joi, 18 decembrie 2014

Băsescu îl contrazice pe președintele ucrainean: În Ucraina nu s-a produs o invazie .




Smaranda Dobrescu
Ne-am obisnuit ca presedintele nostru sa reprezinte vocea cea mai iritata si puternic denuntatoare la adresa actiunilor rusesti in conflictul cu Ucraina. Zelul cu care a cerut sanctiuni si ardoarea cu care si-a aratat muschii a adus suficiente riscuri unor relatii cat de cat normale cu Rusia chiar in aceste vremuri tulburi si nesigure in multiple directii.
Iata ca in seara aceasta presedintele cu totul surprinzator vine si sustine opinia Rusiei fata de interventia acesteia, minimizand efectul interventiei rusesti: "La capătul unei ședințe cu șefii organismelor care se ocupă de securitatea națională, președintele Traian Băsescu a declarat, joi, de la Palatul Cotroceni, că "România nu apreciază că împotriva Ucrainei s-a produs o invazie". El a subliniat că Rusia a accelerat livrările de tehnică de luptă și specialiști către separatiști, ceea ce va conduce la "o debalansare a capacității de luptă în favoarea separatiștilor". Președintele României crede că scopul liderului rus Vladimir Putin este de a face din Estul Ucrainei o Transnistrie de dimensiuni mult mai mari.
Ma intreb ce semnificatie putem sa dam acestei declaratii lipsite de isteria exagerarilor. ??
- See more at: http://www.dcnews.ro/basescu-in-ucraina-nu-s-a-produs-o-inv…
La capătul unei ședințe cu șefii organismelor care se ocupă de securitatea națională, președintele Traian Băsescu a declarat, joi, de la Palatul Cotroceni,...
dcnews.ro|De dcnews
Stefan Kovacs Păi deja ucrainenii sunt ridicoli...
Un Prospectiv .
Reaiu o idee mai veche: LUMILE par ca se misca deja dupa scenarii diferite de PAX AMERICANA de pana acum. Mi-e teama ca Romania este intr-o zone a nimanui, care fie inca se negociaza, fie a fost cedata unui pol de putere emergent. Aceasta ar fi o prima explicatie a declaratiei lui Basescu. Faptul ca se discuta public doar de garantii NATO de securitate pentru polaci si baltici pare a confirma o asemenea ipoteza.

O alta explicatie posibila ar fi ca 'prietenii' sai nu-i mai raspund la telefon, el dandu-si seama astfel ca e un om terminat si adevarul i-ar fi cel mai la indemana--vezi si situatia CASului.

Desigur, cele doua pot fi si combinate.
Miki Marinescu-Colea Cind te afli intr-o horă și vine unul care nu știe pașii și strică uniformitatea cercului și ritmul dansului ... Angela Merkel a conversat cu Putin acum câteva zile, așa că. ..
S.K  Evident că se vor găsi totdeauna 1-2 occidentali să ia toate prostiile de bune...
Un.P . Stefan Kovacs, n-as pune pe toti ucrainienii in aceeasi oala. Sa ne amintim doar cum Poroskenko ar fi spus ca acesta n-ar fi conflictul Ucrainei, ei fiind impinsi in razboi de afara.
S.K  Chestiunea cu Ucraina se va termina printr-o re-împărțire între Polonia, Rusia și poate România- dacă suntem suficient de activi. Am mai spus-o și o repet- părerea mea. Ucraina n-a fost și nici nu este un stat fiabil. Naționalismul ucrainean- de azi- ca și cel din anii 40- e de sorginte extremistă....
Un. P. "Angela Merkel a conversat cu Putin acum câteva zile, așa că..." Tot acum cateva zile, rusii si americanii s-au intalnit pe o insula finlandeza. Asa ca?
M.M.C   Asa ca ce?!
Un. P
Exact asta m-am intrebat si eu cand am citit ca Angela si Putin s-au conversat.
M.M.C  "O alta explicatie posibila ar fi ca 'prietenii' sai nu-i mai raspund la telefon, el dandu-si seama astfel ca e un om terminat ..." LOL!
S.D  Obama s-a exprimat ca rusii fac incursiuni in Crimeia, nu invazie si ca vestul nu vrea sa ia masuri militare in sprijinul Kievului. Poate doar mimetismul sa-l fi condus la aceasta afirmatie pe Basescu si nu cine stie ce strategie!
Un.P .
(via Luminita Branco)

"This will not be a NATO mission, because it is improbable that all 28 members of the alliance would authorize this option. Nevertheless, a transatlantic coalition led by the U.S., Britain, France, Poland and Romania could host and deploy a more than adequate force multiplier to help the Ukrainian military defeat and repel Russian troops from their territory."

http://www.usnews.com/.../obama-and-europe-should-take...
Gheorghe Gradinaru In opinia mea este o incercare nefericita a Ucrainei de a prezenta escaladarea conflictului ca o invazie a armatei ruse cu scopul de a forta mana vestului si a da argumente sustinatorilor hard line din cadrul statelor NATO de a propune extinderea prezentei permanete a fortelor NATO in vecinatatea apropiata a Rusiei.
Un.P
Nu mi-e clar cine din Ucraina crede ce. Vocile de acolo sunt ale ventrilocilor. Mai bine i-ar intreba pe fostii iugoslavi...
G.G  Este vorba de declaratiile liderilor ucrainieni. eu personal nu am auzit alte pareri chiar si neoficiale din partea Ucrainei
Viorel Straoanu Rusia alaturi de altii a garantat securitatea si integritatea Ucrainei cind aceasta a renuntat la arsenalul nuclear.Acum face incursiuni,nu invazie.Dezbatem acum ce inseamna una si ce inseamna cealalta.A calcat granita,inseamna ca a violat teritoriul, ce s-o mai lungim.In alta ordine de idei se vehiculeaza pe aici ideea ,in stadiu incipient ce-i drept,ca Ucraina nu e stat viabil si ca pina la urma e compus din bucati luate de la alte state.Si acum ne trezim ca vrem noi si altii sa ne luam bucatile inapoi,sa ne punem pe razboi...ca sa ce ? Devenim mai bogati ? N-avem destule minoritati ?
Costel Gilca Cred ca bause ceva slab basescu. Dupa 10 ani de atacuri virulente la adresa Rusiei, brusc schimba tonul si mai ales directia!
De ce???
S.D  Domnul Jorge Benitez — printre altele “senior fellow at the Atlantic Council” si “director NATOSource” care a venit cu propunerea de alungare a trupelor rusesti din Ucraina de est a presupus ca aceasta actiune nu trebuie sa fie o actiune NATO intrucat e mai mult ca sigur ca nu toti cei 28 membrii vor fi de acord, Atunci nu ar fi rau sa presupuna ca si Romania e posibil sa nu fie de acord. Pe post de "proxy " nu am mai fost, dar carne de tun s-a tot intamplat. Daca ramane valabila gandirea protectionista si de electie la adresa Romaniei, atunci macar ea sa treaca prin Parlament, caci si asa presedintele a declarat ca nu e nevoie de CSAT
S.D  via Adrian Rezus:". Ar mai ramîne, asadar, sa-si dea acordul doar Domnii Sikorski & Corlatean, ca' bravii patrioti polaco-români abia asteapta ca sa-i cafteasca pe rusnacii aia tembeli din noile (asa-zise) republici populare de Luhansk & Donetsk — sub conducerea înteleapta a doi-trei generali franco-britanici de brigada, si unui general Westpoint-doua-stele, evident —, întru gloria nemuritoare a Domnului Presedinte Poroshenko-Ciocolata si a lui Domnului Yatse, Fost Prim-Ministru Demisionar!"
Zoe Petre Dl. Basescu a vorbit in numele Germaniei, nu al Romaniei. Este inadmisiil sa nu consulte CSAT, vrea sa scoata complet din joc Guvernul si Parlamentul.
Adrian Severin Pe măsură ce lucrurile se clarifică, dl Băsescu își adecvează discursul la realitatea pe care începe să o înțeleagă și să o evalueze mai bine. Această realitate se poate sinteiza astfel:
1. Ucraina nu mai poate supraviețui până la Crăciun. Singura ei salvare este sprijinul extern efectiv. Aceasta implică și internaționalizarea conflictului cu separatiștii rusofoni - respectiv transformarea războiului civil în război pur și simplu, sau a războiului local în război mondial. De aceea, a ajuns să îi intoxice și dezinformeze pe occidentali. Manipularea kieveană a devenit astfel un pericol de război mai mare decât acțiunea militară - acoperită sau la vedere - a Rusiei.
2. Nimeni - absolut nimeni - în Occident (și în special SUA) nu are interese vitale în păstrarea Ucrainei în frontierele sovietice spre satisfacția oligarhilor din Dombas. Cei care ar insista în acest sens (precum o fac statele baltice din cauza disperării securitare și România din rațiuni de politică internă) pune în pericol nu numai unitatea Occidentului, deja zdruncinată, ci și unitatea "Noii Europe" (Europei centrale și de est) americanofile. Aceasta pe lângă împingerea lumii într-o confruntare militară pentru care lipsesc și rațiunile și pregătirea.
3. Nici dl Putin nu este interesat în ocuparea Ucrainei. Ceea ce dorește, dincolo de Crimeea (deja obținută) și un drum pe uscat spre ea, este să nu vadă avanposturile Occidentului instalate în Ucraina. Cei care îl împing la război sunt inclusiv "vulturii" occidentali care au nevoie de un casus belli spre a termina - speră ei - cu puterea Rusiei și amenințarea rusească. Aceștia se tem că nu mai pot amâna reforma ordinii mondiale (datând încă din Războiul Rece și nerealizată pe "cale pașnică") și cred că ea se va putea realiza printr-o confruntare directă decisivă eu Eur-Asia dar nu înțeleg că și dacă victoria lor este foarte probabilă, efortul obținerii ei îi va epuiza într-atât încât, în cele din urmă, vor rămâne la cheremul învinsului. Ei vor trebui să îl resusciteze pe acesta spre a se alia cu el în lupta cu terțele puteri emergente. Aceasta cu costuri mult mai mari și cu șanse cu mult mai mici de a ajunge la o ordine viabilă și la o pace durabilă, decât ar implica o soluție negociată acum.
4. Singura miză adevărată a acestui joc este construcția unui nou sistem de securitate în Europa orientală. Pentru realizarea lui s-a deschis o licitație. Caietul de sarcini a fost întocmit de Rusia. Ofertanții principali sunt SUA și Germania. Dacă România încearcă prin belicismul liderilor ei să tulbure această procedură, ea riscă să se transforme dintr-un potențial invitat la masă într-un fel din meniu. Cum dl Băsescu nu vrea să se vadă pe tavă cu un măr în gură, a trebuit să își domolească zelul retoric. Domnia sa a sesizat că toți licuricii au început să clipească în același fel, chiar dacă aparent se uită în direcții diferite.
Stefan Kovacs În condițiile existenței armamentului nuclear- un război cu Rusia se va transforma în război mondial și nuclear. Pentru ce ? Dacă Ucraina era un stat normal, democratic, în niște granițe care să aibă legătură cu populația dinăuntru se mai putea discuta. Așa însă- atunci când dai independență pentru Kosovo- de ce să n-o dai și pentru Donetsk ? Referendumurile din toamnă- din Scoția și Catalonia- vor fi evident influențate de deciziile de acum. Liderii PPE- pentru că de-acolo vine valul războinic- se joacă cu focul- și își târăsc și marioneta- pe dl.Băsescu- în această aiureală.
Cristi Pantelimon În Catalonia tocmai s-a descoperit ce bani ascunşi avea d-l Pujol, cu toată familia. Aşa că s-a mai domolit focul independentist, oricum mai temperat...
S.K  Independența catalană nu e legată de 1 persoană- ci de o dorință generală...
S.D  Nici scotienii nu prea mai exulta la ideea separatista constienti intr-un sfarsit ca vor trebui sa reia procedura de aderare. In sfarsit, UE nu se stie ce viitor va avea, dar cuplarea la o moneda tare le este clar ca e indispensabila.
S.K  Chestiunea cu independența e cam ca în ”libertate, dar nu pentru căței”. Atât Catalonia cât și Scoția sunt zonele bogate. Seccesiunea Cataloniei va ridica un val de semne de întrebare- atât în Franța cât și în alte țări ale regiunii. Întrebarea- pusă la nivelul global- este: ai cu ce să supraviețuiești independent, ești altă nație, nu periclitezi securitatea vecinilor- ai ieșire la frontieră- ai dreptul să te separi :?
S.D  Gata! S-a schimbat schimbarea. Presedintele s-a hotarat: maine la Consiliul European va sustine ajutarea cu armament a Ucrainei! La ce mai e bun Parlamentul? Am renuntat deja la institutiile democratice? S-a declarat stare de razboi ca sa se schimbe toate regulile? Unde ne sunt liderii rationali? Imi pare rau ca am crezut ca in ceasul al doisprezecelea, s-a schimbat ceva inspre rational!
http://www.cotidianul.ro/basescu-sa-sprijinim-ucraina-cu.../
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la o zi...
cotidianul.ro
Claudiu Arghir Inainte a avut o intalnire cu serviciile, care probabil l-au potolit. Pe oameni ca el ii controlezi doar daca ii tii la colt si le ascunzi telefonul, ca sa nu primeasca ordine din alta parte.
S.D  via Gabi Cretu:
"Traian Băsescu este pe cale să facă ultimul și cel mai mare rău pe care poate să-l facă românilor înainte de a pleca de la Cotroceni. Tăcerea noastră arată că am avut atâta timp pace încât i-am uitat valoarea. Nu este nimic mai rău decât războiul! Uitați-vă la Siria, la Irak, la Libia, să vedeți ce înseamnă...
Războiele de astăzi sunt însă altfel. Se duc bătăliile dar nu se declară războiul. Bătăliile sunt purtate de unii dar câștigătorii sunt mereu alții...
Președintele tocmai ne-a prezentat ceea ce va spune la Consiliul European în numele nostru, în mod ilegitim, căci nu are ce căuta acolo.
Purtător de cuvânt al altor interese, va transforma România în țintă mai mult decât este astăzi! După decizia de a amplasa scutul antirachetă în țară, suntem deja o țintă. În plus, ni s-a spus, cetățeanul nu contează; înarmarea, da!
Nicio noutate în istorie, din păcate. Războiele și crizele sunt întotdeauna declanșate de cei bogați și plătite cu sângele și sudoarea celor săraci.... Ceea ce nu înțeleg este de ce vrem să-i verificăm adevărul pe propria piele!"
Un.P .
<<De asemenea, Ponta a făcut precizări legate de discuţiile cu oficialii europeni în legătură cu poziţia României în cazul conflictului din Ucraina.

"Aş vrea să vă prezint poziţia Guvernului, poziţie pe care am prezentat-o şi de dimineaţă, la discuţiile cu Francois Hollande, preşedintele Franţei şi cu alţi oficiali europeni.

S-a discutat despre situaţia din Ucraina, am reiterat faptul că Guvernul României condamnă implicarea evidentă a Federaţiei Ruse, că România sprijină în integralitate suveranitatea Ucrainei şi că sprijinim toate sancţiunile care vor fi aplicate Rusiei.

În alt nivel, am spus foarte clar că, în acest moment, ideea unei intervenţii militare din partea României, a NATO, trebuie tratată cu mare precauţie.

Interesul României e de a sprijini Ucraina, dar nu de a escalada conflictul. Orice declaraţii dure la Bucureşti despre sprijin militar sunt strict politice, atât timp cât nu au fost discutate în Parlament sau Guvern.

E o poziţie unitară în rândul statelor europene", a conchis premierul.>>

Din Cotidianul

Niciun comentariu: