vineri, 24 aprilie 2015

Gândacul consumerist, trenulețul din RDG și sfârșitul civilizației
-------------------------------------------------------------------------------
M-am certat- zilele astea- cu nepoțelul meu (4 ani, un logician de forță ca și mă-sa și bunică-sa) pe un trenuleț. Cred că m-am jucat cu trenulețul ăla- de vreo 2 ori în viața mea. ”M-am jucat” e prea mult spus. Îl monta și îl demonta tata- eu am fost totdeauna o mână stângă prelungită. Unii din noi poate că-și amintesc minunea de trenuleț de la Magazinul Victoria. Eu n-aveam așa ceva- erau doar niște linii, o locomotivă și niște vagoane- plus niște semnale.E șocant pentru mine- care am fost obișnuit să mă joc cu o jucărie întreaga zi- să-l văd pe nepoțilă- cum își schimbă focusul de interes din minut în minut. Acum vrea să se uite pe calculator la Ben Ten, dacă n-am Ben Ten e bun și Mickey, după care vrea să se joace cu telefonul meu mobil, după care s-ar juca cu ustensilele de bucătărie, etc.
Din păcate- marea majoritate a consumatorilor adolescenți- au fost crescuți în idioțenia consumerismului cu orice preț și a marketing-ului aferent. Nu văd nimic rău în reclame la alimente- dar văd o totală pervertire a oricăror idei de bun simț în ce se întâmplă pe piața electronicelor, confecțiilor și nu numai.
Să mă explic. Un telefon e un telefon- nu ? Vorbești cu diverși oameni. Cam astea sunt funcțiile unui telefon. Fals. Telefonul trebuie să facă poze. Dar există și un aparat foto care face poze. Fals- aparatul foto nu poate fi schimbat de două ori pe an- pentru că face tot pozele acelea.
Idem calculatoarele. S-a mai inventat ceva de la 486 încoace ? I-au pus mai multă memorie- și ? Windows 8.1 se încarcă mult mai greu decât Windows 3.1 și e și mai lipsit de funcționalități. Dar cu Windows 8.1 socializăm. Marea cretinătate- sau complotul cel sinistru pentru cei care acceptă așa ceva- e chestia cu socializarea. Care e frumoasă din p.dv. uman- dar de fapt e creată pentru a hrăni gândacul consumerist cu diverse lucruri de care respectivul gândac n-are nevoie. Telefonul meu mobil Alcatel- ăla de la care se putea da doar telefon- era perfect. Ultimul Nokia- cel fără Android și cu prostii de socializare limitate- era bun- îl încărcam o dată pe săptămână. Telefonul actual- un Samsung cu Android- e o porcărie care-și descarcă bateria zilnic (deci trebuie să consum mai mult curent- la nivelul pnaletei oare cât s-o consuma)- are viața lui proprie (se actualizează când vrea dumnealui- a trecut de la butonul fizic de convorbire- pe care-l fixasem la început la o comandă de ecran care nu-mi reușește întotdeauna, etc.) . E lumea mai bună cu socializarea de tip Instagram, FaceBook, etc. ? N-aș fi foarte sigur. Dar se vând mai multe telefoane. Care sunt mai ieftine făcute în China. La fel ca și tricourile cool în Bangladesh. Își cumpăra cineva în anii 80 tricouri sau cămăși în fiecare zi ? Cel puțin în România- nu. Era normal să te îmbraci cu lucruri curate- dar existau și mașini de spălat.Azi dacă nu te îmbraci de la H&M nu ești cool.
Unchiul meu are frigider Zil din anii 70. Funcționează. Frigiderul ce face ? Răcește. Azi dacă-ți iei un frigider- mai mult de 5 ani nu-ți ține. Idem televizor, mașină de spălat, etc. Nu se mai construiesc lucruri trainice pentru că firmele n-ar putea să vândă. Ieftin, bineînțeles. Am o combină muzicală JVC din 2000. Ce face ea ? Redă muzică. Și în 2000 și azi muzica se aude la fel- pentru că noi suntem ființe finite.
Bun- s-au îmbogățit companiile care vând prostii- cum ar fi aplicații mobile sau alte chestii- pe care ești îndemnat să le schimbi de câte ori poți.Care au distrus economia Europeană.Firmele Europene- de la Nokia la Siemens sau Philips- o duc nasol pentru că s-au prins într-un joc stupid. Pentru că nu trebuie să vinzi neapărat un telefon la 6 luni sau un televizor pe an. Pentru că o cămașă bună ar trebui să coste 30 de Euro și ar trebui fabricată în Europa. Altfel, poți să te dai și peste cap de 10.000 de ori cu FP7 sau Horizon 2020 pentru că tot n-o să poți înlocui prin inovare un muncitor chinez sau bangladeshian care se hrănește cu un bob de orez pe zi, muncește 20 de ore și se retrage în bordeiul tradițional unde n-are nici apă și nici electricitate. Și-atunci ? În goana lor după profit stupid- vom ajunge să fim tentați să ne schimbăm telefoanele, calculatoarele sau alte electrocasnice o dată pe lună. Evident că n-o să trăim mai bine- dar o să consumăm mai mult și mai inutil. Pentru gloria neo-con-ilor auto-distructivi.

  • Smaranda Dobrescu Simpatic titlul si si o poveste foarte vizuala. Au si bunicii rolul lor in ceva temperare si abaterea preocuparilor. ca doar nu o vor face parintii!!!

  • Alexandru Botu Bunicii s-ar putea sa se simta frustrati, caci parintii au fost deja drogati si accepta usor tot ceea ce cere copilul, ca urmare a reclamelor de la televizor. Parintii conteaza pe faptul ca reclamele se succed cu atata repeziciune si propun milioane de inutilitati, incat si cel mai nezapacit copil si tot ar uita mare parte din ce i se flutura ca nevoi absolut dureroase. Dar bunicii sunt de moda veche, sunt seriosi, ei nu lasa analiza achizitiei unei jucarii pe seama altora, de fapt a nimanui, caci singura logica pentru care se vrea un lucru nou este ca i se face reclama. Bunicii nici nu stiu cum sa se apere de nepoti, atunci cand incearca sa deschida discutii despre anumite dorinte ale acestora. Nepotii vor totul, li se cuvine totul, asa cum aproape cred si parintii lor si sunt destul de neintelegatori cu bunicii care nu 
    pricep, nu reactioneaza imediat. Eu sunt mai norocos, am invatat sa renunt de multe ori la justificari logice, iar nepotica mea a invatat ca sunt un bunic bun din mai multe motive pe care le stim comune.

  • Smaranda Dobrescu Sunteti amandoi, bunic si nepoata o bogatie de intelepciune! Iti aduci aminte Sandule cate jucarii aveam noi, ce eram obisnuiti sa apreciem si pretuim? Nu e rau ca a treia generatie are mai multe si poate se dezvolya in alt fel, dar ce grozav era cand primeam cadou cate o carte! Nu ieseam la joaca pana nu o terminam!Si cate altele!

  • Un Prospectiv .
    "Nu e rau ca a treia generatie are mai multe" In comparatie cu ce aveau generatiile vechi, cele de copii de azi au mai multe si nu-i neaparat rau. Rau este cand au deja prea multe si te uiti ca nu pot sta mai mult decat cateva zeci de secunde cu fie
    care jucarie, cele mai multe adunand oricum praf. Este o conditionare a lumii catre risipa de toate felurile si o lovitura data ideii de echilibru universal: rezultatul este proportional cu efortul.

  • Smaranda Dobrescu Gandacul consumerist al lui Stefan...

  • Alexandru Botu Eu am crescut la tara si nu prea aveam jucarii. Ma rog, ceva ce poate fi considerat jucarie, adica un lucru care sa retina atentia si preocuparea unui copil suficient timp. Fetitele isi mai faceau papusi din carpe, erau extrem de simplu de facut si de desfacut, de remodelat, noi baietii eram preocupati sa ne facem singuri jucarii arme (si pentru asta trebuia obligatoriu sa avem un briceag, chiar "imprumutat' de la tata sau de la fratii mai mari) si jucarii pentru jocuri mai serioase, precum cele cu mingea. La inceput, pana sa-si permita cate o ruda de la oras sa ne aduca o minge de cauciuc, tesalam vitele si adunam parul. Cu multa saliva faceam un prim cocolos, apoi il tot roteam in palme, adaugand par si saliva din belsug, pana cand mingea crestea satisfacator. Dar mingea asta nu era asa de grea cum ne-ar fi convenit si atunci primul cocolos il mulam pe o pietricica. Mingile nu erau mult mai mari decat cele de oina (chiar jucam oina cu astfel de mingi), dar cele care aveau pietre in ele se duceau glont odata aruncate. Cand se uzau, se descalciau si puteai sa ai surpriza sa-ti ramana urme serioase de la pietricica. Pe acolo pe unde te loveau.
    Cu briceagul faceam o gramada de alte chestii, precum puscoaie din lemn de soc, caraitoare (cirstelnice li se zice, dupa numele unei pasari nevoiase la cantat, prastii, arcuri cu sageti, ghioace s.m.a.
    Dar timpul pentru joaca era limitat, o mare favoare ti se facea cand erai recompensat cu ceva timp pentru joaca, caci restul jocurilor le faceam facand treburi precum: pascutul vitelor, adunare de crengi din padure etc.
    Si ce minune era sa ne jucam seara, pe intuneric, un intuneric in care doar pipairea iti confirma ca ai vazut...

  • Un Prospectiv .
    Da, citind acum, iti/va dau dreptate. Numai ca problema e la o alta dimensiune decat aceea semnalata de Stefan: Cum dai de lucru la atata lume? Capitalismul pare a avea raspunsul: Hiper-consumul. 


    Iata cum romanii trec intr-o generatie dela cea mai lucie saracie la hiperconsumerism. Mimetismul pare a fi rapusnsul la o intrebare serioasa pe care am pus-o aici de 2 ori: Care ne sunt aspiratiile? 

    Noi aspiram sa fim ca cei proiectati in imaginarul colectiv de mass-media vestica--aceasta desavarsita masinarie de seductie. Dintre cei care au lucrat si platit taxe in Vest un an de zile si cei din Romania care si-au pastrat busola la ei (necedand-o formatorilor/dresorilor) se aleg Odiseii timpului nostru in care sirenele umplu aerul.

  • Stefan Kovacs Probabil că dacă lucrurile ar fi un pic mai reduse- și evident că și prețurile mai mari- s-ar putea da de lucru- cu condiția să fie stopat importul chinezăriilor. Un telefon mobil care ar costa peste 600 de Euro ar fi o achiziție -să spunem o dată la 2 ani. Revenind la realul cel trist- față de Erricson-ul luat odată cu abonamentul Cosmorom în 2001- actualul telefon nu îmi aduce nimic în plus- se descarcă mai repede și e mai incomod de folosit- tehnologia Touch e inutilă - exceptând bineînțeles tânăra generație care trebuie să-și lase amprentele (și ne obligă și pe noi să facem asta). Windows 8 și 8.1 sunt mai proaste ca Windows 7- dar sunt lansate tot pentru nebunia asta.

  • Un Prospectiv .
    "Probabil că dacă lucrurile ar fi un pic mai reduse- și evident că și prețurile mai mari- s-ar putea da de lucru- cu condiția să fie stopat importul chinezăriilor."


    Observ ca noi romanii trebuie sa recuperam nu numai istoria proprie, ci si aceea a sistemului capitalist. 

    1) Pe pozitia chinezilor de acum se aflau acum 40-50 de ani japonezii.
    2) Globalizarea neoliberala incurajeaza 'chinezariile' prin daramarea barierelor comericale si prin gasirea si exploatarea fortei de munca cea mai ieftina.
    3) Hiperconsumerismul duce inevitabil la scadera calitatii--pentru controlul pretului in conditii de profitabilitate constanta sau in crestere. De aici pana la conceptul de 'planned obsolescence' nu mai e decat un pas.

    Despre un inceput de discutie despre globalizare se poate afla mai multe aici: http://pefacebook.blogspot.com/.../despre-cel-mai-recent...

Niciun comentariu: