joi, 27 octombrie 2016

A plecat Simon Peres

A plecat Simon Peres – 29 septembrie 2016


Smaranda Dobrescu
 

« Quand on souffre, on peut se tourner soit vers le combat, soit vers la littérature. Parfois nous sommes contraints au combat, mais nous préférons la littérature. Les livres sont l'unique possibilité pour l'homme de créer un dialogue honnête avec lui-même » 
Shimon Peres
1923 – 2016"

Am avut sansa sa-l cunosc. Poate a fost unicul poliitician (de stanga) al Israelului care a mediat intre politicienii tarii si ai Partidului Muncii, a venit cu solutii politice internationale corecte, asteptate si aplaudate sub aspect umanitar. M-am intrebat adesea daca se comporta asa manat de un simt politic deosebit sau pentru ca asa ii era firea si formatia. Inteleg acum ca dialogul onest cu el insusi a fost secretul 
RIP!

 

Prospectiv A-z .
De morti numai de bine!

Despre romani aici: https://youtu.be/ohtU7x6dKb8

 

Smaranda Dobrescu Tonul, zambetul si ruperea din speech, adica a contextului nu indica neaparat o intentie sau un fait accompli. Asta nu inseamna ca Israelul nu ar avea intentii expansioniste si acaparatoare.

 

Prospectiv A-z .
Tocmai, nu era vorba de Israel/ieni, ci de Romania.


Smaranda Dobrescu Romania nu are nimic impotriva sa fie cumparata, cel putin pana in prezent. Nu vorbea FPS-ul de vanzari de 1$?

 

Prospectiv A-z .
Brava! 

Ma intreb insa, dela cine ar fi cumparat dl. Peres Romania, caci multi par a se fi intalnit cu el... Nu de alta, dar TFListii ar putea merge sa-si ia tara inapoi dela acesti vanzatori.

 

Smaranda Dobrescu Prospectiv A-z  iti marturisesc asa, intre noi doi, ca nu de la mine.. :

-)

Prospectiv A-z .
Nicio surpriza pentru mine, dar lista e in crestere oricum :-(

 

Dinica Roman https://theintercept.com/.../media-hails-shimon-peres-as.../

 

 

Media Hails Shimon Peres as Man of Peace — But Doesn't Bother to Ask Arabs

THEINTERCEPT.COM


Adina Arvanitopol http://imeu.org/article/quick-facts-shimon-peres

 

 

Quick Facts: Shimon Peres | IMEU

After the death of former Israeli Prime Minister Shimon Peres, the IMEU offers the following facts on his life and…

IMEU.ORG|BY IMEU

 

Smaranda Dobrescu Poate ca eu in scurtele intrevederi in cadrul IS cu Peres sa-mi fi facut o parere subiectiva. Posibil. Ministrul de externe Adrian Severin care l-a cunoscut indeaproape s-o fi inselat si el. Sergiu Cunecu, la fel. Toti aveam in comun o judecata comparativa cu alti politicieni angrenati in lupta pentru teritorii. Eu l-am auzit vorbind despre nevoia de pace si de bune relatii cu palestinienii. Dar repet, pot fi subiectiva, precum Adrian Severin:

"S-a stins Shimon Peres, a plecat un intelept
Ori de cate ori cineva mi-a cerut sa fac o lista scurta cu cele mai impresionante personalitati ale lumii contemporane pe care le-am cunoscut, in fruntea acestei liste l-am asezat fara ezitare pe Shimon Peres.
Daca dintre numerosii demnitari pe care i-am intalnit unul a fost indiscutabil om de stat, acela a fost Shimon Peres. Adica un om care si-a iubit tara pana la cotele celei mai intense trairi, respectandu-i in acelasi timp adversarii si fiind, inca mai mult de atat, capabil sa ii inteleaga, sa empatizeze cu ei (puțini israelieni mi-au explicat ca el de ce si arabii au dreptate); un om care a pus cauza sa nationala deasupra sentimentelor sale omenesti, iar deasupra acesteia a pus valorile universal umane, sacrificand cu curaj si demnitate interesele limitate ale momentului si locului pentru a da sanse marilor proiecte strategice definite la scara timpului istoric si a spatiului global.
L-am cunoscut la inceputul anilor 1990, pe cand se negociau acordurile de la Oslo. Cam pe atunci afirmase vizionar ca "pentru israelieni palestinienii sunt cei mai apropiati vecini, care ar putea deveni cei mai apropiati prieteni". Acordurile respective (realizate alaturi de un alt mare om de stat israelian, regretatul Isaac Rabin) nu si-au atins tinta finala dar asta nu pentru ca ele au fost rele, ci pentru ca au fost prea bune pentru o lume atat de rea. Pacatul lor a fost acela de a veni inaintea vremii.
Prin 1993 sau 1994 l-am reintalnit in biroul sau de la Ierusalim, cu ocazia unei vizite informale pe care o faceam in capitala Israelului, alaturi de fostul premier roman Petre Roman. Ne vazuseram de dimineata in Knesset dar ne-a propus sa ne revedem seara in cerc restrans pentru a discuta in liniste. O discutie filosofico-politica despre mersul lumii, care a durat pana tarziu in noapte. Memorabila nu doar prin profunzimea analizelor sale si cutenzanta viziunii, dar si prin suvoiul nesfarsit de maxime si cuvinte de duh degajate spontan in mersul conversatiei.
Cand in 1997 am efectuat o vizita oficiala in Israel, ca ministru de externe, Shimon Peres se gasea intr-o perioada de opozitie. Intalnirea cu el a fost, insa, obligatorie pentru mine. O calatorie la Ierusalim pentru a fi implinita trebuia sa includa o vizita la Biserica Sfantului Mormant, la Zidul Plangerii si la Shimon Peres.
L-am revazut si am colaborat in Internationala Socialista, unde stralucea ca ideologul intelept, in lupta calma atat cu fanaticii fara minte cat si cu pragmaticii fara suflet. Am schimbat opinii in perioada reinaspririi relatiilor israelo-arabe, cand filosofia sperantei pe care o insufletise la Oslo se stinsese, si cand, in cadrul unei misiuni internationale conduse de fostul premier norvegian Thornbjiorn Jagland, mersesem in teritoriile palestiniene, la Ierihon, pentru o ultima intalnire cu Yasser Arafat, putin inainte de moartea acestuia. L-am ascultat si am conversat de mai multe ori cu ocazia vizetelor sale la Bruxelles si Strasbourg, cand trecuse peste barierele ideologice si se alaturase adversarilor de idei pentru a da o sansa pacii in Orientul Mijlociu, in lupta cu adversarii acesteia.
Era ingrijorat de faptul ca memoria s-ar putea dovedi mai puternica decat imaginatia si ca astfel amintirile insangerate ale unui trecut impregnat de resentimente vor impiedica planificarea unui viitor bazat pe solidaritate si afectiune fraterna. Era framantat de lipsa echilibrului intre geopolitica si valori, care a condus la confuziile declansatoare ale asa zisei Primaveri arabe, rapid transformate in cosmar regional si global. Era preocupat de nevoia depasirii celor doua blesteme sub care cazuse Orientul Mijlociu: prea mult petrol si prea putina apa. Era convins ca drumul spre pace trece prin cooperarea economica iar nu prin confruntarea armata.
L-am ascultat ultima oara la Parlamentul European intr-o discutie cu un grup restrans de parlamentari de toate orientarile politice. I-am remarcat dinnou tineretea de spirit, curajul intelectual si capacitatea de a se exprima in formule memorabile. La plecare ne-am dat mana indelung, simtind cumva ca despartirea este definitiva. M-a privit fix si m-a intrebat ce mai face Romania, adaugand: "Multumesc pentru tot ce ati facut pentru noi!"
Acum a plecat. Un cetatean al universului s-a retras in univers. Omenirea are un intelept mai putin. Istoria, un model in plus. Un drept neobosit intre popoare. Dumnezeu sa il odihneasca cu dreptii!"

 

Dinica Roman N-a fost careva inselat, sedus poate.

Stiindu-va avocata declarata a simetriilor, puteti sa ne spuneti care au fost reactiile corespunzatoare la trecerea in nefiinta a unor romani ca Adrian Paunescu sau Vadim Tudor?!

 

Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu @ Unii oameni judeca politicieni in Israel de pe pozitiile lipsei unor sfinti. Cred ca este problema si a nivelul la care se situeaza asteptarile - constient si inconstient. Daca astepti ca Romania sa fi trebuit sa intre in concurenta cu Franta sau Olanda, pe picior de egalitate si sa castige, atunci chiar si Boia poate sa aiba dreptate. Mi se pare, mutatis mutandis, ca si critica lui Peres are ceva din aceasta categorie.

 

Dinica Romanhttps://www.facebook.com/431256660252368/videos/916544138390282/

Images From Palestine

April 3, 2015 · 

„Democracy" in Israel - Israeli soldiers brutal attack on peaceful foreign protesters
Video in premiere on FB

 

Smaranda Dobrescu Brute!

Niciun comentariu: