joi, 23 aprilie 2015

Pentru companiile multinaționale, luarea de mită permite companiilor să obțină contracte (în special pentru lucrări publice și echipament militar) sau concesii pe care nu le-ar fi câștigat altfel, sau să obţină condiții mai favorabile pentru afacerea lor. În fiecare an, companiile occidentale plătesc sume uriașe de bani în mită pentru a câștiga prieteni, influență și contracte. Aceste mite sunt estimate conservativ la cca 80 miliarde dolari pe an, aproximativ suma dee care ONU consideră că este nevoie pentru a eradica sărăcia la nivel global.
- Dr. Susan Hawley, Exportul corupției; Privatizare, multinaționale și luarea de mită, Editura Corner, iunie 2000
Scandalurile de corupție care fac uneori știri în mass-media occidentală, dar pot fi de multe ori mai puternice în țările în curs de dezvoltare.
ALUZII.RO

  • Aura Floris Interesant unghi de vedere, indiferent ce forma ia, mita sau poate comision mascat, nu cred ca va eradica saracia din contra o va acutiza, trecand peste aspectul cu caracter legislativ, care daca ar fi asa, ar trebuie sa fie trecuta ca o bila alba, ceea ce ar rastura si sfida normele de moralitate in primul rand, dar fireste, azi cine mai stabileste norme de moralitate ?

  • Smaranda Dobrescu Daca corporatiile ar ceda macar 10% din aceasta mita intr-un fond pentru ajutorarea copiilor infometati din Africa, am putea considera ca lumea in care traim devine ceva mai suportabila.

  • Aura Floris Never ! Unde s-a vazut ?

  • Cornelius Scipio Multumesc dle. Gradinaru Gheorghe . Mi-ati furnizat un citat de care aveam multa nevoie in argumentarea dimensiunii "embrionare" a oamenilor de afaceri conationali comparativ cu balenele occidentale....

  • Zoe Petre La o audiere in COngresul SUA, despre care a scris dl. Mircea Platon in blogul sau, dna Macovei a sustinut cu inflacarare ca in Romania doar romanii dau mita, corporatiile - niciodata!

  • Viorel Straoanu Ad literam dna Macovei are dreptate : sint romani care iau bani de la straini si le dau altor romani drept mita pt obtinerea de contracte etc.

  • Prospectiv A-z .
    Aici in SUA este o lege care formal interzice corporatiilor americane sa dea mita, oriunde in lume ar activa. In plus, in departamentele de 'dezvoltare economica' la majoritatea universitatilor, modelul neoliberal leaga coruptia de subdezvoltare, ia
    r oamenii dau in felul acesta o explicatie exculpatorie a esecului diferitelor programe de asistenta si dezvoltare etc. In alte cuvinte, de vina-i victima! Am ripostat de fiecare data cand am intalnit aceasta reprezentare simplificata a coruptiei in mediile academice si am spus ca acest act are 2 fatete, cel care da si cel care primeste.

    Dna Macovei este genul de papusa plimbata prin fata Congresului pentru a intari convingerile acestea eronate, care in fond feresc de ochiul public sociopatia profitului la orice cost. Mult decorum si solutii pe masura...

Niciun comentariu: