sâmbătă, 25 aprilie 2015


Un Prospectiv
.
Nationalismul romanesc in versiunea 2?
Daca Vadim Tudor a animat prima reactie nationalista post-1989, iata acum o varianta de secol 21. Nu mi-e clar de ce nationalismul romanesc de acum ar opune SUA si Rusia, dupa cum nu este clar cum s-ar aranja lucrurile mai bine in paradigma acestui tip de nationalism.
Trebuie retinut totusi ca adancirea esecului inserarii economiei romanesti in sistemul mondial face legitima si o astfel de reactie. Cei care dau cu 'sa traiti, am inteles!'-ul prin anticamerele Cluburilor nu pot continua acest lung exercitiu de extractie si sleire cu impunitate.
Ma astept totusi sa asistam la o largire rapida a optiunilor, dincolo de acestea doua (status qvo vs. nationalism). Numai asa se vor crea conditiile unui edificiu viabil.
La momentul acesta, luand in calcul saracia de idei si optiuni, as parafraza: „Prospectați, români, orice, numai prospectați!
Suveranitatea României trebuie trăită constant de fiecare român în parte. Iar de interesul naţional al ţării noastre trebuie să se ţină cont şi să fie respectat de orice ţară sau popor din lumea asta, aşa cum şi...
COTIDIANUL.RO

  • Smaranda Dobrescu Am citit deja cateva comentarii legate de acest articol care salutau noua abordare.Intamplator, cei care vorbesc laudativ gandesc viitorul tarii alaturi de slavi si ortodocsi. Si eu pot aprecia multe idei ale autorului, dar nu inteleg de ce este contextualizat acest nationalism in actuala paradigma dihotomica a puterilor ce-si disputa intaietatea in lume. Daca nationalismul inseamna definirea unor interese specifice care trebuie respectate si aparate, daca el presupune relatii bune cu toate tarile si cu deosebire vecinii, schimburi economice bilateral avantajoase,apararea mediului si a bunelor traditii ,as fi convinsa. Sunt de acord cu acel nationalism conform caruia intr-o uniune monetara/economica de exemplu, toate statele membre se bucura de acelasi statut si respect, conform specificitatilor.O deosebire as face totusi intre preambulul lui Un Prospectiv si articolul in sine.

  • Un Prospectiv .
    "gandesc viitorul tarii alaturi de slavi" Nu-i vorba de slavi in general, ci de rusi. Cu alti slavi suntem in EU si NATO.


    Probabil, Georgescu pleaca si el dela premiza ca Romania e un stat prea mic pentru a fiinta fara umbrela. Din asumarea acestei premize, cred eu, apare Rusia.

  • Smaranda Dobrescu "Slavi si ortodocsi"=bulgarii. Right! "Din asumarea acestei premize, cred eu, apare Rusia" As fi mai specifica : ii apare lui Rusia 

Niciun comentariu: