miercuri, 26 octombrie 2016

Cateva randuri despre Traian Basescu

Cateva ganduri despre Traian Basescu – 1 octombrie 2016


Dinica Roman shared Bogdan Duca's post.

Basescu nu-i decat entitatea care tinde intradevar catre o nota de subsol a istoriei. Ce viitor are ideologia care l-a insotit? In special in Romania zilelor noastre...

 

Bogdan Duca

September 30 at 12:01pm

Dacă se va ocupa cineva serios de istoria acestor ani, domnul Traian Băsescu va apărea ca o notă de subsol.
A fost un om politic român, inteligent, pragmatic, descurcăreţ, care a profitat de un context istoric unic pentru a face o strălucită carieră politică, ajungând chiar de două ori preşedinte al ţării, deşi în orice scenariu de Românie normală, un om ca el nu ar fi putut să fie mai mult decât un comandant de navă sau patron de galerie comercială în vreun cartier din Constanţa.

Însă, fără să ştie, Traian Băsescu a fost instrumentalizat de către forţe care altfel nu ar fi avut cum să preia controlul asupra României.
Niciodată grupurile de "intelectuali publici", sorosişti sau libertarieni de ziua a şaptea, gedesişti sau agenţi de influenţă ai unor puteri străine, nu ar fi putut convinge un procent suficient de populaţie pentru ca să poată accede cu adevărat la butoanele puterii.
Cine ar vota-o pe Monica Macovei? S-a văzut la prezidenţiale: mai nimeni. 
Însă Traian Băsescu a fost locomotiva perfectă. Om din popor, cu un grosier dar savuros simţ al umorului, ştiind să f..ă dar şi să te f...ă dacă îl calci pe bătături, Traian Băsescu a fost confirmarea în absolut a democraţiei din România, dar şi a slăbiciunii votului universal: nicicând ca în cei 10 ani Băsescu, România nu a fost condusă de un preşedinte după chipul şi asemănarea poporului său. 
Ştiu, nu place, dar acesta este adevărul....
Sub pulpana hainei lui, au ajuns la putere şi la resurse nu doar o camarilă de băieţi deştepţi, băseşti mai mici, bişniţari şi profitori ai contextului (printre care cel mai reprezentativ nume este, desigur, cel al Elenei Udrea). 
Au mai ajuns la putere cei despre care vorbeam mai sus şi pe care îi voi numi, generic, "sorosişti", pentru că deşi poate unii dintre ei nu au avut contacte directe sau indirecte cu banii lui Soros, au militat pentru aceeaşi cauză.
Ei, profitând de lipsa de viziune pe termen mediu şi lung a familiei extinse Băsescu, au oferit acestuia ceea ce îi lipsea: o ideologie.

Primul element al acestei ideologii era "Jos comunismul, Iliescu şi mafia pesedistă".
Evident, i se potrivea mănuşă lui Traian Băsescu care ştia că pentru a controla ţara, trebuie să lichideze pe cei care o controlaseră înainte.
Probabil nu s-a gândit niciun moment că, decapitând oligarhia economică care se instalase în România anilor 90- 2000, distruge de fapt economia românească şi mecanisme pe care această ţară începuse să funcţioneze.
El a gândit mult mai simplu: pleacă ei ca să venim noi.
Însă au venit ....alţii. Ştiu, nu sună corect politic ce spun, dar o ţară cu oligarhii răniţi, este o pradă uşoară pentru oligarhii de afară.

De altfel, ideologia economică susurată domnului Băsescu de "băieţii deştepţi" a fost un libertarianism utopic, în care după ce ai văzut că nu mai merge economia....dai vina pe pensionari şi pe şomeri.

Al treilea mesaj ideologic- care a şi prins de minune la români- a fost mitul justiţiei şi "statului de drept", care cum necum, trebuie opus democraţiei.
Băsescu nu a crezut în mitul acesta decât în măsura în care s-a pins că dacă nu ai pâine şi circ, poţi să oferi răzbunare şi circ: iar poporul va fi şi mai fericit.
Sunt sigur că în ziua arestării lui Năstase, Băsescu nu s-a simţit deloc confortabil, pentru că a înţeles că va sosi momentul în care şi el va fi arestat. Sistemul îi scăpa de sub control, mai ales în contextul în care popularitatea sa, din raţiuni economice (criza şi tăierile) era pe săniuţă.
Însă nu mai avea ce face. Şi chiar dacă ar mai fi avut, ideea ineptă a opoziţiei anti-Băsescu de a încerca înlăturarea lui în vara lui 2012 nu a făcut decât să îl arunce şi mai tare în dependenţa de ideologii săi de pripas.

Al patrulea mesaj ideologic a fost cel din politica externă. I s-a sugerat lui Băsescu să facă ceea ce a făcut şi Ceauşescu, E prost, deloc carismatic, vorbeşte o engleză de port, se simte stingher în "lumea mare"? Nu e nimic- se poate face util altfel.
Cum? Transformând România într-un avanpost rusofob al intereselor americane. 
Numai că Băsescu nu dorea să aibă soarta lui Ceauşescu, aşa că nu a mai pierdut vremea nici cu negocierile, nici cu patriotismul. Vorba lui: decât să o... la mai mulţi licurici, mai bine unul şi bun.

Băsescu a plecat de la putere, înfrânt- cam ca toţi preşedinţii României- chiar de sistemul pe care îl crease. Însă sistemul fusese deja marcat de ideologii. Căci în 10 ani, poţi schimba o ţară....

 

 

Câteva gânduri despre Traian Băsescu


Dacă se va ocupa cineva serios de istoria acestor ani, domnul Traian Băsescu va apărea ca o notă de subsol. A fost un om politic român, inteligent, pragmatic, descurcăreţ, care a profitat de un con…

BOGDANDUCA.WORDPRESS.COM

 

Prospectiv A-z .
Iata ce scriam despre Basesu acum cativa ani:
"Nu cred ca se scufunda corabia gashtii Plesu inaintea Romaniei cum o stim si am apucat-o noi. Mai mlt, Basescu e doar maurul ce va parasi scena imediat ce i se incheie actul. Oamenii gashtii se vor lepada de Basescu in termanii urmatori: "Era cel mai mic rau din toate, insa iata pe urmatorul ce va duce Romania nustiuunde pe ideile noastre!"" 

http://pefacebook.blogspot.com/.../smaranda-dobrescu...

Si despre basism, ca ideologie care-l transcende pe Basescu/ii va supravietui, in mod particular:

"Basismul este aidoma regimului fanariot cu observatia ca pricipele e local, din Romania. Cand uselistii aveau in program doar 'Jos Basescu!', incepeam sa inteleg ca ei cel mult ne ofereau un basism cu fatza umana."

 

Smaranda Dobrescu Sunt de acord cu mai toate cele sustinute in eseu. Cu o nelamurire: insidios transpare si cauza pentru care 10 ani ne-am procopsit cu un presedinte fara principii care a facut posibila vanzarea tarii, ideologizarea sorosista, atitudinea licuriceasca, prapastia in crestere dintre romani Si aceasta cauza este votul universal. Nu cred ca autorul, pe care il respect a dorit sa se intalneasca in aceasta idee, a pericolelor votului universal cu Patapievici, Liiceanu, Mihaies. Fiecare din acestia a sustinut ideea ca "prostii" sau cei nascuti "boi", sarantocii sau matusalemicii trebuie inlaturati de la dreptul votului universal. E adevarat ca ceilalti au mers mai departe si au atins ideea renuntarii la democratia liberala (Paul Aligica). Nici mie nu mi-a placut ca datorita lipsei de cunoastere a personajului, votul universal ne-a capatuit cu asa un presedinte, dar nu am dat vina pe accesul universal la vot. Nu o voi face niciodata.. Singura solutie cred eu se afla la mijloacele media care in campanii sa nu preia finantarea si sloganurile neromanilor sau celor interesati sa-si vanda tara pe un pumn de arginti...

 

Mihai Ion Turcu Un pumn de arginti din propriul buzunar. ("burgezia compradora")

 

Smaranda Dobrescu Francezii erau mai transanti: colaborationisti..

 

Anna Zelinski Mulți din cei care nu s-au lăsat manipulati, nu au votat fiind cuprinși de dezgust, de sentimentul fatalist că nu putem face nimic. Nu cred că este antidemocratic ca votul să devină și obligatoriu ( neprezentarea să fie sancționată administrativ).

 

Dinica Roman https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1698983533761127&id=100009484907272

 

Iulian Capsali added 2 new photos.

October 1 at 8:42pm · 

Sar puricii din blana udă

Vă mai aduceţi aminte de vârful de limbă al intelectualităţii băsiste, care îl gratula pe cel care a adus România - (ce se întâmplă astăzi este doar reverberaţia în timp a unei infecţii care a cangrenat Statul Român, creată de Băsescu împreună cu această camarilă dezgustătoare şi vorace)- pe noi culmi de civilizaţie şi progres? 
Era chiar Gabriel Liiceanu, cel care după 10 (zece) ani de lins la cel mai atroce experiment colonialist din ţările foste comuniste, declara ritos în timp ce era decorat pentru "serviciu credincios" de un dement pe final de mandat (mai - 2014):

"Dumneavoastră aţi spus în cuvântul pe care ni l-aţi adresat că nu ştiţi dacă aţi fost la înălţimea exigenţelor măcar a unei părţi din intelectualitatea română. Fac parte din acei cărora li s-a lipit eticheta de «intelectual al lui Băsescu» şi aş vrea să spun cu această ocazie că aţi fost la înălţimea unei bune părţi a intelectualităţii din ţara asta. (...) Asta înseamnă tocmai că s-au recunoscut cu valorile lor în activitatea dumnavoastră", a spus Gabriel Liiceanu.

Liiceanu a continuat: "Timp de 10 ani cât aţi fost, sunteţi preşedintele României, nu aţi făcut decât să ne aşezaţi pe drumul pe care noi, cei care credem care e binele în chip matur al României, trebuia să ne aşezăm. Şi pentru asta vă mulţumim".

Ei bine, astăzi, prietenul lui Andrei Pleşu, parte a tripletei de baroni ai minţii cu inimile închinate marelui cârmaci (evident Pleşu, Patapievici, Liiceanu, cu încă câţiva ţuţări în coadă), se dezice de Băsescu. Cică, citez: "Băsescu a devenit anti-Băsescu" (!)

Nu, şefule de trib Limbă Lungă, Băsescu a fost şi va fi egal cu sine mereu.

Lichelelor, după ce aţi cauţionat jaful şi demantelarea suveranităţii României susținându-i implicit pe Udrea, Bica, Cocoş, Videanu, Pinalti, Mircea Băsescu, Bercea Mondialu, Blaga, Falcă, Prinţu' Pol, Monica Macovei şamd, după ce aţi tăcut ca peştii când Preşedintele şi-a obligat partidul să-i voteze progenitura analfabetă pentru Parlamentul European, acum vă daţi virgini?

Apel către liichele: Să nu vă mai vedem o perioadă mutrele slinoase, se poate?

Niciun comentariu: