vineri, 19 decembrie 2014

Despre alegătorul idiot și alegătorul deștept



Despre alegătorul idiot și alegătorul deștept – 23 septembrie
Stefan Kovacs

”Așa ne trebuie pentru că suntem o țară plină de idioți care votează PSD-ul” am auzit azi la doctorul de familie. Și pentru că ideea am mai auzit-o vehiculată prin n canale- atât în diaspora cât și la diverșii mamuți autohtoni - hai să vedem un pic pe ce ne bazăm.
Nu poți avea un alegător mai bun decât populația actuală votantă- din simplul motiv că indiferent de candidat și de partid nu coboară îngerii pe raze de lună să voteze (nici nu s-ar regăsi pe liste) ci votează cei care există în mod real (uneori și imaginar). Cum îți educi votanții- așa îi și ai. Problema este că- foarte multă lume (incluzându-l pe subsemnatul) n-a înțeles în ce fel de chestie trăim după 1989. Să fie el capitalism ? Să fie un capitalism cu model exclusiv pentru Estul Europei ? Mister total. Și dacă un om nu înțelege ce se întâmplă- fie stă acasă și se uită la TV în ziua votului pentru a vedea problemele sentimental- siliconate ale noii Pamele- fie o ia pe arătură- fie votează conform interesului propriu.
Chestia cu interesul propriu o susțin și eu (și aștept să primesc tricoul roșu de la PSD). Să mă scuze nemaipomeniții neasemuiți ai neamului- dar între noțiuni abstracte precum justiție independentă (și ce-ar fi rău să fie doar justiție- și eventual cu niște salarii mult mai mici), stat de drept (să vină Băsescu și să jure cu limba scoasă că statul de drept n-a existat pe vremea lui Iliescu sau Constantinescu- cu alte cuvinte trebuia să vină matrafoxatul să vedem și noi cum e statul de drept) și un tricou roșu mărimea XXXL- aleg categoric tricoul, găina, găleata. Alegătorul deștept știe că nimic nu e veșnic și că în România orice fel de minune ține doar trei zile- poate să pară un pic cinic dar e perfect funcțional. Alegătorul deștept știe că n-are absolut nimic de câștigat din procesele televizate (măcar în Cuba ăia mai făceau și altceva în afară de procese) și e interesat de micul său avantaj personal. Și bine face. Luminătorii neamului nu s-au obosit ca în 2009- după ce au câștigat PD-Liștii alegerile să meargă și pe la cei mai puțin informați și să explice. Alegătorul român s-a cam săturat să i se explice din puțul UE (unde nici madam Redding, Barosso sau Daul nu sunt cine știe ce inteligențe) ce e mai bine pentru el, s-a săturat de politica cu licuriciul care servește exclusiv famigliei prezidențiale și vrea să vadă și el- așa cum zicea bunul rege Henric al IV-lea- măcar o dată pe săptămână o găină în oala familiei. Trebuie să-l condamnăm pentru asta ? Trebuie să condamnăm PSD-ul pentru că vorbește pe înțelesul alegătorului- și nu fantazează despre cât de bine o să ne meargă după ce vom închide pe toți inamicii lui X sau lui Y ?
Alegătorul deștept în viziunea Dreptei- ăla cu vot cenzitar și alte minuni a la Sisoe- nu există. Din larga inimă a guvernului Boc-Băsescu care n-a sprijinit clasa de mijloc- care ar putea aduce dreapta la putere. Ori ce vedem noi azi ? Vedem niște mari firme care-și fac politica proprie plus niște ratați ai tranziției care speră că dacă se vor face taxele 0 și ora de muncă un bob de orez vor fi și ei competitivi. Plus niște intelectuali respectabili- dar neieșiți din turnul de fildeș- care-și închipuie că fără un nivel de trai decent și fără educație o să convingă lumea să voteze niște vise.
Gavrila Ch Sper ca mentionatul doctor se pricepe mai bine la ale sale/ce ti-e si cu elitele astea!
Stefan Kovacs La și nu de la...
S.K  Adică mai erau și alții pe-acolo- scuze pentru eroarea involuntară indusă...
G.Ch   Singura mea grija/genuina era pentru bunastarea dv medicala.
S.K  Mulțumesc. Sistemul cel interesant și totalmente nefuncțional cere confirmarea concediului medical de către doctorul de familie. Mă depășește rațiunea- dar trebuie să mă duc pentru o ștampilă.
A.B  Pana la un punct (ba chiar mai multe) as putea sa fiu de acord cu Domnul Stefan Kovacs. Dar cand ma gandesc (retroactiv) la guvernarile PSD si a celor care au cuprins si PSD nu mai vad mari diferente intre promisiuni si realitatile de dupa. Cu o singura exceptie: totdeauna promisiunile PSD au fost mult mai exuberante decat ale celorlalti. Poate ca de aici vine si perceptia unor tineri de cuvant modeste. Dar vorba lui Mos Ion Roata: Sa dea Domnul sa fie bine, caci mie unuia nu mi-ar parea rau!....
G.Ch  Ok, nimeni nu-i asa naiv sa creada cele mai extravagante promisiuni ale politicienilor - e totusi corect de spus ca PSD mai da ceva si oamenilor, pe cand neoliberalii fura doar pentru ei. Trebuie operat cu o gradatie a relativizarii.

Niciun comentariu: