vineri, 1 mai 2015

"Cerul democrației și orizontul diplomației"
Recomand lectura textului cu acest titlu pe care l-am așezat ("postat") mai jos. Autorul său este o tânără speranță a jurnalismului românesc (din anii '70), dl Șerban Cionoff.
Ceea dl Cionoff ne reamintește cu mult folos - nouă dar și diplomaților germani - este episodul istoric al reluării relațiilor diplomatice româno-germane după cel de al Doilea Război Mondial, în plin Război Rece și fără acordul URSS. Un fapt curajos și vizionar de politică românească în mod normal de neuitat. În mod normal dar...
Adaug și simpatia arătată de primul guvern post-comunist român (Guvernul Roman, din care făceam și eu parte) pentru reunificarea germană. O reunificare față de care Franța avea serioase rezerve. (Aceeași Franță care dorea să își asume rolul de prim interlocutor legitim al democrației românești emergente în lumea occidentală și căreia România, cu propriile ei aspirații la reunificare, i-ar fi putut turna măcar câteva picături de venin în ureche.)
Desigur că nu România a fost factorul decisiv în procesul reunificării germane. În contextul complex de la începutul anilor 1990, când încă Pactul de la Varșovia nu se desființase iar URSS se străduia să supraviețuiască, o opoziție românească ar fi putut crea, însă, situații penibile care să complice lucrurile. România s-a plasat atunci ferm pe o linie de continuitate remarcabilă (Nicolae Ceaușescu se pronunțase și el în favoarea reunificării germane) sprijinind pasul și salutând evenimentul. În numele Guvernului român am particiat eu însumi la anunțarea împlinirii "visului german" la reședința ambasadorului Germaniei în România.
În loc de concluzie citez definiția "recunoștinței în politică", pe care mi-a dat-o cu mulți ani în urmă un bătrân om politic american:
"În politică recunoștința este doar viul interes pentru faptele bune pe care deabia de acum urmează să le faci." No comment!

  • Prospectiv A-z .
    Elita romaneasca ar face mai bine sa construiasca la viteza un caz mai amplu al jocului periculos anti-EUropean/sistem al Germaniei. Episoadele anti-romanesti sunt doar mica parte din acest caz. 


    In alte cuvinte, as adresa astfel de apeluri cetatenilor germani si mai ales celor de origine romana, (vezi recomandarea d-lui Preda Mihailescu) dar nu m-as astepta ca vreo fatza de tantalau neocolonial la post sa roseasca la auzul acetsor lucruri.

    In Romania sunt bani, am vazut asta macar numai din cat a furat Cocos, ca sa nu mai pomenim si bugetul Ministerului romanilor de pretutindeni. Birocratii trebuie sa culeaga aceste texte, sa le traduca si sa le distribuie. Pana ne angrenam noi, diaspora romaneasca, trece baba cu colacii.

  • Preda Mihailescu Ministerul Romanilor de pretutindeni lasa sa moara pe Romanii din Sarbia si Bulgaria, in Grecia si Albania ce sa mai vorbim - nu vreau sa vorbesc cu prejudecati, dar am anumite indoieli. Eu am pus textul pe un blog "Romanii din Germania" - pana acum nu m-au dat afara. Dar nici altceva. Aici ar trebui relatii cu presa - too bad, nu prea mai am! Cine poate sa le aiba? Doamna Hertha Müller - iata! Cine stie cum sa dam de ea? Domnul Plesu! Cine da de Plesu? Ei!

  • Mihai Ion Turcu Prospectiv A-z .Preda Mihailescu. Este normal si de cuviinta ca in primul rand cei din tara sa aiba grija a ce se intimpla in tara. Este cert ca la intrunirea Consiliului Ministrilor de Externe, Domnul Ministru Adrian Severin a introdus in discuitie excesul Ambasadorului German. Fara indoiala Presedintele Romaniei, pe linga care sunt acreditati abasadorii, a fost exact informat prin conilieri si Ministrul de Externe, o persoana perfect valabila, despre "comunicatul" amabsadorului german. Din pacate pentru Romania a devenit greu sa amendeze ambasorul Germaniei sau SUA. A devenit greu pentru ca Romania a alunecat pas cu pas in conditia in care un stat suveran nu poate admite sa fie. Am avut situatia paradoxala in care sefii camerelor au fost convocati la Amasada Americana prin insarcinatul cu afaceri, si s-au prezentat in corpore. (Prezum, pentru a nu fi complt deconcrtat, ca au vorbit ceva care cerea securitate pentru scurgerea de informatii ambasada nou construita fiind considerata perfect izolata). protocolulo de stat a fost grav incalcat in mod reptat fata de Primul Ministru la Bruxelles. Acceptand fara reactie asemenea situatii s-a ajuns unde s-a ajuns si este de intrebat daca in acest caz, grosier, se cere o atitudine manifesta a Presedintelui cu urmare sigura in snsul racirii relatiilor cu Germania care oricum nu sunt calde.In acest sens Presedintele ar putea fi obligat sa schiteze macar un gest, daca presa si TV ar tine la cald tema, Nu observ sa fie in preocuparea presei aceasta tema. "Elita romaneasca" (?) daca nu este politician ( in sector e liniste deplina) sau om de spectaol media, din Bucuresti, nu impresioneaza pe cineva. Petre Roman apare frecvent la postul Antena 3. cel mai urmarit post in Romania.Eu voi incerca sa-l sensibilizez pe Radu Tudor am avut uneori succes,

  • Prospectiv A-z .
    Domnule Mihai Ion Turcu, da si nu. Sa ne amintim de recenta miscare in front ale presedintelui ceh, iar acum s-o observam p'asta dela Varsovia:
    http://www.theguardian.com/.../poland-apology-fbi-james...


    Calatoria de 1000 de leghe incepe cu un prim pas.
    Country to summon US ambassador as it condemns...
    THEGUARDIAN.COM

  • Mihai Ion Turcu Cred ca v-ati plictisit sa aflati ca Romania nu este nici Boemia, cu Parga capitala a Sfantului Imperiu, nici Polonia. Nici macar nu-si propune sa fie pentru ca nu impartaseste stilul. Am uitat,Praga si prima universitate germana.

  • Preda Mihailescu Mai modest, legat de tema dlui Prospectiv A-z, circula pe internet un interviu cu Ion Varlam. Intre altele mentioneaza si scena deschiderii noului muzeu al holocaustului la Washington - cel de care este vorba si in articol - eveniment la care veneau toti sefii de stat. Bulgarul afland ca tara este reprezentata cu cifre false si inventate, in semn de protest, a dat sa se intoarca - dar motivul protestului si cu explicatia de rigoare a fost aflat de Clinton, care pe loc a ... dar ordin sa se stearga informatia falsa. Si Bulgarul a ramas. Ion Varlam cred ca nu fabuleaza...

  • Mihai Ion Turcu Sunt atitudini necesare.

  • Prospectiv A-z .
    Domnule Turcu, ridicati o problema aproape metafizica: "Cred ca v-ati plictisit sa aflati ca Romania nu este nici Boemia, cu Parga capitala a Sfantului Imperiu, nici Polonia. Nici macar nu-si propune sa fie pentru ca nu impartaseste stilul. Am uitat
    ,Praga si prima universitate germana."

    Sa fi fost Ceausescu atat de eficace, pe termen scurt cel putin, ca nu-si punea atatea probleme apriori? Sau ca taia diversele noduri gordiene, cel putin atat timp cat nu erau facute de rusi?

    Va aduceti aminte ce v-am intrebat la inceputul presidentiei d-lui KWJ, Cu ce era acesta mai bine echipat decat Emil Constantinescu?

Niciun comentariu: