marți, 28 aprilie 2015

La déclaration de Madame Merkel:" Puisqu’une Europe fédérale n’est pas possible et n’est en réalité même pas concevable d’un point de vue allemand, et si une mise en « cohérence » qui ne signifie rien d’autre que d’accepter la totalité des conditions allemandes ne se fait pas, alors l’Allemagne est prête à faire son deuil de l’Euro. " Madame Merkel voudrait faire de cette alternative une menace pour nous forcer à accepter l’idée de ses « contrats ». Au contraire, nous devons la prendre au mot et lui proposer au plus vite la dissolution de la zone Euro. Mais, pour cela, il faudra un autre gouvernement, et un autre Premier Ministre, que celui que nous avons.
Il est caractéristique et à vrai dire symptomatique que Madame Merkel...
POLITIQUE-ACTU.COM

  • Smaranda Dobrescu Despre aceste contracte discutate si agreate in cadrul Consiliului European de Iarna, presa noastra nu vorbeste, desi au o importanta majora. De ce? Poate pentru ca nici reprezentatul nostru la Consiliul European nu a dat atentie in declaratii acestei noi pozitionari de risc a Romaniei.

  • Costel Gilca EU inteleg rigoarea germana. Chair ma uitam in seara asta intr-o casa germana. Aici si in interior e putina austeritate. SI i spuneam sotiei: daca Merkel le spune germanilor...de astazi va trebui sa economisim 1 euro 80% vor face acest lucru pentru ca asa sunt ei. IN schimb....daca in Franta/Italia/Spania premierul spuen acelasi lucru...nu sunt sigur ca se va intampla!

  • Smaranda Dobrescu La noi se intampla fara sa ne anunte nimeni inainte.

  • Un Prospectiv .
    Costel Gilca, franceza mea nu mai e ce obisnuia sa fie, insa ma intreb, ce legatura exista intre articol si presupusa rigoare germana?


    Am retinut insa din articol ceea ce am semnalat si noi in studiul nostru: 
    1) EUro serveste Germania;
    2) In numele EUro sunt sacrificate economiile tarilor dezavantajate de arhitectura EUro. 

    Concluzia este ca sacrificam economii nationale de dragul Germaniei. Cum nu ma astept ca cineva sa sufle in front la Bucuresti, ma bucur ca altii isi dau seama si cantaresc optiunile, in cunostinta de cauza si fara complexe de periferie.

  • Costel Gilca aceasta este esenta conceptiei germane:

  • Costel Gilca En échange d’une garantie de souveraineté, car vous aurez « librement » accepté ces « contrats », engagez-vous à respecter certaines règles contraignantes dans une structure de contrats vous liant à l’Allemagne.

  • Costel Gilca ceea ce cere Germania este perfect adevarat: austeritate. Pe aceasta austeritate se fudndamenteaza economia germana. Pe felul de a sti sa cheltuiesi banii pe care ii ai. Multi putini, nu te arunci sa ii cheltui. In plus austeritate ainseaman si rigoare in munca, seriozitate. 
    Restul cu contractul, cu avantajul etc....sunt fumigene. E normal ca euro sa avantajeze tara ce mai puternica. IN acest moment est eGermania pentru ca...stiu sa consume exact atat cat trebuie. Nici mai mult nici mai putin.

  • Un Prospectiv .
    Costel, iti multumesc pentru atentie si detalii. 


    Hai sa ne intelegem: Romania nu s-a zbatut atat sa se integreze in Reich nr. 4, ci in Uniunea Europeana--o uniune de egali. In cazul acesta, de ce sa semneze un contract cu Germania? Nu-s suficiente contractele de aderare cu UE?

    Hai sa-ti mai spun ceva. Afirmi ca-i normal ca EUro sa avantajeze tzara cea mai puternica. FALS! EUro trebuie sa avantajeze TOTI membrii familiei europene. Altfel, daca Germania vrea sa subordoneze restul, sa mai scoata odata tancurile din cazarmi.

    Problematic gasesc faptul ca politicieni de 2 lei (citeste: basei, pedelei, zgonei, pontaci si alti uselei) nu fac caz, ca si cum Germania ar avea dreptate, nu doar bani si o economie ce doar MOMENTAN e inainte. Nu-i nimic, am incredere ca alti sudisti nu vor inghiti afronturile germane, dupa cum n-au facut-o nici in alte conditii.

  • Smaranda Dobrescu sa e, Costel. poporul german e admirabil, indura cu stoicism privatiuni in speranta unor zile mai bune. Ei au si incredere in liderii lor, cu toata reforma Hartz a pietii muncii care le-a taiat salariile si le-a adus o gramada de slujbe proaste, lipsite de asigurari. Care e castigul? Exportul disproportionat de mare al germaniei in comparatie cu toate celelalte tari, deflatia ca trend general, riscul deflatiei provocat tarilor mici. Si totusi, Germanii sunt de accord. De ce n-ar fi daca pana la urma vor pastra hegemonia? Care sunt insa avantajele tarilor mai mici, precum Romania la capatul unui ciclu de austeritate de inca 10 ani? Scapa cine poate!

  • Costel Gilca Cu Romania e o boala mai mare si mai profunda. Austeritatea nu a avut coerenta si uneori nici logica. In plus nu a fost sutinuta de o politica economica reala, de un schimb comercial favorabil. Nu am vazut pe presedintele RO in aproape nicio tara sa dsicute acorduri economice. Am vazut-o insa pe Merkel mergandintinsa de vreo 3 ori parca in CHia sa dsicute chestiuni comerciale. Am vazut-o pe Merel avand o pozitie corecta fata de Putin (in timp ce noi latram la aceasta mare piata). 
    Asadar, austeritatea trebuie insotita de masuri economice viabile, de exporturi sau de investitii straine. Spuneati ca Germanai exporta....da, exporta pentru ca au stiut sa incheie acorduri comerciale! Noi....doar am taiat si...atat!
    Nu e vina Germaniei ca tarile mici nu sunt coerente nu stiu sa isi vanda mai bine ceea ce pot sau ar putea.

  • Costel Gilca Stiti, e ca si cum i-as spune copilului ca trebuie sa mancam mai putin ca nu avem bani, dar nu ma duc la serviciu sa fac bani! Cam asa si cu RO!

  • Un Prospectiv .
    Da domnule, se pare ca ne uitam la aceeasi problema, o reprezentam in termeni oarecum similari (Cu Romania e o boala mai mare si mai profunda. Austeritatea nu a avut coerenta si uneori nici logica...[si restul paragrafului]), insa din punctul meu de 
    vedere solutia trece prin punerea problemei spre avantajul legitim al Romaniei. Asta mai ales de catre si prin fiii si fiicele Romaniei raspanditi in cele 4 zari.

    N-am mare incredere in capacitatile celor dela putere astazi, in sensul ca daca ar primi o linie de credit oricat de generoasa, tot o varza ar iesi din mainile lor. 

    Datoram insa Romaniei sa se spuna adevarul despre tzara unde ne-am nascut si format, iar adevarul este ca Romania nu s-a integrat intr-o structura germana, ci una europeana. Inainte de a veni cu o lunga lista de carente ale romanilor, chiar si ale celor dela putere, m-as gandi la carentele Uniunii ce sistematic dez/avantajeaza pe unii si aceiasi. Cu ideea armonizarii europene, as merge mai departe la recomandari, dupa care i-as lua pe cei dela Bucuresti pe sus spre obiectivele europene de comun stabilite. 

    In termeni parentali, romanii destepti si inimosi de pretutindeni, impreuna cu cei ramasi in Romania, ar trebui sa puna problema altfel decat pana acum, iar copiii sa-si faca lectiile si ce mai e trecut pe lista asaincat seara sa ne prinda pe toti cu problemele rezolvate.

  • Costel Gilca Aveti dreptate. Ne-am aliniat unor obiective europene. Ei bine, intrebarea care se pune: stim noi in realitate adevaratele obiective ale UE.
    Daca ne ducem la origini vom vedea ca acestea erau exploratarea resurselor tarilor invinse:Germania. Se pare insa ca germanii au reusit sa intoarca istoria in avantajul ei. Eu nu sunt naiv sa cred ca UE este un club de binefacere, ci este o noua forma de dominare.

  • Un Prospectiv .
    "Eu nu sunt naiv sa cred ca UE este un club de binefacere, ci este o noua forma de dominare" 
    .

    A cui de catre cine, domnule?!
    .
    Si datoria fiecaruia care este, sa devina pe toate caile mai german/american decat germanii/americanii sau sa spuna adevarul? Din 1933 pana la un moment dat, a fi german insemna a fi cu Hitler. Pana la desegregare, a fi american insemna a fi rasist. Sa fi trait si grait adevarat ar fi insemnat altceva.
    .
    La ce foloseste libertatea daca nu poti gandi si rosti liber ADEVARUL?
    .
    Mult succes, domnule Costel Gilca, in a accepta conditia romanului printre germani! De retinut, in istorie roata se intoarce, iar pentru NEGHIOBII de germani de 2 ori in nici 50 de ani! Triumfalismul german are picioare... scurte.

  • Radu Cotet n-o fi Europa club de bienfacere, dar pentru Romania e mult mai bine sa fie in UE decit afara, in bataia vintului rece de la Kremlin

  • Un Prospectiv .
    Radu, bun venit la Grup!
    .

    Cam asta spunem si noi aici: http://blog.prospectiv.org/.../europa-intre-colaps-si...
    .
    Poti sari direct la Concluzii, dar sper sa citesti in intregime.

  • Radu Cotet Multumesc, citesc si ma documentez

  • Un Prospectiv .
    Niscaiva ditributie nu strica, in caz ca se suprapun concluziile, Maestre!

  • Radu Cotet In ceea ce priveste politica de austeritate laudata de unii din distinsii membri in cazul Germaniei, imi permit sa ridic urmatoarea intrebare: de ce oare FMI (adepta ei feroce de decenii incoace) a ajuns la concluzia ca aceasta politca nu mai e la moda si nu da rezultatele scontate? Si in acelasi timp, de ce noi poporul roman (in fine, 70% din participantii la vot) care am aruncat guvernul Boc la "groapa istoriei" din cauza politicii sale de austeritate dam din nou peste aceeasi politica altfel coafata?

  • Radu Cotet Apropo de Jacques Sapir, autorul articolului: "C'est un expert des problèmes de l'économie russe et des questions stratégiques, mais aussi un théoricien de l'économie qui s'est fait un nom sur des positions hétérodoxes très marquées sur plusieurs sujets et un engagement politique à la gauche de la gauche.

    Il a pris publiquement position pour la « démondialisation ». Après s'est interrogé sur l'avenir de la zone euro et l'éventuelle nécessité pour la France de sortir de l'euro, il plaide désormais pour une dissolution de la monnaie unique."


  • Radu Cotet Un euro-sceptic de meserie, de la stânga stângii 

  • Smaranda Dobrescu Asta e si farmecul parerilor diferite venite din diverse zone politice. Noi am postat cu placere si parerile filosofului german Habermas referitoare la lipsa de democratie din UE

  • Radu Cotet E interesanta placerea de a cita din aceeasi parte, cea a euro-scepticilor. De gustibus

  • Costel Gilca Dar de ce spuneti ca nu e bine alaturi de Rusia? Rusia a jucat un rol extrem de important in dezvoltrea Ro, incepand cu Regulamentul Organic. acuf faptul ca uram rusia....nu e nimic nou in Ro, ci se incadreaza in felul nostru de a ne ura dominatorii. I-am urat pe austrieci dupa episodul din 1718-1738, pe turci, cu episoade pe francezi,apoi pe germani si in fine pe rusi. peste 50 de ani ii vom urat si pe europeni!

  • Smaranda Dobrescu Din studiul care l-a indicat colegul meu se poate citi si intelege clar pozitia noastra de euro realisti si nu de eurosceptici. nu avem propuneri de abandonare a UE ci pozitii critice la adresa unor aspect de arhitectura, functionare si democratie si propuneri pentru Romania de a-si imbunatati situatia in cazul UE. Nu suntem un grup de eurosceptici. Suntem doar un grup care gandeste.

  • Radu Cotet Smaranda Dobrescu: Sa nu exageram totusi, mai sunt multi alti ganditori pe lumea asta. Iar unii folosesc si acuzativul corect - sorry dar nu m-am putut abtine 

  • Smaranda Dobrescu Multumesc de atentionare! Uneori gandul o ia inaintea clapelor

  • Costel Gilca ce este rau in a gandi ca UE nu e un club bun? de ce sa fiu pus la zid ca nu observ in 7 ani nicio schimbare majora, ci dimpotriva: taieri de salarii, somaj crescand, pierderi de locuri de munca ? nu imi dau seama pt tara asta care e avantajul?

  • Radu Cotet Smaranda: scuze dar evenimentele saptaminilor trecute din politica romaneasca imi sunt inca proaspete in minte, a fost o gluma amicala 

  • Smaranda Dobrescu Radu, bine ai venit in Grup! Se simtea nevoia animarii atmosferii grupului de armonioasa intelegere a evenimentelor cu o contrapondere de viziune inclusiv politica. Suntem un grup de dezbatere nu un grup care schimba poze cu pisicute.

Niciun comentariu: