duminică, 23 octombrie 2016

Urmarile tranzitiei noastre

Urmarile tranzitiei noastre – 1 septembrie 2016

Stefan Kovacs

Durerea majoră- și pe undeva și cercul vicios al acestei tranziții- e faptul că noi nu mai avem nici industrie și nici economie proprii. În aceste condiții poți tu să fii și cel mai artizan dintre artizani sau meseriaș dintre meseriași- că n-ai ce face, n-ai un target căruia să i te adresezi. Văd acest lucru foarte clar în domeniul meu- adică în protecția muncii. Există n firme care oferă servicii câh la prețuri foarte mici- în timp ce în spate e un șerpăriș groaznic (plagiatorii sunt mici copii) cu firme și PFA-uri care caută instrucțiuni pentru meseria cutare și dacă n-are cineva să le dea să copieze de undeva. Pe de altă parte firmele mari- care sunt în general multinaționale- vin cu serviciile de securitate de la mama lor - iar legea românească cea laxă și prietenoasă până la nivelul că și-o cere (nu intrăm în amănunte că nu e peste ora 24) permite auto-evaluarea făcută de alde Colectiv și fiul. Deci să fie cea mai mare concurență- dar să fie întâi o industrie pe care să contezi și căreia să-i poți oferi produse și servicii.
Evident că aici se va găsi un înțelept neocon care va zice "Bine, dar ar fi normal să intri pe piața UE și să-ți dovedești abilitățile acolo". Uite că nu, stimate neocon. În primul rând că legislația- orice fel de legislație- nu e unitară. Și în al doilea rând pentru că- ca să faci o treabă ca lumea- ți-ar trebui o cercetare de piață- să spunem în Germania sau Franța sau UK- combinată cu o cercetare de legi și de norme- care ție, particular sau IMM nu ți-e la îndemână. Să mai spunem și că cei din piețele UE nu sunt chiar de ieri-azi și au și ei maaarea majoritate a produselor și serviciilor pe care le putem noi oferi. 
Deci- punem și noi de o economie, ceva, cumva ? Măcar 1/10 din ce era pe vremea lui Ceașcă...

 

Prospectiv A-z .
In actualele conditii, NU! In opinia mea, parametrii viitorului Romaniei sunt schitati aici:https://www.facebook.com/groups/AtelierGP/permalink/1210074819056097/

Adica va creste gradul de indatorare pana cand se va privatiza totul si statul va fi inlocuit de o suita de contracte comerciale cu clauze abuzive. 

Majoritatea trebuie sa redescopere solidaritatea!

 

Stefan Kovacs Așa cum ziceam mai demult- la un moment dat statul român va descoperi cu groază că nu mai are nimic. Da nimic nimic- decât poate palatul Victoria- deși sunt sigur că se vor găsi băieți să deschidă vreo șaormerie ceva pe-acolo. Apoi șeful statului (cine va fi) o să fie vizitat de un grup de investitori care îi vor cere politicos să-și ia jucăriile și să se care...

 

Prospectiv A-z .
Cred ca cei care reprezinta nominal statul au aflat deja ca statul nu mai are nimic. Ei sunt doar paratraznete de protocol.

Tzara mai are insa, dupa tzara umbla creditorii.

Niciun comentariu: