vineri, 19 decembrie 2014

Cum va evolua globalizarea?



Cum va evolua globalizarea? – 12 septembrie 2014
Prospectiv A-z
.Ni se spune in general ca globalizarea este un fenomen inevitabil care poate evolua intr-o singura directie.
Cazdyn & Szeman isi propun sa arate ca *globalizare* nu e altceva decat mai vechiul *capitalism*. O astfel de disimulare are darul de a preclude intrebari de genul 'Ce urmeaza dupa?'
In lively and unflinching prose, Eric Cazdyn and Imre Szeman argue that contemporary thought about the world is disabled by a fatal flaw: the inability to think "an after" to globalization. After establishing seven theses (on education, morality, history, future, capitalism, nation, and common sense…
books.google.com
Reviews in Cultural Theory
reviewsinculture.com|De Harold Sikkema
Cristi Pantelimon Urmează noul socialism, cu variantele sale.
P.A-z   A 4-a Internationala?
Alexandru Botu Logic ar fi ca dupa globalizare sa urmeze altceva care sa reia ciclic modurile de productie anterioare, poate nu in succesiunea lor de pana acum ci chiar amestecate. Globalizarea, daca va ajunge sa se coaca bine, va avea toate caracteristicile erei sclavagiste. Chiar si grija fata de sclavi, ca membrii integrati in familie va semana foarte mult cu ceea ce se intampla in antichitate.
Viorel Straoanu Lumea a mai trait in imperii globalizate,de la Alexandru cel Mare incoace.
A.B  Eu as face deosebire intre constructiile pe baze militare,realizate si mentinute aproape excusiv prin forta militara, cu oarece sanse de supravietuire la scara istorica, deoarece presupuneau consumuri insemnate de resurse fizice, palpabile si globalizarea actuala, care se face pe baza financiara, forta militara fiind doar un instrument nedeterminant in realizarea constructiei, ci poate doar in mentinerea ei ulterioara ca "politie interna".Mentinerea structurii globalizate pe baza financiara nu va mai consuma resurse fizice semnificative ca sa sleiasca candva centrul de putere si sa faca posibila explozia structurii, ci resurse virtuale (vedeti, banii continua sa existe si atunci cand sunt virtuali, deci nu exista!).. Dar nu numai banii vor deveni virtuali, multe alte lucruri importante vor deveni virtuale. In primul rand conducatorii si ciocoii, astfel ca indemnul arghezian "Ia pe ciocoi, ca hreanul, si da-l pe razatoare!", va deveni inaplicabil.
C.P  Orice ideologie (adică idee devenită idee-forţă) presupune o latură internaţională şi una locală. Important e cât dozăm aceste forţe pentru a nu dăuna unui echilibru al ambelor dimensiuni. Interesant e că globalizarea este singura idee care nu ascunde nicio idee, pentru că presupune un lucru absurd, anume că lumea evoluează doar spre deschidere (open). E ca şi cum omul ar putea trăi numai din expiraţie, fără inspiraţie... Socialismul ar fi în cazul globalizării un soi de inspiraţie sau închidere (alternativa ar fi protecţionismul, dar tema a cam dispărut, din păcate, din agendă). Un sociolog american ca G. Ritzer a înţeles lucrul acesta şi a dus ideea globalizării până la limita ei logică, anunţând "globalizarea nimicului"... ca fiind destinul nostru actual. Varianta liberală a lui Fukuyama, care spune că s-a sfârşit istoria, este şi ea de luat în seamă, dar, din păcate, legătura lui cu comodităţile de gândire americane e prea mare pentru a fi o lectură serioasă, adică filosofică sau sociologică.
V.S  D-le Botu,diferenta esentiala intre imperiile construite pe baze militare si cele contruite pe baze economice este aceea ca ,daca acum o mie de ani ( de exemplu ) stapanii trebuiau sa-si hraneasca ,sa adaposteasca,sa aiba grija de sanatatea sclavilor ,acum stapanii asupresc sclavii cu metode mai perverse si rafinate.Ofera sclavilor conceptul consumerist la preturi exorbitante si tot ei,stapanii,le ofera banii necesari consumului.Bineinteles la dobanzi imposibil de rambursat vreodata.Si uite asa sclavul munceste toata viata pt stapan si are grija de sanatatea proprie,de acoperis ,de hrana.
A.B  Domnule Viorel Straoanu, multumesc pentru explicatii.
V.S  Nu trebuie sa-mi multumiti,stiati si dvs...poate numai daca nu ati dorit sa fiti ,, umoric "
P.A-z  Foarte bune observatiile acestea despre virtualizarea progresiva a elementelor de control ale globalizarii: "Mentinerea structurii globalizate pe baza financiara nu va mai consuma resurse fizice semnificative ca sa sleiasca candva centrul de putere si sa faca posibila explozia structurii, ci resurse virtuale (vedeti, banii continua sa existe si atunci cand sunt virtuali, deci nu exista!).. Dar nu numai banii vor deveni virtuali, multe alte lucruri importante vor deveni virtuale. In primul rand conducatorii si ciocoii, astfel ca indemnul arghezian "Ia pe ciocoi, ca hreanul, si da-l pe razatoare!", va deveni inaplicabil."

Atentie, SUA mentine sute de baze militare in afara teritoriului. Cand pica vreun avion sau se realimenteaza masinaria gata de razboi americana, sunt necesare resurse cat se poate de reale. Deci avem totusi o limita a gradului de virtualizare--testata acum pe flancul est-european al NATO.

Virtualizarea banilor este cureaua de transmie, consumul este motorul, iar cei de jos sunt rotile globalizarii.

Niciun comentariu: