sâmbătă, 25 aprilie 2015

Un Prospectiv
.
Un exercitiu de creativitate istorica impinsa pana la confabulatie Sa ne uitam doar la declaratiile lui de economie politica recenta:
"După un sfert de veac de la evenimentele din 1989, vicepreşedintele Joe Biden a vorbit de revoluţia română „neterminată”. Cum comentaţi?
Da, le dau dreptate americanilor atunci când spun că revoluţia română nu a fost terminată. După cum am afirmat în volumul meu, intitulat ”România subterană”, publicat în 2002, revoluţia a fost deturnată de la obiectivele ei, devenind o oportunitate istorică pentru anumite grupuri de forţă, provenite din vechile structuri comuniste, nu numai de a se salva, ci şi de a-şi folosi informaţiile şi relaţiile pe care le deţineau, pentru transferul unei importante părţi a avuţiei naţionale în propria lor proprietate. Revoluţia nu s-a încheiat şi pentru că societatea şi economia românească nu au identificat şi asimilat corect şi eficient principiile şi valorile economiei de piaţă. S-a creat doar forma, dar conţinutul, atunci când nu a fost complet ignorat, a fost deturnat spre interese politice şi economice de grup. Astfel, economia de piaţă românească nu a asimilat cultura relaţiei contractuale, ci pe cea a relaţiei clientelare; sursa principală a acumulării de capital nu o reprezintă profitul afacerii, ci banul public, preluat prin relaţii clientelare din bugetul statului. Într-o perioadă istorică extrem de scurtă, clientela politică a acumulat averi personale pe care o economie de piaţă adevărată nu le-ar fi putut realiza decât în decenii. Ca o consecinţă, economia de piaţă românească a condus la o stratificare rapidă a societăţii, în contradicţie cu tendinţele europene actuale, de reducere a diferenţelor prin politici de solidaritate şi coeziune socială."
Cand si unde a fost acumularea capitalului altfel? Numai ca odata acumulat, in conditii semi/legale, capitalul s-a reciclat acolo unde s-a produs. In Romania n-a fost sa fie asa.
Zgomotul de fond al alegerilor europarlamentare a estompat, pe nedrept, importanţa vizitei...
COTIDIANUL.RO

  • Un Prospectiv .
    Omul cu cioara vopsita:


    Coşea sat on the Committees for Economic Policy, Reform and Privatization (1996-2000) for Budget, Finance and Banks, (cand se falimentau bancile romanesti la greu); in 2005, he was appointed to the Committee for European Integration (cand ce-o fi negociat & construit Nastase s-a Basescu).

    Coşea was among the initiators of mass privatization strategies, and organized the latter as a release of coupons to citizens, to be transformed into stocks (see History of Romania since 1989).[2] Although the measure was initially received with interest, the program was ultimately unsuccessful and most businesses up for privatization did not attract investors' attention[2] (by late 2006, a third of them had gone bankrupt or were about to do so).[3] Coşea attributed this negative phenomenon to the underdevelopment of the local capital market,[2] as well as to strategy errors of both the PDSR majority (who had refused to give backing by privatizing Bancorex and Banca Agricolă) and the new Democratic Convention cabinet of Victor Ciorbea (who changed the privatization law to accommodate an initial public offering, viewed by Coşea as more susceptible to political corruption).[3] He also indicated that only 60% of the companies listed for privatization had any real chance of success.[3]

    Are motive la toate, indiferent de cine a fost la guvernare. 

    http://en.wikipedia.org/wiki/Mircea_Co%C5%9Fea
    Dumitru Gheorghe Mircea Coşea (born June 9, 1942) is a Romanian politician, economist, diplomat, essayist, journalist and professor. A former member of the Party of Social Democracy (PDSR) until June 1997, he joined Teodor Meleşcanu and Iosif Boda in creating the short-lived Alliance for Romania (Al…
    EN.WIKIPEDIA.ORG

  • Un Prospectiv .
    Din gura comentariatului


    Emil 18:44:52, 11 Jun 2014 12
    Din pacate " Dom' profesor" pacaleste pe multi cu aerul bonom de batran intelept in ale politicii interne si internationale. In fapt el nu este decat un alt agent ( cu epoleti) al unuia din grupurile de interese mul thulite de dansul in articolul de mai sus. Face propaganda mascata hotilor de pana in 2012 altoindu-l pe Ponta si ai lui insinuind ca PSD-ul are politica de stanga. Toata clasa politica romaneasca nu este decat o masa amorfa fara continut cu o singura idee obsesiva, aceea de a se imbogatii si de a se eterniza la carma Romaniei. Un terci al unui semidoct ce amesteca multe vorbe fara acoperire. Auzi la el : au venit americanii ca sa se convinga ca lupta anticoruptie se duce cu adevarat. Ca sa nu mai pomenesc de propaganda pro-basista impotriva eficientizarii activitatii in portul Constanta afirmand fara rusine ca portul va intra in mana baronilor locali. Si lista ar mai putea continua ........

    ileana 13:46:53, 11 Jun 2014 10
    Spre deosebire de Blanculescu ce sustinea afacerea murdara RCGM-gabriel resources ca statul roman va incasa "56 % -profituri " cand era vorba de o biata redeventa si jaful mileniului, il credeam pe dl Cosea un economist onest. Se plange ca nu apare la orizont "un nou model" si ca Ro nu este luata ca partener la marile proiecte energetice ale zonei,pe langa USA si NATO,ca nu exista negocieri demne si serioase cu Adm americana. Pana in 2000 prin Camera de comert americano-romana cu avocat Meyer, americanii au luat ce au vrut ,iar asa zisele "parteneriate"sunt doar "strategice", Romania este o manufactura,o filiala,o colonie etc.Scutul de la Deveselu de ce il face Turcia ? dl Cosea trebuie sa stie ca singura soc mixta romano americana este Black Sea LPG inf.in 1997,cu capital american 51 %. Acum, pe fondul propagandei cu "independenta energetica" si "pericolul rusesc", ac *editat* panie face un terminal la Cta-dl Cosea vorbeste de port,evident ca nu vrem sa-l ia Mazare! Prin acest terminal, USA ne va aduce de peste mari si tari gaz lichefiat anume "acest import de gaze petroliere lichefiate se constituie in primul rind in prima sursa alternativa fata de sursa ruseasca de gaz natural cu care lucreaza sistemul energetic romanesc. Gazul va fi destinat pentru acoperirea virfurilor de consum in sezonul rece, consumatorilor casnici, dar si petrochimiei, in conditiile in care productia de etilena si propilena va fi reluata", a precizat Emil Calota. Investitia va fi de 160 mil dolari si "parteneri" RENEL, Romgaz si Rompetrol."Importul de gaze va avea efecte si asupra pretului acestora'ne spune tot E Calota .ADICA ? Mai exact,poate ne spune ec.Calota, Cosea, Ponta "PRETUL ". Germania dezvoltata ,de ce nu cumpara gaz lichefiat american si ia tot de la rusi si cumparam,noi, saracii ?Cine va suporta ac.scumpiri, cine suporta jaful si inselaciunile inclusiv ENEL, dezvaluite recent ? Guv Ponta III ,corupt si tradator !

    Walter 14:17:27, 11 Jun 2014 11
    @Ileana, Germania recent a declarat ca nu exista alternativa la gazul rusesc. E vorba de pret, de eficienta economica rezultata din pretul gazului. Caratul gazului lichefiat american, iranian.. etc. cu vapoare nu are cum sa fie mai ieftin ca gazul adus din Rusia prin conducte. Acuma o luna s-a spus prin presa romaneasca ca gazele extrase de EXXON pe patforma maritima romaneasca din Marea-Neagra vor fi mai scumpe ca gazul de import rusesc. La fel si gazele de sist exploatate de Chevron care sunt si periculoase, ca nu degeaba unele state au interzis exploatarea lor. In principiu tocmai asta si este idea. Sperii papagalii, daca poti ii si invrajbesti, cu alte cuvinte dai foc la casa apoi vii tu salvatorul si stingi la suprapret incendiul de tine provocat. Iar prostul plateste... bucuros nevoie mare. Ca doar nu degeaba a fost inghesuiala asta americana pe aici, trebuie sa ne convinga ca mai scump ptr noi e mai bine ptr ei.

    Dima 11:19:15, 11 Jun 2014 8
    PAPA FRANCISC a dezvaluit ca 86 din cei mai bogati oameni din lume au tot atata avere, cati 3,6 miliarde de oameni din cei mai saraci pe TERRA. Deci SE CONSTATA ca nu numai STATUL ROMAN a fost CAPTURAT ci TOT GLOBUL PAMANTESC. Capturarea avutiei planetei TERRA de catre un grup restrans de indivizi constituie EXTREMISM ECONOMIC. Extremismul economic este FORMA CEA MAI PERVERSA de EXTREMISM. Cu averea ( banii ) poti sa corupi pe oricare individ pentru a face rele ( asa cum a fost corupt Iuda sa-l vanda pe IISUS HRISTOS ).

    Walter 10:44:29, 11 Jun 2014 5
    "Din lipsă de spaţiu, analizăm numai acţiunea Rusiei, de recucerire a fostelor teritorii sovietice. " Ar fi foarte interesant de analizat si actiunile occidentului de ocupare a acelorasi foste teritorii sovietice si nu numai. In lipsa analizei complete, acest articol este doar o alta pagina de manipu lare, sau cum spune chiar Cosea "aplauze şi discursuri slugarnice".

Niciun comentariu: