vineri, 28 octombrie 2016

Fondul Proprietatea s-a asezat cu fata la apus

Gheorghe Piperea
Spuneam la inceputul anului 2016, in ziarul Bursa, ca Fondul Proprietatea s-a asezat cu fata la apus. De fapt, am sesizat intentia de lichidare a fondului inca de acum trei ani cand, in urmarea acumularii in "mainile" unor fonduri americane de hedging (in special, Elliot si Cartesian) a peste 62% din actiuni. Noii detinatori ai controlului fondului au impus in AGA un mandat precis administratorului Franklin Templeton : lichidarea treptata a afacerii. Ba chiar i-au fixat si un onorariu de succes pentru asta. Si s-a trecut la treaba. S-a inceput cu participatiile in societati din domeniul energiei. Vanzarile de actiuni din acest domeniu s-au facut in pachete mari, ceea ce a dus, inevitabil, la mari discounturi - la Romgaz, Transgaz si Transelectrica au fost vanzari de circa 500 milioane euro, la discounturi de cca 12% (organele de ancheta penale ar face bine sa urmareasca aceste actiuni, pentru a vedea cine a beneficiat de informatiile privilegiate necesare pentru a face aceasta uriasa afacere). Acum se vinde participatia la OMV Petrom - in jur de 19% din actiuni, cu o valoare de piata de peste 600 de milioane de euro. Probabil ca si aici vor fi discounturi. Se spune ca deja actiunile OMV Petrom (si asa slabite de scaderea pretului barilului de petrol, de la 110 dolari in 2012, la 45 de dolari in prezent) au scazut, intr-o saptamana, cu peste 6%. Si asta nu e tot. Se face o AGA la Fondul Proprietatea, in 31 oct a.c., pentru a se constata pierderi din exploatare care vor cauza o reducere a capitalului social. Reamintesc ca in ianuarie 2016 Fondul Proprietatea a mai efectuat o reducere de capital social, in vederea restituirii catre actionari a unei parti din aporturi, rezultand o suma de restituit de cca 100 de milioane de euro, suma care, conform Codului fiscal roman, este scutita total de impozite si taxe (cu conditia sa fie vorba de o reducere de capital ne-determinata de pierderi). Cum 62% din actiuni sunt detinute de cele doua fonduri, peste 60 de milioane de euro au iesit din tara, fara plata vreunui cent ca impozit sau taxa catre Statul roman. Cei ce nu stiu asta, sa ia aminte : o restituire partiala a aportului la capitalul social nu este permise daca societatea are pierderi. DIICOT tace asurzitor.
Poate ca nu stiti ce este Fondul Proprietatea. La origine, a fost un fond de despagubire a fostilor proprietari de imobile nationalizate; a fost conceput ca atare, printre altii, de un anume fost vice la BNR, aflat acum in pastrare la domiciliu; prin acest fond s-au dat "despagubiri" de peste 3 mld euro, prin celebra formula care implica si ANRP; banii s-au dus in buzunarele samsarilor de dosare, aia care se plimba neincetat pe la DNA, de vreo doi ani, si nu mai intra odata la puscarie; actiunile au fost acumulate de fonduri de hedging; cand totul a fost gata (septembrie 2010), Fondul nu a mai fost mentinut ca atare, ci s-a transformat intr-un fond de investitii listat la Londra (de fapt, chestia asta a fost un bla - bla penibil, pentru ca, in realitate, nu s-au listat actiunile, ci niste instrumente financiare complexe, denumite certificate globale de depozit, un fel de obligatiuni convertibile in actiuni); justitia romana a incercat sa emita niste solutii care sa blocheze aceasta mutatie, doar ca s-au opus aceleasi firme de avocatura care au chinuit, ani de zile, pe multe milioane de euro, si consumatorii romani de credite bancare; si au reusit, pe alte multe milioane de euro, ca asa-i in tenis.

Vreau sa mai spun un lucru : postacii cei mai idioti, troll-ii bancari care de regula se baga ca musca in lapte in aceste subiecte pe care nu vor sa le inteleaga, hater-ii, analistii pietei de capital, blogger-ii BNR, toti anonimii care nu au ce face la serviciu, au criticat vehement ceea ce am spus eu de-a lungul timpului despre aceasta institutie, care ar fi trebuit sa sustina piata de capital romaneasca, dar acum, iata, ii da ultima lovitura de moarte. Sper ca acum acesti indivizi blocati in proiect si ascunsi dupa cortina unui nick-name sa isi ia lectia. Si sa le dea banii inapoi stapanilor lor, caci nu si-au facut treaba bine.
Iata art din ianuarie :
http://www.bursa.ro/…/fondul-proprietatea-la-apus-288599&ar…
Iata si ceea ce spun azi Bursa si Ziarul financiar :
http://www.bursa.ro/bursa-e-pe-moarte-si-apartinatorii-lega…
http://www.zf.ro/…/vanzarile-succesive-ale-americanilor-de-…

Comments
Mihai Ion Turcu
Mihai Ion Turcu "Si uite asa ai venit om bogat si ai plecat sarac" "romanul "Ion", Rebreanu).

Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu Nu fac ochii mari afland aceste fapte; erau de asteptat. Ce ma mira este ca Curtea de Conturi lucreaza corect, lucru deosebit de important. Un viitor parlamentar precum se doreste M-me Armand stie oare ca pensionarii care isi incalzezc casele cu gaz metan platesc jumatate de pensie sau mai mult iarna ca sa-si incalzeasca doar camera in care dorm si aceea o ora pe zi?? Si noi care ne propunem sa crestem speranta de viata in Romania!!

PAz
"Nu fac ochii mari afland aceste fapte; erau de asteptat." Cam prea multi romani nu mai fac ochii mari la ispravile Proprietatii, BxNR-ului sau Clotildei. Doar o mana se agita ca din butoanele Triajului, dovedind ca cei care inteleg si nu se revolta CIVIC fie nu prea exista, fie nu conteaza in Romania...
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu Sunt doua intrebari pe care le-as ridica: Cate actiuni mai poseda statul (Ministerul Finantelor) in prezent la FP si daca ele ii mai asigura primatul hotararilor. Ultima oara, prin 2011 avea ca 33 %, la limita. A doua intrebare este ce a facut fostul CNVM in perioada in care Cocos si camarila lui Basescu primea de la ANRP bani necuveniti sub forma unor actiuni la FP? Fostul sef al CNVM se aude ca vizeaza marele post de la ASF. In virtutea caror merite?
De unde ar fi putut afla romanii de misculatiile Clotildei & comp? Romanii cu ceva fler au cunoscut-o pe Clotilde in intreaga frumusete a afacerilor ei abia cand s-a aflat de afacerea Bechtel. E adevarat, ca acestia nu aveau loc sa protesteze nici in piata nici pe FB, locurile fiind ocupate de TFL, probabil la fel de inocenti in privinta afacerilor frantuzoaicei, dar mult mai indoctrinati. Acum, in cunostiinta de cauza acestia vor tine ochii deschisi si vor manifesta, dand la o parte indolenta celor cu ochii inchisi?
If you thought Barroso got that top job at Goldman Sachs for his good looks:
"In one email dated 30 September 2013, Goldman boss Lloyd Blankfein thanked Barroso for their “productive discussions” and said the bank’s senior partners were delighted about their “extremely fruitful meetings”.
Publico reported that Goldman executives were happy to suggest “on a confidential basis” changes to EU policies, which Barroso’s cabinet read “with great interest”."

The US bank made 'confidential' suggestions on changes to EU policy changes during the former Commission chief's time in office, newly released documents reveal.
euobserver.com
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu O explicatie clara despre cum se evaporeaza FP menit sa despagubeasca pe fostii proprietari si nu sa ingroase averile actionarilor:
"Fondul Proprietatea, unul dintre cei mai tranzacționați emitenți de pe piața autohtonă de capital, a surprins pe toată lumea la finele săptămânii trecute cu un anunț cum că scoate la vânzare prin intermediul unei oferte publice o parte din participația sa de 19% la compania petrolieră OMV Petrom, cu scopul declarat de a mări numărul acțiunilor libere la tranzacționare. De fapt, este o nouă mișcare a acționarului principal, americanul Paul Singer, numit hoitarul de pe Wall Street, de a deturna sensul înființării FP. În ultimii ani, Fondul a lichidat dețineri de 540 de milioane de euro de la companii de stat precum Romgaz, Transelectrica sau Transgaz. Ce înseamnă asta? Că administratorul FP, Franklin Templeton, s-a angajat, la ordinul acţionarului cel mai puternic, Paul Singer, să transfere valoarea din conturile şi portofoliile Fondului spre cele ale acţionarilor prin aşa numita operaţiune "vânzare pe bucăţi". Practic, FP vinde cele mai bune acţiuni din portofoliu şi cu banii încasaţi îşi răscumpără acţiunile, le anulează apoi, reduce capitalul şi distribuie diferenţa de bani acţionarilor. Şi în felul aceasta Paul Singer şi celelalte fonduri de investiţii care populează acţionariatul FP pun mâna pe hălci din ce în ce mai mari din capital. Astfel că FP, creat pentru a despăgubi persoanele care au fost deposedate de proprietăţi de către regimul comunist, a ajuns să transfere bani altor personaje. Sunt voci pe piaţa de capital care spun că acţiunea aceasta de răscumpărare urmăreşte de fapt desfiinţarea FP. "
http://www.cotidianul.ro/hoitarul-de-pe-wall-street-a.../

Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu In 2000 am elaborat o lege impreuna cu Alexandru Athanasiu , Legea beneficiilor aditionale prin care un procent din toate privatizarile intra intr-un circuit de investitii la bursa cu scopul aditionarii pensiilor la intrarea in plata cu o suma mai importanta, o singura data. In fond acei pensionari contribuisera la inaltarea acelei societati comerciale ce se vindea.. Nu s-a aprobat. Probabil ca se avea in vedere crearea FP in formula "hoitara"

Niciun comentariu: