marți, 28 aprilie 2015


Toată lumea românească periodic îşi concentrează atenția asupra alegerilor parlamentare şi europarlamentare, însă principalul „partid politic” în actualul cont...

  • Un Prospectiv .
    Daca ar fi sa consideram numai aceste afirmatii, fara suportul contextului, m-/as intreba: Care dintre acestea mai sus numite va crea locuri de munca fara contributii dela bugetul de stat?


    Cred ca discursul public romanesc se concentreaza prea mult pe niste concepte si prea putin pe cai practice de a creste bunastarea--aceasta din urma fiind aproximata de locuri de munca din ce in ce mai bine platite. Mi-e teama ca atat timp cat stam aproape exclusiv pe concepte precum 'consolidarea statului de drept', bunastarea ne va eluda, iar statul TOT NU VA AJUNGE DE DREPT. Spun asta nu fara un pic de amaraciune, insa cu avantajul comparativ: mai peste tot, bunastarea l-a ridicat pe om din mizeria statului (de) nedrept.

  • Carmen Rodikaa Exista totusi o problema - un fel de "Catch 22" la urma urmei: un stat "de drept" (prin definitie) se bazeaza pe legi. Asa scrie la democratie. Insa excesul de legislatie, obsesia legiferarii fiecarui amanunt (adica exact ceea ce se incearca de vreun secol incoace, pe plan international) amplifica pana la grotesc valoarea FORMEI in detrimentul esentei - si deci auto-anuleaza insasi baza democratiei.

  • Un Prospectiv .
    Carmen, cred ca esti pe un filon productiv. Vrei/poti, te rog, sa continui?

  • Carmen Rodikaa Si inca un lucru: acest exces de forma intretine mentalitatea represiva, in lipsa argumentului uman. Statul de drept, inteles ca scut al legii inflexibile impotriva oricarei "evadari" in afara ei - si ca instrument de "pedeapsa" si "control" in loc de deschidere catre om are toate sansele sa transforme lumea intr-un fel de 1984 definitiv

  • Carmen Rodikaa Incerc, dar la ora asta, uneori, cuvintele vin mai greu 

  • Carmen Rodikaa Daca ma recitesc constat ca incep sa devin tot mai libertariana 

  • Un Prospectiv .
    N-are nimeni de gand sa desfiinteze Grupul pana se face ziua gandului si faptei din nou. 

    Personal cred ca libertarianismul e o chestie de... frontiera ale carei timp si loc nu se potrivesc cu Romania.

  • Carmen Rodikaa uneori am impresia ca... nici eu... 

  • Carmen Rodikaa ... dar insist

  • Un Prospectiv .
    Unul altul care abia te-ar cunoaste ar putea zice: To err is human, to persist in error is diabolical...

  • Carmen Rodikaa  Cine ma cunoaste bine nu spune asa. Ma multumesc cu alternativa asta 

  • Carmen Rodikaa si, avand in vedere ca fac parte din categoria aceea care modeleaza constiinte, imi place sa cred ca uneori ramane in mintea acelora ceva si de la mine 

  • Carmen Rodikaa Hai, ca ma retrag pentru ziua (noaptea) de azi... mai vorbim. Si - multumesc pentru ca imi pui mintea la treaba!!!

  • Un Prospectiv .
    ...actiunea si reactiunea e la lucru si acolo, numai ca totul depinde de masa fiecaruia.

  • Carmen Rodikaa O scurta concluzie, ca tot m-ai provocat: "statul de drept" are valoare atat timp cat NU ramane fixat in criteriile unei singure epoci, ci se autoregleaza. Ceea ce, din pacate, nu se intampla niciodata

  • Carmen Rodikaa "urmasii" aleg intotdeauna ceea ce este convenabil si, eventual, manipuleaza "masa critica" pentru a justifica aceasta intzepenire

  • Un Prospectiv .
    La romani, reglarile au fost cam multe doar in 24 de ani... Semn de debilitate si/sau de cordon ombilical cu prea multe moashe?

  • Carmen Rodikaa cordonul ombilical este una dintre variante... sau poate inca suntem in etapa de cautare a unei identitati (reale, nu imaginate) chiar si in acest domeniu. Noapte buna 

    • Democrația incipientă autohtonă a început cu proliferarea marii corupții transpartinice. Vectorii marii corupții au atins structuri ale statului prin partidele politice ca grupuri de interese, uneori nelegitime. Reformarea democratică a partidelor politice va însemna consolidarea statului de drept. În acest context, instituții ale statului specializate intervin, mass-media prezintă public, parțial, disfuncționalitățile sistemice. Luările de poziții ideatice anterioare avute de colegi sunt consistente, de bun simț. Politicile publice în interesul României derulate de partidele politice reformate vor restrânge la minimum „dosariada penală” a personajelor decidente vremelnic, şi în acest mod cadrele democratice naționale vor deveni funcționale, societatea civilă românească va influența dinamic şi hotărâtor construcția statului democratic, a statului social de drept.

    • Ibis Adrian Mulți specialişti vorbesc competent şi deseori despre procese şi politici externe realizate de alte state, şi foarte puțin despre apărarea minimală a securității politice a statului de drept. Citatul postat mai sus, surprinde această ipostază a securității politice, în condițiile în care marea corupție destabilizează instituții intrinsec democratice. Într- o democrație reală, Societatea Civilă are un rol fundamental iar instituțiile de forță ale statului trebuie să apere valorile ei, valorile democratice, constituționale.

  • Ibis Adrian Citatul-axiomă de mai sus are la bază studii întemeiate pe metode, tehnici şi instrumente ştiințifice de investigație sociologică, şi vine de pe poziția unor specialişti dedicați construcției autentice a statului social de drept şi a dimensiunii reale democratice româneşti.
    Lupta cu marea corupție rămâne o problemă majoră în apărarea securității politice a statului democratic, oriunde în lume.

Niciun comentariu: