luni, 27 aprilie 2015

Un proiect interesant, care suna foarte bine in linii mari si necesita clarificari esentiale in alte directii. Vi-l propun spre dezbatere:http://www.cotidianul.ro/dr-calin-georgescu-in-ultimii-25-…/
Preşedintele Clubului de la Roma, pe Europa, Dr. Călin Georgescu: "În ultimii 25 de ani, sufletul...
COTIDIANUL.RO

  • Mariuca Dinu Foarte curajoase declaratiile. Nu vreau sa par cinica, dar ma surprinde oarecum. Este primul roman intr/o functie importanta care spune lucrurilor pe nume. Intr/o zi, romanii vor constientiza ca isarescu a facut mai mult rau Romaniei decat toti fostii presedinti + actualul la un loc.

  • Smaranda Dobrescu Empatizez cu aproape toate ideile din acest proiect destinat dezvoltarii sustenabile a Romaniei, masura vitala dupa esecul atator modele europene care au erodat capitalul natural. Desi autorul considera ca cel mai important capital al nostru este reprezentat de resursele naturale si in special de cele strategice, considerand "resursa umana" cu conotatia negativa de individ manipulat, fabricat prin inrobirea mintii, cred ca ideea poate fi amendata. Nu putem si nu trebuie sa ignoram capitalul uman prezent asteptand aparitia dupa o generatie a unui om liber urmare a unei altfel de educatii,nu putem rapi actualei generatii de vesnic sacrificiu bucuria de a-si vedea tara dupa aspiratiile ei. O noua constructie se poate porni cu acei indivizi care nu sunt supusi ideii ca mai binele trece prioritar prin propria stare.

  • Smaranda Dobrescu Frumoasa ideea pastrarii identitatii statului in fata atacului entitatilor non-statale, a corporatiilor si investitorilor strategici de genul fondurilor speculative. Ea intra dupa parerea mea in conflict cu statutul nostru de stat membru UE, unde problemele de cedare a suveranitatii si autonomiei deciziilor economice si sociale sunt delegate spre alte nivele. Dezvoltarea "prin noi insine" sufera aici bariere serioase. exemplul Poloniei sau al Ungariei care au recurs la o astfel de dezvoltare este de invidiat. Ele insa fie au avut alti termeni de negociere la aderare, fie altfel de negociatori, fie in cazul Ungariei au avut abateri sanctionabile de la regulile uniunii. In acelasi timp, renegocieri , adica lucrul cel mai firesc care ar trbui facut, nu se pot face. Compactul fiscal si pierderea suplimentara de atributii ale bancii noastre centrale ne departeaza si mai mult de obiectivul enuntat. Aceasta mi se pare partea mai putin elaborata a proiectului: racordarea Romaniei la circuitul globalizarii , atingerea competitivitatii necesare si persistenta ei intr-o uniune monetara care sa-i permita schimburile comerciale concomitent cu pastrarea identitatii si suveranitatii statului national.

  • Carmen Rodikaa Dl Georgescu are multe idei interesante, l-am mai ascultat sau citit. Problema este ca dansul (ca si alti oameni cu idei bune) ramane in perimetrul discursului - dar nu face nimic pentru a lua legatura direct cu mediul universitar, de exemplu - ma refer la studenti si profesori (in principal tineri, dar nu numai) si NU la conducerile universitatilor, care adesea privesc totul din perspectiva politicianista a lui "mie ce imi iese"...

  • Carmen Rodikaa Anul trecut - ba nu, acum doi ani! - a avut o unica initiativa de acest fel, de fapt a fost el invitat la ASE de catre un for studentesc. A vorbit, a raspuns la intrebari... si atat. Niciun fel de urmari in practica. De atunci - NIMIC

  • Carmen Rodikaa Daca vrei sa creezi un "val" sau un "bulgare de zapada" trebuie sa te lupti sa cauti oamenii potriviti pentru un Think-Tank local, sa le creezi o platforma de discutii, sa deschizi niste porti. Nu doar sa dai interviuri...

  • Smaranda Dobrescu Nu-lcunosc, nu prea am auzit multe despre el.Probabil ca nu creaza think tank-uri avand in vedere functia asta de reprezentant pentru Europa al Clubului de la Roma.Suna bine ce spune; in general parerile teoretice valoroase sunt mai credibile daca sunt prezentate de indivizi care au avut si perioade de verificare in practica, aplicatii, esecuri,intr-un cuvant au avut sansa implementarii unor proiecte.

  • Carmen Rodikaa Eu chiar il apreciez. Problema este ca doar cu vorbe nu se face nimic. Functia de reprezentant al Clubului e onorifica, nu e un serviciu la care sa fie nevoit sa stea undeva departe, el e aici in tara tot timpul.

  • Un Prospectiv .
    De acord cu cele mai multe comentate mai sus. N-am sa reiau. Totusi, atrag atentia asupra unui aspect:


    Pe de-o parte, Georgescu vorbeste in termeni elogiosi de Mugur Isarescu; pe de alta, recomanda solutii 'prin noi insine' si distanta fatza de moneda EURO, capitole NETRIVIALE la care clar cei doi se afla in contradictie. 

    Vezi si: http://youtu.be/j1-NM5HlwJs

    P.S. Aici la grup, mi-am spus recent o parere despre specialistii agronomi din Romania--bazat pe catastrofele create de acestia in pozitii ministeriale. Iata ca aflu acum de un agronom care infirma acea parere. Ma bucur!

    P.P.S. Se observa ca Georgescu/Clubul dela Roma reprezinta o alternativa la sistemul mondial. Este foarte interesant, in viziunea asta, vechile distinctii ideologice de pana la 'sfarsitul istoriei' par a se fi transformat in globalizare vs. glocalizare... (vezi: http://en.wikipedia.org/wiki/Glocalization ) Se observa ca Georgescu/Clubul dela Roma nu sunt la 180 grade de globalizare.

  • Smaranda Dobrescu Sunt trei idei pe care le-am retinut din interviul de mai sus: 1.Romania este o tara condamnata la neputinta pentru a putea fi exploatata; 2. La noi obedienta este mai bine rasplatita decat profesionalismul; 3. Exista o manipulare conform careia venitul din credit ese de preferat venitului din munca, ceea ce a determinat disparitia cultului muncii. M-a impresionat informatia care tine de viitorul planetei si al omenirii, confruntata cu exploatarea irationala a resurselor si producerea de poluare referitoare la faptul ca in China albinele au disparut intr-un fel neobisnuit: nu ramane nmic, nici un rest organic la moartea lor.i

  • Un Prospectiv .
    Bune observatii, Smaranda. Totusi, din interviul la Nasul, raman cu o intrebare grea: La ce nu s-au inteles Georgescu si Basescu? 


    Vazand cum dupa Boc au venit 2 si mai hotarati sa neocolonizeze, desi aveau fundaluri atat de diferite, iar la al doilea s-a mers pana la inscrisuri de coabitare, ma intreb daca una din primele coonditii de a accede la putere in Romania nu este aceea de a continua ce au inceput altii... In felul asta s-ar explica multe si mai cu seama frustrarea cetateanului care-si zice: "am votat fetze diferite, dar e la fel sau mai rau ca inainte" sau acel "USL=PDL, aceeasi mizerie!". Adica se izoleaza si mai multe cetateanul de politica!

  • Smaranda Dobrescu Posibila ta concluzie poate deveni un element de dimensionare al unei politici de tip progresiv. Aflat inca in stadiul de ferment, conceptul de economie progresiva in contextul mai larg al unei societati progresive apartine social democratilor europeni care gandesc la un model de societate adecvat situatiei actuale, fara a fi incorsetati de constrangerile unei ideologii.Fara dezbateri publice, fara optiuni rezultate clare nu poate exista o democratie reala. Lipsa de optliuni atrage frustrari, populism
    si raspandirea anti-politicilor.Cred ca principiile proiectului lui Calin Georgescu au destule idei comune cu cele ale realizarii unei societati de tip progresiv, cu o economie si o piata a muncii progresive.

  • Un Prospectiv .
    Ar trebui intrebat chiar Calin Georgescu, numai ca n-am avut impresia ca a avut interlocutori pe masura.

  • Smaranda Dobrescu Izolarea sa si a discursului sau la Nasul TV il exclude de la audienta larga si mai ales de la audienta nonbasistilor. Nasul TV a trecut la un milimetru de scoaterea din programele cablistilor datorita audientei mai mult decat modeste.

  • Un Prospectiv .
    'Nasul' o fi fost vreun cal (Traian?) de dar, Smaranda.

  • Smaranda Dobrescu Nu exclud nici aceasta posibilitate

Niciun comentariu: