miercuri, 22 aprilie 2015

Calculatoare și alte chestii interesante...pentru DNA
---------------------------------------------------------------------
Unul din lucrurile care i-au lipsit românului- mai mult decât libertatea scrisă pe o foaie de hârtie (Paul Eluard pentru conformitate) a fost calculatorul. Ca om care a apucat chestiile astea- înainte de 1989 veniseră primele PC-uri- Robotron- din RDG- care erau o mare afacere- la vremea respectivă invidiam sincer pe colegii de la Institutul de Mecanică Fină- care aveau astfel de jucării.
După Revoluție- în 1990- oamenii deștepți- cum erau ăia de la firma Oderom- vindeau PC-uri către stat cu prețul de mașini Dacia- mai exact la 70.000 lei. Era o chestie- încă nu se semnase acordul ăla care ne permitea și nouă accesul la tehnologie avansată- și cine a avut licențe de import a cumpărat pe scară mare PC 286- care era deja ieșit din uz în vest- și l-a vândut în România.
Era cerere pentru orice fel de prostie- și lumea (inclusiv întreprinderile foste de stat) cumpărau în draci. Îmi aduc aminte cum a trebuit să fac rost de licență de import- de la Ministerul Comerțului Exterior- pentru un harddisk care să echipeze PC Felix pe care după multe chinuri l-am obținut în 1990. Și cum contabilul șef de la Felix PC- minunata întreprindere desființată între timp- n-a vrut să-mi semneze factura pentru că horoscopul- chestie nemaivăzută până atunci - îi spunea că în ziua respectivă să nu semneze nimic.
Acuma onorabilii de la DNA ar trebui să înțeleagă că PC-ul- și programele aferente- au constituit oarece bază pentru modernizarea României- și că piața fiind liberă- și necontrolată- s-a deschis pentru orice întreprinzător suficient de meseriaș care să ofere ceva. Că s-au luat o serie de țepe - majore- e vina sistemului nu a oamenilor prinși în sistem. Prin 1994- dacă nu mă înșel- fostul meu șef a fost mustrat de către un domn din Ministerul Muncii- pentru că s-a opus achiziționării unui anumit tip de calculatoare. ”Nu-mi strici tu politica de achiziții”- i-a spus respectivul domn, pe numele său David- care a ajuns apoi- ce să vezi- șeful filialei din Canada a respectivei firme.
Chestiunea interesantă pentru DNA vine prin 1996-1998- când România semnează- fără să înțeleagă prea mult- Legea Drepturilor de Autor. Înainte de Revoluție- exista la ICI o bibliotecă de programe- care putea fi folosită de toți cei interesați- bibliotecă menținută mult după anii 90- și care era o chestie deșteaptă- în contextul dezvoltării României . Nimeni nu-ți cerea drepturi de autor dacă ”împrumutai” un program și-l foloseai o dată- sau de mai multe ori- în scopuri necomerciale. După venirea CDR-ului la putere- cineva- a reușit să-i vrăjească pe guvernanții din vremea aceea- în semnarea respectivei legi- proastă din punct de vedere al interesului național.
Interesant e ce s-a întâmplat după. Reamintim că epoca 1995-2000 a fost o epocă de aur apropo de vânzarea de software fără licență. Puteai să cumperi un CD- cu 20-100 de programe- pe care le foloseai.
Au apărut BSA-ul și ORDA- care s-au repezit precum niște păsări hrăpărețe pe tot ce era free. În 1998- primeam aproape în fiecare lună scrisorele de la ORDA +BSA în care se sugera- direct- că institutul nostru are n software fără licență- și că ar trebui să ne simțim- dacă nu vrem să avem de-a face cu legea- și să cumpărăm licențe. Evident că nu era o scrisoare făcută pentru institut- ci generală. În perioada respectivă s-au făcut descinderi, câțiva administratori IT au fost și umflați- așa ca să scoată ochii oamenilor.
Acuma DNA ar mai trebui să priceapă că orice firmă de software care are ceva în cap- cum este Microsoft-ul- nu-și permite să aibă n firme distribuitoare concurente- în aceeași țară- din simplul motiv că nu e bine pentru afaceri. Puși sub presiune prin legea respectivă- și prin manevrele la limita legalității și bunului simț a BSA și ORDA- cei de la ministere- acolo unde nu existau 30 de calculatoare ci câteva mii/minister- s-au simțit obligați să achiziționeze- măcar de gura lumii- niște licențe. Cum Office-ul era soft-ul cel mai folosit la nivel de birou- iar Windows-ul sistemul de operare răspândit- evident că respectivele licențe au fost majoritare Microsoft. Care a dus- așa cum e normal- o politică bici/zăhărel- amenințând ORDA dar și recompensând pe cei fideli- așa cum o face nu numai prin România.
Mai departe ar trebui văzut ce alți furnizori (mai ieftini) de Microsoft existau la vremea respectivă în țărișoară - care să fie capabili să livreze la nivel de minister. Aș pune pariu că nu prea existau. Dar circul e util- mai ales când s-a întâmplat acum 10-15 ani și lumea n-are o memorie nemaipomenită.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Ca să rezumăm. Ceea ce vrea să judece DNA-ul azi- nu se poate judeca fără a înțelege că a fost o chestiune pură și dură legată de capitalism ca atare. S-a creeat întâi o necesitate- nu mai putea trăi nimeni fără calculator. După care s-a creeat o ofertă exclusivă- să spunem cea a Microsoft. Că nu știu ce mari inteligenți ar fi putut la vremea respectivă să școlească lumea în Unix sau Linux și să folosească programe gratuite- e doar o poveste pentru cei care n-au avut de-a face niciodată cu un sistem de operare. După ofertă s-a creeat un cadru legislativ- respectiva lege a drepturilor de autor din 1996- care transforma folosirea unui soft în infracțiune- dacă nu era achiziționat legal. Softul respectiv- să spunem Office de exemplu- nu e kg de cartofi să-l cumperi mai ieftin de la țăranul din colț. Restul e istorie .

  • Prospectiv A-z .
    1) Politica drepturilor de autor este unul din stalpii actualului sistem mondial/capitalist. Pentru Romania va ramane asa.
    2) De aproape 15 ani sunt alternative open source la M$FT.

    3) Smecheria nu e cum sa folosesti bunul altuia fara sa platesti, ci sa se foloseasca aceste cheltuieli nu ca scop in sine, ci ca un mijloc catre ceva (mai buna educatie etc.). Prea multi bani s-au dus in vant si in SUA pe ideea ca tehnologia substituie INVATAREA. Fals.

  • Stefan Kovacs S-ar fi putut ajunge la o lege rezonabilă- care, de exemplu să fi cerut drepturi de autor doar pentru folosirea comercială a produsului. La vremea respectivă- 1996. Realitatea este că firmele care folosesc produse pentru realizarea de profit- plătesc. Restul- respectiv marea masă de funcționari care scrie un document în Office și joacă un Solitaire sau Minesweeper când și când- n-avea nici un fel de logică- din punct de vedere al bunului simț- să plătească n versiuni ale unui produs . S-ar fi putut ajunge- la o licență comună- pentru n ani- de exemplu- dacă s-ar fi negociat cum trebuie. Părerea mea.

  • Stefan Kovacs Siveco- realizează un produs educațional adaptat. Nu e cel mai bun- și prin 2003 am avut niște discuții în contradictoriu la un simpozion ICI cu dl. prof. Jugureanu- alternativa fiind să cumperi un produs authorware gen ToolBoox, Lectora sau BlackBox (ceea ce are Spiru Haret) și să-ți creezi propriile produse educaționale. Siveco a fost mai rapidă- și a reușit.

  • Prospectiv A-z .
    Pentru functionari plateste statul o licenta mai ieftina, de obicei, decat cele comerciale--care reflecta atat ideea de not for profit, cat si discount de volum. Toata treaba-i din cum s-a negociat--iar DNA pare sa spuna, din cum s-a negociat DOAR comisionul.

  • Prospectiv A-z .
    Nu stiu detalii despre SIVECO/modul in care s-a negociat in Romania. Stiu doar despre cum se ajunge la pretul unui produs/serviciu.


    In cazul de fatza, mi-e teama sa nu se adevereasca ipoteza pe care am formulat-o la o alta postare azi: aici tzinta e pesedeul din cauza perceptiei unora despre ce este/n-ar trebui sa fie.

  • Stefan Kovacs Ceea ce am auzit cu urechile mele- în Germania de la un reprezentant de top al Microsoft- este că Microsoft-ul- ca și alte companii - au ceea ce se numește comision de succes. În alte părți un astfel de comision e legiferat. Legislația românească a ignorat acest lucru. Sunt curios- de exemplu- dacă s-ar fi negociat alternativ cu Microsoft-ul și cu Corel-pentru pachetele office (amintesc că există un pachet pe numele lui Corel Office cu WordPerfect- produs chiar mai bun decât Word-ul, Lotus (care e un Excel de la mama lui) și Presentations- echivalentul PowerPoint) - nu s-ar fi putut ajunge la ceva mai avantajos.

  • Stefan Kovacs Evident că ținta e PSD-ul. Ceea ce se ignoră este contextul- și faptul că respectiva lege dădea mingea la fileu Microsoft. Că după aceea au încercat să pară îngerași- e altă discuție.

  • Prospectiv A-z .
    Cine primeste acel comision? Mi-e teama ca asa ceva e impotriva legii americane, exceptie putand face, de exemplu, o firma incorporata in Germania care sa aiba putere de reprezentare comerciala. Microsoft poate pune acesti bani, de comisionae, la dispozitie printr-un program de discount si motivari catre reprezentant, iar acesta din urma poate sa incaseze pur si simplu sau sa imparta cu persoanele influente.

  • Stefan Kovacs Presupun că cel care încheie afacerea. E o politică normală dacă dorești să-ți asiguri un monopol pe o anumită piață. Prin 1993- la Institutul de Informatică din Bonn- am văzut vreo 2-3 alternative de Windows- respectiv GUI- care erau chiar mai bune decât Windows-ul. Care, în final a cucerit piața nu prin calitate- ci prin astfel de jocuri...

  • Prospectiv A-z .
    Nu e numai vina Microsoftului, ci a tendintei pietei bunurilor informatice de a general monopol. Vorbim de legitati economice. Microsoft au fost doar cei mai norocosi.

    Oricum, trebuie retinute verdictele date in SUA (DoJ) si de UE (comisara pe concurenta, Nelly Kroes) impotriva M$FTului sau decizia chinezilor de a impune Linux si open source in toate chestiile guvernului--in cazul chinezilor, motivatia nu era neaparat legata de cost.
  • Stefan Kovacs Microsoft sunt cei mai vizibili- și cei care au ucis un anumit avânt în programare- avânt existent odată cu Basic-ul, TurboPascal-ul și celelalte limbaje simple. Care au fost cumpărate de Microsoft- sau scoase de pe piață. Față de 1994- de exemplu- când toată lumea programa voioasă- acum deja programarea a trecut în monopolul firmelor mari. Produsul Microsoft- respectiv Visual Studio- a devenit extrem de stufos și în final nici n-a mai apărut pe piață.

  • Prospectiv A-z .
    Lucrurile sunt mai complicate. Ei nu puteau cumpara acele limbaje de programare, e ca si cum ai cumpara limba engleza. Cel mai probabil au cumparat medii de dezvoltare de programe pentru a-si impune p'al lor, bazat pe BASIC.


    Toate limbajele de programare sunt disponibile oricui, fara cost. Vrei sa schimbi sintaxa laborioasa cu ceva interactiv, aia e valoare adaugata si costa. Beneficiul este ca acela oferit de cumpararea unei masini in loc de un piesele individuale pe care le-ai puta asambla de unul singur.

  • Stefan Kovacs Problema e că puteai să scrii cod Basic sau TurboPascal care se compila direct- și era o programare logică- nu orientată pe floricele. Și nu costa nimic-.

  • Gheorghe Gradinaru Ce cunosc eu : atunci cand s-a dorit achizitionarea unor produse microsoft , acum aprox 10 ani pt domeniul invatamant nu au existat bani pt cumparare fapt care a condus la contractarea lor intr-un sistem de leasing.Normal in decursul anilor banii platiti pe leasing a depasit costul achizitionarii produsului si de aici prejudiciul contabilizat.Oricum comunicatul DNA nu are nimic de a face cu justitia ci cum justitia poate fi folosita in scopuri politice( am in vedere timingul de anuntare, modul de implicare la gramada si nu in ultimul rand a personalitatilor implicate pe principiul cat mai multa popularitate au cu atat mai bine)

  • Cornelius Scipio si care e pana la urma problema cu Linuxul (astazi, nu in 2004) ? de ce nu pot institutiile publice sa instaleze ubuntu de ex, care este complet gratuit, are inglobata suita office tot gratuita, perfect compatibila cu fisiere office + extra, stabilitate, cere resurse putine de sistem (deci merg pe "antichitatile institutionale"), are interfata intuitiva extrem de simpla - nu necesita training, se poate adapta si in limba romana, are actualizare si suport tehnic, etc...eu utilizez de peste un an de zile si nu am mai avut nici odata dorinta de al "ucide" pe bill gates, dand cu el de pereti.

  • Stefan Kovacs Domnule Scipio- ideea de bază este că trebuie să ai training-ul necesar. Aș spune că Linuxul are o curbă categoric crescătoare dacă ne gândim la necesitatea training-ului. La vremea despre care discutăm- adică prin 1996- 2000 nu existau- vorbesc din experiență personală- nici oamenii și nici resursele care să facă respectiva instruire- și să supravegheze implementarea.

  • Prospectiv A-z .
    Norocosii revolutiei hi-tech stau pe munti de bani. Pe care Ellison ii converteste partial in munti reali.


    lloyd
    franklin 4 days ago

    You really don't want to believe that oligarchs are taking over this country until you read this article - proof positive.

    Steve Williams
    Calgary, AB 4 days ago

    "Gibson retained the land, though. By the time he died in 1888, it had passed to his daughter, then through a few other owners as a single holding. None of them could figure out what to do with Lanai."

    Having been to Lanai, I can honestly say that there might not be anything to figure out. It's beautiful. The people are friendly. And any'progress' should be in tune with its culture. It needs a brand consultant and a 22-acre film studio like New York City needs a mini-mart in the middle of Central Park.

    Socrates
    Verona, N.J. 4 days ago

    "Yes, master Ellison."

    "Thank you, master Ellison"

    Thank goodness plantation economics haven't lost a step.

    bb
    berkeley, ca 4 days ago

    Larry Ellison has always wanted to be in control and has. Here he has done it again. This time taking a piece of paradise and making it a playground for the very rich and taking advantage of those that really belong to Lanai. Greed never goes away.

    Morgan
    Atlanta 4 days ago

    I think the people of Lanai are ultimately going to be very disappointed. People like Mr. Ellison are the antithesis of "do no harm". Everything they touch may turn to gold, but gold is just a rock. There's no life in it. 

    Jim
    Colorado 4 days ago

    This is fascinating. This is like giving a megalomaniac his own group of people to rule and getting to watch how it all comes out. I've never read anything that made me like Larry Ellison and this article does not change my assessment. This will finish out as "How an American Billionaire Ruined Paradise." Why can't they make a reality TV show about this?

    William O. Beeman
    San José, CA 4 days ago

    I'm waiting for an article that talks about Larry Ellison's philanthropy. I fear it will be a very short article indeed. 

    http://www.nytimes.com/.../larry-ellison-island-hawaii.html
    How the tech billionaire came to own 87,000 acres,...
    NYTIMES.COM|BY JON MOOALLEM

  • Cornelius Scipio @Stefan Kovacs . Pe fondul articolului va dau perfecta dreptate, inclusiv faptul ca in anii de care se face vorbire nu aveam un linux "user friendly". Nu pot sa nu mentionez ca cele mai multe scrieri ale dvs. m-au uns la suflet. In ceea ce priveste Ubuntu de azi (2014), va rog sa ma credeti: nu e nevoie de nici un training. Are o interfata grafica simpla, intuitiva si office-ul este sub suita win ca dificultate de intelegere si complexitate. oricine a folosit "bill gates" va utiliza fara probleme Ubuntu. Se poate folosi (daca vrei) fara sa instalezi nimic in computer (usb), stabil, sigur, simplu, ferit de virusi.

Niciun comentariu: