vineri, 24 aprilie 2015

Un Prospectiv
.
Un text care scutura aerele celor dinauntru si de afara cu care acestia pun Romania la locul LOR.
***Claude Karnooh spunea într-o conversaţie blogosferică recentă că românii sunt întotdeauna de partea celui mai puternic („Les Roumains dans leurs majorité ne sont ni fascistes ni anti-fascistes... ils sont avec le plus fort du moment”).***
Cam asa reiese dintr-o biografie recenta a lui Mitterrand, ca erau si francezii in timpul Regimului dela Vichy. Singura obsesie a individului era supravietuirea, preocupare in plus a oamenilor de stat era supravietuirea Frantei.
***România ar câştiga o locaţie („location, location, location” ar exclama orice agent imobiliar politic) mai bună dacă şi-ar accepta marginalitatea politică şi ar căuta ex-centricitatea culturală. Ideologiile şi politicienii de mainstream nu ne-au folosit la nimic. Ne-au ţinut, doar, la mantinelă. Ar fi timpul să începem să gândim cu şi pentru noi înşine, asumându-ne poziţia de marginali. Ca şi cum am fi propriul nostru centru.***
Aceste afirmatii sunt aidoma unor verdicte ZEN, numai ca experientele reusite din capitalism au fost acelea in care elitele si-au asumat un asemenea drum.

  • Arthur Suciu Interesante discutii. De ce nu le publicati separat pe Grupul Prospectiv? Ar merita. As vrea sa spun un singur lucru in legatura cu europenitatea Romaniei. Dupa 1989, raportarea noastra s-a facut mereu la institutiile europene, la niste norme si criterii, pe care trebuia sa le atingem sau sa le respectam. In acest moment, aceasta abordare a devenit complet neproductiva, daca nu cumva era asa si inainte. Apartenenta noastra la Europa nu tine de asta. Europenitatea face parte din definitia Romaniei moderne, nu este un set de norme interiorizate recent. Chiar si in comunism, am fost tot in Europa, comunismul fiind, cum a spus si Mircea, o ideologie a modernitatii, una in primul rand occidentala. Cred insa ca, in acest moment, trebuie sa schimbam raportarea si sa ne vedem de europenitatea noastra sau sa ne vedem si de ea. Din pacate, studiile romanesti, de la Dinicu Golescu incoace, sunt inca putin valorizate. Personal, vad in reactia lui Mircea, dar si a altora, inclusiv a celor de la Critic Atac, ceva foarte asemanator (nu neaparat la nivel ideologic, căci o mișcare de stânga era încă slabă în a doua jumătate a sec. al XIX-lea) cu reactia conservatoare, eurosceptică a Junimii dupa entuziasmul pasoptistilor.

  • Mircea Platon Da, umblu cu Junimea-n sac! Am voie, ca orice iesean.

  • Arthur Suciu Si eu mă mișcam pe vremuri între Bolta Rece (care nu mai e ce era, dar eu stateam aproape, langa Golia, langa gardul unde si-a lasat Creanga cusma de popa) si Casa Pogor din Copou. Sigur că ai voie, e chiar indicat.

Niciun comentariu: