vineri, 19 decembrie 2014

Este viabila ideea unui partid on line?




Este viabila ideea unui partid on line? – 2 decembrie 2014
Gheorghe Gradinaru a distribuit postarea publicată de Bogdan Duca.
Bogdan Duca  Monica Macovei vrea să înfiinţeze un partid care să funcţioneze mai ales în online.
Este poate cea mai inteligentă idee de strategie politică pe care am auzit-o de foarte mulţi ani. Păcat că este a lui Macovei.
O să explic de ce. În România este practic imposibil să construieşti un partid nou, de la 0. Costurile organizaţionale sunt imense- fiecare organizaţie locală costă atât de mulţi bani încât fie nu se va face, fie va fi finanţată de un mic boiernaş cu aspiraţii de baron local. Numai că finanţatorul face în aşa fel încât organizaţia să funcţioneze după cheful şi banii săi.
Dar aşa, cu organizaţii "virtuale", costurile sunt minime, eficienţa este maximă şi riscul infiltrării unei cefe groase cu portofele şi mai groase este foarte mic.
Un partid nou nu are primari, nu are reţele clientelare. Îi este aproape imposibil să influenţeze mass-media mainstream: de obicei cumpărată en gros sau en detail de către "băieţii deştepţi".
Online însă poţi să îţi creezi reţeaua curată, din oameni care au încredere în ideile tale şi are ţi le discută. Cel mult poţi cumpăra promovarea unui post pe Fb sau o grafică mai faină de site.
Deci, jos pălăria, Monica Macovei! E o mişcare inteligentă. Însă rămânem adversari, desigur. Nici nu am putea fi altfel...
Smaranda Dobrescu Aparent. Cred ca facilitatea demersului l-a incantat pe autor. Sunt insa cateva elemente care ar putea fi luate in considerare:
1."Hipsterii" lui MM reprezinta 4% din cei care au votat, respectiv 2,4% din totalul populatiei cu drept de vot.Acest scor a fost obtinut dupa o propaganda serioasa pe FB care a adunat probabil maximum de aderenti posibili

2. Orice partid are drept scop implicarea cu decizii in viata publica, influentarea politicii. El face si altceva decat s-o voteze pe MM la termen. Partidul propune primari, parlamentari, etc.Este adevarat ca retelele sociale dezvolta capital social remarcabil, dar proba focului se face la tara, pe poteci in panta, pe camp, la biserica, in tribune costisitoare ridicate in orase.Pentru asta e nevoie de mai mult decat idei. Altfel ceie 2,4% raman intacte in conditii de admiratie reciprocxa sau de epuizare a ideilor.Ca sa ajungi macar la 3% este nevoie sa vorbesti la radio, sa apari la televiziuni, sa-ti faci campanie in real. Ma mir ca MM nu cunoaste principiul american de campanie "door to door"
3. Deocamdata vad ca ideile comune, chiar principii impartasite pe FB pot devia spre utopii clare . Un partid online nu poate face mai mult decar propaganda intr-un cerc inchis.
Gheorghe Gradinaru Smaranda Dobrescu foarte pertinente observatiile dumneavoastre.Personal cred ca tocmai datorita faptului ca nu sunt in stare sa creeze un partid care sa actioneze in mod democratic pentru castigarea puterii se recurge la acest paleativ care are drept unic scop de a realiza obiective punctuale prin presiunea strazii ca un prim pas urmat de o eventuala castigare a puterii la varf pe un val de simpatie emotionala.
Platon Florin confuzia obisnuita intre mijloc si scop
Preda Mihailescu Cinque stelle este o miscare bazata pe internet, care nu stiu daca si-a atins maturitatea, dar oricum are un oarecare trecut - critici si entuziasme s-au afirmat, nu stiu daca se pot deja trage concluzii. Dar este bine sa pastram in minte faptul ca politica prin internet a izbucnit in Italia, Spania - ca reactie la impotmolirea politicii traditionale. Networking ...
Marian Galben Cu membri virtuali tot online, care sigur nu vor deranja jocurile facute de catre altii.....http://capitalismpepaine.com/.../sua-psd-trebuie-sa-dispara/
Nici SUA, nici UE nu mai discuta cu un guvern PSD!
capitalismpepaine.com

Niciun comentariu: