vineri, 24 aprilie 2015

Se împlinesc azi două luni de la alegerile europene; o lună de cînd PNL, supunîndu-se orbește unor negocieri oculte, a eșuat brusc în ograda PPE. Am ezitat în fiecare dimineață să-mi spun fățiș părerea în legătură cu această metamorfoză demnă de un nou Kafka, și în fiecare dimineață am amînat, nu fiindcă aveam iluzia că se vor întoarce din drum, ci fiindcă nu vroiam să am mîna prea grea. Asta e tot ce-am izbutit.
Zoe Petre
MASKIROVKA
Poate că unii dintre cititorii mei de azi își amintesc de declarația lui Ion Iliescu din seara de 22 decembrie 1989, cînd am aflat că doar Ceaușescu, care "întinase nobilele idealuri ale clasei muncitoare", era vinovat de toate relele. Această operație, nume de cod “țapul ispășitor”, a continuat cu două componente – execuția soților Ceaușescu și condamnarea ultimului CPEx pe de-o parte, și ascunderea, mascarea, travestirea sau cum vreți să-i spuneți mai expresiv, a tot ce urma să fie salvat din acest naufragiu. Numele rusesc, folosit de KGB adesea, al acestor variate operații menite să inducă publicul în eroare este MASKIROVKA. Nu a fost o particularitate a României în acele luni, dar parcă la noi maskirovka a fost mai sofisticată și mai completă decît în țările vecine și prietene. Nu degeaba, în Tratatul de la Varșovia, România era considerată campioana diversiunilor.
Astfel, guvernul ceaușist a dispărut, dar a renăscut ca guvern provizoriu în care – cu cîteva spectaculoase excepții – miniștrii adjuncți ai lui Bobu erau avansați la rang de miniștri plini; Comitetul Central a dispărut, evident, dar s-a reîntrupat în aparat al Președintelui Iliescu și/sau al CPUN, în vreme ce partidul comunist însuși dispărea, nici dizolvat, nici reînființat ca atare, dar își prezerva cadrele de bază în noua construcție politică, FSN; în fine, dar în niciun caz în ultimul rând, Securitatea dispărea, înghițită de Armată și renăscînd ca Pasărea Phoenix în martie, sub siglele SRI și SIE. Tendențial, un ceaușism pașnic și european fără Ceaușescu, așa, cam ca Adrian Păunescu dublat de Sergiu Nicolaescu și vice versa, era cît pe-aci să se instaureze dacă n-ar fi existat cele trei partide istorice - PNȚCD, PNL și PSDR – Proclamația de la Timișoara și Piața Universității.
Istoria ulterioară ar merita să fie studiată în detaliu, ca să vedem, de exemplu, cum PSDR a fost înghițit de PDSR de i s-a pierdut și amintirea. Fapt e că ultima redută care a rezistat eroic în fața unei ofensive de două decenii părea să fi rămas PNL. Or, PNL e azi sacrificat pentru a masca resturile imunde ale regimului Băsescu, cam tot așa cum Securitatea se ascundea acum aproape 25 de ani în spatele Armatei Române, care mai avea pînă și după aproape o jumătate de secol ș un nume, dacă nu chiar o onoare.
De fix două luni îi văd pe comunicatorii PNL papagalisind texte identice de SMS pe toate posturile la care au acces, cum că PDL s-a despărțit total și veșnic de Băsescu și și-a redobîndit astfel virginitatea politică pierdută. De fix două luni aud cum doar Băsescu e vinovat pentru deriva democrației și pentru nivelul intolerabil al corupției de stat. De fix două luni aflu că, de vreme ce nu se pupă-n bot cu Băsescu și cu PMP, PNL e curat și luminat.
De fix două luni îmi răsună în urechi fraza fatidică din anii stalinismului, “Stalin e un întreg sistem”. PDL o fi fost el un partid politic pe vremea cînd îl conducea dl. Roman - și asta e de discutat – dar, de la Băsescu citire, a devenit o ierarhie de cleptocrați, care l-a ajutat cu slugărnicie pe Băsescu să-și bată joc în voie de nație exact atîta vreme cît Băsescu i-a susținut în complicitatea lor abjectă cu familiile de interlopi, de la familia Marta la familia Bercea. Fără PDL, Băsescu nu ar fi putut nici să îngenunche guvernul, nici să scurtcircuiteze Parlamentul. Acum, Băsescu nu îi mai poate apăra, abia se apără pe sine, așa că l-au trădat și își caută alți nași. Normal.
De fix două luni aflu că valorile de libertate pe care, în mintea mea și a multor prieteni, le reprezenta PNL-ul în România se pot schimba mai lesne decît o pereche de ciorapi, pe valorile niciodată definite în această ultimă lună, ale DREPTEI. Cum s-a întîmplat în anii ’90 cu reforma, pe care toată lumea o revendica și nu o definea nimeni, în anii 2006 și următorii cu condamnarea comunismului, iarăși lăsată la voia fiecârui elector, și dreapta asta mi se pare periculos de echivocă și polisemică. Ce este și ce voiește ea, ma pot întreba, și voi încerca poate să și răspund într-un viitor apropiat. Acuma vă aduc aminte doar de nobilele principii ale reformei sistemului de sănătate cu care voia să ne fericească dreapta lui Băsescu: cine n-are bani, n-are SALVARE. Parcă de asta am ieșit în stradă pe ger?
Vă mai spun doar următoarele: în toate țările foste comuniste unde s-a exercitat masiv influența PPE, partidele liberale au dispărut fără urmă. Cu nume cu tot, afară de FIDESZ, care, din liberal șimpatic ce era la începutul anilor ’90, a devenit un partid de bigoți șovini, care au înscris în constituție interdicția avorturilor și s-au aliat temeinic cu extremiștii de la Jobbik. În Bulgaria, “popularii”, și ei de foarte dreapta, sînt aliați cu ATAKA, echivalentul perfect al Jobbikului la sud de Dunăre. Așa că, dacă mîine, Marele Partid de Dreapta nu se va alia totuși cu Noua Republică a dlui Neamțu, foarte de dreapta, va fi doar fiindcă dl. Neamțu nu va fi vrut să se alieze cu partidul dlui Iohannis. Că PNL nu-l mai pot numi.

  • Smaranda Dobrescu Sa nu scapam din vedere stirea aparuta in urma cu o saptamana referitoare la alinierea la PMP sub numele acestuia a PNTcd-ul lui Pavelescu, (nu-mi vine sa spun al lui Coposu)

  • Carmen Rodikaa E regretabil că doamna Petre uită, aşa cum au uitat mulţi, ce scandal a fost în urmă cu câţiva ani, când PNL (susţinut de TOŢI membrii săi) a dorit să se înscrie, prin reprezentanţii săi la Bruxelles, în PPE şi nu a reuşit din cauza veto-ului dat de partidul (pe atunci al lui) Băsescu...

  • Smaranda Dobrescu In septembrie 2013 a avut loc la Institutul de Studii Populare lansarea materialului lui Valeriu Stoica si Dragos Paul Aligica intitulat Regandirea Dreptei. Cu acea ocazie s-a analizat compatibilitatea dintre stabilitatea si controlul tipic conservatorismului popularilor si evolutia, adaptarea si schimbarea continua a liberalilor. Distinsa adunare a adus in corpore argumente privind compatibilitatea perfecta. Mai zelos, din marinimie si drag de adunare a dreptei, Boc a preluat si principii ale stangii in oferta frumos impachetata a conservatorismului-liberal. :" Curentul popu­lar pune accentul pe producerea de prosperitate, prin mecanismele specifice economiei de piata, re­luand oarecum din liberalism acest motor al producerii de bogatie. Nu uitam insa faptul ca orice stat are nevoie si de o componenta de solidaritate," Ce vreau sa spun cu asta? Realizarea fuziunii era de mult gandita de social-democratii deveniti liberal-democrati si transformati in popularii din PDL de a atrage PNL-ul spre unificare, Cu acea ocazie potriveau din condei doar doctrinele.. Nu stiu de ce nu absorb si Miscarea Populara, cu care se potrivesc doctrinar si caracterial chiar ca o manusa!!??

  • Adrian Severin Distinsa dnă. Zoe Petre ne ofră, cu verva și finețea-i intelectuală binecunoscută, un mini-pamflet referitor la "mariajul creștinesc" al PNL și PDL. Ca orice pamflet autentic și acesta biciuiește moravurile. Și o face cu farmec și, mai ales, cu dreptate.

    Dincolo de aceasta, însă, analiza fenomenului - dincolo de datele conjuncturale - impune câteva observații și anume: 1. în istoria noastră au existat "trădări benefice", cum a fost "trădarea generoșilor" (social-democrați trecuți la liberalism) de care a profitat chiar PNL dar mai ales a profitat România; 2. pretutindeni în Europa de azi (și nu numai) ideile liberale au învins dar partidele liberale au pierdut (până la a ajunge la irelevanță), ceea ce arată că epoca respectivelor partide pare a fi apus (nu sunt primele în această situație); 3. de multă vreme, deja, PNL a încetat să fie un partid cu o ideologie liberală distinctă (ca să nu mai vorbim că a încetat să fie urmașul ideologic al "roșiilor" lui Brătianu) așa încât dispariția sa totală acum (după diminuarea parțială prin "trădarea pofticioșilor" conduși de Valeriu Stoica acum câțiva ani) nu face decât să pună de acord forma cu conținutul; 4. migrația ideologică la ordin a PD (în prezent PDL, viitor PNL) de la social-democrație la "democrat-liberalism și de acolo la popularii europeni, este, într-adevăr, o problemă de morală care reduce și așa redusa credibilitate a clasei politice românești dar adevărata problemă este lipsa unui partid de tip conservator / popular autentic în România, într-o vreme în care acest curent politic și ideologic (promotor al presonalismului) domină politica europeană ori cel puțin face figură de actor principal pe scena politică a Europei. 

    La acestea adaug o opinie cu caracter istoric, cu scuze pentru eventualul meu subiectivism. Cred că singurul partid adevărat cu trăsături moderne (nu desăvârșit, desigur, dar promițător) în România post-comunistă a fost Partidul Democrat (cel prezidat dar nu condus de Petre Roman) în perioada 1992 până la capturarea lui de către baronii corupți în 1998. "Partidele istorice" au fost o iluzie romantică și expresia unei nostalgii dar dispariția lor din politica reală nu putea fi evitată atâta timp cât ele nu s-au mai putut adapta acestei epoci.

  • Un Prospectiv .
    Domnule Severin, iata un paragraf de mare interes: "La acestea adaug o opinie cu caracter istoric, cu scuze pentru eventualul meu subiectivism. Cred că singurul partid adevărat cu trăsături moderne (nu desăvârșit, desigur, dar promițător) în România
     post-comunistă a fost Partidul Democrat (cel prezidat dar nu condus de Petre Roman) în perioada 1992 până la capturarea lui de către baronii corupți în 1998."

    Poate puteti explica vreodata de ce PD-Roman a fost "singurul partid adevărat cu trăsături moderne". Ca o paranteza, ce a fost pesedeul, un partid cu trasaturi post-moderne (fuziuni, alaturari etc. care au culminat cu declaratia lui Ponta cum ca el n-a votat vreodata cu candidatul partidului la presidentiale)? 

    De asemenea, de mare interes, desi pentru alt motiv, puteti detalia "capturarea lui de către baronii corupți în 1998"?

  • Mona Drasinover-Micu De ce uitati de casatoria PNL cu Felix turnatorul si cu PSDul inca din 2007 prin CPT si apoi prin CA?De ce uitati de toti coruptii din PNL?De ce uitati ca ALDE este alaturi de socialisti in PE(fiind declarat de stanga)?Nu va place ca Justitia a inceput sa nu mai depinda de politic si de "mogului"?!Ma dezamagiti!!

  • Un Prospectiv .
    "Nu va place ca Justitia a inceput sa nu mai depinda de politic si de "mogului"?" 


    Ce sa intelegem despre justitie si suveranul ei prin prisma cazului Iacobescu/Mondial/Basescu?

Niciun comentariu: