vineri, 19 decembrie 2014

Ion Varlam- Securitatea si actualul regim politic de la Bucuresti



 
Smaranda Dobrescu
Ion Varlam- Securitatea si actualul regim politic de la Bucuresti – 4 decembrie 2014
Convorbiri literare
"Prima telegramă trimisă de Barbu Ştirbey de la Cairo – imediat după ce Gen. Maitland-Wilson îl informase despre semnificaţia acordului de la Teheran – avea următorul conţinut: "Inventaţi de urgenţă un partid comunist!"
http://convorbiri-literare.ro/?p=2900

Afacerea Snowden şi evenimentele din Ucraina au venit să pună spectaculos în evidenţă preponderenţa crescătoare a serviciilor secrete ca mijloace de acţiune...
convorbiri-literare.ro
Octavian Lupu "Inventaţi de urgenţă un partid comunist!" Acesta este pasajul pe care mi l-as fi dorit dezbatut de autor. Inainte de 1989 au fost publicate o serie de cartulii avand drept continut o serie de documente din arhiva secreta a serviciului de informatii roman din perioada interbelica. Unul dintre aceste documente era un raport pe care un jurnalist american il alcatuise pentru structura informativa din acel timp din SUA, el lucrand ca agent sub acoperire. Din raport, alcatuit in perioada dictaturii carliste reiesea faptul ca Romania se afla intr-o stare prerevolutionara si ca urmeaza probabil mari miscari sociale al caror rezultat nu poate fi anticipat. Ce vreau sa spun cu acest lucru este reprezentat de faptul ca noi explicam emergenta comunismului in Romania exclusiv prin Yalta si tancurile rusesti. Se uita faptul ca in Romania, precum in Italia sau Franta populatia dorea o schimbare nu numai de regim dar si de sistem. Desigur nu isi doreau comunismul dar doreau o societate mai dreapta si mai putin corupta. Exact ca acum. Iata de ce este extrem de periculos sa pui tot ce se intampla in Romania pe seama interventiei externe si sa nu tii cont de faptul ca papusarii de obicei surfeaza pe valuri de nemultumire populara reale. Pe care le dirijeaza cu mai mult sau mai putin succes in directia dorita de ei.
O.L  Si a propos de mult clamatul comunism spre care ar putea aluneca unele tari. Occidentul, daca lucrurile o vor lua razna intr-o tara parlita sau alta, va sprijini mai degraba un regim neofascist decat unul cu tente comuniste. Si asta pentru bunul motiv ca propietatea privata este mai putin afectata in fascism iar modul de organizare si conducere al corporatiilor se aseamana din multe puncte de vedere cu cu doctrina fascista.
Smaranda Dobrescu De multe ori ma intreb ce se intampla acum in Ungaria, cum se manifesta renuntarea declarata la democratia liberala.Pentru mine, fascismul si comunismul reprezinta optiuni la fel de grave . Dar va dau dreptate ca pentru mai marii lumii in acest moment istoric comunismul reprezinta pericolul cel mare. Ma duce gandul la articolul lui Adrian Severin scris in vara dupa declaratiile lui Orban de la Tusnad:
"Dacă am califica discursul de la Tușnad al premierului maghiar Victor Orban drept
ceea ce este – respectiv o pledoarie de inspirație neaoș fascistă – nimeni nu
ar clipi și nu am vedea în jur prea multe sprâncene ridicate. Aceasta este, de
fapt, schimbarea fundamentală la care dl Orban face aluzie fără să o și
definească așa cum trebuie: omul de rând este atât de dezamăgit și de
nemulțumit de democrația neo-conservatoare și de capitalismul neo-liberal încât
nu îi mai este teamă de resuscitarea ideologiei de extremă dreaptă –
anti-democratică, anti-liberală, anti-socială și anti-personalistă – și
privește cu interes – dacă nu chiar cu simpatie – perspectiva unei mișcări
retrograde cu față revoluționară către dictatură."
Preda Mihailescu Sa nu uitam ca doctrina lui Dughin se numeste si "fascism rosu", deci cel putin formal nu se indreapta spre un comunism. Cand citesti putin ce spune, vezi insa ca isi propune sa seduca toti nemultumitii, inclusiv din Islam - si ce face pe urma este alta problema.
S.D  In mod sincron, D-le Preda Mihailescu m-am gandit si eu la acelasi lucru. Mi-am propus insa sa nu mai vorbesc despre aceasta persoana si sa nu o mai invoc cu nicio ocazie. Uneori ma incearca superstitii aparent rude bune cu ignoranta.
P.M  Nu trebuie sa ne punem instinctele la incercare - dar citind pe Varlam, cel mai ingrijoratoare mi se pare mentiunea acelui "loc secret din Apus" de unde isi pregatesc comunistii razbunarea. Cand occidentul este dogmatic, mereu a iesit urât.
Alexandru Botu Pana acum s-a dovedit ca cei numiti comunisti au fost inventati, crescuti, instruiti, trimisi cu misiuni clare sa instituie "o noua oranduire" , cu scopul de a se revigora prin competitie inventatorii lor si care sa si primeasca dupa un timp drept plocon toata acea lume administrata de comunisti.
P.M  Botu @ Desigur ca de impartirea ciolanului era vorba. Comunistii nostri au fost primii care au avut ideea nastrusnica de a lua promisiunile a la lettre si au inventat doctrina suveranitatii fraterne, sau cum se numeau sloganele din Aprilie. A mers ulciorul la apa pana 's-a' spart - cu un mic ajutor 'fratesc'. Cam 15 ani mai tarziu se inventa o ideea oarecum inrudita - samizdatul.
Prospectiv A-z .
Daca are cineva conta la scribd, poate punem acest document la Grup. Multumesc anticipat.

http://de.scribd.com/.../2317.../Ion-Varlam-Pseudoromania-04
Scribd is the world's largest social reading and publishing site.
ro.scribd.com

Niciun comentariu: