luni, 27 aprilie 2015


d will of its people. Wise Ukrainian leaders would then opt for a policy of reconciliation between the various parts of their country. Internationally, they should pursue a posture comparable to that of Finland. That nation leaves no doubt about its fierce independence and cooperates with the West in most fields but carefully avoids institutional hostility toward Russia.
4. It is incompatible with the rules of the existing world order for Russia to annex Crimea. But it should be possible to put Crimea’s relationship to Ukraine on a less fraught basis. To that end, Russia would recognize Ukraine’s sovereignty over Crimea. Ukraine should reinforce Crimea’s autonomy in elections held in the presence of international observers. The process would include removing any ambiguities about the status of the Black Sea Fleet at Sevastopol.
These are principles, not prescriptions. People familiar with the region will know that not all of them will be palatable to all parties. The test is not absolute satisfaction but balanced dissatisfaction. If some solution based on these or comparable elements is not achieved, the drift toward confrontation will accelerate. The time for that will come soon enough.
OPINION | Because Ukraine hasn’t had time to learn the art of compromise, the...
WASHINGTONPOST.COM

  • Smaranda Dobrescu Rezonabil; Dar iata ca," Deputatii din Crimeea au votat deja in favoarea aderarii la Federatia Rusa. ”Pentru a devenit parte a Federatiei Ruse ca teritoriu integrant”, se arata intr-o pozitie oficiala a Parlamentului Crimeii, obtinuta de Ria Novosti, prin care se cere Moscovei sa ia decizia de ”lansare a procedurii care sa transforme Crimeea in parte a Rusiei”. http://www.cotidianul.ro/16-martie-referendum-pentru.../
    16 martie, referendum pentru aderarea Crimeii la Federația Rusă
    BY COTIDIANUL.RO

  • Un Prospectiv .
    Repet, partitie sau federalism.


    http://youtu.be/KgoapkOo4vg

  • Un Prospectiv .
    Initial se stia de refuzul UK de a retalia economic impotriva Rusiei. Acum au iesit in fatza Germania si Olanda--care au mult mai multe legaturi bilaterale cu Rusia decat cu SUA se pare.


    Cu gura plina mai sunt esticii, acesti dragalasi pe telecomanda neocon. Dupa aia te miri de ce Franta&Germania se comporta de cum tzari ca Romania nu ar mai exista in UE. Reactia omului nou: Mama ei de EVropa!

  • Gheorghe Gradinaru Smaranda Dobrescu mi se pare normal ca deputatii din Crimeia sa voteze pentru referendum. Va fi un atu important in viitoare negociere. Este foarte util sa ai ceva in mina pentru a obtine totul-independenta sau un statut special in viitoarea federatie dand impresia ca ai facut concesii

  • Un Prospectiv .
    In sens strict, rusii merg pe ideea suportului unei minoritati, pana la autodeterminare. Adica blowback. 


    Cine culege furtuna sa se mai intrebe si ce a semanat.

    Rusii, dupa un lung hiatus, vad ca-s din ce in ce mai decisi sa traga linii si sa fie si dispusi sa plateasca pretul. 

    Porcaria maxima aici este ca toate 'ajutaorele' vestice nu-s inca la nivelul ajutorului rusesc, iar ideea ca un tratat de asociere, fara mentiunea aderarii, ar EXCLUDE ideea uniunii euro-asiatice mi se pare un targ atat de prost incat nici ciubota de Yanucovici nu l-a putut accepta.

    Daca Vestul este serios, sa-nceapa din Romania!

  • Smaranda Dobrescu Ideea referendumului mi se pare corecta, deci si baza legala ce i-o da votul deputatilor.E de altfel unicul mod de exprimare al populatiei, caci ceilalti se tot pronunta

  • Un Prospectiv .
    Smaranda, urmatorul popas al unui astfel de referendum va fi in... HarCov.

  • Gheorghe Gradinaru Posibil dar noi suntem in UE si NATO- de partea buna- deic nu se ia in considerare, decit daca ii suparam

  • Un Prospectiv .
    GG, si in Scotia?

  • Smaranda Dobrescu Doamne fereste!. Nu toate furtunile din Marea Neagra se transforma in uragane in Pacific.

  • Gheorghe Gradinaru Nu se aproba

  • Un Prospectiv .
    Smaranda, daca SUA (se) risipeste in Marea Neagra, nu vor mai fi resurse pentru altceva decat fenomenele meteo obisnuite in Pacific.

  • Un Prospectiv .
    GG, vreau si au (acces la) stampila aia! 

  • Smaranda Dobrescu Vrea cineva cu adevarat sa se risipeasca in Marea Neagra?

  • Un Prospectiv .
    Sper ca nu, asa stabilisem. Dar unii par ca isi obtin macinicii numai din d'astea.

  • Gheorghe Gradinaru De acord dar am inteles ca li s-a transmis ca vor fi paria in Europa si sa se mai gindeasca- nu am mai urmarit subiectul si nu stiu exact stadiul actual

  • Un Prospectiv .
    GG, da si nu. Aici cred ca-i vorba de un shift al puterii reale din matca de pana curand. E un fenomen in dezvoltare, difuz si cu mai multi poli de condensare. 

    O entitate cum e Romania ar face infinit mai bine sa-si astupe gaurile din barca la un timp ca asta, sobolanii se vor duce naibii si ei cu totul!

  • Todosiciuc Bogdan Adrian Nu cred ca va urma HarCov. Pentru acelasi motiv pentru care nici Scotienii nu cred ca vor vota pentru independenta. Orice nou stat din interiorul UE iese automat din uniune, nu mosteneste tratatele si va trebui sa parcurga din nou toti pasii aderarii. Si un HarCov singur, ca enclava in UE, va fi o tara din lumea a treia. De asta la noi formatiunile unguresti vor autonomie, vor sa fie in UE sa se bucure de avantajele existente, dar vor si un statut special in interiorul RO.

  • Un Prospectiv .
    HarCovul poate intra in Ungaria... Intr-un fel sau altul. Nu de asta-i problema, ci ca Romania tot bate pasul pe loc, iar cei din HarCov pot ceda mirajului.

  • Todosiciuc Bogdan Adrian Poate si nu poate. Orice noua miscare teritoriala din UE trebuie ratificata de Bruxelles intai. UE-ul nu va accepta schimbari teritoriale in interiorul uniunii pentru ca ar duce la colapsul ei. Poate doar declaratii de independenta, dar secesiune si uniune cu alta tara nu cred ca ar accepta.

  • Un Prospectiv .
    Sper ca romanii care vor sa tina Romania impreuna sa se bazeze pe mult mai mult decat lipsa unui precedent, AA.

  • Smaranda Dobrescu Europa deocamdata juridic nu poate nici elimina un stat membru si nici un stat membru nu se poate cere afara. Radu Golban a demonstrat ca nici macar referendumul intern nu poate conduce la schimbarea statutului de stat membru, Nu stiu cum gandeste Scotia sa procedeze.Poate o atrage chiar independenta totala. Poti sa stii?

  • Todosiciuc Bogdan Adrian Scotia se bazeaza pe faptul ca daca se vor separa vor avea automat in teritoriu si rezervele mari de petrol din Marea Nordului. De asta multi vor independenta acolo si se cred o noua Norvegie. Problema lor e ca asta ar genera o disputa cu UK si arbitrajul ar fi facut in favoarea UE de catre curtea de arbitraj de la Haga, care ia decizii politice nu neaparat juridice. Temandu-se ca vor deveni o tara din lumea a treia in urma independentei scotienii se mai gandesc.

  • Carmen Rodikaa Dupa ce am citit celelalte comentarii, revin la textul lui Kissinger, care pare ca nu si-a pierdut deloc spiritul patrunzator  1. De acord, Ucraina nu are cum sa fie acceptata in NATO deoarece nu are cu ce (chiar daca la Chicago 2012 s-a convenit asupra unei participari proportionale a statelor membre NATO, adica fiecare cu ce are). 2. Autonomia extinsa pentru Crimeea ar fi o solutie, dar doar daca toate partile implicate s-ar abtine de la reactii, altfel riscam sa cream un nou Kosovo. 3. WILL OF THE PEOPLE este, totusi, esenta democratiei, deci trebuie respectat(a). Pe de alta parte cred ca se impune, asa cum am mai spus de cateva ori, o regandire a intregului concept de "democratie" - cel care azi permite mentinerea in scaun a unor lideri mincinosi si care, dupa ce au fost alesi, distrug insasi esenta programului cu care s-au prezentat si continua sa o distruga timp de un ciclu electoral intreg, doar sub palaria (FALSA !!!) a alegerilor "democratice"

  • Smaranda Dobrescu S-ar putea vorbi de o dubla moneda de apreciere a americanilor fata de situatia din Kosovo cand acestia aparau dreptul kosovarilor la autodeterminare si fata de situatia din Crimeia?

  • Todosiciuc Bogdan Adrian Smaranda Dobrescu Pai tocmai pe precedente americane vrea Putin sa mearga. De asta zic ca Ucraina e practic divizata deja. Nu cred ca va refuza Putin sa anexeze Crimeea in momentul in care 80% vor vota alipirea la Rusia. Din momentul in care au anuntat referendumul mi-am dat seama ca asta e cursul istoriei. Vestul a fost in ofensiva politica cu Maidanul, acum Putin e intr-o contra-ofensiva, si tare imi e teama ca nu se va opri la Crimea, fiindca si estul si mai grav sudul Ucrainei, adica partea aceea cu care suntem noi vecini acum, ar vrea si ei acelasi lucru ca si locuitorii din Crimeea.

  • Smaranda Dobrescu AA, consider logica ideea ta, nu inseamna ca imi si place. Vasile Ernu a prezentat in urma cu cateva zile harta economica a Ucrainei, harta demografica a acesteia, optiunile politice, etc. Este normal ca estul sa fie prajitura cautata de toti, acolo e industria, dar acolo sunt si cetatenii de nationalitate rusa. Asta inseamna ca lucrurile nu se pot impaca prea usor.

Niciun comentariu: