sâmbătă, 25 aprilie 2015

Cunoscuta publicație axată pe  politică globală,economie și idei,Foreign Policy își onorează deviza "subiecte altfel invizibile " în fiecare număr.Ediția din mai a FP România confirmă încă odată ac...
ADRIANCOSTEA09.WORDPRESS.COM

  • Mariuca Dinu Mă iertaţi că îmi bag nasul, eu cred că întâi ar trebui (re)cultivată demnitatea de a fi român. La toţi cetăţenii. Mitul "suntem o ţară mică... " ar trebui rapid desfiinţat. Apoi, fie şi o ţară mică, dar care se poartă ca Buricul Pămânhtului. Şi trebuie facut ceva urgent cu modul fanariot în care se dau funcţiile la stat. Peşcheş la obţinerea funcţiei, din care care fiecare scoate tot ce poate, şi dă ceva mai departe. Până izbucneşte un scandal de proporţii.Ca pe vremea conei Chiriţa şi boierului Bârzoi

  • Un Prospectiv .
    "Ce putea face și România în acest timp și nu a făcut-o a fost crearea unei școli de expertiză care să se concentreze pe regiunea Europei Centrale și de Est.În Polonia,a apărut o generație numeroasă de absolvenți din sfera studiilor est-europene din 
    care s-au desprins actualii specialiștii din sectorul guvernamental și cel nonguvernamental.Rezultatul:crearea unor grupuri de cercetare de talia OSW(concentrat strict pe domeniul economic,afiliat ministerului de resort) sau PISM(Institutul Polonez de Afaceri Internaționale din cadrul MAE din Polonia),diferite fundații,ONG-uri sau asociații,toate acestea asigurând un înalt grad de informare a oamenilor cu putere de decizie din Polonia,cu mult superior celui din România."

    De bun simt. Ma intreb daca aceste institutii poloneze sunt deaspura partidelor, caci altfel s-au facut si la noi. SNSPA-ul si celelalte de gen nu stiu inca ce re/produc.

    "România putea fi cel puțin angrenată în această dinamică regională est-europeană dacă o înțelegea din timp.Influențată sau nu din exterior,opțiunea țării noastre de a insista pe politica regionalizării în Marea Neagră,un proiect unde și-a atribuit statutul de lider,s-a dovedit a fi un eșec.Mult mai realizabilă ar fi fost atragerea în cadrul Parteneriatului Estic,propunere refuzată de către diplomația românească."

    Interesant. Sa fi fost asta alta chestie inspirata a lui Basescu? Intr-o lucrare a Smarandei Dobrescu si a mea (Europa, intre colaps si utopie) scriam despre nevoia solidarizarii politice la nivel eruropean a tarilor fost socialiste.

    "Țara noastră ar putea deveni un pol energetic european prin implementarea proiectelor comunitare în zona Balcanilor și Europei de Est:South Coridor -conducta de gaze din Bulgaria către Austria via România și Ungaria sau Gas East(traseul estic al gazelor)"

    Vrabia malai viteazul! Gasesc initiativele astea un pic asimetrice cu intelectul tintei.

    "Desemnarea în anul 2009 a lui Dacian Cioloș la portofoliul agriculturii nu a reprezentat un succes al diplomației românești.Franța a fost de fapt cea care a câștigat un comisar european în plus."

    De acord! Emfatic.

    "Din cauza deciziei de a-și împinge fiica în Parlamentul European,președintele României nu are nicio legitimitate să ceară reformarea semnificativă a unui sistem bazat pe nepotism." 

    Amin! Desi majoritatea europarlamentara romaneasca a fost ca si cum rasplatita cu acele pozitii pentru obositoarea munca de politician roman la intern.

    Bravo, domnule GG, buna punere in lumina!

Niciun comentariu: