pe al doilea plan, devine clara ideea ca Vestul vrea sa proiecteze o reactie mai grozava in anticiparea pasului nr. 2 ruso-crimean; adica negocierile continua, la alt nivel.

  • Gheorghe Gradinaru Un Prospectiv in opinia mea relevanta mesei rotunde si publicarea discutiilor imediat(contrar normelor Chatham House- unele sunt publicate mai tarziu si altele de loc) consta in punerea in discutie a unei palete aproape complete de optiuni din care functie de evolutia situatiei si a sugestiilor primite sa se aleaga cea mai buna strategie.Pe de alta parte , eu inteleg faptul ca pina in prezent UE si SUA nu au o strategie coerenta mai ales legata de evolutia situatiei din Ukraina si cauta solutii

  • Un Prospectiv .
    Draga GG, incerc sa vad dincolo de mecanica intalnirii, cu care n-am cum sa nu fiu de acord in principiu si alte circumstante. Numai ca: 


    Pe de-o parte, am vazut cu toti la Grup postari despre fosti si actuali ganditori si practicieni ai statecraft-ului si politicilor internationale din SUA spunand ca nu-i o idee prea grozava sa se escaladeze porcaria. Sa nu mai zicem de interesele (preponderent comerciale, e drept) EUropene ce se exprima in aceeasi directie.

    Pe de alta, ce fel de raget vine din spatele anonimatului dela CH, al unui leu sau soarece? Traim in plin post-modernism, iar soarecii si leii se confunda ca parte a jocului.

  • Todosiciuc Bogdan Adrian Nu mai au ce reactie sa mai dea. In Crimeea va fi un referendum si in functie de rezultat, care e previzibil, Rusia va castiga un nou teritoriu. Pe aceleasi principii s-a separat si Muntenegru de Serbia, si Sudanul de Sud de Sudan. Putin nu e prost, merge pe precedente existente de secesiune, singurul nou precedent ar fi unirea cu o alta tara, dar cum e cu "democracy" nu vad cum multe state ONU s-ar impotrivi procesului, ba chiar multe l-ar sustine. Deci pregatiti-va de secesiunea Ucrainei. Probabil, daca va merge strategia Rusiei cu Crimeea, vor incerca la fel si in estul si sudul Ucrainei. http://rt.com/news/crimea-referendum-status-ukraine-154/
    A referendum on the status of Crimea will be held...
    RT.COM

  • Gheorghe Gradinaru Nu stiu situatia Sudanului de Sud dar legat de Muntenegru situatia este diferita.Muntenegru a devenit independent prin referendum fiind un membru al unei uniuni statale USMhttp://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/1874523.stm
    Text of the agreement on principles of relations between Serbia and Montenegro.
    NEWS.BBC.CO.UK

  • Un Prospectiv .
    Fie partitie, fie federalism (excesiv), AA. Daca Vestul reuseste sa-i convinga pe rusi ca-i serios, va fi federalizare. Altfel, poate fi si razboi dela vreun ciot Nato aruncat in fatza ursului rusesc.

  • Todosiciuc Bogdan Adrian Se vrea evitarea razboiului direct NATO-Rusia cu orice pret. Singurul razboi ar fi unul proxy, o insurgenta ucraineana in Crimeea, dar cu mici sanse de reusita. Cand e vorba de puteri nucleare nimeni, nici SUA, nu se mai joaca cu sabia asa usor. Daca Rusia era ca Irak-ul era atacata deja. De altfel fac pariu ca daca Ucraina isi mentinea arsenalul nuclear si nu renunta la el in 1994 azi nu avea nici o problema, nici cu estul nici cu vestul.

Niciun comentariu: