joi, 18 decembrie 2014

Suntem sau nu in recesiune economica?



Suntem sau nu in recesiune economica? – 15 august 2014
Smaranda Dobrescu
Desi cred ca o fac pentru prima data si fara placere ma vad nevoita sa recunosc ca Basescu are dreptate: Romania se afla in recesiune din cauza lipsei de investitii (in general lipsa de capital). Nu stiu daca FMI se va retrage daca se va introduce reducerea la patron a CSA, dar e sigur ca deficitul suplimentar introdus nu are cum sa fie acoperit. Si mai are dreptate ca aceasta masura contrarie oricaror percepte de prognoza economica este o masura ne-socotita de campanie. Asta nu inseamna ca Basescu la randul lui nu a avut destule astfel de situatii pe care le-a provocat din motive doar de el stiute, dar cu efect dezastruos asupra romanilor.
Gheorghe Gradinaru "George Serban

Si, totusi, obiectiv vorbind, sa nu citeasca vreun specialist de la CIA comentariile noastre, inainte de a incepe, pe ProTV, un film politist misto cu Richard Gere, sa mai vedem o data definitia simplificata dar adevarata a "recesiunii economice:
"atunci când s-a diminuat produsul intern brut pe parcursul a cel puțin două trimestre consecutiv"

Din informatiile chiar si eronate ale INS, nu rezulta ca ne aflam in aceasta situatie. Cu alte cuvinte, Basescu a avut pofta de ceva dulce si s-a gandit sa manance ceva la televizor.
Si pentru ca vad tot felul de habarnagii de-ai dlui. prim-ministru incercand sa se scoata prin explicatii matematice superioare, derivate si alte sofisticarii, le reamintesc ca se numeste "ritm de crestere economica" si "variatia ritmului de crestere economica".
Meserias vorbind, ritmul de crestere economica a fost subunitar (mai mic decat 1) ... deci, totusi crestere economica iar variatia ritmului de crestere economica a fost negativa ceea ce nu inseamna scaderea PIB.
L-am salvat pe dl. prim-ministru fara sa ma plateasca pe cabinetul personal"
Smaranda Dobrescu Sigur ca mi-as dori sa gresesc, dar iata si alte pareri diferite:"Datele comunicate de Institutul Naţional de Statistică către Eurostat arată că economia României a intrat în recesiune tehnică, după două scăderi trimestriale consecutive. Economia a scăzut cu 0,2% în trimestrul 1 din 2014 faţă de T4 2013, în loc de o creştere de 0,2% anunţată anterior, în timp ce în T2 2014 faţă de T1 2014 scăderea a fost de 1%. Potrivit definiţiei UE, contracţia produsului intern brut timp de două trimestre consecutive înseamnă recesiune.

Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget şi viitor membru în CA al BNR, spune că nu e recesiune, pentru că există o marjă de eroare a INS de 0,3% în care s-ar putea afla datele recalculate de pe primul trimestru, deşi acestea au fost deja rectificate negativ.
Acesta admite că este o încetinire a ritmului de creştere, dar că s-au luat măsuri pozitive, printre care se numără scutirea de impozit pe profitul reinvestit şi creşterea salariului minim – deşi despre măsura din urmă economiştii au păreri împărţite. Potrivit lui Voinea, creşterea economică ar urma să fie de 2,8% la finele anului, în linie cu prognoza guvernului.

Nu toată lumea este de acord cu poziţia lui Voinea şi a celorlalţi consilieri guvernamentali care văd partea plină a paharului, aceea că economia înregistrează o creştere anuală.

Pe datele anualizate, creşterea economică în T2 a fost de 1,4%, faţă de un ritm anual de 3,8, 5,1 şi 4,3% în trimestrele anterioare, ceea ce înseamnă că economia pierde din viteză. Care sunt motivele?"

http://www.economica.net/analistii--este-nevoie-de-o...

Poate in alte tari introducerea scutirii de impozit pe profitul reinvestit si marirea salariului minim ar mari ritmul de crestere economica. Nu insa la noi unde impozitul pe profit este de cca 1,7% din PIB, deci profitul si eficienta economica este minima si nici un salariu minim in trimestrul 2 de 850lei sau 1,2 euro pe ora in timp ce Germania de exemplu are 8,5 euro/ota nu sunt in masura sa schimbe in bine situatia.
economica.net
Viorel Straoanu Eu am o explicatie mai prozaica ,chiar puerila : ce crestere poti sa ai cind toata lumea face bisnita,cumpara cu un pret si vinde cu unul mai mare.Aproape nimeni nu mai produce.Din ce cauze ? Asta e alta discutie.
S.D  Asta poate fi adevarat dar comertul ilicit adauga distorsiuni mari in evaluarea PIB-ului, intrucat nici TVA nu se incaseaza/inregistreaza,nici operatiunea de comert in alcatuirea PIB . La limita am putea avea o tara fara productie cu cetateni de mirare, alive.Evaziunea fiscala se pare, nu poate fi oprita nici macar cu stiinta de Harvard!
V.S  In tara unde se afla Harward si unde a invatat don'soara ministru,este stiut ca de moarte si de fisc nu scapi.Never ! Acum ceva ani in urma era o campanie de promovare a ,,corectitudinii'' cu posterele aferente pe care scria ,, plateste cu bani nu cu ani '' .Bineinteles ca evazionistii s-au speriat ca musca de coada vacii.
Cornelius Scipio Romania nu este in recesiune: crestere de 1,2% in T2 2014 comparativ cu anul precedent (crestere 3,9% in T1 2014 si 5,4% in T4 2013). scaderea ritmului nu inseamna ca suntem in recesiune. recesiune era daca aveam ritm negativ. date Bloomberg.com la 14.08.2014
S.D  Parerile sunt impartite politic am constatat . INS nu a publicat. Doar Eurostat a facut modificarea din trimestrul 1 vizibila la ultima rectificare bugetara.:In loc de crestere +0,2% prevazuta pentru trimestrul 1 rectificarea a dovedit o scadere de -0,2% fata de trim.4 2013. De altfel Presedintele Consiliului Fiscal care isi face declaratiile pe cifre bugetare prognozate si pe executii bugetare, a declarat acelasi lucru:

http://economie.hotnews.ro/
Sectiunea Economie din Hotnews.ro: stiri de ultima ora, articole, opinii, analize din Economie
economie.hotnews.ro|De HotNews.ro
The euro area’s recovery unexpectedly stalled in the...
bloomberg.com
S.D  Pare ca Europa se hraneste din crizele succesive, inregistrand recaderi in zone considerate curatate de datorii suverane, de ceva somaj, etc. Actuala structura UE cu tot ce implica ea, nu poate da satisfactie simultan nevoilor tarilor de suveranitate, democratie, integrare (globalizare) O noua structura intarzie sa apara, state sarace precum Romania se zbat intr-o lipsa severa de capital si investitii, fara posibilitate de acces la capital financiar propriu, in imposibilitate sa-si dezvolte domeniile vulnerabile, sub povara datoriilor facute spre a-si asigura finantarea economiei preluand datorii ale bancilor. Banci care ca peste tot in estul Europei isi retrag banii. Daca fenomenul acesta duce in mod legic la comprimarea economiei, de ce am crede ca cresterea economica se afla in marja de eroare a unor calcule? Din avion se poate spune care este trendul....
C.S  nici in SUA lucrurile nu stau mai bine: "To get a more nuanced understanding of how financially fragile various households may be,
the survey also asked a similar question—but about a disruption on a much smaller scale. Respondents were asked how they would pay for an emergency expense that came along and cost $400. Just under
half (48 percent) reported that they could fairly easily handle such an expense, paying for it entirely using cash, money currently in their checking/savings account, or on a credit card that they would pay in
full at their next statement. The remainder indicated that such an expense would be more challenging to handle: respondents indicated that they simply could not cover the expense (19 percent); would have to sell something (9 percent); or would have to rely on one or more means of borrowing to pay for at least part of the expense, including paying with a credit card that they pay off over time (17 percent), borrowing from friends or family (12 percent), or using a payday loan (4 percent)." pag 18 din "Report on the Economic Well-Being of U.S. Households in 2013" publicat in "July 2014"
S.D  Exemplul de mai sus vorbeste despre puterea de cumparare a ceteanului mediu care evident a fost afectata de criza. Fenomenul s-a manifestat simultan cu cresterea inegalitatilor de venituri si polarizarea severs a societatii.
V.S  Aceasta va fi soarta noastra de acum si pina va veni ca in Chile ,un Pinochet in locul lui Alende.Daca o sa urmariti un film de pe youtube, <<Colapsul economic al Argentinei>> o sa vedeti ca Romania a fost atrasa intr-o schema pe linga care Ponzi ar plinge.Schema a fost aplicata Romaniei cu nerusinare si asemanare ca in Argentina iar Jeffrey Franks a fost sigur ca va tine.Similitudinile se opresc doar la numele personajelor si a tarii.In rest ...copy-paste .Schemele oricare ar fi ele,venite de la FMI sau aiurea pot fi implememntate numai cu ajutorul guvernelor ,presedintilor,regilor etc care pot fi corupti.Fiecare om are pretul lui iar FMI plateste ca doar nu o face din buzunarul propriu.Vedeti cum FMI inchide ochii la sifonarea banilor publici ? Stiti de ce ? Asta e pretul platit coruptilor pt a-si spolia proprii cetateni.Ati auzit de recesiune in Albania,tara aia care era tinta unor bancuri stinjenitoare si ,cica ,ultima din Europa pe orice plan ? Dar de Islanda care a lasat bancile sa se prabuseasca si l-au judecat pe fostul premier Geir Haarde pt vina de a baga tara in criza ? In 2011 ramburesasera FMI si vecinilor nordici 1/5 din datorii,ultrasemnificativ pt o tara cu 320 mii de locuitori si au avut o crestere a PIB de 3 ( trei ) %. E penibil ce vad in media referitor la tara noastra :a crescut PIB cu 0,1...ba nu cu 0,2.Cind mai aud si de cresterea negativa...imi vine sa-mi iau campii si sa ma duc in virf de munte islandez.
V.S  Postez si un link care va duce la film ,asa cum am fost de acord cu totii sa aiba legatura cu subiectul .Va sugerez sa aveti rabdare si sa nu urmariti filmul pe sarite .Nu veti intelege nimic.Mai bine nu vizionati nimic.Cineva a spus ca o imagine face cit o mie de cuvinte.Asa ca va invit sa urmariti filmul.E subtitrat. Eu unul am trait din plin sentimentul de deja vu https://www.youtube.com/watch?v=ksoha6uPHa4
Documentar
youtube.com
S.D  Chiar daca nu a identificat teoretic cauza principala a contractiei economiei, iata ca PM Ponta recunoaste recesiunea tehnica si vine cu o solutie de bun simt: Reorientarea spre piete in dezvoltare.
http://www.wall-street.ro/.../ponta-zona-euro-este-iar-in...:
Ponta: Zona euro este iar in recesiune. TREBUIE sa ne orientam spre Asia si Africa
www.wall-street.ro
Premierul Victor Ponta explica intrarea Romaniei in recesiune tehnica prin faptul ca zona euro este din nou in recesiune, referindu-se la Germania, Franta, Italia, si arata ca Romania trebuie sa...
S.D  @Viorel Straoanu Daca nu as sti ca pe rand conducatorii Argentinei s-au imbogatit prin coruptie si tradarea populatiei as spune ca au fost idioti. Ma voi uita poate si la a doua jumatate a filmului, dar am nevoie sa iau ceva aer: De fapt nimic din film nu este original. Retetele falimentarii tarilor de genul ei sunt aceleasi peste tot unde intervine FMI. In urma cu doua saptamani Curtea de Justitie a SUA a condamnat practic Argentina la faliment obligand-o sa rascumpere acele obligatiuni vandute in 2001 cu un sfert din valoarea reala, la 100%. Doar Islanda dupa stiinta mea a avut o riposta salutara, independenta si in interesul celor cateva sute de mii de locuitori. Mi se pare oribil ca decidentii sa fie de acord ca bancile mama care preiau creditele neperformante ale filialelor sa solicite aceste sume sa fie trecute in datoria publica, etc. Iata ce spune Stiglitz despre ororile ce continua sa le traiasca argentinienii:

http://www.cotidianul.ro/stiglitz-decizia-justitiei-sua.../
cotidianul.ro
V.S  Nu stiu la ce va referiti cind spuneti ca nimic nu este original...poate la faptul ca nu in Argentina a inceput si daca e asa sint de acord. Imaginile sint ,,decorul'' filmului.Dialogurile si comentariile sint sint de fapt esentiale.Ce voiam sa subliniez este faptul ca urmam schema. Despre Islanda postasem un pic mai sus.Chiar si despre Albania.Am citit ce spune si dl Stiglitz : e pe fata ,la vedere,implicit...frustrant,ilogic dar adevarat.
V.S  Sa va prezint si eu ceva de ...uichend ,vad ca-i un trend Un soi de fabula .Semnificativa pt ilustrarea capitalismului si a capcanelor sale numite Banci http://www.certitudinea.ro/.../nu-fiTi-eschimoSi-o...
La o Intalnire de brainstorming a fost dezvoltată...
certitudinea.ro

Niciun comentariu: