vineri, 28 octombrie 2016

Situatia dela Deutsche Bank

Situatia dela Deutsche Bank e chiar mai grava decat scriu cei dela Cotidianul mai jos. Este a doua banca din lume, cea mai adanc bagata in derivative. Ne apropiem de un moment Lehman Brothers, de data asta la centrul EUropean al economiei mondiale.
Poate unii isi aduc aminte cum la aflarea programului lui Calin Georgescu, acum cativa ani, eram aproape 100% de acord cu diagnosticul facut de acesta situatiei din Romania, ma intrebam doar prin ce cataclism va trece lumea sa se treaca la solutii de genul celor expuse. Acum incep sa sa imi dau seama ca Georgescu era poate si mai prospectiv...
Repet totusi ceea ce am mai spus, romanii ar face bine sa astupe gaurile din barca. Nu va veni niciun colac de salvare din alta parte, desi poate un colac prea mare pentru Romania va fi colacul cu care altii vor sa se salveze si care ar strivi Romania prin greutatea-i.
P.S. Pro-EUropenii acestui moment poate ne spun si noua cum se salveaza EUropa, caci este 150% clar ca EUropa nu are nici macar de gand sa salveze Romania...
___________________________________________
Începând din 2010, de la izbucnirea crizei din Grecia, guvernul de la Atena şi opoziţia deopotrivă au început să arunce cu săgeţi spre “pieţe”. Pentru stânga radicală elena, ce avea sa ajungă la putere, “pieţele” au fost reprezentate mereu de speculatori. Când cancelarul Angela Merkel critica sistemul grec de pensii, vacanţele de care se bucurau angajaţii greci, când, ulterior, Germania s-a ascuns în spatele “troicii” (o instituţie inexistentă din punct de vedere juridic) care a impus Greciei unele dintre cele mai dure măsuri de austeritate din zona euro, în toate aceste momente politicienii si populaţia Greciei s-au uitat cu mânie către “pieţe”.
Ei bine, pe 30 septembrie 2016 roata s-a întors şi a venit rândul preşedintelui Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, să se uite cu mânie către piețe. În momentul în care acţiunile DB au scăzut la cea mai mică valoare din ultimii 33 de ani, John Cryan, a transmis echipei sale că banca este victima “forţelor de pe piaţă”.
“În sistemul bancar încrederea este fundamentală. Acum sunt forţe care joacă pe piaţă şi care vor să slăbească încrederea în noi”, a scris CEO-ul Deutsche Bank.
Departamentul American al Justiţiei a cerut băncii germane sa plătească o amendă de 14 miliarde de dolari pentru manipularea pieţei creditelor ipotecare în urmă cu aproape zece ani. Cum această sumă reprezintă peste 84% din capitalizarea de piaţă a Deutsche Bank şi cum banca este expusă uriaş pe piaţa produselor derivate, pozitia sa s-a vulnerabilizat foarte mult. CEO-ul Deutsche Bank consideră că banca este atacată de “forţele de pe piaţă”.
Să fie oare “forţele” care au atacat în 2010 sistemul bancar din Grecia, despre care la acel moment băncile şi guvernul german nu scoteau o vorbă? Goldman Sachs a fost banca americană care a ajutat guvernul elen să-şi mascheze datoriile pentru a putea intra în zona euro, iar apoi a atacat tocmai ştiind despre valoarea reală a acestor datorii.
Deocamdată, CEO-ul celei mai mari bănci germane nu loveşte în mod explicit într-o direcţie, deşi situaţia băncii este grava, cu aproape 10.000 de disponiblizări în acest an, cu prăbuşirea acţiunilor şi cu un guvern german care nu poate ajuta banca decât încălcând flagrant legislaţia pe care tocmai Berlinul a impus-o întregii Uniuni Europene.
Şeful Deutsche Bank vrea să fie optimist: “Chiar şi nesiguranta legată de rezultatul procesului din SUA nu este un motiv de îngrijorare, daca ne uităm la modul în care s-au rezolvat cazurile altor bănci”, spune John Cryan. Poate ca CEO-ul se gândeşte la cum banca americană Goldman Sachs a ajuns la o înţelegere cu justiţia din SUA şi a plătit doar 5 miliarde de dolari amendă pentru manipularea pieţei. Dar Cryan ştie foarte bine că SUA nu vor ajunge uşor la un compromis, atât timp cât Apple este amendată de UE cu 15 miliarde de dolari. Şi în acest fel putem ajunge la un scenariu neverosimil în urma cu cinci ani: Germania va acuza “forţele pietei” ca încearcă să distrugă băncile autohtone. Aceasta ar fi o răzbunare pentru Grecia dacă, înainte de toate, nu ar fi un dezastru pentru întreaga zonă euro.

Începând din 2010, de la izbucnirea crizei din Grecia, guvernul de la Atena şi opoziţia deopotrivă au început să arunce cu săgeţi spre “pieţe”. Pentru stânga…
cotidianul.ro
Comments
PAz
Pentru conformitate: http://pefacebook.blogspot.com/search?q=calin+georgescu

Discuții selectate dela <i>Grupul Prospectiv</i> pe <i>facebook</i>
pefacebook.blogspot.com
Preda Mihailescu
Preda Mihailescu Razboiul economic pe fata. Ciudat, Apple se spunea ca are rezerve de zeci de miliarde, mai mult deci decat una din celelalte banci din lume - si prilejuieste acest razboi.
PAz
Dragul meu, nu te lasa sedus de acest conflict, care desi real, se intampla la un nivel mai jos decat liniile de fortza in joc aici.

Daca analogia cu Lehman nu-i graitoare, DB este aidoma economiei grecesti dinainte de deflatarea acesteia, poate fi salvata de interventia statului german, la costuri sociale pe care nu vreau sa mi le reprezint.

Totusi, Italia si altii nu-s intr-o pozitie similara Germaniei, asa ca daca nu se face o resetare coordonata (putina speranta pentru aia, vezi cele 2 razboaie mondiale, de exemplu) va fi vai si amar!


Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu Daca-mi amintesc eu bine, politica FMI in interiorul troicii a adus mari deservicii Greciei. In primul rand refuzul de a restructura datoria a determinat nevoia de ajustare fiscala si astfel in parte, cel putin a contribuit la o contractie a PIB-ului. In acelasi timp, programul FMI a condus la crearea unui hazard moral deoarece a facilitat o migratie dramatica a creditelor din maini private spre zona oficiala, poate cea mai grava experienta din istoria datoriilor suverane. Probabil ca Germania nu va avea placerea aparitiei troicii si va incerca cateva miscari.

Valoarea instrumentelor derivate din lume era estimata in 2014 la mai mult de 600 de miliarde de dolari. Produsul intern brut (PIB) al lumii este de numai 65-70 de miliarde de dolari sau aproximativ de 10,83% din valoarea la nivel mondial a derivatelor de pe piata, conform The Economist. In concluzie, nu exista destui bani pe planeta pentru a ajuta bancile, in caz ca au probleme.
E posibil ca cei care au pronosticat prabusirea UE si nu doar a acesteia sa fi avut in vedere aceasta datoria a lumii financiare, rezultat al trucurilor si inselaciunilor practicate ani de zile. Scadenta vine..
Casandra Troya
Preda Mihailescu
Preda Mihailescu Nu este oare vorba de mii de miliarde? Caci 600 de miliarde este cam putin! Doar Germania are de cateva ori mai mult. Neclar.
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu Imi cer scuze. Am verificat in alt document. PIB-ul tarilor: primele trei, in ordine UE, SUA, China au 40 mii miliarde dolari in total. Celelalte tari se situeaza intre mai putin de 1 miliard si 10 mii miliarde. Nu am facut totalul, dar pare sa fie un PIB mondial de 60000 miliarde dolari. Oricum Economistul considera PIB-ul ca fiind doar 10% din produsele derivate emise.
Flavius Chircu
PAz
Smaranda, Troica n-a fost decat frunza de smochin in spatele careia era mana rapace a capitalismului de extractie. FMI-ul a fost agatat in Troica pentru a disipa responsabilitatea.

In plus, cum a sugerat odinioara Preda, confirmat apoi de discutia Varoufakis-Chomsky republicata aici, mana rapace vrea s-ajunga la indispensabilii Frantei.

Preda Mihailescu
Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu @ Cred ca este vorba de billions, adica mii de miliarde. Si atunci totul este ok.

Smaranda Dobrescu
Dinica Roman
Dinica Roman Se ingroasa perceptia catastrofei la DB
http://sptnkne.ws/cujk


On today’s episode of Double Down, hosts Max Keiser and Stacy Herbert are joined by author and derivatives…
sputniknews.com|By Sputnik

Niciun comentariu: