vineri, 19 decembrie 2014

Scrisoare deschisă maestrului Radu Beligan



Alexandru Cosmin Codreanu
Nu este weekend, insa o pauza de ras nu strica niciodata. Un trubadur permanent al puterii bate obrazul altui trubadur ocazional al puterii. O scrisoare a unui titan al ironiei fine de gazeta catre un actor de cursa foarte lunga care s-a nimerit, in ciuda varstei si a maturitatii date de etate, pe Stadionul lui Ponta.
"Dvs. nu vă exercitaţi, pur şi simplu, dreptul la opinie, ci vă investiţi imaginea într-o jalnică operaţiune de propagandă, într-un exerciţiu manipulatoriu de un gust îndoielnic. De ce o faceţi (cu obişnuita dvs. ”fineţe” culturală, gata să recurgă la locuţiuni latine)?"
O posibila morala povestii este urmatoarea: dl. Plesu a facut propaganda politica exclusiv din convingere sincera (pentru moment a luat o scurta pauza pentru a-si forma noi convingeri, eventual si pentru a se cufunda in noi lecturi doctrinare). Este o atitudine etica si civica, era datoria lui de intelectual fin sa ne calauzeaza dilemele politice.
La polul opus, dl. Beligan, a facut pentru paine si pentru a fi "in preajma celeilalte puteri", ceea ce nu este etic, si semnifica un amurg "putin nobil" al lungii dumnealui cariere.
Mi-au placut mereu marturisirile si "denunturile" dlui. Plesu. Mereu dupa ce faptele s-au consumat, numai dupa ce persoane "demascate" si-au pierdut functiile si potenta sociala si politica. Loviturile sunt date elegant, insa numai dupa ce victima este la pamant, fara nicio sansa de aparare. Este modul dlui Plesu de a face haz de necaz, de a-si demonstra etica superioara.
Stimate maestre, Eram încă un fraged licean, cînd vă admiram pentru talentul dumneavoastră. Simţeam că nu era vorba de o simplă înzestrare, de un dar al naturii, ci şi de inteligenţă, cultură, subtilitate. Mai tîrziu, cînd am avut plăcerea să...
adevarul.ro
Nedeea Burca Plesu n-are nicio calitate sa-i faca morala lui Beligan. Mi se pare ridicol.
Gavrila Ch ...nici nu ma mai surprind luarile de pozitie ale acestui estet al basismului.Tot ce produce poate fi analizat si inteles prin prizma unor 'ulterior motives' evidente; ca sa sintetizez laconic - strugurii sunt acri cand nu ajunge la ei/inaintea altora.
Mona Drasinover-Micu Daca v-a placut manifestatia de tip nord coreean organizata de omnipotentul PSD,puteti sa-l criticati pe Dl. Plesu si sa-l aplaudati(ca pe Arena Ntionala in 20.09) pe R.Beligan.Pe mine,toata acea manifestatie m-a scarbit si mi-a adus aminte de manifestatiile megalomane ale lui Ceausescu.
Octavian Lupu Domnul Plesu accepta cu greutate faptul ca dupa episodul basist din viata domniei sale nu mai are cum sa fie un far al moralitatii si echidistantei(daca a fost vreodata). Fariseismul domniei sale mi-a adus aminte de o scena petrecuta intre Tudor Arghezi si Zaharia Stancu in anii de inceput ai comunismului in Romania. Dupa o sedinta la Uniunea Scriitorilor unde Zaharia Stancu debitase cu entuziasm teze proletcultiste, acesta impreuna cu Arghezi au iesit la o tigara. Arghezi a remarcat ca Zaharia Stancu fuma tigari de provenienta occidentala si ii spune: "Coane Zaharia, una zicem si alta fumam"
Stefan Kovacs Dacă Pleșu făcea treaba asta- și i-a tras atâtea limbi lui Băse că s-ar putea hrăni un popor din ele- era bine.
Smaranda Dobrescu Daca ii acordam lui Plesu beneficiul convingerii in admiratia aratata lui Basescu, elegant ar fi , verbal, sa-i acordam si lui Beligan acelasi beneficiu. Si apoi moralistul cum bine a observat Alexandru Cosmin nu-si asuma riscuri niciodata. In felul asta considera ca si nobletea ii vine de la sine.
Costel Gilca Plesu. ..este cel mai mare rau moral al intregii societati romane.
Nu cred ca fii existat un rau moral mai mare, mai putred, in putrefactie morala ca Pkesu.
Ceea ce emana el eate putoarea hoitului moral si nu puritatea izvorului moralitatii.
Numai duhoarea hoitului poate sa cuprinda orice persinaj ce are ghinionul sa ii treaca prin fata!
Acum a fost vremea maestrului Beligan, dar principiul ramane acelasi la Plesu!
Platon Florin suntem toti oameni inainte de a fi altceva... chiar si domnul Plesu. In mizeria politicii, unu are totusi mai multa experienta si anduranta, suficient pt a da sfaturi de acomodare morala
Un grup de actori și cântăreți își exprimă îngrijorarea...
dcnews.ro|De dcnews
Viorel Straoanu Asa-i trebuie daca in loc sa scrie despre efectul razelor Gamma asupra anemonelor in Dilema,se apuca de criticat monstri .Sacri ?! Himm,nu prea. Are si dl Beligan in dulap ascunse niste schelete care recitau poezii stim noi cui.Si mai facea si pe ideologul noii orinduiri in sedintele de partid ,stim noi care partid.De-a lungul ultimilor 2 decenii,printr-o intelegere tacita in mass-media au fost uitate tarele d-lui Beligan apropos de ce spuneam mai sus.A prevalat talentul profesional in detrimentul unor,hai sa le spunem,greseli ideologice.Pina la urma cine sa-l critice si pe dl Beligan ?

Niciun comentariu: