vineri, 19 decembrie 2014

Orban despre „Noua Ungarie”



Orban despre „Noua Ungarie” – 28 iulie 2014
“We will try to find a method of organizing society which differs from dogmatic ideologies accepted in the Western world – a new Hungarian state capable of making our community a competitor once again in the great global race, for the coming decades,” he said.
This new Hungary “will be a new labor state that will respect Christianity, freedom and human rights”. The era of liberal democracies is over, Orbán added, and listed China, India, Russia, Turkey and Singapore as countries that could offer Hungary inspiration. “Our time will come,” he concluded.


Hungary PM Viktor Orban announces formation of parliamentary committee to monitor "foreigners who try to gain influence in Hungary".
budapestbeacon.com|De Csaba Tóth
Top of Form
Un Prospectiv .
Ungarii au talentul de a fi devreme la intalnirea cu istoria. In cele din urma, totusi, istoria a trecut pe acolo.
Smaranda Dobrescu Si cum se cheama noua era in care nu mai discutam de drepturile omulu? Sau, macar care ii sunt valorile?
S.D  De acum Orban se delimita de Jobbik in aceasta atitudine. Dupa alegeri, aliatul intru politica populara al national liberalilor romani si-a nuantat intentiile in concordanta cu un binecunoscut ideolog pe cat de iubit pe atat de contestat. Iata ce a declarat Orban-amicul dreptei romanest- la Tusnad :"He dismissed the US approach of seeing the spreading of human rights as a principal duty. “Definite, pragmatic and relation-centered” diplomacy should be promoted over “enumerating human rights,” he said. The objective of a “truly national foreign policy” is to make every global player interested “in the country’s success”. IN traducere, asta vrea sa zica daca nu gresesc, inlocuirea drepturilor omului cu drepturile tarilor.
Un.P . Iata si o reactie despre rolul ideologiilor din Romania:

______________

Scena politică şi actorii ei

Scena politică românească se pregăteşte pentru alegerile prezidenţiale. Cea mai mare agitaţie este la "dreapta” spectrului politic. Pun ”dreapta” între ghilimele, pentru că lucrurile trebuie judecate nuanţat. ”Stânga” şi ”dreapta” au acum alt conţinut şi alte conotaţii faţă de ce reprezentau cu ani în urmă. În acest moment, ele descriu mai degrabă iluzii, nu realităţi. Renunţarea la ideologie şi mimarea unor identităţi lipsite de conţinut reprezintă principala slăbiciune a politicii româneşti. De aici şi alianţele sau fuziunile între partide care ar lăsa perplex orice observator obişnuit cu norma.

Nici alianţa spre fuziune dintre PNL şi PDL nu este mai mult decât o încercare de a găsi un vehicul electoral pentru un candidat încă nenumit, al unei părţi a forţelor politice româneşti. Acest vehicul electoral poate funcţiona, sau nu. Nu există garanţii în acest sens. Experienţa eşuată a altor construcţii de acest gen stă mărturie: Alianţa Dreptate şi Adevăr nu a funcţionat mai mult decât USL. şi încă nenumitul partid ”de dreapta” are toate şansele să sucombe înainte de a se naşte, în funcţie de rezultatul alegerilor prezidenţiale.

Ideologiilor clasice, care nu sunt moarte, ci doar trec printr-un proces de aducere la zi, li se substituie, în grabă, una sui-generis: cea a puterii. De fapt, toată zbaterea politicului are un singur obiectiv: cucerirea puterii. După care nu mai urmează nimic. Iar dacă ”puterea” este exercitată şi se împarte între mai mulţi, atunci eşecul este garantat, oricât de zdrobitor ar fi fost scorul electoral al respectivei alianţe.

Aceasta este principala cauză a proastei guvernări. Pentru că a lua puterea este fără îndoială un obiectiv al oricărui partid politic. Dar a exercita puterea, în logica servirii interesului public, înseamnă a guverna bine. De asta mulţi se întreabă cât din agenda publică se regăseşte pe agenda viitorului partid ”de dreapta”. Pentru că el s-a format prin voinţa unor lideri, efemeri, până la urmă. Nu s-a văzut prea mult entuziasm la baza forţelor ”coagulate”. Dimpotrivă. Deci ce şanse sunt ca această construcţie să aibă o viaţă mai lungă decât precedentele?

Soluţia ar fi întoarcerea la ideologii, şi renunţarea la a face din partide doar simple instrumente pentru a beneficia de ”plăcerile” guvernării. Când va fi clară diferenţa dintre stânga şi dreapta, când va fi clar ale cui interese sunt promovate de fiecare partid, abia atunci vom avea premisele însănătoşirii scenei politice româneşti. Până atunci va fi doar un trist carnaval al alianţelor ce se nasc şi pier.

Ion Iliescu
S.D  Regimul domnului Orbán nu este fascist.Nu inca. http://www.criticatac.ro/.../regimul-domnului-orban-nu.../
criticatac.ro
Un.P  .
Sa ne uitam si la ce face Orban, nu numai la ce zice Tamas despre el:

http://www.zf.ro/.../statul-ungar-a-cheltuit-4-miliarde...

O fi de bine, o fi de rau? Eu unul nu prea ma uit la ce zice, ca-s altii mai atenti care i-ar fi atras atentia pana acum--vezi cum se intampla in Romania. Ma uit la ce face si ma intreb, o fi de bine, o fi de rau?
S.D  Despre ce a facut Orban bine pentru Ungaria am vorbit de cateva ori. A lucrat in interesul maghiarilor, s-a luptat sa pastreze pamanturile, s-a scuturat de jugul FMI. Aici, daca respectam subiectul postarii e vorba de schimbarea tipului de societate, deci despre abordarea unei alte ideologii. Din acest punct de vedere s-ar putea discuta macar aspectele avute in vedere in privinta Romaniei daca nu si cele cu impact european:
"Că își dorește enclave maghiare etnice și autonome în Transilvania (ceea ce deja a provocat o furtună de indignare și de sentimente naționaliste anti-maghiare în România, felicitări).

Pe scurt, Dl. Orbán a hotărât că el și guvernul său și cu statul pe care-l conduce de unul singur sunt cu siguranță la extrema dreaptă, ceea ce o dovedesc și reabilitarea regimului autoritar de dinainte de război, promovarea unor figuri publice anti-semite și rasiste pe poziții înalte, precum și un discurs etnicist sălbatic împotriva a) Occidentului, b) vecinilor noștri, „statelor succesoare” și c) romilor și evreilor."
Un.P  .
Nefiind un juriu literar, ma intereseaza mai putin ce zic politicienii. De exemplu, politicienii romani zic numai de bine. Problema fundamentala atunci devine: Care este relatia intre vorbe si fapte?

De exemplu, cand un oficial strain declara chestia aia cu enclavele pe teritoriul romanesc, m-as astepta ca politicienii romani sa INTERZICA accesul acelui oficial in Romania. Asta pentru inceput.
S.D  Daca presupunem ca spre deosebire de politicienii romani Orban ar fi capabil sa si faca ceea ce spune, atunci conform declaratiilor sale Ungaria va renunta la constitutionalitate, separarea puiterilor,drepturile fundamentale,domnia legii, libertate, egalitate. Sa spunem ca toate acestea ar vorbi de un regim totalitar dictatorial. Ce se faca insa vecinii unguri cu ideea neoliberala ca nu se va acorda ajutor social celor care au nevoie dar sunt in incapacitate de munca, ci doar celor care muncesc deja? Nu este asta principiul clar al neolibilor ca oamenii care nu reusesc sunt vinovati de lene, ingalare, rea vointa?
Un.P  Omul parca tocmai a castigat niste alegeri. Dupa cum spuneam la inceput, ungurii, ca neam, par a fi sistematic devreme la intalnirea cu istoria.

Dpdv al romanilor, a te uita la vorbele Orbanului, nu (si) la fapte, mi se pare o DISTRACTIE. Eu faptele le-as cantari, cu bune si rele, abia dupa aceea as urmari sa vad daca vorbele sunt suport real sau disimulare.
S.D  Desi discursul lui Orban este clar fascistoid, Tamas crede ca inca nu s-a ajuns acolo.
Un.P  Foarte buna observatia! Intr-adevar, spre deosebire de romani, ungur la ungur nu-si scoate ochii. In plus, ca si la germani, ungurii sunt mai intai unguri, pentru Ungaria, abia dupa aceea sunt din partide diferite etc.
Un.P  Orban are companie sau despre originile malthusiene ale solutiilor la criza capitalista...

http://www.bioedge.org/.../bioethics/bioethics_article/11071
S.D  Incredibil!
Un.P  Iata inca o perspectiva:

http://youtu.be/1W_LFjDUwqI...
S.D  "dl. Diaconescu vrea asadar sa arate ca are un avantaj fata de ceilalti candidati, facand, pentru cucerirea sufletelor, alba-neagra cu Ardealul. Oare cat s-a gandit inainte sa slobozeasca porumbelul? In mod sigur a avut in minte stransa sa colaborare cu Fundatia germana "Konrad Adenauer". Aceasta alonja a Ministerului de Externe al Germaniei care finanteaza miscarea FIDESZ, a premierului Ungariei, il curteaza de ceva vreme si pe mladiosul Cristian Diaconescu. Relatia cu bastionul dogmatic al spatiului vital german a atins in mai a.c. un nou punct culminant: La propunerea iepurelui (patruped cu urechi mari, caruia ii tremura blanita zarindu-si umbra printre tufe) prezidenatial, domnul Traian Basescu i-a conferit lui Hans-Gert Pottering, presedinte al Fundatiei "Konrad Adenauer", Ordinul National "Steaua României" — în grad de mare subofiter. "
http://www.corectnews.com/.../de-ce-nu-este-cristian...
"Twaddle tendency" se numeste in stiinta fenomenul...
corectnews.com
S.D  Sintagma euro-atlantica apare din ce in ce ca un produs expirat,Pana mai ieri Cristian Diaconescu il invinuia pe Ponta ca se uita spre rasarit. Preferatul lui Konrad Adenauer la presedentie ar trebui sa se mai reoreinteze si de jure, caci si asa se pare ca el inca nu a fost in vizita La Washington. De exemplu, puternicul Frunzaverde a marturisit ca l-a insotit pe Predoiu intr-o vizita discreta la "licurici" Cred ca a dorit sa ne aduca aminte de omnipotenta dumisale, in stare sa prezinte Americii predoiul-candidat.
S.D  Tot la Balvanyos, Laszlo Tokes incurajat de reformistul Orban a declarat: “Autonomia teritorială a Ardealului şi a Partiumului trebuie să se înfăptuiască, iar unitatea militară secuiască înfiinţată în timpul lui Bela Kun trebuie să ne fie exemplu, la nevoie!”,

Formaţiunea militară menţionată este cea care a ucis şi maltratat români după Unirea de la 1918, fiind alungată ulterior de armata română din Transilvania

Mai mult:
http://www.libertatea.ro/.../laszlo-toekes-cerut...
“Autonomia teritorială a Ardealului şi a Partiumului...
libertatea.ro
S.D  Occidentul pare sa reactioneze intr-un sfarsit la raspandirea ideilor non-liberale: http://online.wsj.com/.../hungarys-illiberal-turn-1406829873
The Wall Street Journal deplores Hungary's illiberal...
online.wsj.com
S.D  Oare cine incurajeaza si da garantii Ungariei sa procedeze in felul acesta fata de Romania? Iar devenim miza jocului altora?
budapestbeacon.com|De Csaba Tóth
S.D  Teza de baza pe care isi construieste Orban nevoia schimbarii tipului de societate nu este lipsita de interes si suna cam asa: In Ungaria democratia liberala a fost incapabila sa protejeze proprietatea publica, esentiala in sustinerea natiunii si nu a aparat-o de indatorare Este adevarat ca el nu vorbeste de statul natiune ci de natiunea maghiara care include si diaspora. Daca asta este motivul schimbarii radicale care serveste excelent celor ce decurg de aici si enumerate de noi mai sus, atunci ma intreb cine a obligat ungurii sa privatizeze tot? Au fost ei la fel de docili precum romanii in a asculta sfaturi din departari? Nu a fost Fidesz-ul la putere inca din 2000 daca nu ma insel? Nu erau crestin democratii cei care sustineau proprietatea privata ca un bun esential? De ce nu l-au sustinut pe Megessy care era temperat in instrainarea societatilor, companiilor, regiilor nationale? Se poate accepta ca Orban a realizat ca s-a facut o mare greseala Dar se poate accepta si ca aceasta gaselnita il ajuta in adunarea natiunii maghiare,sub un regim de forta indulcit de promisiunea unirii sub stindardul marii natiuni.Faptul ca mai exista astfel de idei si in rasarit nu pare a fi o pura intamplare.
Un.P  "the votes of those Hungarians who live abroad were needed to gain the two-thirds majority of the national forces in the Hungarian parliament."

Rezoneaza cu victoria lui Basescu?

"Very briefly: In America, the President of the US has made numerous and repeated statements regarding how America has been engulfed by cynicism, and the task for American society and the American government is to declare war on cynicism originating from the financial sector. Before 2008, such a statement would have



resulted in exclusion from gentlemanlike international discourse, additionally because of the characteristics of the financial system, it would probably have even been tainted with as being sinister, making any utterance of such sentences extremely perilous. Contrary to this, these ideas constantly appear in the American press as of late. The US president says that if a hardworking American constantly has to choose between career and family, that America will lose its place in the world economy. Or the President openly speaks about economic patriotism. He says such sentences that would still earn beating and stoning in today’s provincial Hungarian public life. For example, he openly speaks about how companies employing foreigners should pay their fair share in taxes. Or he openly speaks about how companies employing Americans should be supported before anyone else. These are all voices, ideas and sentences that would have been unimaginable six or eight years earlier."

Politicienii ungari citesc presa americana cu ochii lor, nu le vin sumare de la 'experti'. Orban intelege ca lumea a plecat in 2008 dintr-o statie. La Bucuresti, avantul este sa ajunga in acea statie.

"In my opinion, the most provocative and exciting question surfacing in the Western world during the last year can be summarized as follows, applying necessary simplification: competition existing among nations in the world, competition existing among alliances, and forces of the world has been supplemented by a new element. [...] Yet there is an even more important race. I would articulate this as a race to invent a state that is most capable of making a nation successful."

Hai sa gandim impreuna despre aceasta teza!

"We needed to state that a democracy is not necessarily liberal. Just because something is not liberal, it still can be a democracy. Moreover, it could be and needed to be expressed, that probably societies founded upon the principle of the liberal way to organize a state will not be able to sustain their world-competitiveness in the following years, and more likely they will suffer a setback, unless they will be able to substantially reform themselves."

Acesta este un pariu pe care-l face Orban in numele Ungariei?

"Instead the principle should be that do not do to others what you would not do to yourself."

L-a citit si pe Taleb. Desi nu-i necesar, acesta fiind un fundament al legii morale din timpuri imemoriale.

"I saw that that we are talking about hundreds of people here that deal with distributing resources of economic or social development from the EU that Hungary is entitled to (these resources do not come as a gift – as I said we are entitled to them) receive their salaries directly from the EU. Consequently, an extraterritoriality-situation came about in Hungary. Then it turned out from the numbers, that these salaries are 4-5, but often 8 times more than for employees in the Hungarian administration. This means that Hungary was living for 7 years, that such people decided on the majority of resources at the country disposal, who were paid by other people, and received a multiple of what Hungarian administration employees would receive for that job. Similarly, out of 100 forints going from there to the Hungarian economic life 35% could be invoiced as so-called “soft expense”. So for expenses that were not closely related to the objective of the grant, but only connected to it: preparation, analysis, planning, and all kinds of things, advising, for example."

Aha! Populism sau realism?

Observatii:
1) Nu cred ca Ungaria e singura care-si descrie experienta recenta in termenii acestia--adica nu ne uitam la o problematica preponderent maghiara.
2) Nu cred ca Ungaria e singura care-si descrie solutiile in felul acesta, nu stiu nici macar daca este prima.
3) Ungarii ar putea fi printre primii in UE care sa articuleze PUBLIC o asemenea agenda si care sa treaca la executia ei.
4) Desi alte tari UE nu au asemenea agende publice, cumva, actiunile lor indica directii similare.
5) In Romania, discursul politic public este extrem de precar, ca si cum lucrurile ar fi inghetat in timp. Sa fie asta expresia exlcusiva a elitei romanesti sau sa se fi pus si aceasta pe treaba numai ca in mod discret?
6) Sunt ungurii mai temperamentali sau mai vizionari decat romanii? Vizionarismul lor i-a costat in comparatie cu romanii. Dar acelasi vizionarism i-a facut coabitanti intr-un condominium imperial pentru sute bune de ani.

P.S. Da, am vazut ca dl. Orban incurajeaza gandirea... prospectiva.
S.D  Textul lui Orban la o a doua citire constat ca are anumite calitati:
1. In primul rand ridica problema necesitatii schimbarii unor elemente ale statului si a unor reforme pentru ca adecvarea politica sa insoteasca benefic etapa economica. Probleme doctrinare, de adecvare, de reforma nu trec prin capul decidentilor romani nici daca printr-o minune li s-ar pune in functiune senzorii de realitate;
2 Gandirea renationalizarii controlului national asupra unor sectoare economice; iIn primul rand banci cu capital autohton.
3. Renuntarea la ONG-urile finantate din surse straine.

Metodele de punere in aplicare, tipul de societate propus , insa.....
Lamuritor mi se pare textul : "Until the last decade
or so history was familiar with essentially two types of
states, democratic and non-democratic. Now we have a
third, a hybrid, which we might at a pinch also define as
non-democratic democracies. Russia, Iran, Iraq,
Venezuela, Egypt, Turkey, the former Ukraine, Georgia,
are concrete examples. What do these regimes have in
common? They have ‘elected’ leaders. That’s the
democratic part. Virtually every other aspect of their
governance structure looks a lot like authoritarianism run
rampant.
http://www.forbes.com/sites/melikkaylan/2014/07/31/thenew-
wave-of-elected-dictatorships-around-the-world/
The New Wave Of Elected Dictatorships Around
The World
S.D  In final as adauga ca statul lui Orban capabil sa faca competitiva natiunea ungara ne-ar atinge in mod direct si pe noi.., intr-o maniera pe care prefer sa nu o discut.
Un.P  "Gandirea renationalizarii controlului national asupra unor sectoare economice; iIn primul rand banci cu capital autohton."

se pare ca la momentul acesta el vede nationalizarea ca o conduita catre proprietari unguri. e foarte interesant acest punct de vedere: oligarhii locali sunt buni!
S.D  via Zoe Petre Unde e reacția dlor Băsescu, Blaga, Iohannis, Cristian Diaconescu și a celorlalți Populari/populiști din România?
http://www.portfolio.hu/.../global_press_condemns...
Francis Fukuyama, a renowned U.S. economist and...
portfolio.hu
Un.P .
Democratia si liberalismul sunt AMANDOUA in criza. Numai ca Fukuyama prezicea acum +2 decade ca liberal democratia marcheaza sfarsitul istoriei. Poate Fukuyama acum oferi solutii pentru crizele liberalismului si democratiei?

Cautarile lui Orban pot fi naive sau perverse, numai ca ele cauta sa ofere o alternativa scufundarii societatii contemporane sub presiunile Crizei.

___________

P.S. Reactia elitei dela Bucuresti? Pai n-a venit factorul postal inca.
S.D  Era mai ales de interes sa aflam reactia popularilor/colegi/prieteni/sustinatori in campanie ai lui Orban din Romania.. Ce sa-i reprosam lui Fukuyama cand nici Habermas sau alti ganditori mai apropiati de puls nu pun degetul pe rana?
Adrian H. Todea Discursul lui Orban de la Baile Tusnad, avandu-l la dreapta sa pe Laszlo Tokes, arata cat de vulnerabila a devenit Romania.
Un.P .Buna observatie, Adrian! In Romania, orice [...] poate spune orice, atat timp cat vine dela vest...
S.D "Dacă am califica discursul de la Tușnad al premierului maghiar Victor Orban drept ceea ce este – respectiv o pledoarie de inspirație neaoș fascistă – nimeni nu ar clipi și nu am vedea în jur prea multe sprâncene ridicate. Aceasta este, de fapt, schimbarea fundamentală la care dl Orban face aluzie fără să o și definească așa cum trebuie: omul de rând este atât de nemulțumit de democrația neo-conservatoare și de capitalismul neo-liberal încât nu îi mai este teramă de resuscitarea ideologiei de extremă dreaptă – anti-democratică, anti-liberală, anti-socială și anti-personalistă – și privește cu interes – dacă nu chiar cu simpatie – perspectiva unei mișcări retragrade cu față revoluționară către dictatură. Teroarea pieței face preferabilă teroarea statului iar haosul libertății face atractivă disciplina dictaturii."
Reaua vestire dupa Victor Orban"-Adrian Severin
http://pefacebook.blogspot.ro/.../reaua-vestire-dupa...
pefacebook.blogspot.com
Un.P  .
"Problema Romaniei in acest context este ca Uniunea Europeana nu considera apropierea Ungariei de Rusia si cererile iredentiste din Transilvania o problema de luat in seama."

De cand problemele Romaniei au tinut agenda Uniunii Europene? De fapt, mai exista Uniunea Europeana dincolo de interesul celor mari, disimulat prin intermediul acestui construct?
S.D  Poate mi-a scapat mie, dar fata de importanta discursului lui Orban m-as fi asteptat ca oficialitatile noastre sa aibe o reactie. Sau poate considera ca nu ne atinge in nici un fel?
Viorel Straoanu E mai bine sa fie ignorat,sa nu i se dea apa la moara.
Miki Marinescu-Colea Domnul Soros!
S.D  Poate reusiti sa-mi dati o explicatie, stimati prospectivi, de ce in cursul zilei de azi mai multi brasoveni au primit telefoane prin care erau intrebati, ca un fel de sondaj daca cunosc limba maghiara.
M.M.C  Acum 4 luni se vehicula pe line o petiție de dezlipire a Transilvaniei de România, petiție scrisă în limba maghiară, pe care o semnau culmea, și români, sub ideea ca s-au săturat ca Transilvana sa îngrașe Bucureștiul!
S.D  Cel putin in Brasov populatia este foarte eterogena, imbogatita in timp cu multime de moldoveni. Populatia maghiara este sub 20%

Niciun comentariu: