sâmbătă, 25 aprilie 2015


"Totusi, in ciuda Initiativei de Reasigurare Europeana lansata de Obama la Varsovia, mesajul de fond ramane cel formulat in urma cu cateva luni de Derek Chollet (Assistant Secretary of Defense for International Security Affairs) in fata Congresului: Pentagonul nu anticipeaza “schimbari majore in prezenta noastra permanenta din Europa” dincolo de desfasurarile prudente si limitate numeric deja anuntate. In esenta, din perspectiva reasigurarii strategice imediate, frontiera estica ramane la fel de vulnerabila, cu un NATO dezechilibrat, ancorat geografic predominant in Vechea Europa. Intre timp insa, Washingtonul asteapta ca Europa sa faca mai mult pentru propriul flanc estic. De fapt mesajul indirect a fost mai degraba unul de mobilizare a Europei."
S-a vorbit mult despre un eventual pivot al NATO pe flancul estic dupa evenimentele din Ucraina. Polonia, statele baltice dar si Romania au pledat pentru consolidarea prezentei Aliantei, in special a SUA, pe teritoriul lor. Pentru acestea noul cont...
REVISTA22.RO

  • Mircea Opris Yeap...stilul consacrat. Aceeasi atitudine ca si acum 70 de ani. Pentru ca...

  • Un Prospectiv .
    Daniel Georgescu a scris:
    Asa cum zicea si Friedman Presedintele Stratfor - "Interventia -militara americana- vine mult mai tarziu, daca vine vreodata"... Politica externa sub domnia lui Basescu e un dezastru...Romania nu are niciun aliat in imediata
    vecinatate Basescu a anulat orice sansa de intelegere cu Polonia cand recent l-a atacat pe Tusk,, Bulgaria, Turcia, Serbia nu ne sunt aliati iar de Ungaria nici nu se pune problema... "Apa de departe nu stinge focul de acasa"- se pare ca asta a fost raspunsul presedintelui Chinei la cererea de ajutor din partea lui Ceausescu in decembrie '89 Citind articolele ziaristilor -postacilor basisti nu poti sa nu faci o paralela cu perioada de dinainte si de dupa martie 1936 cand Hitler a invadat Rhineland si apoi pe rand Cehoslovacia si Polonia fara ca "aliatii" sa miste vre-un deget. De altfel Barack Hussein Obama a si declarat imediat dupa ce Rusia a anexat Crimea "The military option is off the table " !!?? Si pentru cei care traiesc "day dreaming" saptamana trecuta Chuck Hagel a spus iar "There will be no american boots on the ground"... Serios, crede cineva care mai are uzul ratiunii ne-distrus de abuzul de whisky ca in cazul lui Basescu-, chiar crede cineva ca Obama cel mai slab presedinte american in domeniul politicii externe de dupa Jimmy Carter -cel care a creat criza ostatecilor americani din Teheran- ,Obama cel care a introdus notiunea de "leading from behind", Obama cel care a tras "red lines" pentru Siria, Iran, Corea de Nord incalcate de acestea fara nicio reactie americana, Obama cel care a primit Premiul Nobel pentru Pace inainte sa dovedeasca ca-l merita - ce premonitie pe suedezi! Obama va declara razboi Rusiei - declansand astfel al III-lea razboi monodical ??? Dupa ce americanii au cheltuit peste un trilion de dolari in Irak si Afganistan si peste 6,000 de soldati americani au murit - in zadar, pentru ca Iranul conduce acum Irakul abandonat de Obama iar Afganistanul va fi dominat de talibani imediat dupa ce americanii pleaca -cu coada intre picioare- in decembrie, poporul american nu e interesat sa-si trimita copiii sa moara in Europa. La fel cum tratatul semnat de Clinton in 1992 in urma caruia Ucraina - a III-a putere nucleara a lumii! !!- a renuntat la peste 1000 de rachete nucleare in schimbul "protectiei" integritatii sale teritoriale garantate de SUA, Marea Britanie si RUSIA - deci la fel ca acel tratat devenit "kur-papier" asa si cu celebrul articol 5 din Tratatul NATO asteptati voi mult si bine ca americanii sa moara pentru apararea mosiei lui Benito Basescu si a Elenei Petacci de Plescoi !

    _____________________________________

    Cred ca americanii sunt mai [...] decat li se da credit. Avand ochiul si timpanul lumii la dispozitie, numai un prost nu si-ar da seama ca nu-i avantajos sa scoti castanele altuia din focul Rusiei cu mainile tale. 

    Numai ca nici nu poti avea pretentia ca altii sa ti le scoata pe ale tale. Adica nici altii nu sunt atat de [...] cum isi inchipuie amazoanele politicii externe de pe Potomac.

    E insailata treaba, se va desira, iar de miliardul acela prefer sa nu...

Niciun comentariu: