vineri, 19 decembrie 2014

Larry Watts ante portas: Admir Romania pentru ca s-a luptat ca David cu Goliath.



Larry Watts ante portas: Admir Romania pentru ca s-a luptat ca David cu Goliath. – 2 decembrie 2014

Smaranda Dobrescu a postat interviul lui Larry Watts
La Multi Ani, Romani!

Monumentalul tom de 795 de pagini cu aproape 3,000 de note de subsol şi o bibliografie de peste 800 de titluri, Fereşte‐mă, Doamne, de prieteni, apărut la...
ziaristionline.ro
Alexandru Botu Cu toate contestarile, un material atat de vast si documentat trebuie studiat. Si nu ca unul opozabil, ci ca unul care contribuie la felete caleidoscopice ale realitatii.
Preda Mihailescu Meritoriu interviu. Este poate timpul sa fie atacata frontal problema imposibilitatii practice a unui "third way" pentru o tara mica, si a implicatiilor acestui fapt pentru Romania. Au existat in America Latina si in Asia Centrala tari care au incercat un drum nealineat si au fost puse la colt. Romania se inscrie intre ele, cu specificul ei - si poate noi am putea fi putin mai constienti de ... big picture. Problema punandu-se, cum se poate trai in conformitate cu specificul inalienabil, de care puterile mari se sinchisesc prea putin - dar totusi fara a merge atat de departe incat sa fim inregistrati ca ... unii care danseaza in afara horei. Aceste intrebari nu le poate ridica Watts pentru noi - dar poate daca sunt dezbatute, isi poate si el aduce aportul.
Zoe Petre Prncipala cale de influentare a concluziilor intr-o lucrare de istorie contemporana este SELECTIA documentelor si ORDONAREA lor.
P.M  Zoe Petre @ Excelenta sinteza. Mi-as permite sa adaug, chiar nespecialist fiind - ca la cele doua metode insirate de eminenta istorica Zoe Petre, in viata se adauga o a treia, glorioasa: camuflarea contextului. Tehnica de a crea asteptari si iluzii printre linii, este una pe care multi falsificatori ai istoriei o poseda: ma intreb daca ea se explica doar prin cele doua mijloace de selectie si ordonare a documentelor? Mai exista si a treia: insinuarea! O tema obsedanta in ultimele decenii in Romania, este isotria care ne insinueaza ca am fi putut sa fim altfel, ar fi trebuit sa fim altfel - catolici, urbanizati, cruciati sau mai stiu eu ce - si daca nu am dovedit virtuti si rezultate pe care altii le au, este o vina legata de ... faptul ca nu suntem altfel. Este o stupiditate coroziva si obsedanta - si as fi foarte bucuros daca si alti membri ar comenta asupra manierei in care ea se raspandeste.
Petre Opris Oare ar trebui să fim altfel decât suntem? Proverbul despre capra vecinului este la fel în limbile română şi poloneză.
P.M   Petre Opris @ Pai eu cred ca nu - si contribui aici in convingerea si speranta ca majoritatea celor ce scriu au aceeasi parere. In mod indiscutabil insa, eu citesc de la distanta in Romania o influentare foarte penetranta pe tema "suntem rau cum suntem si asta doar pentru ca nu suntem altfle
P.M  Ooops - nu terminasem ... pana la un punct este pozitiv sa privesti peste gard, sa inveti, sa te si prezinti altora. Deci nu este faptul in sine care ar fi nociv, ci lipsa de masura. Lipsa de masura, care este dificil de discutat cu oameni care refuza insasi cautarea unei masuri comune. Cert este insa ca Romania este o tara calare nu numai peste Carpati ci si prin aceasta peste linea de demarcare a Schismei si acest lucru are consecinte colosale, pe care unii indivizi nu vor sa le accepte, trecand peste ele,
P.O  Criteriile valorice există în România şi Polonia, aş spune chiar că sunt aproape identice. Ne apropie foarte mult cultura şi civilizaţia din acest spaţiu, inclusiv proverbele au acelaşi sens. Din păcate, criteriile respective sunt aplicate cu foarte multe toleranţe (mai ales în politică, la liderii care trebuie să fie vizionari şi călăuze).
A.B  Noi ne-am incapatanat sa nu ne schimbam dupa cum bate vantul, desi "Ai nostri tineri la Paris invata/La gat cravatei cum sa-i faca nodul..." si nu mai continui cu ce zicea Poetul. Si bine am facut, desi nu totdeauna suficient!
P.O  În armată, comandantul trebuie să fie un exemplu pentru subordonaţii săi. Era paragraf în regulament. Comandantul spune: Faceţi ca mine! Cam aşa ar trebui să fie şi liderii politici din România.
A.B  Domnule Petre Opris, Aveti avantajul COMPARATIILOR, unii dintre noi nu cunoastem nici macar consecintele.
P.M  Botu, Opris @ Este timpul ca cei care in Romania si in Polonia considera ca a nu ne fi schimbat dupa cum bate vantul este o virtute, in ciuda acuzatiilor corozive - pe care le desfasoara grupari de interese pesemne destul de convergente in ambele tari - ca aceste categorii de oamenii sa se regaseasca impreuna ... prospectiv si poate chiar si activ
A.B  De ce nu? Fiecare isi vinde marfa lui. Unii cumpara margele de sticla de la fandositi, altii Porti de lemn sculptate si Coloane fara de sfarsit. Asa-i la piata!...
P.O  Există un balans între a schimba totul, aruncând apa împreună cu copilul din covată, şi a moderniza treptat societatea, ţinând cont de rosturile şi obiceiurile lumii. Există valori, există tradiţii care trebuie respectate, pe scurt, înţelepciunea pământului. Modernizarea nu apare atunci când un tânăr se trezeşte spunând "vreau să schimb totul, după chipul şi asemănarea mea sau a celor văzute în străinătate".
P.M  Uneori pentru a regasi balansul este important sa vezi cine creaza voit dezechilibru!
A.B  Fara balans nu exista echilibru, asta este un adevar stiintific. Si echilibrul este o stare de tranzitie, ca sa o atingi, trebuie sa te balansezi. Nu poti ajunge in echilibru daca te cantonezi intr-o parte. Cine impiedica balansul se opune firescului, naturalului. Tinand cont de conservarea energiei, balansarile cu amplitudine mica au frecventa mare, deci treceri dese prin echilibru. Cine percepe starea tranzitorie de echilibru va avea avea mai mare satisfactie intr-un astfel de sistem si nu in unul cu balansari rare si amplitudini foarte mari.
P.M   Botu @ Fizic vorbind aveti dreptate si pare impotriva firii sa deranjezi echilibrul. Uitati-va totusi in lume imprejur si cred ca nu trebuie sa mergem prea departe pentru a vedea oamenii a caror specialitate este sa impinga intr-o parte, sa dezechilibreze.
A.B  Domnule Preda Mihailescu, Dumneavoastra vorbiti de dezechilibre fortate, in care reglarea/revenirea la firescul fizicii si logicii este dificila sau imposibila. Balansul de care vorbeam este scos din discutie...
P.M  Botu @ Da, spuneam ca dvoastra vorbiti in cadrul imaginii fizice. Dar uitati-va in societate. Unii contracteaza autostrazi care nu se fac niciodata, periclitand cea mai productiva fabrica din tara, din cauza lipsei de acces rapid. Altii au primit spaga si au cumparat o recolta din Turcia, sub pretext ca cea romaneasca ar fi periclitata - cum aceasta a fost minunat, au distrus-o. Atatea si mai multe sunte scoateri voluntare din echilibru. Da ca nu mai uitam si in planul gandurilor, unde niste fantasti programeaza populatia - sau pe cine ii asculta - sa creada ca Romania ar avea niste probleme milenare, ca la Romani nimic nu a putut merge niciodata, si nu evita nici o scamatorie pentru a-si realiza indoctrinarea - tot dezechilibrare si aceasta. La tipul asta de iesiri din echilibru ma gandeam - in legatura cu remarca dlui Opris, care spunea ca nu tot ce este nou este bun si nu se poate arunca peste bord totul deodata, doar pentru ca a visat un tanar ca ... am putea fi ca altii. In jurul acestor teme discutam. Desigur, sunt mai multi parametri ca in sistemele fizice - dar pana la un punct, imaginea nu este deplasata.


Niciun comentariu: