joi, 23 aprilie 2015

Ce mâncăm- cu ce ne înmormântăm ?
---------------------------------------------------
Ginerele meu mânâncă numai găini bio. Cu banii dați pe găini și-ar putea lua lunar porcul în viu- dar i se pare lui că dacă cumpără găinile de la nu știu ce fermă de la țară ele sunt ocrotite și n-au trecut în viața lor pe lângă chimicale.
Constat cu tristețe- să o recunosc- că mâncarea de azi are un gust mult mai mizerabil decât respectiva mâncare prin anii 60...70- și chiar decât ce se mânca pe vremea lui Ceaușescu.
Explicația poate fi legată de control. Chiar și în cei mai siniștrii ani- când mâncam șuncă de soia 90%- cineva acolo sus- la guvern sau la partid- avea grijă ca respectiva șuncă să aibă un gust acceptabil- măcar în primele 5 zile. Azi o cumperi la preț de produs de lux- și are gust de cauciuc. Pentru că onor producătorul din România- a se vedea simpaticul dl. Minea (dacă nu mă înșel referitor la nume) are grijă doar de numărul de directori/ pe cap de combinat și de prețuri cât mai mari. Pentru domnia sa cuvântul calitate lipsește din dicționar.
Și astfel se ajunge să i se vândă românului tot felul de porcării- pentru că avizul nu se dă pe calitate ci pe dosare. Cine nu crede este rugat să facă o vizită în noua hală de la Obor- și să arunce o privire la produsele de consum ungurești/vs. ce produce industria națională. De la cârnatul de cal- care are realmente un gust de cârnat- sau slănina (pe care maghiarii n-au deghizat-o niciodată sub numele de șuncă) și până la brânzeturi sau pateurile de rață sau gâscă - sau untura de respectiva zburătoare (în România nu se mai cresc rațe sau gâște ?) - Ungaria bate România cu 10: 0. Pe vremuri luam de la o Gospodina de pe Moșilor- cele mai bune icre pe care le-am mâncat vreodată- pe vremea lui Ceaușescu. Azi- icrele ambalate de la supermarket sunt un fel de pastă care poate fi de orice- numai pește nu .
Cineva cu acces la statistici poate că o să facă la un moment dat o situație cu câte combinate alimentare existau pe vremea lui Odiosul- ca să nu mai zic de anii 60-70- și câte mai există acum. Și mai interesant va fi să aflăm de ce s-au desființat unități precum Comtim-ul - și cine ne produce de fapt mâncarea. Pentru că- să vezi ciudățenie- ceea ce cumperi de la magazinele românești are un gust totalmente diferit de ceea ce cumperi de la un Kaufhof, de la un Laffayete sau de la un Corte Ingles sau Tesco- ca să amintesc doar câteva supermarket-uri din străinătate. Nu mai zic că în străinătate mâncarea- cumpărată de la supermarket- e decentă- în vreme ce la noi e mizerabilă. Sau că în străinătate există magazine specializate- cu prețuri rezonabile- pentru mezeluri sau brânză.
Doctorul Menci- cel care acum putrezește prin Jilava- ne îndemna tot timpul să ne limităm consumul și să trăim sănătos. Ceea ce spunea și doctorul Mincu- fost ministru al sănătății pe vremea lui Ceașcă. Atâta doar că omul nu poate trăi doar cu ierburi- că altfel am paște cu toții pe câmpii. Iar mâncarea din magazine- nu discut despre cât de chimică e- dar are un gust mizerabil.
Așa- ca chestie- Fanta din România e mizerabilă. Fanta- aceeași marcă, același soi- de portocale- din Germania- e excelentă. Oare de ce are cineva impresia că ne poate da toate porcăriile ?

  • Gavrila Ch Pentru ca pot si asta le umfla binisor profitul/pe seama cetatenilor ce nu mai sunt protejati de chestii ca sanepidu'. Nu mai sunt zapezile de alta'dat.

  • Prospectiv A-z .
    Piata e foarte ingusta din cauza puterii scazute de cumparare, tzepele cresc costurile, iar profitul nu poate fi asigurat decat din scaderea calitatii.


    Detalii care sa ilustreze relatia dintre tzepe si costuri, inclusiv ceva sugestii pentru remedii, sunt aici:

    http://blog.prospectiv.org/.../dialoguri-prospective-iii...
    Aparut la Tribuna economica: http://www.tribunaecono...
    BLOG.PROSPECTIV.ORG|BY GRUPUL PROSPECTIV

  • Alexandru Botu E ca in politica: consumam ce ni se ofera, in loc sa ne rasculam si sa refuzam sa mai cumparam toate porcariile. Da ce cumparam in loc? Pai daca traim ca pustnicii vreo doua luni, furnizorii dau faliment, dispar de pe piata, vin sa ne propuna altceva si la preturi mai mici, asa cum se gasesc acolo unde sunt obligati sa respecte cetatenii.

  • Prospectiv A-z .
    Nu cred ca mecanismul acesta functioneaza: "Pai daca traim ca pustnicii vreo doua luni, furnizorii dau faliment, dispar de pe piata, vin sa ne propuna altceva si la preturi mai mici, asa cum se gasesc acolo unde sunt obligati sa respecte cetatenii."
     Mai intai ar pica chiar conditia--daca romanii ar avea stapanirea de sine sa traiasca 2 luni fara sa manace [...at], fie hrana sau politica, n-ar fi atat de mult la cheremul consumerismului si materialismului. Asa ca regulatiile sunt necesare pentru a salva capitalismul de capitalisti si omul de el insusi.

  • Octavian Lupu Boicotul produselor daunatoare sau care genereaza poluare, etc. reprezinta cea mai eficienta metoda de a schimba comportamentul corporatiilor intr-o maniera pasnica. Singurul lucru cu adevarat dureros pentru ele este diminuarea drastica a profiturilor....See More
    Woodrow Tracy "Woody" Harrelson (born July 23,...
    YOUTUBE.COM

Niciun comentariu: