vineri, 24 aprilie 2015

Un Prospectiv
Am ajuns si eu la o ipoteza de genul acesta, neputand sa-mi explic altfel fâsul cu care s-a terminat pe ceas Razboiul Rece si tonul conversatiilor transatlantice la acel moment.
Va dati seama ca in caz ca povestea e adevarata, rusii au motive multiple de suparare, caci nu lumea anilor '90 li s-a propus ca alternativa la ce faceau.
De Camelia Badea | Articol publicat pe Ziare.com | 08.07.2014 Academicianul Mircea Malita afirma ca...
FUMN.EU

  • Adrian Severin Războiul rece (care, desigur, poate fi etapizat) s-a purtat într-un cadru caracterizat de echilibrul terorii. De aici a decurs grija combatanților de a nu trece anumite limite iar nu din înțelegeri secrete ascunse în spatele unei aparențe marțiale. Sigur că războiul a permis combatanților să întărească disciplina și coeziunea în propria tabără. Mai mult, el le-a permis, în lipsa capacității de a face afirmații convingătoare care să arate cine sunt și să le dovedească superioritatea, definirea propriei identități prin contrast față de celălalt. (Lucru valabil mai ales pentru Occidentul capitalist legitimist decât pentru Orientul revoluționar.) Asta s-a întâmplat firesc și nu are rost să căutăm explicații ipotetice nefirești pentru comportamente firești, logice.

    Războiul rece a fost oprit unilateral de URSS spre a câștiga timpul necesar schimbării modelului de concurs cu Occidentul. Un Occident luat prin surprindere de întorsătura lucrurilor până la punctul în care și-a pierdut coerența strategică în schimbul unor avantaje tactice. Întrebarea este dacă prin cuvântul "oprit" trebuie să înțelegem "încheiat" sau "întrerupt / suspendat"?

    Pacea nu este numai absența războiului. Războiul se termină prin încheierea păcii dar poate fi întrerupt prin armistiții. La finele Războiului rece nu a avut loc nici o conferință de pace și nu s-a încheiat nici un tratat de pace. Lucrul se vede azi în Ucraina, în Caucaz, în Moldova, în Balcanii de Vest, în Siria și nu numai. 

    Este greu de crezut că Războiul rece a fost doar o butaforie consensuală dar că pacea rece care în aparență i-a urmat nu a fost tot consensuală. De aceea mai aproape de adevăr ar fi să spunem că, de fapt, Războiul rece nici nu s-a încheiat. El a fost doar suspendat printr-un armistițiu. 

    În mod normal armistițiul este un preambul al păcii. Asta este, însă, numai de natura iar nu de esența armistițiului. Așadar armistițiul nu conduce obligatoriu la pace. Se pare că acesta este și cazul nostru iar acum, iată, ostilitățile sunt pe punctul de a se relua. 

    Ce este de făcut în atari circumstanțe? Mergem înapoi la luptă - evident, în condițiile schimbate pe parcursul perioadei de suspendare a ostilităților? Organizăm o Conferință de pace? Personal sunt pentru a doua variantă deși sunt gata să merg la luptă dacă va fi nevoie.

    Iată o teorie alternativă pe care o consider atât mai realistă cât și mai utilă. Probabil, însă, că ea va trezi mai puțin entuziasm și mai puțină simpatie. De ce? Pentru că...

  • Alexandru Botu Da, mai realista, mai pragmatica si mai apropiata de zilele noastre imi pare a fi interpretarea Domnului Adrian Severin asupra Razboiului rece. Dar ma bucur de faptul ca exista diverse opinii calificate.

  • Gavrila Ch Ce bine i-ar sta Romaniei sa creeze un institut de cercetare/think-tank al istoriei contemporane, incluzand dimensiunea politica, economica si sociologica. Personalitati precum acad. Malita, prof. Nastase sau dr. Severin ar putea gira prin prestigiul lor, dobandit peste decenii de activitate la varful societatii romane, o asemenea institutie.

Niciun comentariu: