marți, 28 aprilie 2015


Referitor la intentia membrilro fondatori ai CEE am citit o excelenta carte in care se demonstreaza cu documente ca intentia lor a fost strict imperialista si de a domina Europa.
De fapt constructia a inceput cu un stat invingator, doua invinse si 4 sat inexistente.
Idee Frantei a fost de a domina europa prin controlul asupra carbunelui si otelului german (necesar reconstructiei dupa razboi) si a energiei. Adica...puncte vitale: materii prime si energie!

  • Gavrila Ch Cred ca se comite o simplificare cu tendinta de mistificare a realitatii ce a stat la baza creerii uniunii europene. Dand la o parte anumite idiosincrazii filogermane, Franta, dupa doua razboaie mondiale pe care le-a suportat pe 'propria piele' din partea fratilor alemani cu costuri teribil de mari, a simtit nevoia fireasca de a integra Germania intr-o constructie economica si politica menita sa asigure pacea prin dezvoltare si cooperare.

  • Gheorghe Gradinaru " Tratatul de la Roma constituind C.E.E.

    Tratatul constituind CEE a stabilit ca obiectiv pentru Comunitate, în art. 2, urmatoarele:


    · instituirea unei piete comune si apropierea progresiva a politi­cilor economice ale statelor membre;

    · promovarea unei dezvoltari armonioase a activitatilor economice în ansamblul Comunitatii;

    · extindere continua si echilibrata;

    · stabilitate marita;

    · crestere accelerata a nivelului de trai;

    · relatii mai strânse între statele membre.

    În perspectiva crearii fundamentelor "unei Uniuni din ce în ce mai strânse între popoarele europene", tratatul prevede libera circulatie a marfurilor si protectia fata de "exteriorul" Comunitatii prin tarife vamale comune, libera circulatie a persoanelor si capitalurilor, pro­tectia liberei concurente. Aceste prevederi nu urmaresc nimic altceva decât instituirea unei piete comune, cu caracteristici asemanatoare pietelor nationale.

    De asemenea, Tratatul privind constituirea CEE prevede:

    armonizarea politicilor economice ale statelor membre;

    stabilirea unor politici sectoriale comune în domeniul agriculturii, transporturilor, relatiilor comerciale externe.

    Spre deosebire de Tratatul care a creat CECO, care, ca natura ju­ridica, este un tratat-lege, Tratatul care constituie CEE stabileste numai cadrul în care institutiile comunitare au ca misiune promovarea dezvoltarii armonioase a activitatilor economice în ansamblul Comunitatii, o extindere continua si echilibrata, o stabilitate marita, o crestere accentuata a nivelului de viata si relatii mai strânse între statele membre.

    Deoarece aceste prevederi au caracter general, ele nu pot crea obligatii juridice în mod direct; importanta lor rezida în aceea ca ori­enteaza interpretarea dreptului comunitar în directia atingerii obiec­tivelor CEE.

    Potrivit Tratatului, CEE se sprijina, pe de o parte, pe o piata comuna si, pe de alta parte, pe apropierea progresiva a politicilor economice.

    Tratatul nu contine o definitie pentru piata comuna; precizarea este, însa, facuta de Curtea de justitie, care o defineste ca fiind un spatiu economic unificat, lipsit de obstacole interne, în cadrul caruia vor trebui realizate, în mod progresiv, uniunea vamala si uniunea economica.

    Potrivit unei decizii a Curtii de justitie, din anul 1964, Tratatul CEE, spre deosebire de tratatele internationale obisnuite, "a instituit o ordine juridica proprie, integrata sistemului juridic al statelor membre de la intrarea în vigoare a Tratatului si care se impune jurisdictiilor acestora; instituind o Comunitate pe durata nelimitata, dotata cu atributii proprii, cu personalitate juridica, cu o capacitate de reprezentare pe plan international si, mai exact, cu puteri reale izvo­râte din limitarea de competente sau dintr-un transfer de atributii ale statelor catre Comunitate, acestea si-au limitat, chiar daca În domenii restrânse, drepturile lor suverane si au creat, astfel, un sis­tem de drept resortisantilor si chiar lor; având un izvor autonom, dreptului nascut din tratat nu ar putea, deci, în baza naturii sale originale specifice, sa i se opuna, pe cale juridica, un text intern, ori­care ar fi acesta, fara ca sa-si piarda caracterul comunitar si fara sa se puna problema chiar a bazei juridice a Comunitatii".

    Obiectul Tratatului CEE de a institui o piata comuna a carei functionare intereseaza, în mod direct, justitiabilii Comunitatii implica faptul ca Tratatul reprezinta mai mult decât un acord care creeaza obligatii între statele contractante."

  • Un Prospectiv .
    Costel, ai un link la acea carte, mai ales daca e si in alta limba decat germana? Merci.
    .

    P.S. Cred ca-ti dai seama, revizionism a existat dintotdeauna. La momente de schimbare ca cel in care traim, vreun reviziosnim sau altul apare ca prescient.

  • Costel Gilca Aceasta este cartea.
    http://www.amazon.de/Storia-politica.../dp/8842073946
    Storia politica dell'integrazione europea
    AMAZON.DE

  • Un Prospectiv .
    Costel, iti multumesc de referinta. Mi-am programat s-o citesc dupa ce am vazut si descrierea de aici:


    http://www.amazon.com/.../dp/0742566641/ref=cm_rdp_product

Niciun comentariu: