vineri, 19 decembrie 2014

„Am corporatizat planeta!”



„Am corporatizat planeta!” – 13 0ctombrie 2014

.Cred ca Washington Consenus a inceput sa moara in 2008, dupa ce fusese grav ranit in 2000. Asta pentru cine a avut cap sa inteleaga ce a vazut cu ochii. In Romania s-a continuat cu *reformele* pana acum.
La momentul acesta cred ca romanii trebuie sa inteleaga ce si cum despre reforme, caci acest cuvant a devenit deja reprezentarea a tot ce se intampla rau in Romania.
"Second is the neoliberal order and Washington’s ability to assert it. The Washington Consensus of the post-Berlin Wall years was never a consensus outside the Beltway and died a death long ago. But anywhere they can, the ideological children of the Chicago School persist, insisting it is just the thing for everybody. Again, no capacity to recognize the error and learn from it."

In Ukraine, however, these efforts seem to have failed. Here's why that's a good thing
salon.comTop of Form
Prospectiv FCh .
Autorul articolului de mai sus are si o carte recent publicata la editura Universitatii Yale.

http://www.amazon.com/.../ref=cm_cr_dp_see_all_summary...

Merita vazute macar si celelalte contributii publicistice:

http://www.salon.com/writer/patrick_l_smith/
amazon.com
In South Korea and elsewhere, the U.S. has offered security for trade.
thediplomat.com|De Steven Denney, The Diplomat
Octavian Lupu Prospectiv A-z Ma bucur ca propuneti teme de dezbatere de pe site-ul Salon. E o descoperire de data mai recenta?
Adrian Severin Dle Prospectiv A-z, în România nu "s-a continuat cu reformele", căci cu reformele s-a terminat de mult (cam prin 1993) în cadrul unei tranziții neterminate. Într-un contratimp istoric caracteristic pentru români, s-a continuat cu politicile neo-liberale într-o țară incomplet reformată, chiar și după ce steaua neo-liberalismului începuse să apună în chiar locul în care răsărise. Asta este altceva.

Acest articol spune exact ceea ce spun și eu. Eu spun asta, însă, de prin 2007 și am continuat să o susțin până astăzi (inclusiv după ce am fost eliminat din pozițiile operative în 2011). Dacă ceea ce am vrut și am început să fac atunci ar fi fost realizat, Occidentul și în special SUA nu ar fi trăit astăzi eșecul ucrainean iar tragedia ucraineană, ale cărei efecte dezastruoase în plan geo-strategic și nu numai le vom simți pentru decenii, ar fi fost evitată. Pentru aceasta am ajuns în fața instanțelor organizate spre a executa elitele române "iconoclaste". Dl ambasador Gitenstein, fericit posesor al celor mai înalte distincții românești, a evitat să mă întâlnească spre a discuta cu mine aceste aspecte, deși ambasadori ai unor politici mai realiste i-au recomandat-o insistent. A preferat să ia lumină de la "mentorul" său, Monica Macovei. Într-o zi și aceste adevăruri vor fi aflate în întregime, pentru ca românii să știe măcar cine i-a slujit și cine i-a trădat. Sper să nu fie prea târziu. Parafrazându-l pe autorul acestui articol, "dacă în România este haosul care este, înseamnă că și pe aici a trecut dl Gitenstein" (în numele celor pe care îi reprezintă, desigur, iar nu al marii democrații americane).
Draghi Puterity Ce ma surprinde in mod pozitiv e ca genul asta de critica vine de la oameni care chiar isi iubesc tara.

"This country, my country, can do better than it does. We are a better people than all our coups and anti-democratic subversions tell the world we are. "

Acelasi sentiment l-am avut si ascultand interviul lui Snowden:

< vad ca linkul pe care il avem si intetinam sa il postez aici nu mai functioneaza; trist ca tocmai cei pusi sa apere SUA o distrug taindu-i bucla de feedback care i-ar permite sa isi corecteze erorile de curs >
The New Yorker Festival presents Edward Snowden in conversation with Jane Mayer.
youtube.com
D.P  Un articol intersant pe aceasta tema din Washington Post:

http://www.washingtonpost.com/.../2adbf4c2-4fd0-11e4-babe...

Absentza Romaniei din enumerarea de mai sus (sunt curios cum o sa ii zica - "noua axa a raului"?), ar putea da sperantza ca o politica inteligenta romaneasca ar putea determina SUA (inclusiv cea neoliberala) sa investeasca masiv in "ultima ei reduta" (incl. ideologica) din Europa de Est. Ma tem insa ca e vorba de "wishfull thinking", si nu atat din cauza lipsei de experientza a unor politicieni romani, ci datorita faptului ca atunci cand americanii trebuie sa treaca de la vorbe frumoase la... bani ("to put your money where your mouth is"), si mai ales cand acesti bani sunt pentru a construi ceva, nu a distruge, se cam termina totul.
Eastern Europeans are making their peace with Putin,...
washingtonpost.com
O.L  Draghi Puterity Ceea ce nu spune cu intentie sau nu WP este faptul ca aceste tari au ales sa ramana fidele Germaniei. Sa ne amintim de conversatia telefonica a ministrului de externe polonez parca, postata pe internet. Germania si UE au adoptat sanctiunile fortate fiind de SUA.
A.S  Acele țări au ales să rămână fidele Germaniei pentru că, pe de o parte, au constatat că America nu va interveni în favoarea lor decât în ultimul moment, când ele vor fi deja epuizate, iar pe de altă parte, pentru că în înțegerea cu Rusia, Germania vrea să le păstreze integral în "familia" ei. Sub aspectul din urmă nu este și cazul României.
O.L  Care va sa zica cordonul (Polonia, Romania si Turcia) de care vorbea Friedman la Chisinau s-a cam rupt. Pentru ca si Turcia da semne de rebeliune nevrand sa atace ISIS-ul terestru. Singurii luptatori pentru cauza democratiei in lume am ramas noi si SUA. Si nici de SUA nu as fi prea sigur.
D.P  Citeam azi dimineatza ca Turcia a acceptat in final sa creeze tabere de antrenament militar a kurzilor pe teritoriul ei. Asta e ca si cum Romania ar accepta sa creeze tebere de antrenement pentru unguri, ca acestia sa poata lupta impotriva slovacilor sau a sarbilor. Probabil e vorba sau de presiuni sau/si promisiuni a SUA (asupra) lui Erdogan. Acelasi Erdogan, pe care nu demult incercasera sa il inlature de la putere preintr-o revolutie "colorata".
Draghi Puterity Thomas Mayer, un bancher de mare calibru (ex-FMI, ex-Goldman Sachs, ex-Deutsche Bank) se leapada de neo-liberalism:

http://www.spiegel.de/.../thomas-mayer-und-sein-buch-die...
spiegel.de|De SPIEGEL ONLINE, Hamburg, Germany
P.FCh .
1) De Salon stiu dela infiintare--era un domeniu Microsoft la timpul acela; printre primele de gen create pe Internet;
2) Patrick Smith reprezinta constiinta americanului tipic, cel care a facut ceea ce daiunuie. Acum, americani de alt tip par a fi singurii care vorbesc in numele nostru. Ma stradui sa arat ca nu-i asa si problema poate fi si cu o audienta pregatita sa auda numai una din multele voci ale polifoniei americane.

D.P  Singura problema, Prospectiv A-z, e ca doar actiunile celorlalti produc efecte. In SUA si in afara ei. De aceea SUA a pierdut "lupta pentru mintile si inimile oamenilor".
 
Prospectiv A-z:
Stiu, dar se mai poate manca o paine buna pe mana celor buni. Cine sa inteleaga la Bucuresti ca un Ghita american nu poate aduce bunastare nici daca ar vrea. Presedintele e mult prea mult pentru o tzara ca Romania, asa ca ar fi fost de preferat ca cei din Romania sa lucreze pe alte canale, directe.

Circula o vorba: Sovietii pe timpul Razboiului Rece se chinuiau si nu reuseau sa determine care este locusul puterii americane. Poate d'aia rusii au plantat cele cateva zeci de familii, adanc in postavul societatii americane, pentru a se prinde dela firul ierbii de ce si cum.

Daca nu esti pe lista de dusmani a SUA, the sky is the limit, numai ca trebuie sa-ti asumi initiativa!
D.P  Lista care intre timp a ajuns la cat? 1.2 milioane?
 
Prospectiv A-z:
Nu stiu despre ce lista de 1,2 milioane vorbesti, dar stiu ca Romania nu-i trecuta la dusmani. E pusa intr-un sertar de functionar secund la Externe. Poate sa fi venit pe mese mai inalte acum de cand cu Ucraina, ceea ce ar fi putut ajuta o politica romaneasca preexistenta de initiative in spatiul american.

Numai ca politica Bucurestiului in SUA este aceea de a-si trimite in vacanta platita prietenii celor dela putere--vezi ICR New York etc.

D.P  Ma refeream la numarul de cetateni americani suspectati de terorism. Nu mai stiu de unde mi-a ramas in minte cifra de 1.2 milioane, poate din interviul lui Snowden. O cautare rapida pe Google mi-a zis ceva de 700000.

http://www.inquisitr.com/.../over-700000-american.../

Oricum, cand vorbim de astfel de ordine de marime ma duce gandul automat la bancul acela din vremea lui Ceausescu "va rugam sa nu dati cu pumnul in televizor, problema e de la emitator"...
As of 2014, there are about 318 million people living...
inquisitr.com
P.FCh .
Liste si liste, nu ma refeream la aceasta instanta de paranoia.

Draghi, tocmai diferenta de marime impreuna cu natura difuza a puterii americane ar trebui sa indice cine are initiativa in relatie.
O.L  Un activist social american spunea ca daca ai ajuns la varsta maturitatii si nu figurezi pe nicio lista neagra a guvernului inseamna ca ai trait degeaba.
D.P  Follow up la postarea de mai sus cu Erdogan. Se pare ca s-a razgandit, sau vrea mai mult. Comunicatul oficial: "negocierile continua". Traim vremuri interesante...
P.FCh .
La Turci, miza de jur imprejur este re/crearea imperiului otoman. Nu as fi foarte surprins daca ruptura a intervenit in 2 timpi: cand turcii n-au vrut sa lase SUA sa le foloseasca tzara in 2003, iar a doua oara cand SUA n-a mai mers pe ideea descaunarii sirianului desi turcii si alti aliati se comportau fatza de sirieni ca si cum.

Romanii tot vorbesc de pozitia geostrategica a Romaniei. Cred ca atunci cand se cred buricul pamantului in sensul asta nu se uita pe harta s-o vada pe a Turciei, fata de care Romania nu mai e. Desigur, totul in termeni relativi.

 

Niciun comentariu: