vineri, 19 decembrie 2014

Pacepa a privat SUA de cel mai valoros aliat non-sovietic



Pacepa a privat SUA de cel mai valoros aliat non-sovietic – 29 octombrie 2014
Prospectiv A-z
.
Larry Watts: "Din punctul meu de vedere, cea mai importantă problemă este cât de mult a dăunat Pacepa intereselor Americii prin răspîndirea unor neadevăruri privind ostilitatea intenţiilor şi atitudinii României faţă de Statele Unite. La urma urmei, ruptura în relaţiile româno-americane din timpul administraţiei Reagan, provocată în mare măsură de alegațiile lui Pacepa, a privat Washingtonul de cel mai valoros aliat non-sovietic din Pactul de la Varşovia în războiul rece, şi a blocat apoi reconstrucţia unui parteneriat strategic româno-american ani de zile."
P.A-z .
Cat de mult a daunat Basescu in sensul celor citate mai sus? Vom afla vreodata sau trebuie sa asteptam inca vreo cateva zeci de ani pana alt cercetator american ne-o va spune? Cativa la Grup o spunem de pe acum deja, dar lumea fiind luata cu alegerile, dupa care cu sarbatorile de iarna, ignora *finetzurile* de acest gen. A prospecta nu e un exercitiu de mase.
Nedeea Burca Basescu a reusit, inainte de orice, sa creeze sentimente de animozitate foarte puternice la adresa Americii in rândul populatiei romanesti. Reactiile bezmetice ale unor sus-pusi americani, care l-au sprijinit (inclusiv la referendum), impotriva vointei populare, mai trebuiesc inca studiate si intelese. Ce anume i-a manat pe dansii in lupta mi-este, deocamdata, neclar.
Alexandru Botu Larry Watts vorbeste doar de daune la interesele Americii provocate de Pacepa, nu si de cele provocate Romaniei. Chiar americanii sa fi avut mai mult de suferit din cauza lui Pacepa decat noi. La daunele aduse lor nu se vor fi adaugat si niste beneficii incomensurabil de mari? La pagubele noastre ce compensatii s-au adaugat?
Cristi Pantelimon Larry Watts prezintă o imagine idilică şi a Americii şi a României, în care prima e un soi de Franţă a paşoptiştilor. El poate fi bine intenţionat, dar realitatea din teren e (a fost) mai aspră.
Adan Justias nu pacepa singur a daunat relatiilor! ci mentalitatea americana in relatiile externe cu alte state. daca romania in sine era tratata ca partener, cu incredere atunci relatiile nu stateau la "gura" unei persoane.
P.A-z .
1) Acesta este doar un interviu cu Larry Watts, cetatean american avizat care arata ca relatia Pacepa-SUA a daunat chiar si SUA. Pe baza cartilor sale ar trebui judecat daca perspectiva sa este unilaterala, insa aceea conform cu care SUA a avut de suferit din afacerea Pacepa este aproape singulara.

2) Nu as considera America lui Watts idilica decat daca as avea asteptari de apocalipsa.

3) Mentalitatea americana este una multi-fatetata, complexa si in flux--asta la scara timpului mediu. De exemplu, intr-un fel se vede mentalitatea aceasta dela Bucuresti pana la momentul Watergate, in cu totul altul dupa aceea, iar la instalarea lui Reagan iarasi cunoaste o schimbare.

Niciun comentariu: