duminică, 23 octombrie 2016

Reforma sau divort in Europa?

Reforma sau divort in Europa? – 30 august 2016


Smaranda Dobrescu

"Cele mai puțin performante țări din zona euro sunt în depresiune economică sau într-o recesiune profundă; situația lor – gândiți-vă la Grecia – este mai proastă decât în multe economii care au suferit în urma Marii Crize din anii 1930. Cele mai performante state din zona euro, precum Germania, arată bine, însă doar prin comparație; iar modelul lor de creștere se bazează în parte pe punerea greutăților pe umerii altot state, iar succesul economic vine pe cheltuiala "partenerilor" de altădată."

 

 

Joseph E. Stiglitz: Reformă sau divorț în Europa

Toți cei care au avut de-a face cu politicienii germani în ultimele trei decenii ar fi trebuit să știe dinainte rezultatul introducerii monedei euro

COTIDIANUL.RO


Smaranda Dobrescu Regret ca in aceasta remarcabila analiza, Stiglitz a scos in evidenta structura deficitara si maniera discretionara de conducere a UE, fara sa pomeneasca nimic de tarile non-euro care de ani de zile sunt contributoare (fara sa si beneficieze proportional) si o duc chiar mai rau decat tarile mai putin dezvoltate din zona euro. Aici trebuie evidentiat faptul ca ele au suferit cel mai mult de pe urma diferentelor mari in dezvoltare si a faptului ca Germania a preluat conducerea economica, a ocupat pietele, eliminand pe altii, a desfiintat ramuri productive necompetitive comparativ din aceste tari si a nascut un somaj cu care nu se poate progresa. Despre convergenta nici nu mai poate fi vorba. Diferentele intre doua-trei tari de la varf si celelalte cresc continuu. Daca acum, in ceasul 12 nu se fac modificari majore de structura, UE nu va mai putea functiona exact din cauza amintita de Stiglitz: moneda.

 

Smaranda Dobrescu D-na Merkel se afla in cea mai dificila situatie din multiple puncte de vedere. Rezolvarea plasarii imigrantilor pare sa fie pe cat de dificila pe atat de imposibila:http://www.cotidianul.ro/incoltita-acasa-merkel-isi.../

 

 

Încolțită acasă, Merkel își varsă furia pe statele estice

COTIDIANUL.RO

 

Mihai Ion Turcu Efortul de cosmetizare a fetei Germaniei, deteriorata de nazism, devine absurda si paradoxal nazista. In consecinta ne punem problema daca nazismul a fost un accident sau o fata a germanitatii. De dragul fetei germane Frau intoarce Europa pe dos si pune sub semnul intrebarii coerenta UE.


Smaranda Dobrescu Paradoxal nazista mi se pare o expresie sugestiva si bine plasata. Ma gandesc la grija unora de la noi de a nu deveni nazisti pomenindu-l pe Vulcanescu, Radu Gyr, etc...Cam hilar...

 

Preda Mihailescu "Ma gandesc la grija unora de la noi de a nu deveni nazisti pomenindu-l pe Vulcanescu, Radu Gyr, etc" - excelent!

In ceea ce priveste nazismul paradoxal, cred ca exista in psihologie tomuri intregi ce studiaza modul in care calitati determinate pot varia dela sublim virtuos la diabolic, in functie de masura adoptata. Asta se aplica bine la nemti cu privire la bipol "Dorinta de a face 'binele'" si de a face "ordine eficienta".

 

Smaranda Dobrescu Pot convietui cele doua?

 

Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu @ Da. Viata creaza fluxul - si cand fluxul este pozitiv, atunci se imbina fara excese dorinta de bine cu cea de perfectiune, in mod natural. Problema se naste cand fluxul se intrerupe - si oamenii se poticnesc cu tot dinadinsul sa iasa din poticneala, utilizand acelas binom!

 

Smaranda Dobrescu Imigratia masiva ar putea intrerupe fluxul si face ineficient binomul? Exista solutie acceptabila in acest caz?

 

Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu @ Asta este discutie lunga sau scurta. Discutia scurta pot sa o ofer: dupa parerea mea, fluxul s-a intrerupt de mult, cel mai tarziu dupa Lehmann!

 

Smaranda Dobrescu Preda Mihailescu Dupa Lehmann, tot ce s-a facut a fost imperfect pentru majoritatea statelor europene. Cred ca a fost imperfect si pentru Germania, desi aparentele contabile spuneau altceva. In aceasta perioada Germania a devenit puternica economic si vulnerabila in a mai fi socotita solutia problemei. A devenit din ce in ce parte a problemei.

 

Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu @ Fluxul nu poate fi unul al Germaniei singura, in mod evident. Si s-a dat peste cap la Lehmann, de atunci se ascund mai mult decat se carpesc rupturile.

 

Smaranda Dobrescu Preda Mihailescu desigur, dar am individualizat Germania intrucat plecasem de la nazism si de la modul de aplicare a bipolului :-)

 

Doina Nicolescu Articolul trebuie sa fie citit da catre romanii care vor sa intre in zona euro! Inca nu isi dau seama spre ce prapastie vor sa duca Romania. Daca am avea conducatori destepti poate am putea castiga ramanand cu leul nostrum

 

Prospectiv A-z .
Stiglitz face pe desteptul. Problema nu este moneda euro, PROBLEMA ESTE MONETARISMUL! ...See More

 

 

Monetarism - Wikipedia, the free encyclopedia

EN.WIKIPEDIA.ORG

 

Prospectiv A-z .
https://www.amazon.com/Euro-Common.../dp/039325402X/

 

 

The Euro: How a Common Currency Threatens the Future of Europe

AMAZON.COM

Niciun comentariu: