miercuri, 26 octombrie 2016

Despre proiectul de tara

Despre proiectul de tara – 4 octombrie 2016
 
Dinica Roman shared Bogdan Duca's post.
 

Adrian Severin "Sâmbăta trecută am prezentat într-o întâlnire organizată de Asociația de Drept Internațional și Relații Internaționale, opinia mea asupra tematicii "proiectului de țară". Este uluitor să constat că cele spuse de mine acolo au fost aproape identice cu cele scrise aici de dl Duca. Aceasta arată că gândirea liberă și dragostea de țară pot inspira viziuni infinit mai coerente și mai utile, decât niște exerciții birocratice de uz electoral."

 

Bogdan Duca

October 4 at 10:59pm

România are nevoie de un proiect de țară și de o viziune pe termen mediu și lung. 
Aceasta pentru că noi nu știm ce răspunsuri să dăm unor întrebări care devinimperative:
1. Vrem sau nu să ne cedăm suveranitatea celor de la Bruxelles sau nu?
2. Dacă Uniunea Europeană dispare, se restrânge sau se regândește, ce va face România?
3. Ne vom apropia de vecinii noștri, sau vom continua aceeași politică de dispreț și frică față de vecini, dar cu privirile țintite spre un Occident cât mai îndepărtat?
4. Mai vrem sau nu România mare? Dacă da, ce facem cu Moldova, ce planuri, soluții avem ca să îi convingem și, dacă îi convingem, să nu ne ducem cu ei de mână în faliment?
5. Cum rezolvăm criza demografică, în contextul în care pierdem cam 12 mii de oameni pe lună?
6. Ne mai interesează sau nu o identitate creștină a societății noastre? Vom accepta sau nu revoluția culturală impusă de Occident?
7. Ce tip de republică sau monarhie mai dorim?

Deci eu nu mă leg de faptul că domnul Iohannis se gândește la un proiect de țară. Mă sperie doar amatorismul, heirupismul (chiar dacă e molcolm, pe ritm săsesc) și unilateralitatea răspunsurilor deja previzibile.

 

Mihai Ion Turcu "Proiectul de tara" nu este program electoral. Intentia este tocmai de a pune in discutie teme ca cele de mai sus.Fapt este ca prezent avem doar programe electorale si deloc tinte nationale (tara insemneaza Romania si natiunea romana).

 

Alexandru Botu La romani, avand in vedere capacitatea fantastica de a esua in planuri marete, exista retinerea multora ca "proiectul de tara' sa nu devina unul "prea ca la tara" (v. definitia excelenta:..."exerciții birocratice de uz electoral."). Acum, cand termenul electoral a capatat mai mult decat oricand conotatia: ce aleg altii pentru alegatori.

Niciun comentariu: