vineri, 19 decembrie 2014

Cine doreste resetarea clasei politice romanesti?



Cine doreste resetarea clasei politice romanesti?-2 octombrie 2014

Draghi Puterity  Un punct de vedere foarte interesant a lui Victor Ciutacu la care subscriu:
"Niște băieți de afară lucrează, prin cozile de topor de aici, la resetarea clasei politice din România. Contextul e extrem de favorabil. Sindromul toți sunt hoți e bine înșurubat în mentalul colectiv. E greu de protestat cu argumente. Iar lumea-i proastă/obosită/acrită/îngrijorată și n-are timp sau chef de nuanțe. Deci s-ar putea să le iasă mișcarea. Cum le-a ieșit și la italieni, cu Mani Pulite. Când au schimbat corupta clasă politică din temelii, cu una și mai coruptă."

Cum se schimbă cu forța clasa politică

De: Victor Ciutacu - Categoria: Papornita cu intelepciuni
Fiindcă dosarul Microsoft bubuie (aparent) în toate direcțiile politice, haideți s-o luăm metodic. Ne uităm puțin – noi, tonomatele – pe ce scriu în referat procurorii și a scăpat DNA pe surse, iar apoi scriem, tot noi, ce vedem cu ochiul liber.
1. România e măcinată de o corupție endemică și transpartinică. Iar cele mai mari tunuri se dau când se combină românii cu străinii care ne învață anticorupție. De picat pică doar ai noștri, mituitorii, niciodată. Sa-i spună lu’ Mutu’ că Florică a împărțit bani în stânga și-n dreapta din profiturile lui viitoare, iar ăia de la Microsoft (și de la EADS, veși vedea curând) habar n-aveau cum și de ce câștigă contracte groase în mirificul spațiu carpato-danubiano-pontic.

2. Marele beneficiar politic al dezvăluirilor e Iohannis, unicul candidat cu șanse care nu e din poveste. Ponta, care nu mai era șef al Corpului de Control la momentul indicat, care spune că n-a făcut nici o verificare pe speța dată (dacă ea există, nu are cum să nu fie în arhivă) și care nu avea cum să deruleze controale fără aprobarea scrisă a premierului de atunci, a fost băgat în referat, pe sub mână, la ceas de seară, după trimiterea la Cotroceni a solicitării de ridicare a imunității celor nouă foști miniștri. Și asociat cu Năstase, ca să fie tușa de corupție mai groasă în campanie. Și la Udrea doare rău. Era măritată cu Cocoș pe vremea când s-ar fi împărțit șpăgile în biroul lui, nu are în declarația de avere o sumă de ordinul milioanelor provenită din partajul voluntar (ori i-a ascuns Golgorin ciubucul, ori au palmat împreună cashul)  și, în plus, era membru al Guvernului Boc. Care Boc, el însuși, e menționat discret prin înscrisuri. Răspunsul la întrebarea de ce s-a răzgândit subit la remanierea unui ministru al Comunicațiilor ar putea oferi și explicația susținerii fățișe a candidatei blonde. Și Tăriceanu a fost premier când se adiționau pe bandă rulantă contractele cu fratele Gates de peste Ocean.
3. Instituțiile-inițiale se fălesc cu succesul dosarului Microsoft și se vor făli curând cu EADS. Ce au păzit 15 ani, timp în care s-au cheltuit miliarde (de la bugetul din care-s plătite), s-au tăiat salarii și pensii? Doar ca să ia unii șpăgi și să ne sufle superior fumul trabucurilor în nas? Pescariu și Cocoș, spre exemplu, (a)duceau milioane cu papornița teleportându-se? Nu au fost filați, înregistrați, suspectați? Nu cumva băieții cu ochi albaștri au fost parte? Florică și Boștină au făcut de capul lor manglelile, n-au raportat înainte la unitate? Doar și-au notat conștiincios fiecare ciubuc/transfer/off-shore, că poate le-ar fi fost de folos la bătrânețe?
4. Niște băieți de afară lucrează, prin cozile de topor de aici, la resetarea clasei politice din România. Contextul e extrem de favorabil. Sindromul toți sunt hoți e bine înșurubat în mentalul colectiv. E greu de protestat cu argumente. Iar lumea-i proastă/obosită/acrită/îngrijorată și n-are timp sau chef de nuanțe. Deci s-ar putea să le iasă mișcarea. Cum le-a ieșit și la italieni, cu Mani Pulite. Când au schimbat corupta clasă politică din temelii, cu una și mai coruptă.
Smaranda Dobrescu In urma cu cateva luni am discutat la grup o lucrare ampla a lui Adrian Severin pe care am publicat-o la blog sub numele de :"Etichete si mituri fabricate: exceptionalismul coruptiei la romani. "
Citez parte din concluzii: "Corupția este un fenomen real, extins și extrem de periculos în România. Majoritatea terapiilor care i se aplică contribuie, însă, la adâncirea iar nu la eradicarea ei.
Caracterul excepțional al corupției românești este un mit construit deopotrivă de români și de străini. În unele cazuri, contribuția românilor se explică prin pesimismul percepției lor asupra lor înșile. În multe altele, însă, se poate pune problema unei complicități care atinge domeniul trădării de neam.
Mitul excepționalismului corupției românești este instrumentalizat pentru slăbirea statului român și marginalizarea României în ordinea europeană și euro-atlantică. Cum ordinea europeană și euro-atlantică însele au deopotrivă nevoie de aportul românesc, marginalizarea artificială a României afectează și viitorul ordinii europene și globale."

http://blog.prospectiv.org/.../etichete-si-mituri...
Octavian Lupu Se pare ca am s-a cam uitat de declaratia d-nei Nuland. SUA nu pot colabora cu orice fel de corupti. Numai cu corupti fideli. http://www.hotnews.ro/stiri-international-17016780...
hotnews.ro

Victoria Nuland: In viitor, SUA se vor concentra pe lupta impotriva coruptiei in Balcani, Europa Centrala si de Est

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 11 aprilie 2014,
SUA se vor concentra pe lupta impotriva coruptiei in Europa Centrala si de Est si in Balcani, in stransa colaborare cu Uniunea Europeana, pentru a ajuta tarile din aceasta regiune sa aiba o guvernare curata, mass-media independenta si o societate civila puternica, afirma Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat american pentru afaceri europene si eurasiatice. Victoria Nuland spune ca in unele tari din centrul, estul Europei si Balcani se observa o "tendinta ingrijoratoare ca aspiratiile cetatenilor sa fie calcate in picioare in interesul oligarhilor corupti", care "isi folosesc banii si influenta pentru a inabusi opozitia politica, pentru a cumpara politicieni si mass-media, pentru a slabi independenta justitiei si drepturile ONG-urilor".

Oficialul american mai spune ca se poate observa o proportie tot mai mare de oligarhi si politicieni corupti care lucreaza impreuna, inclusiv dincolo de frontierele nationale, dispusi sa se sustina reciproc pentru a-si mentine influenta si sa isi conserve banii ce alimenteaza acest sistem. Victoria Nuland subliniaza ca "un astfel de sistem corupt nu numai ca slabeste democratia din interior, insa face o tara vulnerabila si la influentele din afara granitelor, care ar dori sa exercite o presiune nejustificata asupra politicilor economice, politicilor de stat si luarea deciziilor. "Cu alte cuvinte, in multe parti ale Europei, lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie o prioritate nationala mare, cu scopul de a apara democratia si suveranitatea unor state", spune Victoria Nuland.
Cristi Pantelimon Noi vrem să eradicăm corupţia pornind de la cei care sunt obligaţi să se mânjească, adică cei din interior. Se procedează stahanovist: foamea de contracte, de investiţii străine şi de "aliniere la standarde" presupune raportarea de succese pe toate ramurile. Şi peştele lacom care atacă râma e corupt în această logică, dar parcă e mai corupt pescarul, nu credeţi?
Zoe Petre E stiut că in Italia si Crestin Democratii, si socialistii, erau corupti, asa ca, atunci cind a disparut perisolul comunist, s-a declansat furtuna "Mani pulite". In timp insa, a devenit evident ca marii beneficiari ai acestei operatii au fost cei din stinga procomunista italiană, care a reusit să escamoteze prabusirea ideologiei comuniste si sa salveze ce mai putea salva din activul de partid: v. Massimo d'Alemma, devenit Prim ministru dupa 2000.
Smaranda Dobrescu Cristi Pantelimon are dreptate.Printre formele multiple de coruptie exista si aceea denumita de catre Adrian Severin "comuna" .Dintre manifestarile acesteia, coruptia transfrontaliera este cea mai intalnita. Cu alte cuvinte una din sursele coruptiei romanesti se afla in afara granitelor. Fara corupatori nu exista corupti, fara mari corupatori nu exista coruptie mare.Daca acceptam acest lucru ne putem explica de ce s-a pedalat atat de mult pe specificitatea coruptiei romanesti: pentru oprirea intrarii in zona Schengen. Iar in ce priveste procesul de contaminare al coruptiei as spune ca romanii sunt mai degraba importatori de coruptie decat exportatori ai coruptiei.
Gheorghe Gradinaru 1.DNA daca chiar doreste sa dovedeasca ca lupta cu adevarat impotriva coruptiei( si nu se rezuma la a fi instrumentul unor forte externe de reformare a clasei politice romanesti dupa un algoritm in folosul lor) trebuie sa ii aduca in fata justitiei si pe corupatori.
2 nu cumva modul de acordare a ajutoarelor pentru securizarea frontierelor cu indicarea in mod expres a furnizorului( care nu avea nimic de a face cu criterii de eficienta- fiind de fapt un paraindarat mascat) a incurajat/ obligat pe unii decidenti romani de a se angrena in acte de coruptie?
3in opinia mea nu se pune problema de a acoperii pe cineva implicat in acte de coruptie dar a ne pune cenusa in cap in mod nejustificat, prin globalizare, doar pentru a legitima interferenta externa in eliminarea unei intregi clase politice , la gramada,in folosul uneia noi, obedienta unor altor grupuri de interese externe nu reprezinta interesul nostru ca stat.
S.D  As face o mica precizare la tema abordata de Draghi. In urma cu cateva zile si Prospectiv FCh isi exprima impresia ca se doreste ca stanga clasei politice ar trebui daca nu starpita, macar rarita. Sunt destule indicii ca acest lucru este avut in vedere. Unele tin de politica PPE, altele tin de lipsa de convingere si vocatie de stanga a clasei politice ce se intituleaza asa. Fata de aceasta tendinta mai exista si suprapunerea actiunii de uniformizare a demersului european care sterge bariere ideologice si tinde sa le inlocuiasca cu demersuri favorizante globalizarii in continua exacerbare a competitivitatii. Daca ar fi sa luam complet in serios aceasta idee ar trebui sa acceptam ca argumentul forte ramane coruptia.
O.L  Coruptia face parte integranta din sistemul politic de pretutindeni si asta dintodeauna. Este organica. Nu poti ajunge la putere fara multi bani si nu poti sa nu-i rasplatesti pe cei care te-au adus la putere cu si mai multi bani. Noul razboi contra coruptiei initiat de Departamentul de Stat este pana la un punct similar cu cel purtat impotriva terorismului. Cauza este nobila si permite imixtiunea in treburile interne ale unei tari dar fara a urmari sa inlocuiasca coruptii cu oameni cinstiti ci cu alti corupti santajabili dar care sunt empatici 100% cu interesele economice si geostrategice ale SUA. Aveti impresia ca Basescu a fost mentinut la putere pentru ca SUA il considera un mare preot al democratiei, un Ghandi dimbovitean? Sau pentru ca a declarat si a dovedit-o prin fapte supunerea absoluta fata de SUA. Sigur, pentru uzul vulgului din care fac si eu parte, preotii democratiei (politologii, analistii, massmedia etc) sustin ideea ca coruptia (cacofonia este intentionata) este precum gripa, poate cauza mult disconfort dar este tratabila de catre doctorii priceputi si integrii.
S.D  OK. Mi-ati facut un serviciu, caci cam aceleasi cuvinte le-as fi insirat si eu. Multumesc!
Prospectiv FCh .
Doamna Petre, ar trebui cautata o sursa a relelor italienilor postbelici in interesele italo-americane care au conlucrat inclusiv la debarcarea in sudul Italiei din Razboiul II. Acele interese, dintr-o perspectiva etnica mai purtau numele de Mafia.

http://en.wikipedia.org/.../Collaborations_between_the...
http://en.wikipedia.org/wiki/1943_in_organized_crime

'Mani pulite' nu se putea intampla fara sprijin si acoperire dela un nivel mai inalt decat cel national italian. Este interesant totusi de observat ca efortul de curatire al coruptiei din Romania nu incepe cu inceputul cel grav: devalizarea bancilor romanesti. Faptul ca DNA isi alege subiectii din 2 in 2 e de domeniul evidentului.
O.L  ProspectivCh Nu s-a inceput cu inceputul pentru ca de abia acum noi am devenit cu adevarat interesanti pentru SUA dupa cum declara recent dl. Georgica Friedmann strategul de la Stratfor intr-un interviu pentru Digi 24. Dumnealui gata nu mai e ingrijorat ca Romania ar putea deveni rusofila ca prietenul domniei sale dl Orban. De altfel cred ca i s-a cerut sa se dezimprieteneasca cu Victor pe facebook.
O.L  Precizare ca sa nu faca unii atac de cord: cand am scris Victor ma refeream la Victor Orban.
P.FCh .
Eu nu stiu ce-i cauta cei din Romania in orificii p'astia dela Stratfor. Cand s-au varsat niste detalii (WikiLeaks), lumea a aflat ca aceasta organizatie para-inteligenta facea tot felul de catzcarii (citeste, ilegalitati) cu Goldman Sachs--apropos de manipulare si/sau acces la informatie inaintea pietei. Georgica asta a si-a exprimat atunci regretul profund in public--lumea se astepta sa dea faliment, continutul Stratfor a devenit accesibil tuturor gratis...

Acum vine si invarte geopolitica precum porcul paiul in Romania... Vacuumul creat de DNA trebuie umplut cu 'ai nostri'.
P.FCh  .
Singurul dela Stratfor la care ma uit de 2 ori este Robert Kaplan--etnografiile lui erau mult mai valoroase inainte sa se imbolnaveasca si asta de neoconservatorita.
O.L  Boala i-a fost transmisa. Unii au sistemul imunitar mai slabit de atata gandit si analizat.
G.G  Daca cititi in intregime declaratia lui Nuland ;http://iipdigital.usembassy.gov/.../20141002309309.html... ocazionata de o conferinta cu titlu sugestiv, se poate vedea clar ca atacul declansat este impotriva Ungariei si nu se face nici o referire la Romania, mentiunea privind coruptia fiind la nivel declarativ. Coroborata cu vizita lui Ponta la Kiev cred ca putem crede/spera ca rolul Romaniei a fost reevaluat in actuala situatie de securitate din Europa Centrala si de Est
Our thanks to CEPA for your great work to strengthen our transatlantic bond with Central Europe.
iipdigital.usembassy.gov
Grupul rus Gazprom, unul din cei mai mari producători de gaze din lume, a redus miercuri, pentru a doua...
puterea.ro
O.L  D-le Gradinaru, eu ma raportez la declaratia d-nei Nuland din aprilie care e foarte clara lipsita de echivoc. Nu am auzit pe nimeni de la Departamentul de Stat sa spuna ca Romania a rezolvat problema coruptiei. Ajutorul pe care ni-l da America in lupta anticoruptie ar fi si pana la un punct este salutar daca s-ar limita doar la atat. Dar aceasta lupta declararta de SUA nu poate fi doar un violin d'Ingres pentru ei. Daca ne uitam la relatia SUA cu partenerii slabi pe parcursul istoriei ele au facut intodeauna demersuri mai mult sau mai putin reusite pentru asi impune "guvernatorul " lor fie cu ajutorul Pentagonului fie al CIA-ului sau al ambelor entitati. Ungaria nu e blamata atat pentru coruptie ci pentru ca incearca sa joace cartea independentei in cadrul UE, dupa cum Ceausescu a jucat una similara in cadrul blocului sovietic. Problema e ca pe Ceusescu nu l-a sprijinit nici una dintre tarile pretine pe cand Orban este sprijinit mai mult sau mai putin discret de Germania din motive care pot face obiectul unei alte discutii. V-ati intrebat vreodata daca anumite interceptari ar putea sa nu provina direct de la SRI ci de la alte entitati situate undeva prin Baneasa? Sau ca anumite hint-uri privind anchetele DNA si momentul in care ele sunt furnizate sunt decise de altii?
G.G  Octavian Lupu( in completare la discutia de pe peretele meu) tocmai aste este diferenta pe care am incercat sa o aduc in discutie: daca in aprilie Nualnd critica Romania cu "subiect si predicat" acum dupa aprox 5 luni in care situatia coruptiei nu s-a schimbat in bine, Nuland nu face nici o referire directa la Romania. Cea ce s-a schimbat este evolutia situatiei din Ucraina si semnalele puterii de la Bucuresti ca sprijina politica SUA in zona.
O.L  Gradinaru Gheorghe Ati citit postarea Hotnews despre documentul în cauză?
Chestia cu corupția este doar o justificare de pus la colț. Americanii- cu PAC-urile lor care dau milioane de dolari pentru un candidat sau altul- au mult mai multă corupție- dacă o exista vreo unitate de măsură. Ca să nu mai vorbim că sistemul capitalist e bazat pe corupție- în forma sa cea mai pură.
S.D  Am citit articolul din Hotnews. Critica este clar dupa parerea mea adresata Ungariei. Toate acuzele de acolo sunt puncte programatice ale lui Orban expuse in Romania si puse in aplicare la el in tara. Faptul ca Hotnews prefera sa faca aluzie si la Romania cred eu este datorat campaniei pro MM pe care o dezvolta si clar anti Ponta. Pentru clarificare se poate citi si materialul lui Tamas Dezso referotor la situatia din Ungaria in curs de renuntare la democratia liberala:
http://www.social-europe.eu/.../uploads/2014/09/OccPap5.pdf
O.L  Eu pe domnii astia de la Hotnews i-am banuit intodeauna de legaturi indecente nu numai cu serviciile romanesti dar si au alti prestatori de servicii. Eu cred ca ei au primit misiunea sa dea interpretarea "corecta" a textului ca un modest sprijin de campanie. Pe de alta parte mie mi se pare ca dl Ponta a batut palma cu americanii: il lasa pe Chevron sa fracuiasca, pe colegii de partid vinovati sau nu i-a aruncat la lei (pe altii probabil ii va arunca la EURO sau USD), etc Mai ramane sa cumpere armament si sa nu-i lase pe nenorocitii aia de chinezi sa ne faca autostrazile.
S.D  Ati uitat de Exxon cu taxe fotogenice. Mai urmeaza sa vedem parerea despre TTIP, de sustinere, probabil pana una alta pana cand s-ar putea supara nemtii..

Niciun comentariu: