vineri, 28 octombrie 2016

Un posibil proiect de tara

Un posibil proiect de tara – 19 septembrie

 

Smaranda Dobrescu

Un posibil proiect de tara

E greu in campanie sa te gandesti la un program de tara unificator. Programele partidelor sunt mai degraba diferentiate, mai mult sau mai putin populiste, avand scopul atragerii electoratului prin oferte colorate, neasteptate, in realitate rupte de propunerile din capitolul de fiscalitate, de exemplu.
Premiza de la care pornim: Romania este tara europeana cu una din cele mai mici rate demografice si cu pronosticul foarte grav de a inregistra in 40-50 ani o populatie de 14 milioane.O tara mica este nesemnificativa geostrategic si economic. O tara mica risca sa nu mai poata face apel la istoria sa adevarata, derulata cu o alta anvergura...
Asadar, programul de tara s-ar numi: CRESTERE DEMOGRAFICA..
Ca sa-l definim avem nevoie de un traseu de urmat caracterizat prin doua coordonate: unde suntem si unde dorim sa ajungem ca numar si structura a populatiei. De exemplu punctul tinta ar putea fi o populatie a carei structura are forma unei piramide si are in jur de 20 milioane de suflete...
Momentul actual demografic se caracterizeaza pe scurt prin urmatoarele:
Conform unui raport INS populația rezidentă a scăzut cu trei procente, de la recensământul din 2011, ajungând în momentul actual la 19.535.841 de cetățeni.

Totodată, INS informează că, la fiecare 2 minute și 42 de secunde, se naște un copil și la fiecare 2 minute și trei secunde moare cineva.

Pentru prima dată în studiu este cuprins și fenomenul migrator, „la fiecare 5 minute și 27 de secunde, un român pleacă din țară din motive economice", se arată în studiu,
Aceasta hemoragie de romani care parasesc tara este aspectul tipic cel mai ingrijorator caci impieteaza asupra economiei. Vom accepta sau chiar vom incuraja imigratia daca continuam asa iar viitorul nu va insemna doar reducerea drastica a populatiei ci si pierderea identitatii, etc
Orice intervenţie - chiar şi una foarte inteligentă care ar fi preluată astăzi de guvern - va aduce rezultate abia peste vreo 20-25 de ani. Or, guvernanţii, în aproape toate ţările, sunt preocupaţi de durata mandatului, stabilitate pentru patru ani de zile şi apoi promisiuni pentru încă un mandat. Nimeni nu spune că a venit azi la guvernare ca să asigure creşterea demografică peste 25 de ani. Trebuie să avem o viziune pe termen mediu şi lung, nu pe termenul mandatului. O soluţie pentru redresarea fertilităţii este elaborarea unei strategii naţionale în domeniul dezvoltării populaţiei, care să fie agreată de toată clasa politică. De aceea cresterea ratei demografice mi s-a parut a fi cea mai potrivita tema pentru un proiect de tara.

Schita programului de tara CRESTERE DEMOGRAFICA are trei parti: Obiective urmarite, masuri necesare realizarii acestora si posibilitati de finantare a acestor masuri.

I. Care sunt obiectivele urmarite in realizarea scopului final.
Ce parametri trebuie urmariti ce masuri sau ramuri concura la atingerea liniei ascendente propuse de rata demografica (Diferenta intre nou nascuti si cei disparuti in mod natural) .
Care este orizontul de timp in care se poate atinge numarul de locuitori propus in Romania si in cati ani putem trece pe pozitiv aceasta diferenta. Cu alte cuvinte, anual ne propunem o anumita rata de crestere diferita, functie de prezumtiile evolutiei altor parametri.
1. Cresterea natalitatii
2. Cresterea sperantei de viata
3. Incurajarea revenirii in tara a romanilor ce lucreaza in alte tari

II. Masuri necesare indeplinirii obiectivelor
1. Masuri generale de cresterea calitatii vietii: 
a.locuinta
b. apa curenta si canalizare
c. educatie, abandon scolar, transport scolar la sate, accesul tuturor copiilor la sistemul public de educatie
d. acces universal la ingrijirile de urgenta de sanatate si eliminarea treptata a coplatilor din sistemul public de sanatate. Asigurarea unui pret al medicamentelor optim pentru pacienti.

2. Ingrijiri specifice persoanelor varstnice in vederea cresterii sperantei de viata din momentul pensionarii. Atentie la elementele care fac media de varsta a barbatilor mai mica decat a femeilor. Dezvoltarea ramurilor medicale geriatrice. Dezvoltarea unui sector medical care sa se ocupe de fertilitatea femeilor si de domeniul insamantarilor artificiale.

3. Politici de incurajare a formarii familiilor, si nasterii de copii, educatie civica asociata familiei in scoli si mijloace media.
a.Indemnizatii sociale pentru familiile cu mai multi copii
b. Concedii stimulative de crestere a copilului pana la 2-3 ani, acordate oricaruia diin parinti pe principiul ca orice copil are nevoi egale, nu dependente de un venit de inlocuire.
c. Constructia de gradinite si crese ale primariei in care costurile sa fie in mare masura sustinute de bugetul local
d. Indemnizatie scolara pentru inceperea anului scolar sub forma unor tichete de rechizite, uniforme scolare, incaltaminte.
e. Vaccinuri gratuite
f. Asigurarea transportului la scoli in mediul rural cu masini speciale unde este cazul, internate la licee si tichete pentru transportul in comun in cazuri specifice in urban.
g. Orar prelungit dupa orele de curs pentru copiii ai caror parinti prefera sa-i stie supravegheati in intervalul de timp in care acestia nu sunt acasa. Institutori angajati ai scolii in acest scop
h. Incurajarea familiilr tinere de la sate sa aibe copii si sa-i creasca in bune conditii:
• Industrii orizontale legate de agricultura in rural. Problema locuintelor pentru tineri.
• Programe de constructii favorizate accesibile tinerilor.,
• Productie de utilaj agricol necesar fermelor mici. 
• Asigurari agricole. 
• Relansarea programului de investitii ale statului in retelele de irigatii. 
• Incurajarea industriilor producatoare de articole necesare copiilor. 
• Reinfiintarea scolilor profesionale indutrie si agricultutra. 
• Incurajarea industriilor orizontale prelucratoare de produse agricole la tara si in orasele industrial-agricole. 
• Rezolvarea comunicatiilor in rural. Drumuri si cai ferate.
• Incurajarea industriilor producatoare de unelte si masini agricole, autovehicule de uz economic.
• Relansarea cresterii animalelor si valorificarii produselor animaliere, lapte, lana, carne piei.

4. Masuri legislative si executive pentru readucerea in tara a romanilor plecati din 1990 pana in prezent in alte tari. In afara de sporul demografic scontat, know how-ul dobandit in tari dezvolate industrial ar fi un castig important, care desi nu va fi evaluat in bani la buget, va fi un important castig al economiei. Acesta este un potential valoric extraordinar pentru tara.

5. Reducerea treptata a inegalitatilor de venituri: reducerea coeficientului Gini si a raportului dintre profitul capitalului si cresterea anuala a economiei (formula Piketty). Regandirea sistemului de taxare in sensul taxarii progresive'
Favorizarea prin impozitare a familiilor cu mai multi copii, prioritizarea la diverse servicii oferite de societate (stat) a familiior cu un numar optim de copii (de ex. job-uri la stat, ajutoare pt. credite la locuinte), asigurarea prin legislatia muncii a unui "work/life balance" propice familiilor cu mai multi copii (program de lucru flexibil, home office, conturi de ore de munca pe mai multi ani, etc). O jurisprudentza favorabila familiilor. .

III. Masuri economice de finantare a celor 5 tipuri de obiective:

1. Atragerea de fonduri europene pentru proiecte mari de infrastructura si proiecte individuale de dezvoltare de mici afaceri familiale.Infiintarea Fondului National de Investitii Strategice

2. Atragerea de capital romanesc prin masuri stimulative

3. Revenirea la o mai mare autonomie in asigurarea securitatii alimentare prin aplicarea programelor de sistare a vanzarii terenurilor agricole, redarea pamanturilor atribuite ilegal, formarea prin lege de asociatii, formarea unor centre locale de colectare a produselor micilor intreprinzatori, stabilirea unui sistem eficient de subventii, infiintarea bancilor cooperatiste, acordarea de microcredite prin aceste banci, etc

4.Modificarea legislatiei de concesionare si redeventa, specializarea de lucratori romani in tehnologiile necesare preluarii treptate a exploatarii resurselor de catre romani.

5. Incurajarea si obligarea sistemului bancar sa dea prioritate finantarii economiei si sa acorde stimulente firmelor romanesti in primele cicluri de productie

6..Modificarea sistemului de taxare a profitului in sensul folosirii acestuia in tara de catre companiile multinationale. Introducerea de restrictii de accedere la contractele cu statul a unor firme din off shore-uri

7. Initierea modificarii Codului Muncii, pentru a descuraja somajul in randul tinerilor, pentru a mentine dialogul social si a reintroduce contractul colectiv la nivel de tara/ramura. Introducerea unei reguli de crestere a salariului minim pe economie corelat cu cosul minim de consum spre a evita exodul specialistilor, a meseriasilor si a evita ciclurile vicioase de productie datorate lipsei de lucratori calificati.

8. Renationalizarea intr-un interval de timp acceptabil a unor 
companii sau foste regii care tin de energie, transport CFR, aerian, etc

9. Ocupare in munca cu un procent anual superior de la an la an care sa permita sustenabilitatea sistemului public de pensii si reducerea numarului somerilor cronici. Infiintarea de mici societati la tara care sa absoarba din somajul rural, aflat la cote ingrijoratoare.

Niciun comentariu: