marți, 28 aprilie 2015


(2014). Beyond neoliberalism: resilience, the new art of governing complexity. Resilience: Vol. 2, No. 1, pp. 47-63. doi: 10.1080/21693293.2013.878544
TANDFONLINE.COM

  • Un Prospectiv .

    Se ating multe aici. Ca o prima observatie, as merge pe anti-fragilitatea descrisa de Taleb mai degraba decat rezilienta astora. Apoi, iata ce concluzie se trage odata cu complexitatea la Joseph Tainter:


    http://fromabctoxyz.blogspot.com/.../joseph-tainter-on...

  • Smaranda Dobrescu Un exemplu de societate complexa este si orasul preistoric Tell Zeidan din nordul vechii Mesopotamii, cu o durata de viata intre anii 6000-4000 iCh .Principalele ocupatii erau comertul cu obsidian si producerea si prelucrarea cuprului. Disparitia lui, poate fi explicata prin teoria lui Joseph Tainter bazata fie pe disparitia resurselor fie prin exploatarea lor irationala. Altfel rezilienta este o teorie frumoasa si inteligenta pe care as aplica-o mai degraba la om: cum sa functioneze corect in prezenta socurilor... Rezistenta societatii la socuri precum crizele, nu ne da totusi prea multe exemple..

  • Alexandru Botu Ca notiuni, rezilienta este mai restrictiva, pe cand rezistenta este mai cuprinzatoare. In fapt, totul se petrece sub socuri, inclusiv evolutia liniara fiind determinata de socuri infime, capabile sa intretina sau sa franeze "miscarea". Chestiunea se pune daca socurile foarte mari, care produc rupturi sunt mai suportabile si mai recomandate pentru evolutie. Rezistenta este o masura a impotrivirii la transformari.

Niciun comentariu: