marți, 25 octombrie 2016

Discurs la Summitul NATO

Discurs la Summitul NATO – 30 august 2016

Preda Mihailescu
 shared Anatol Salaru's photo.

 

Anatol Salaru with Anatol Salaru.Like Page

July 10

Discursul pe care l-am rostit la summitul NATO, platforma Interoperabilitate
Excelenţă,
Doamnelor şi Domnilor,
În primul rând, vreau să mulţumesc pentru oportunitatea oferită Republicii Moldova de a participa la summit-ul de la Varşovia, care reconfirmă încrederea reciprocă şi este o dovadă că R.M. merge spre direcţia corectă. Faptul că ţara noastră este, din punct de vedere constituţional, un stat neutru nu înseamnă că nu există fronturi deschise de confruntare pe palier non-militar. Propaganda, măsurile economice, nesoluţionarea dosarului transnistrean şi staţionarea trupelor ruse rămân motive constante de îngrijorare. 
În contextul formulării măsurilor de adaptare şi management la mediul situaţiilor de criză, este indispensabil de a prioritiza consolidarea şi dezvoltarea capacităţilor de apărare a ţărilor aliate şi partenere din regiunile cu risc sporit. Trebuie să conlucrăm pentru a identifica soluţii pe termen lung, capabile să anticipeze şi să prevină eventuale situaţii de criză.
Din perspectiva R. Moldova, raporturile cu NATO şi ţările partenere sunt fundamentate pe 4 valori şi principii:
Primul dintre acestea este cooperarea. Acesta se materializează prin participarea la exerciţii şi diverse forme de instruire militară, în cadrul Parteneriatului pentru Pace, care permite militarilor noştri să devină interoperabili cu militarii ţărilor membre NATO. Un rezultat important obţinut la acest capitol este participarea contingentului Armatei Naţionale în misiunea KFOR din Kosovo. Mai mult ca atât, Republica Moldova îşi doreşte ca pe viitor să participe la cât mai multe misiuni internaţionale de menţinere a păcii. Un alt aspect important este că la moment suntem la etapa finală a negocierilor şi semnarea acordului de deschidere a Oficiului de Legătură NATO în R. Moldova. 
Cel de-al doilea principiu este flexibilitatea. Astăzi, este nevoie nu doar de un angajament ferm privind parteneriatul dintre R. Moldova şi NATO, ci şi de transpunerea acestuia în practică, prin identificarea şi gestionarea provocărilor comune. Dacă imperativul NATO ţine de consolidarea graniţei de est a alianţei, preocupările de securitate ale statelor partenere din regiune merg, în continuare, până la necesitatea de a asigura precondiţiile existenţei statului.
Al treilea principiu este credibilitatea. Angajamentele asumate între alianţă şi statele non-membre de pe flancul estic trebuie să fie concrete şi credibile atât pentru părţile implicate, cât şi pentru actorii externi. Subliniem că măsurile şi acţiunile noastre au ca scop dezvoltarea capabilităţilor de apărare ale Republicii Moldova, şi nu prezintă nuanţe provocatoare la adresa vreunui stat sau entităţi. 
Nu în ultimul rând, este necesară creşterea gradului de interoperabilitate a forţelor armate. De aceea, ne dorim ca în cursul anului 2019 să găzduim în Republica Moldova un exerciţiu NATO/PfP de tip REGEX, care să servească drept platformă pentru realizarea unui centru de instruire regional permanent.
Stimaţi prieteni, 
De 25 de ani pe teritoriul Republicii Moldova staţionează ilegal trupele Federaţiei Ruse. Vă adresăm rugămintea de a ne susţine în iniţiativa de transformare a misiunii din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, într-o misiune civilă multinaţională, iar armata şi muniţiile Federaţiei Ruse să fie evacuate de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele internaţionale asumate. 
În încheiere, reiterez că Republica Moldova mizează în continuare pe sprijinul dumneavoastră în procesul de dezvoltare a capabilităţilor de apărare, angajament asumat în iniţiativa DCB. Totodată, Republica Moldova va depune toate eforturile pentru a deveni un partener de încredere a alianţei.
Vă mulţumesc.

 

Preda Mihailescu Se pot gasi aici si discursuri in directia opusa, tinute de americani cu ocazia operatiunilor comune. De loc ... petite.

 

Smaranda Dobrescu "De 25 de ani pe teritoriul Republicii Moldova staţionează ilegal trupele Federaţiei Ruse. "
Cum s-a vorbit de multe ori la noi, situatia Transnistriei face problema de nedepasit, cel putin acum.Se pare ca acest ambasador a deschis acum o problema care poate sa devina conflictuala. Nu stiu de ce a facut-o. As fi multumita sa stiu ca emanatiile sunt rezultatul propriei gandiri..Dodon si Usatai au plecat ieri in goana mare la Moscova..

 

Mihai Ion Turcu Un asemenea discurs nu poate fi emenatia gndirii strategice a unui ambasador. Inermarium are diferite variante, priviti hartile. Unele fac din Ucraina granita spre Rusia, situatie in care ce se afla in spatele Ucrainei sunt state inafara Intermarium.

 

Smaranda Dobrescu Sunteti atat de pesimist?

 

Mihai Ion Turcu Ar fi varianta buna in sensul ca Odesa ar injtre in intermarium.

 

Prospectiv A-z .
https://youtu.be/5eidgfcNqKI?t=7m39s

 

 

James D. Pettit, interviu la Moldova 1 (26.08.2016)

YOUTUBE.COM

 

Preda Mihailescu Cea care ia interviul suna foarte Dodonista. Nu cred ca mai sunt prea numerosi basarabenii care au pastrat acest accent rusesc.

 

Mihai Ion Turcu Am avut cativa studenti din RM, barbati, predam un curs de antropologie la facultatea de istorie. Au plecat brusc pentru ca in RM erau tulburari. Nu stiu daca au revenit. Am observat ca gandeau in limba rusa si traduceau in romaneste cu oarecare efort. Neologismele erau din limba rusa oarecum romanizate plus o serie de arhaisme romanesti.

 

Preda Mihailescu Mihai Ion Turcu @ Asta este o premiza inevitabila. Insa cei care simt romaneste au facut eforturi sustinute sa se debaraseze de accent. Am cunoscut in '89 floarea conducerii miscarii nationale - tinerii, inclusiv Anatol Salaru (si Iurie Rosca tradatorul) aveau aceste momente de tradus din limba rusa a unor ganduri mai formale sau abstracte, pe care probabil ca o viata intreaga le-au exprimat doar in rusa, neavand structuri in care sa practice romana. Dar si atunci accentul era mai putin pronuntat. Oameni ca Grisha (!) Vieru, si alti scriitori si artisti pe care i-am cunoscut, nu mi-au lasat nici o impresie de acest fel. Am locuit la Paris la Politehnica o luna langa un informatician din Basarabia, si el mare suflet, vorbea perfect romaneste - niste usoare urme de rusa se auzeau, dar sotia era ucraineana, si vorbea perfect romaneste si ea. Exista deci diferente - pentru noi, care nu am avut aceasta perioada de 50 de ani in care de facto limba oficiala era rusa, la inceput, socul este inevitabil, apoi insa se vad diferentele! 

Mie aceasta doamna mi s-a parut ca are un accent surprinzator de puternic - dar este o impresie, acolo nu poti sa te pronunti in mod supericial, cine stie, poate este totusi o femeie cu inima la locul ei, si cine stie ce experiente de viata a avut. Sau poate este o unealta aservita - nu putem sti doar dupa accent. Din cate inteleg, pe Iurie Rosca l-au crezut pe cuvant si dintre oamenii apropiati, timp de mai bine de zece ani - si acolo nu accentul l-ar fi tradat!

 

Mihai Ion Turcu Doamna este o doamna... CV sotilor Pettit este mai interesant.


Dinica Roman Iulian Capsali

Până la urmă, singura instituţie din România care a reacționat normal este cea a Senatului, Camera superioară a Parlamentului, pe care Băsescu a intenţionat să o desfiinţeze. Totul pentru a pune politica României la discreţia celor care...

 

 Preda Mihailescu Mihai Ion Turcu @ "Diplomatic cred ca Romania , respectiv Presedintele si Premierul nu pot amenda ceva petrecut la nivel diplomatic in Republica Moldova care are relatii de stat suveran cu SUA." - Formal poate da. Dar nu sunt convins. De o parte, oricum nu putem amenda foarte mult. Dar ce pot amenda cei din Chisinau, putem si noi amenda - pentru ca vorbeste de Moldova ca o natie si istorie de sine statatoare, si laxismul este asa puternic incat atunci cand vorbeste de istorie, se poate foarte bine intelege Modova intreaga - caz in care suntem fara indoiala implicati. Iata - Cubriacov, care este istet, exact acest punct l-a creionat cel mai puternic. Poate intentiona tocmai sa inteleaga si cei din Romania ca asta este punctul care transcende probleme ale statalitatilor actuale?

 

Mihai Ion Turcu Preda Mihailescu@ important nu este adevarul istoric sau realitatea din teren ci faptul ca Ambasadorul SUA , in prag de alegeri presedintiale in RM. emite un mesaj, presupunem al Departamentului de stat, privind politica SUA in regiune, specific situatia RM in raport cu Romania, mai precis ce este dispus sa sustina politic si eventual militar, Departamentul de Stat. Clar, nu sustine (acuma) partida unionista din RM.

 

Prospectiv A-z .
Cred ca Senatul Romaniei & Capsali au dreptate sa protesteze. Repet inca odata, cel mai recent cand Putin a vorbit despre romanii din ambele parti ale Prutului, el a spus ca n-ar avea nimic impotriva reunirii. 

In plus, Plantatul dela Cotroceni nu-i mimoza turistica pe care n-o poti atinge cu un cuvant, institutia pe care o reprezinta poate si trebuie sa fie criticata pentru decorul vag pe care-l asigura, in pofida impunerii guvernuLUI. KWJ n-are dela impunerea guvernuLUI NICIUN motiv pentru a nu face ceea ce de mult se impune. Nu-i in stare, sa se intoarca la administrarea celor in Sibiu.

 

Prospectiv A-z .
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=778749858894534&id=666050556831132

 

Prospectiv A-z .
La rugămintea unuia dintre membrii delegaţiei nipone de a se pronunţa în privinţa insulelor Kurile, pierdute după cel de-al Doilea Război Mondial de Japonia, Mao Zedong a dat un amplu răspuns, în care a arătat: „Pământuri cucerite de sovietici sunt foarte multe. Conform Hotărârii de la Yalta, Uniunea Sovietică, sub pretextul garantării independenţei Mongoliei, a ocupat în realitate această ţară... În 1954, când Hruşciov şi Bulganin au fost la noi, în China, noi am pus această problemă, dar ei au refuzat să discute. Ei şi-au declarat teritoriu propriu o parte a României. Despărţind o parte a Germaniei de Est, sovieticii au alungat populaţia locală în partea de Vest a Germaniei. Luând o parte din teritoriul Poloniei, ei au alipit-o la Rusia, iar drept compensaţie le-au dat polonezilor o bucată din Germania de Est. Acelaşi lucru l-au făcut şi în Finlanda. Ei au despărţit şi au luat tot ce au putut dezmembra. Chiar declarau că regiunea Sintzian şi teritoriul din nordul bazinului fluviului Amur trebuie alipite la URSS... Uniunea Sovietică ocupă un teritoriu de 22 de milioane km2, pe când populaţia ei constituie doar 200 milioane de oameni. Japonia având un teritoriu de numai 370 000 km2 are o populaţie de 100 milioane de persoane. Cu aproximativ 100 de ani în urmă, teritoriul de la răsărit de lacul Baikal din Siberia a intrat în componenţa Rusiei şi de atunci Vladivostok, Habarovsk, Kamceatka ş.a. au trecut evident şi în componenţa Uniunii Sovietice. Noi încă nu le-am prezentat pretenţiile noastre asupra anumitor teritorii. Cât priveşte Insulele Kurile, aici pentru noi totul e clar: acestea trebuie retrocedate Japoniei".

http://www.cotidianul.ro/in-1964-mao-zedong-denunta.../

 

 

În 1964, Mao Zedong denunţa public ocuparea Basarabiei de către URSS

COTIDIANUL.RO

 

Prospectiv A-z .
Cata
0
1946 - 1947: Foametea provocată de Stalin aproximativ 300.000 de români morţi "Trăim foarte greu, oamenii mor - mănâncă buruiene prin pădure, iar seara, întorcându-se acasă, mor pe drum. A murit aproape o jumătate de sat, iar statului nici că-i pasă..." (raionul Kotovsk). "La noi foarte mulţi au murit de foame şi continuă şi acum să moară. Oamenii mănâncă cai morţi, ţistari şi alte scârboşenii. Zilnic mor câte 20-30 de oameni... (raionul Dubăsari). "Oamenii merg legânându-se, ca beţi, de foame. În multe sate au rămas casele pustii, pentru că stăpânii lor au murit de foame..." (raionul Sângerei). "Poporul îndură o foamete chinuitoare, statul nu-şi bate capul de asta, oamenii mor în floarea vârstei, dacă au scăpat de moarte pe front, mor acum de foame... zilnic mor câte 5-7 oameni, uneori şi mai mulţi, cadavrele stau împrăştiate pe drum..." (raionul Tiraspol). "În satul nostru n-au mai rămas decât 30% din locuitori, iar ceilalţi au murit şi mor de foame, nici chiar pe front nu şi-au pierdut viaţa atâţia oameni..." (raionul Bălţi). "Trăim timpuri grele, încât oamenii mănâncă oameni. Sânt înmormântaţi câte 50 de oameni pe zi. Te prinde o mare groază - n-avem fărâmă de pâine şi oamenii mor ca muştele..." (raionul Orhei). "Bântuie o foamete de care nu s-a mai văzut. Oamenii mor ca muştele, pe zi ce trece mor tot mai mulţi..." (raionul Bujor). "De mare ce-i foametea, oamenii mănâncă pisici, câini, şoareci, cai şi unii pe alţii. Zilnic mor de foame 10-15 oameni, nici nu mai este unde să-i înmormântezi. Nu-mi mai ajung puteri să trăiesc aşa şi mai departe..." (raionul Vulcăneşti). Relatări din cartea dlui Valeriu Pasat " Calvarul. Documentarul deportărilor de pe teritoriul RSS Moldoveneşti. 1940-1940", ROSSPEN, 2006, p.157-158

Ileana Rollason @ Cata
+5
@Cata: Stalin n-a provocat nici un fel de foamete, în 1946 a fost o seceta crunta (plus ca era dupa razboi, câmpurile erau si distruse, si minate. În timpul razboiului se traise din rezerve care n-vusesera cum sa se reânnoiasca) ... tu sustii, însa, teza istoricilor "revizionisti" americani, si anume ca majoritatea mortilor din URSS la vremea lui Stalin n-au fost victime politice, au fost ale FOAMEI. Da. Si-n total, contrar a ce spun tembelii de Bullock (SUA) si compania si Courtois - Werth si compania-n Franta (care l-au înmultit cu "o mie de milioane", à la Vittorio de Sica, în Miracol la Milano), numarul TOTAL al mortilor la vremea lui Stalin (au fost doua secete, în doi ani diferiti), n-a depasit milionul. Documentele de arhiva sustin teza "revizionistilor" americani (Roberta Manning, John Arch Getty) si franco-maghiar (Gabor Tamas Rittersporn) si nu pe-a lui Bullock. Da, mortii au fost de foame, dar n-au fost decât, în total, 1 milion. Cartea din care citezi are, însa, un titlu necinstit, "Calvarul", de parca foametea din '46 nu i-ar fi urmat razboiului, unde au murit 22 de milioane de sovietici, dintre care si de foame. Numai ca (si repet ca tu sustii teza lui Getty), daca statul ar fi fost puternic la vremea lui Stalin, foametea ar fi fost prevenita si combatuta. Ea însasi dovedeste, spune Getty, si-are dreptate, ca URSS n-avea aparat de stat, ca-i lipseau institutiile, nu uita ca la 1917 e Revolutia, în transee, si ca miscarea sociala din URSS continua la o scara uriasa si-n deceniile urmatoare (în timpul razboiului, inclusiv). Si chiar tu spui, "statului nici ca-i pasa", care stat ? ce institutii ? si n-au fost "deportari" decât de cadavre. Numarul locuitorilor a scazut, de FOAMETE. Cadavrele ambulante nici pe ele nu puteau sa se "deporteze" . Sursa ta spune ca toti erau mobilizati sa sape gropi, nu sa se ocupe de transporturi, de organizare ( n-avea cine). Da. Cu doua-trei cuvinte de revazut, ai dreptate. 

Daco-Rumunia-Eternă, Rediviva!
+5
Imposibil să faci DELETE sau rezecţia unor fixisme de propagandă cominternist-stalinistă din mintea Ilenei Rolerr-Sohn şi altora mancurtizaţi ca ea! Im-po-si-bil, împăcaţi-vă cu gândul! Precum nici pe Boia sau pe senilissimul Djuvara nu-i poţi reprograma, după ce li s-a pus ştampila mancurtă, ugerul de cămilă asiată, pe mintea spălată… Cum observ, propaganda cominterno-stalinistă este reactivată prin activiştii ţinuţi în adormire, iar borşul rusesco-yudeu e reîncălzit de noua propagandă yankeo-yudee! Ştim cu toţii, cum manevrează stânga pe dreapta şi invers, câştigând la ambele capete, alba-neagra, în care NU trebuie să ne lăsăm atraşi! Adevărul va triumfa! Este însă un semnal extrem de important această reîncălzire a unor lături alterate, stricate, pe care le credeam demult aruncate la canal în circuitul elementelor! Pentru cine are urechi să audă şi ochi să vadă, semnalul este că i se pregăteşte CEVA FOARTE URÂT României eterne, cu provinciile sale istorice, faţă de care se face atâta caz! Repet: Geto-Dacia are şi un nume protoistoric sau chiar preistoric de RUMUNIA rumunilor, rumânilor sau rymynilor, Rymynia, Rymonia sau Armonia, ţinut primordial al rumunilor! Şi nu e mitologie, Boio! De-aia ne atacă secăturile!

 

Prospectiv A-z .
Cata
+1
1 aprilie 1951: Deportari Operaţiunea s-a numit conspirativ "SEVER"/Nord şi a fost pusă în aplicare în baza aceleiaşi Hotărâri a Consiliului de Miniştri al URSS Nr. 1290-467cc din 6 aprilie 1949 şi Hotărârii Consiliului de Miniştri al URSS nr. 667-339cc din 3 martie 1951, care prevedea "deportarea de pe teritoriul RSS Moldovenească a membrilor sectei ilegale antisovietice a iehoviştilor şi membrilor familiilor acestora, în total 5917 persoane". Acţiunea a început la ora 04,00 şi s-a încheiat la ora 20,00 în aceeaşi zi. Au fost arestate şi deportate în Siberia (reg.Kurgan) 723 de familii, respectiv, 2617 persoane (808 bărbaţi, 967 femei şi 842 copii), în special acuzate de apartenenţă la secta religioasă "Martorii lui Iehova". La această operaţiune au participat 546 de "lucrători operativi" ai Securităţii, 1127 ofiţeri şi soldaţi din Ministerul Securităţii, 275 ofiţeri şi soldaţi de miliţie şi 750 de persoane din cadrul organelor sovietice de partid din Moldova. Deportarea s-a făcut în două eşaloane, cu vagoanele care au ajuns la destinaţie la 13-14 aprilie 1951. Pe drum s-au născut câţiva copii şi au murit câteva persoane bolnave. 1951: Deportari Un proiect "strict secret" de Hotărâre a Preşedintelui Consiliului de Miniştri al URSS "Cu privire la strămutarea suplimentară de pe teritoriul RSS Moldovenească a chiaburilor, adepţilor sectelor ilegale ale iehoviştilor, inocentiştilor, arhangheliştilor, sâmbotiştilor, cincizeciştilor adventist-reformiştilor şi membrilor lor de familie" prevedea deportarea a 5917 de persoane în aprilie 1953 în regiunea Kurgan din Siberia şi RSS Kazahă, în conformitate cu Hotărârile Consiliului de Miniştri al URSS nr.1290-467cc din 6 aprilie 1949 şi nr.667-339cc din 3 martie 1951...... .... .. In jur de 550.000 romani deportati intre 28 iunie 1940 şi 1948 

Ileana Rollason @ Cata
+3
@Cata: Era vorba de URSS. Nu de Rusia. Si, pe de alta parte, fa singur inventarul a ce scrii, " pe drum s-au nascut câtiva copii si au murit câteva persoane bolnave". Da. Deportarea iehovistilor: 5917 de persoane (în actuala R. Moldova) în regunea Kugan si în RSS Kazaha. Asta nu-nseamna si exterminare, nu uita ca germanii de la Volga, o republica întreaga, au fost stramutati peste noapte, în ajunul invaziei naziste, în Siberia, unde unii au si ramas si sunt si-acuma, de unde altii s-au întors si sunt tot pe Volga (Merkel îi viziteaza si vorbesc ruseste), si-altii s-au refugiat în Germania. Nu spui, însa, daca stramutatii, 550 000, erau numai din actuala R. Moldova sau si din alte republici, dar spui ca operatia a durat 8 ani. 550 000 de stramutati nu sunt, însa, zecile de milioane de morti de care îndraznesc sa vorbeasca Bullock-Courtois. Cu 550 000 de persoane stramutate din actuala R. Moldova nu s-a modificat structura populatiei de-acolo, nu se poate vorbi, în 8 ani, decât de miscari de populatie. Nu uita, în schimb, ca Stalin a gasit Rusia într-o stare de înapoiere de nedescris, a urbanizat-o si industrializat-o. Si ca hei-rup-ul nu le era tipic sovieticilor (fiindca nu erau numai rusi în URSS), toti l-au facut, la epoca, americanii l-au facut si ei, pe verticala (zgârie-norii). Sectele : dar de populatia bastinasa a SUA, indienii, ce-ai de spus ? nu sta în rezervatii ? si nu tot din motive etnico-religioase? si suntem în 2016, nu-n anii '40-'50. 

Cata
-4
sugerez edit care fac propaganda pro ruseasca pe memoria stramosilor mei sa se gindeasca de 2 ori inainte de a mai scrie aici!

 

Prospectiv A-z .
Cata
0
12-13 iunie 1941: Deportari Potrivit datelor de arhivă, în acea noapte, din Basarabia şi nordul Bucovinei au fost ridicate de la casele lor 29.839 de persoane, dintre care 5479 au fost arestate ("membri ai organizaţiilor contrarevoluţionare şi alte elemente antisovietice") şi 24.360 au fost deportate. Din acest total, doar din RSS Moldovenească au fost ridicate 18.392 persoane - 4507 "capi de familie" arestaţi (4342 din considerente politice şi 165 cu dosare penale) şi 13.885 persoane deportate. În gările de unde au fost transportaţi, cei arestaţi au fost separaţi de familii şi încărcaţi în eşaloane speciale. Ulterior, ajunşi în lagăre, aceştia au fost supuşi unor represiuni dure, mulţi fiind condamnaţi la pedeapsa capitală pentru "activitate antisovietică". Deportarea din Basarabia şi Bucovina s-a făcut cu vagoane de vite în Siberia şi Kazahstan (pentru Chişinău au fost repartizate 1315 vagoane, iar pentru Cernăuţi 340 vagoane). Un raport din octombrie 1941 arată că în GULAG, la acea dată, "din RSS Moldovenească se află 22.648 de persoane, în colonii din RSS Kazahă (9954 pers.), RASS Komi (352), regiunile Omsk (6085 persoane, dispersate în 41 de raioane), Novosibirsk (5787) şi Krasnoiarsk (470)". Românii deportaţi din Bucovina au fost incluşi în statistică ca provenind din regiunile din vestul Ucrainei. În Kazahstan, deportaţii români basarabeni au fost repartizaţi în colonii din regiunile Aktubinsk (6195), Kzâl-Orda (1024) şi Kazahstanul de Sud (2735). 

Cata
+1
Masacrul de la Fântâna Albă a avut loc chiar în ziua de Paşti, la 1 aprilie 1941. Atunci, aproximativ 3.000 de români, locuitori ai satelor de pe Valea Siretului, au încercat să ajungă în România, să părăsească Bucovina răpită de URSS. Cineva împrăştiase zvonul că românii pot trece graniţa fără probleme, că grănicerii sovietici nu le vor face nimic. Când coloana de români –înarmaţi cu steaguri albe, icoane şi cruci – a ajuns aproape de graniţă, îi mai despărţeau trei kilometri de ţara-mamă, soldaţii sovietici, ascunşi în pădure, au început să tragă în plin. Au secerat, în scurt timp, mii de vieţi. Cei care au scăpat de gloanţe au fost urmăriţi de cavalerie şi spintecaţi cu sabia. Apoi, românii au fost aruncaţi în gropi comune.


Ileana Rollason @ Cata
+2
@Cata: Nu uita ca România avusese, de-a lungul deceniului '30-'40, o atitudine distructiva fata de URSS (identica atitudinii de-acuma privind Rusia, "o distrug"), vezi legionarii, statul legionar, Antonescu. Conditii-n care toti locuitorii români din actuala Ucraina erau dusmanii URSS, nu din alta pricina decât ca erau români. Si fiindca mai erau si surpinsi asupra faptului, în momentul în care încercau sa se refugieze într-un stat dusman. Învinovateste, pe de-o parte, autoritatile locale (ucrainieni, vezi cazacii de la Don, fiindca te referi la Ucraina si la ucrainieni. Bucovina si-acuma e-n Ucraina. Învatatoarea mea a reusit sa treaca frontiera. Taranii, însa, iarta-ma, dar nu-si luasera masuri elementare de precautie. Mai ales ca voiau s-ajunga într-o tara DUSMANA. Si, pe de alta parte, învinovateste-l pe cel (învinovateste-i pe cei) care-a(u) raspândit zvonul ca se putea trece usor granita, fiindca zvonul era din dinadins, si raspândit de-un "renegat", îl tii minte pe Rebreanu, cu-al lui, "manânca, manânca, esti român", decât ca unii au fost si "renegati", tradatori. Si parca numai în Ucraina! Denuntatori sunt de cautat peste tot, si la toate epocile). Si nu uita nici de ce s-a-ntâmplat dupa razboi în Ucraina, si de ce se-ntâmpla ACUMA, cu românii de-acolo, care nici macar dreptul de-a se naste nu-l au (nu sunt înregistrati în registrele de stare civila, au acelesi statut cu rusii din tara, daca nu declari nasterea-n ucraineana, nimeni n-o înregistreaza).

 

Prospectiv A-z .
Ileana Rollason
-19
pentru Cotidianul : România si R. Moldova sunt TARI DIFERITE, România a semnat TRATATUL DE PACE DE LA 1947 ! Fotografia din ziar e o compilatie de falsuri, n-are a face cu evenimentele istorice din actuala R. Moldova, provincie pe care-o pierde Antonescu, n-aveti decât sa-i judecati memoria tipului, aliatul lui Hitler timp de 3 ani! Si nu mai faceti propaganda HITLERISTA ! NIMENI RESPONSABIL NU REPUNE ÎN DISCUTIE GRANITELE DE LA 1947 ÎN EUROPA! Nici un stat ori institutie europeana nu si-ar asuma riscul. Dezbaterea voastra n-are obiect, de la WWII au trecut peste 70 de ani. Restul e istorie. Nu mai semanati confuzia cititorilor între istorie si administratie, granita, stat suveran si independent, etc. ISTORIA E ISTORIE, SI REALITATEA ADMINISTRATIVA E REALITATE ADMINISTRATIVA. România si R. Moldova, respectiv Ucraina, sunt tari diferite. ps"bibliografia" : de când e vorba de "istoria SECRETA a KGB" în arhive personale (Mitrokin), când o arhiva "secreta" nu putea s-ajunga într-o colectie personala, si sa mai si fie publicata ! trebuie sa fie o contrafacere, parte a unei mitografii, n-ar fi prima-n sursele "de încredere" privind URSS, false, cu toatele, fiindca li s-au luat de bune amintirile unor oportunisti interesati de azilul politic, Soljenitzân, inclusiv, darâmat de noua scoala de sovietologi americani, care se bazeaza pe documentele istorice, nu pe "amintirile" unor transfugi, asa cum facusera Bullock & comp, Stéphane Courtois, inclusiv, si cu totii, impostori politici, propagandisti ai Razboiului Rece). REPET : granitele de dupa WWII sunt în vigoare în Europa, vezi TRATATUL DE PACE de dupa WWII. Repunerea lui în discutie n-ajuta pe nimenea, structura populatiei s-a schimbat în Moldova. A venit Timofti-n România si v-a dat ceva bani, sa faceti taraboi. Singura solutie consta-n aderarea R. Moldova la UE, numai ca tara e saraca, si si-a mai si pierdut creditul, dupa ce autoritatile si-au captusit buzunarele proprii cu subventiile din partea UE.


alzara sibiu medic @ Ileana Rollason
+8
Desigur graniţele comentatoarei sunt imuabile : URSS, Yugoslavia ( apoi Kossovo... ) Cehoslovacia ,RDG şi ultima ,cu voia dvoastră,Crimeea.


Cata @ Ileana Rollason
+7
aceluaisi teritoriu care defineste nu ai cum sa-i spui "tari diferite" deci daca esti cazut in cap sau scula sovietica. e de porc sa argumentezi despre schimbarea structurii de populatie cind ocupantul a purces al crime inimaginabile exterminind chiar elementul local. e si mai de porc sa sustii cauza ruseasca in detrimentul celei romanesti in limba romana. inseamna jeg imoral.


Nasty @ Ileana Rollason
+8
Iar ai aparut mai strigoi bolsevic apatrid, sluga propagandista la fsb/gru?! Mars drakului pe vecie in siberia la davai ceas nu mai imputzi aerul pe aici!

 

Smaranda Dobrescu Daca presa noastra din anii `60 ar fi discutat aceste lucruri, daca am fi cunoscut la timp unele evenimentei in nuditatea lor, am fi inteles poate altfel cursul istoriei. Ceausescu a cenzurat cu mare eficienta mijloacele media, fara sa stie ca-si da in cap singur. Oare unele din aceste lucruri, recte interventia chineza din `64 apar si in cartile lui LW?

 

Smaranda Dobrescu Si mai vrem sa fim uniti! Atata timp cat nu ne recuperam istoria cea reala, cu bune si rele, la multitudinea de clivaje din societate se va adauga si cel tocmai discutat mai sus. Dupa numarul de aprecieri ale vorbitorilor se constata ca parerile sunt departe de a fi majoritare iar cele minoritare abea sustinute. Nu. Exista si declaratii de un cinism revoltator (au murit de foame doar un milion de basarabeni, au fost deportate doar cateva sute de mii de familii, etc). Daca vom continua sa ii idealizam pe rusi sau pe americani cu deosebita patima si aplicare, daca ne vom manifesta radicali de stanga in mare conflict cu neoliberalii de dreapta, nu vom mai baga de seama ca ramanem fara resurse, fara economie, fara o natiune care sa se mai poate numi asa cand si-a pierdut complet liantul. Eu personal ii consider vinovati pe istorici si toti cei care fac propaganda in prezent.

 

Mihai Ion Turcu Smaranda Dobrescu @Faptul ca ramanem fara resurse este cel mai grav. Faptul ca pierdem vremea cu discutii despre cine va guberna nu despre cum va guverna, si despre disparitia da sau nu din primplanul vietii politice a lui Basescu sau Ponta, sau daca da sau nu nu se pot suferi Dragnea cu Ponta si alte amanunte de alcov, in timp ce pierdem pamantul de sub picioare, ar fi o diversiune daca nu cumva este doar o meteahna "balcanica" de bazar media.

 

Smaranda Dobrescu Mihai Ion Turcu @Exploatarea salbatica a resurselor este o preocupare majora a mea din vechi timpuri recente :-). In toate legile care guverneaza concesionarea resurselor exista mentiunea ca dupa o perioada de timp, mai lunga sau mai scurta conditiile din contract sa poata fi modificate. Dupa stiinta mea, nu s-a intamplat acest lucru. Exista doar promisiuni (Ponta) ca se va modofoca legea). Cred ca frackingul va fi din nou pus pe tapet sub lozinca ca vom fi primii care sa ne asiguram autonomia energetica. Daca ar fi ca in exploatarile din Marea Neagra, ne-am autonomiza cu 10-15 % din volum, restul autonomizandu-i pe altii....

 

Prospectiv A-z .
Cum nicio sunca nu-i desavarsita fara Boia......See More

 

 

Lucian Boia: Basarabia nu e România!

Lucian Boia: Basarabia nu e România!

COTIDIANUL.RO

 

Prospectiv A-z .
Gasit
+5
din intamplare pe internet (se poate verifica): Karl Marx: «Administratia ruseasca din toate judetele Basarabiei a ordonat sa fie arse orasele si satele in momentul apropierii inamicului. Acest ordin este cu atat mai ridicol, cu cat, dupa cum rusii inteleg prea bine, românii basarabeni nu vor regreta plecarea lor mai mult decat românii din Valahia si Moldova…» (opere, ed. II, vol. 10, Moscova, 1958, p.495). «Taranul român din basarabia nutreste pentru «muscal» numai ura» (K. Marx: Insemnari despre români, Bucuresti, 1964, p.167)". Friedrich Engels: «Finlanda este finlandeza si suedeza, Basarabia – româneasca, iar Polonia Congresului – poloneza (…). Aici nici nu poate fi vorba de unirea unor neamuri inrudite, care poarta numele de rus, aici avem de a face pur si simplu cu o cucerire prin forta a unor teritorii straine, pur si simplu cu un jaf». (Opere, ed. v.22, Moscova, 1962, p.30-31). V. I. Lenin: «Basarabia este pamant românesc» (V. I. Lenin, lucrarea «dreptul natiilor la autodeterminare»). Fara comentarii.

Uite,
+4
in ciuda societatii de consum si a "buzumonilor" cu care ne prostesc unii si altii, dupa numarul comentariilor si argumentele aduse de oameni cu pregatiri scolare diferite, asistam la un fenomen imbucurator: iubirea de Patrie si demnitatea nationala NU dispar, spre disperarea noilor internationalisti (ieri de stanga, azi de dreapta, dar din acelasi soi urat mirositor). Parafrazez pe Lucretiu Patrascanu: "Inainte de a fi europen sunt ROMAN".

Cu teoria asta,
+5
putem spune ca nici Ucraina nu e Ucraina, ca ori a a facut parte din Imperiul Tarist ori din URSS. Ca nici Romania nu e Europa, vorba aia, nu-s nici 10 ani de cand facem parte din suprastat. Un lingau, care incearca sa dreaga busuiocul gafei tovului din Chisinau, care se amesteca unde nu-i fierbe oala (or fi zis compatriotii nostri ceva de Alaska ?). Da, Basarabia nu e Romania, pentru ca este o parte din Romania, asa cum sunt si Oltenia, Dobrogea, Banatul , Crisana s.a.m.d. De bun "istoric" ce e asta, doar humanitasul il publica. E singurul "istoric" care face asemenea afirmatii (bine, pe de-alde Roller nu-l mai socotim, de mult nu ne mai plictiseste cu bazaconiile sale). Nici pe vremea lui Ceausescu nu erau d-astia, mai ales cu atitudinea antisovietica manifestata de fostul conducator, si nu o data. Dar ceilalti istorici ce zic, de exemplu Dinu C. Giurescu ? Pacat ca nu mai traieste Florin Constantiniu, l-ar fi pus la punct in doi timpi si trei miscari. Si inca ceva: daca Romania exista doar de la 1859 (ii zicea "Principatele Unite", dupa teoria lui, nici de la 1859 n-ar exista, ca nu era Transilvania si nu se numea nici Romania), iar Transilvania revine la Patria Mama in 1918, de ce ii mai plictisiti pe elevi cu Istoria Romaniei de la Burebista incoace ? Sa invete doar de la 1 Decembrie 1918 istoria Romaniei. Argumentele "istoricului" sunt asa de subrede, ca, daca un elev de clasa a opta (pe vremea mea intr-a opta si intr-a douasprezecea clasa, se invata istoria Patriei) facea asemenea afirmatii, risca sa-si petreaca vara "tocind" la istorie. Cei care trancanesc vrute si nevrute fac (constient sau nu) jocul neprietenilor Romaniei. Maine, poimaine, ne intoarcem la teza razboiului de agresiune declansat in 22 iunie 1941 ? Si inca o nelamurire: de ce au zis astia ca "Moldova nu e Romania" acum ? De ce nu in anii '90 ? A trebuit sa treaca un sfert de secol pana cand sa-si dea seama cum sta "cestiunea" ? Sau nu e "corect politic" ("linia partidului" inainte) ?

 

Prospectiv A-z .
SA LAMURIM LUCRURILE
+5
Boia foloseste in cartile lui afirmatia si negatia, adica romanii sunt oameni corecti ca apoi la a doua pagina romanii sunt hotzi.Nimeni nu il poate acuza cum crede el pentru ca el scrie doua variante.Dar scopul este pierderea increderii in statul roman.Ca o fi agent hunguresc sau nu o fi numai el stie, dar cum scrie pare a fi sau pare a nu fi ca sa folosesc metoda lui de lucru.

Lae chioru
+5
Anti-Romanismul e la el ACASA in Romania; mai surprinde pe cineva acest Boia? De ce este promovata aceasta non-valoare ,m intreb in primul rand? Roman prost, e timpul sa te RASCOLI ! 

c.g.
+3
Pt. Sorin. Cu stima, va apreciez comentariul dar R0MANIA este lucrata din 1.DECEMBRIE.1918- REGATUL ROMANIA MARE-EVERESTUL NOSTRU CA NATIE SI TARA, INFAPTUIT SUB SCEPTRUL M.S.REGELE FERDINAND I, CAND CU SABIA NE-AM CROIT DRUM IN ISTORIA LUMII ASTEIA CAM PROST FACUTE ! Constant in anul 1940 prin Dictatul de la Viena si prin abuzul fostei URSS prin rapt teritorial REGATUL ROMANIA MARE a fost ciuntit, iar la 30.decembri.1947 a fost alungata NORMALITATEA din tara ROMANIA adica DEMOCRATIA, CAPITALISMUL, MONARHIA si a fost instaurata republica tovaraseasca, un ferl de mama hotilor, s-a recuperat Ardealul, iar pamantul sfant al TINUTULUI HERTEI, BUCOVINA DE NORD, BASARABIA DE SUD, iar ce a mai ramas din BASARABIA s-a itit de catre fosta URSS actuala Rep.Moldova de azi numita atunci RSS MOLDOVENEASCA ... ! Haita asta de Lucian Boia este excitat de stapanii sai rusi, '' colegii americani '' si indivizi din '' poporul ales '' care doresc faramarea ROMANIEI dupa lovitura de stat din dec'89 data de rusi si cozile lor de topor autohtone plantate in tara asta, inca din anul 1947 dupa asasinarea, exterminarea ELITELOR ROMANESTI si promovarea in locul lor a analfabetilor satelor si oraselor ! Majoritatea politicienilor de azi din toate aglomerarile politice isi au originea, radacina, in analafabetii satelor si oraselor promovati de serviciile secrete rusesti, pline de indivizi din '' poporul ales '', place, nu place, asta este realitatea legata de caricaturile astea de politicieni in majoroitate filo-rusi, iar '' colegii americani '' sunt cu rusii '' umr la umar '' de circa un secol ... ! Sa fim sanatosi ca belele curg garla ... , suntem ca tara si popor cam pe farasul istoriei, datorita NIMENIUL ECONOMIC, adusi de dusmanii nostrii, care atrage un NIMENI POLITIC, desfiintarea ROMANIEI ca stat national unitar, asa cum a fost faramata fosta Yugoslavie asa cum au vrut muschii unora ... !

Sorin
+15
Justificată indignarea majorității cititorilor împotriva acestui individ de 72 de ani care se autodenumește "istoric". În toată "opera" lui din ultimele decenii nu a făcut decât să ponegrească poporul nostru, începând cu originea noastră atribuind românilor toate defectele imaginabile . După părerea lui (mă abțin să-l numesc așa cum se cuvine) suntem un popor "întârziat" în evoluție față de alții, toate operele culturale și arhitectonice fiind datorate unor străini, un popor inert , incapabil să reacționeze la încercările istoriei, etc. etc. Nu ne mai surprinde părerea lui despre Basarabia, profund ostilă valorilor noastre, jignind sentimentele noastre cele mai profunde față de România. Reacția ar trebui să vină nu din partea câtorva zeci de cititori ci din partea unuor instituții cum ar fi Academia Română sau Universitatea. Dacă ar avea demnitate colegii istorici l-ar exclude pe acest impostor din rândul lor.

 

Prospectiv A-z .
alex PLaton
+14
Dragii mei analisti si politicieni ! Solutia reala a "reromanizarii" Basarabiei este sa o ajutam sa nu alunece din nou intr-un proces de rerusificare si , folosind cu rabdare "curgerea timpului,deci succedarea generatiilor, sa-i ajutam si sprijinim cu speranta crestereii generatiilor tinere dezbarate de duplicitate, frica de rusi si complexe de slugi !Sprijunul trebuies afie si cultural dar si material . Problema este de durata , cel putin 25-35 de ani . 


Gio
+20
Nenea asta are un complex sau ce? Cica Romania nu exista decat din sec. XIX, da, ca si Italia, Germania, Austria si tot restul tarilor europene, cu exceptia Frantei si Spaniei, care sunt state de multe secole. Grecia a fost sub turci pana cand? E stat nou-nout, nu? ca pana nu prea demult erau turci. Sau nu?? Auzim pe cineva sa puna la indoiala legitimitatea vreunui alt stat "creat" in sec XIX? Nu. Si cu atat mai putin unul de-al lor. 

c.g.
+23
Domnul Lucian Boia a fost chemat la rampa de stapanii sai sa aiureze teorii de doi bani ! Domnul Chitu Constantin sintetiza clar in comentariul domniei sale. '' Primul argument nu e unul ce tine de istorie, caci istoria e o facatura a oamenilor politici. Argumentul cel mai convingator e etnicitatea, limba vorbita si scrisa. Daca noi vorbim romana si ei tot romana, cu deosebirile de dialect, asta inseamna, implicit, ca sunt frati de-ai nostri, cel putin frati de limba. Ca printre ei sunt rusi, ucrainieni turci, tatari si mai stiu si eu cine, asta nu schima deloc datele problemei. Cert e ca romanii sunt majoritari (doua treimi) '' ! BASARABIA este pamant sfant romanesc iar Rep.Moldova este o caricatura de tara itita de criminalul I.V.Stalin in secolul trecut care colcaie de agenti FSB-isti unde rusii isi fac mendrele iar '' colegii americani nu au nimic impotriva '' , vezi afirmatiile jalnicului baiat lucrat la '' cocosel '' ambasador al SUA la Chisnau, domnul James D. Pettit ! p.s. oricum '' petit '' in limba lui Moliere inseamna ... '' mic '' , la caracter , la suflet ... s.a.m.d. !

Constantin Chitu
+15
Domnule, ma da pe spate acest rationament ... istoric. Nimeni ce e mai orb ca cel ce nu vrea sa vada. In 1812, dintr-o eroare de calcul politic a sultanului, otomanii fac un ultim compromis in relatiile cu imperiul rus: le cedeaza Basarabia. Tarile Romane din vremea lui Napoleon Bonaparte nu reprezentau decat obiecte de negustorie politica intre marile puteri. Era cam ca atunci cand, mergand la o precupeasa, ca sa cumperi branza de pilda, si cand, vrand sa cumperi un kg de branza insa bucata de branza nu are decat 0,9 kg, atunci ea mai taie o mica felie de branza ca sa completeze pana la 1 kg. Ei bine, ca acea felie mica de branza erau si Tarile Romane aflate la intersectia imperiilor (habsburgic, rus si otoman). Dle Boia, asta e un argument? Primul argument nu e unul ce tine de istorie, caci istoria e o facatura a oamenilor politici. Argumentul cel mai convingator e etnicitatea, limba vorbita si scrisa. Daca noi vorbim romana si ei tot romana, cu deosebirile de dialect, asta inseamna, implicit, ca sunt frati de-ai nostri, cel putin frati de limba. Ca printre ei sunt rusi, ucrainieni turci, tatari si mai stiu si eu cine, asta nu schima deloc datele problemei. Cert e ca romanii sunt majoritari (doua treimi). Spuneti ca Basarabia a avut un drum istoric diferit de Romania de la 1812 ? Da, asa e, insa asta e asa pentru ca marile imperii de atunci s-au comportat tot asa cum se comporta asistentii maternali; cei ce despart fratii de frati, surorile de surori. Am avut drumuri diferite, dar asta nu pentru ca asa am dorit noi. Asta s-a intampat pentru ca cei mari ne-au despartit. Mai ziceti ca basarabenii nu vor sa se uneasca nu noi? Asa o fi. Am mai vazut noi parinti, frati si surori care nu devin familie pentru ca se baga intriga intre ei. Deocamdata marele intrigant e prietenul nostru de peste Atlantitc, americanul. Asta fiindca asa-i vine lui mai bine din punct de vedere ... strategic . Asa pica la socoteala politica a americanului. Asta nu inseamana ca nu suntem frati.

 

Smaranda Dobrescu D-l Boia conchide ca cele doua state nu au avut un parcurs istoric comun sprijinindu-se pe prezumtia ca RM vrea sa fie stat independent. !!! !!

 

Prospectiv A-z .
Observand reactiile la declaratia ambasadorului Pettit ma intreb daca acest subiect nu este testul de turnesol al romanitatii. Exact cum a fost si reactia la Referendumul de demitere a lui Basescu.

Sunt rare astfel de momente, dar atent observate, ele au darul de a-ti arata in clar cine e (cu) cine.

 

Mihai Ion Turcu Sa spunem ca RM nu este "Romania", am putea spune si ca "nu este Moldova" de altfel preciziunea lipseste 

Niciun comentariu: