duminică, 23 octombrie 2016

Au esuat oare negocierile TTIP?

Au esuat oare negocierile TTIP? – 28 august 2016

 
 
Smaranda Dobrescu
 

Vicecancelarul german, Sigmar Gabriel considera ca negocierile pentru incheierea TTIP au esuat

 

 

Les négociations sur le TTIP ont "échoué", estime le vice-chancelier allemand

Les négociations entre Européens et Américains pour mettre sur pied un vaste traité de libre-échange (TTIP ou Tafta) ont échoué, a estimé dimanche le vice-chancelier…

TRENDS.LEVIF.BE

 

Gheorghe Piperea Asta e o veste buna. Acest tratat nu trebuia inventat.

 

Smaranda Dobrescu Pare a fi o veste buna, dar e greu de crezut ca vor renunta atat de usor. Depinde si de majoritatea care le va fi la indemana sa-l voteze in UE in lipsa GB. Poate lucrurile s-au schimbat. Noi l-am criticat mereu, dar in principiu nu am negat TTIP-ul. Doar ca in forma actuala il socotim inacceptabil.

 

Prospectiv A-z .
Este o veste buna, dar EUropenii trebuie sa vina cu un plan al lor. Altfel, acest pas ar marca inceputul sfarsitului. De exemplu, intr-un eventual plan, se vor alege EUropenii de neghina. 

Romania nu stim unde va pica, deocamdata a fost asezata cu mana, nu si-a exercitat in mod real suveranitatea nici macar la nivel teoretic.

 

Mihai Ion Turcu Este o veste buna.

 

Preda Mihailescu Nu credem pana nu vedem. S-ar putea foarte bine ca declaratia esecului sa fie ultima resursa a politicienilor pentru a calma furia populara - in timp ce ei au pregatit deja un plan B pentru a face sa intre aceleasi masuri pe alta portita! Nu ar fi un novum!

 

Mihai Ion Turcu Europa are nevoie de mai mult decat o administratie buna de rutina, are nevoie de strategie.

 

Dinica Roman It's not over until the fat lady sings!

 

Prospectiv A-z .
The fat lady is warming up!

"L-a conceput împreună cu fostul preşedinte american George W. Bush, în discuţiile pe care le-au purtat în 2006-2008, l-a ferit cât s-a putut de mult de cutremurul crizei financiare din 2008-2010, l-a promovat apoi ca soluţie pentru ieşirea din criza economică ce a cuprins UE, iar acum, când mulţi analişti îl declară în moarte clinică, iar mulţi politicieni îl vor mort de-a binelea nu poate decât să lupte pentru a-l resuscita. Aceasta este relaţia intimă dintre Angela Merkel, cancelarul unui stat cu o politică ce revalorizează mercantilismul, şi Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii, tratatul de liber schimb dintre UE şi SUA.

Merkel a declarat joi că va continua să susţină acest acord declarat mort în urmă cu câteva zile de principalul său partener de coaliţie, vicecancelarul social-democrat Sigmar Gabriel, aflat şi el în căutare de voturi pentru alegerile din 2017. "Este în interesul nostru să nu rămânem în urma altor regiuni ale globului, precum Asia, care a încheiat de curând un asemenea acord cu Statele Unite", a spus Merkel, cu referire la Parteneriatul Transpacific, ce încearcă să îndiguiască China din punct de vedere economic.

"Cred că un asemenea acord va crea locuri de muncă şi noi avem nevoie urgent de locuri de muncă în Europa".

Vicecancelarul Sigmar Gabriel a declarat săptămâna trecută că negocierile pentru acest accord s-au stins, iar ministrul francez al Comerţului, Matthias Fekl a făcut şi el apel pentru încheierea discuţiilor.

Merkel a declarat însă că poziţia vicecancelarului este "cel puţin neobişnuită", pentru că acum negocierile au intrat de fapt pe ultima turnantă. Negocierile, total opace, dintre Comisia Europeană şi SUA au început în 2013, cu scopul de a stabili o piaţă de 850 de milioane de consumatori. Preşedintele Barack Obama a dorit să treaca acordul la capitolul realizărilor preşedinţiei sale, însă poziţia UE a devenit tot mai rigidă pe măsură ce au apărut suspiciuni legate de siguranţa alimentelor şi standardele de mediu. Şi mai importantă a fost divergenţa produsă de ascendentul pe care negociatorii americani il dorea pentru marile corporaţii în faţa statelor, practic un drept de veto în politica publică."

http://www.cotidianul.ro/merkel-nu-renunta-la.../

 

Prospectiv A-z .
Comentatorii
Sorin Aradean
+11
Faptul ca din cele 27 de capitole pe care TTIP ar trebui sa le aiba, dupa 14 (paisprezece) runde de negocieri nu s-a ajuns la consens nici macar in privinta unui singur capitol, dovedeste cit de diferit priveste SUA tratatul si felul in care se raporteaza la el, comparativ cu UE. Ba mai mult, dupa rezultatul referendumului ptr Brexit, SUA ar fi avut pretentii si mai mari, caci vezi-Doamne UE a devenit mai mica... Iar existenta TTP nu reseste sa dovedeasca decit ca asiaticii sint preocupati de expansiunea economica a Chinei, nu ca TTP le-ar reprezenta corect interesele in fata SUA.


alex Platon @ Sorin Aradean
+4
Asta pentru ca fiecare parte urmereste altceva ! SUA si UE nu pot sta in aceeasi barca, fiind adversari economici care concureaza pentru acces la aceleasi resurse, si asa limitate !Economile nationale sunt sisteme care au o multime de feedback-uri care fac ca acestea(economiile)sa se comporte pseudoreversibil , adica sa aibe evolutii implicite de compensare a deficitelor sau de schimbare a solutilor compensatori prin inlocuirea resurselor deficitare. Astfel deficitele dispar sau se cronicizeaza si intra in banci ca datori istorice ce se vor compensa la rindul lor pe pietele de capital,etc.....De aceea nu poate fi pace intre competitorii SUA si UE, ci doar stari de status quo ,gestionate de organisme internationale !!

 

Dinica Roman "a similar deal with Canada was much fairer and should be adopted."
https://euobserver.com/economic/134783

 

Dinica Roman Aha, Brexitul e motivul. Asta-i o tehnicalitate, adica poate fi depasita. In orice caz, s-ar putea ca raul sa se faca prin CETA...
http://www.huffingtonpost.co.uk/.../brexit-ttip_b...

 

 

How Brexit Has Crippled TTIP

Reports coming out of Brussels and Washington suggest that the Transatlantic Trade and…

HUFFINGTONPOST.CO.UK

 

Preda Mihailescu Iata, in Germania afirmatia este atribuita deocamdata doar lui Sigmar Gabriel, nu si lui Angela Merkel. Iar opozitia nu sarbatoreste, ci se pregateste sa combata EFTA (sau asa ceva), tratatul unilateral cu Canada. Cum aceasta are un tratat cu America exact gen TTIP, ar fi calul Troian. Intrebarea este daca isi poate America permite un boicot pentru a santaja Europa, banuiesc ...

Niciun comentariu: