joi, 18 decembrie 2014

Drumul capitalismului salbatic



Drumul capitalismului salbatic – 1 august 2014
Viorel Straoanu
Am facut aceste fotografii in 2008-2009 la inceputul crizei,in Limerick-Irlanda.Tara intrase bine in criza,se inchideau fabrici,bancile executau pe banda rulanta datornici,intrind apoi in propria capcana imobiliara si cedind proprietati la preturi mai mici chiar si cu 70% fata de pretul pt care fusesera executate ,in lipsa lichiditatilor,celor care voiau sa faca retrageri de numerar. Peste tot vedeai ,,de inchiriat-de vinzare ".Primariile nu mai pridideau cu primirea de cereri de ajutoare sociale.Bineinteles ca eu eram aerian si nu pricepeam de ce se intimpla asa ceva intr-o tara care avusese cea mai mare crestere economica intr-o anumita perioada,din UE.Credeam ca asta se datoreaza politicii falimentare a celor care aplicau in Irlanda capitalismul.Si ,in intunericul in care ma aflam ,credeam ca Romania este o tara fericita ca inca n-a luat-o pe drumul capitalismului salbatic si ca reminiscentele socialiste a celor care ne conduceau,inclusiv ale lui Traian Basescu au fost benefice.Recunosc ,atit m-a dus mintea atunci.Nu stiam de schema Ponzi si auzisem intimplator de Goldman-Sacks.Am mai fost in Irlanda si dupa acest episod.In acest interval de timp incepusem sa pricep cum stau lucrurile.Intre timp UE sarise in ajutorul bancilor irlandeze si a subsidiarelor straine.Am constatat si o mare aplecare spre stinga a irlandezilor.Ma intreb si va intreb si pe dvs,e o solutie a crizei un socialism diluat ,oricum mai edulcorat ca cel chinezesc ? Asteapta cineva ca anarhia sa se instaleze sau poate chiar e pe cale sa o provoace ca apoi sa se erijeze in salvatorul omenirii ?
Un Prospectiv .
".Credeam ca asta se datoreaza politicii falimentare a celor care aplicau in Irlanda capitalismul." daca n-ai mai crede asta, ar fi pacat.

".Intre timp UE sarise in ajutorul bancilor irlandeze si a subsidiarelor straine" N-am sesizat o asemenea miscare. Cateva detalii ar fi in ordine.

".Am constatat si o mare aplecare spre stinga a irlandezilor." Intotdeauna ingratii Stangii redescopera virtutile acesteia dupa un mare chiolhan capitalist...
Viorel Straoanu 1.Ai dreptate ,ar fi pacat ; 2.http://www.corectnews.com/.../masura-fara-precedent-ue... ; 3.Si asta-i adevarat
Summit-ul de la Bruxelles a luat astazi o decizie...
crct.ro
Un. P
Creditele acestea n-au salvat tzarile respective, ci bancile creditoare din Germania, Uk, Franta etc.

Nu-i decat o solutie la astfel de situatii, cea islandeza. Daca nu ma insel, grecii s-au pronuntat pentru asa ceva, numai ca elita lor a decis altfel.
V.S  Nici nu am spus ca creditele au salvat ceva.Dar au luat din presiunea enorma de pe umerii economiei,vorbeam aici,irlandeze.In cazul Greciei ...se stie. Solutia islandeza nu va aplica in alta parte.Au avut grija cei din marea finanta sa faca lobby pe linga legiuitorii din tarile unde au interese,sa produca legi de asa maniera incit fenomenul sa nu se repete.Bineinteles au dat si mita aferenta.

Niciun comentariu: