vineri, 19 decembrie 2014

Care sunt dobanzile obligatiunilor emise de Romania in anii trecuti pe piata externa de capital?



Care sunt dobanzile obligatiunilor emise de Romania in anii trecuti pe piata externa de capital? – 22 octombrie 2014
Prospectiv A-z via Cristian Sima
.
Cristian Sima: Ministerul de Finanate s-a imprumutat 1.5 mld euro cu 2.972%. Pina aici pare excelent. Doar ca dobinda pe euro este negativa, deci nu e chiar asa pe gratis la 2.97%. Daca euro dispare in 10 ani, va trebui sa dam inapoi marci germane, nu drahme, adica vom returna dublu.Daca tot indemnam familiile sa se imprumute doar in moneda in care cistiga, adica RON, de ce nu face si statul la fel, ca doar bugetul face venituri in RONI. E drept ca e prestigios sa te imprumuti in euro pe pietele internationale, dar atunci imprumutati-va de 20 de mld si dati inapoi banii la FMI si tot ce va ramine veti cumpara inapoi peste 1 an cind dobinda Romaniei va fi 5% cistigind 20% la rascumparare. Pe vremurile astea , cind ai dobinda mica te imprumuti masiv, e drept, e nevoie ca banii astia sa fie tinuti deoparte si sa nu fie furati.
economie.hotnews.ro
Draghi Puterity "Daca euro dispare in 10 ani, va trebui sa dam inapoi marci germane, nu drahme, adica vom returna dublu."

Asta nu am prea inteles-o. Please explain...
Prospectiv A-z .
Daca dispare Euro, se va lua valoarea marcii germane la acel moment al disparitiei ca referinta pentru toate datoriile contractate in Euro si nu monezile nationale.
D.P   Si de ce va deveni marca germana de doua ori mai puternica decat Euro? La intrarea Euro a fost jumatate, nu dublu. Chiar daca la disparitia Euro nu s-ar stabili ce statut au vechile datorii in €, ceea ce e f. improbabil, daca Germania si-ar aprecia moneda dubland-o, nu ar mai exporta nimic, adica practic s-ar sinucede economic, pt. ca toata economia germana se bazeaza pe exporturi.
Prospectiv A-z .
Pentru ca marca germana i-ar avantaja prin stabilitatea sa cel mai mult pe cei care au de primit, restul monezilor depreciindu-se tocmai ca un motiv al spargerii EURO.
Cornelius Scipio 1. da ce, a avut cineva pretentia ca emisiunea de obligatiuni e gratis ? doar traim in Kapitalism.2. chestia cu returnatu de drahme e penibila...3. emisiunea se face in moneda pe care o poti obtine in cantitatea de care ai nevoie - degeaba faci emisiune in ron daca nu ai sanse sa obtin suma care iti trebuie. 4. comparatia cu imprumuturile populatiei e si mai penibila....5. "Pe vremurile astea , cind ai dobinda mica te imprumuti masiv, e drept, e nevoie ca banii astia sa fie tinuti deoparte si sa nu fie furati." ...cata intelepciune....sa fie tinuti deoparte - adica la ciorap sau la saltea ?
P.A-z   Cornelius Scipio, in postarea lui Cristian Sima sunt 2 miscari: 1) a te imprumta intr-o valuta cu cantec si 2) cat te imprumuti si pentru ce o faci. Poate imi scapa ceva dar nu vad unde vi se intersecteaza argumentele.
C.S    Prospectiv FCh  1. si care ar fi valuta aia fara "cantec" ? dolareii sunt mai breji ? cf art. ron este exclus > "consolidarea nivelului rezervei financiare in valuta" 2. scopul: "Romania prefinanteaza partial necesitatile de finantare externe aferente anului 2015". nu vad nici o problema aici.
P.A-z  Valuta fara cantec ar fi aceea pe care o intelegi, mai cu seama din punct de vedere al schimbarilor urmatorilor 10 ani. Ai putea sa te imprumuti in franci elvetieni sau remnibi--ca sa dau numai 2 exemple, desi mai ai lira sterlina, koroana suedeza etc.

Nu-mi pasa ce zice articolul, m-am uitat la ce a zis Sima. Nu mi-e clar ca nu s-ar putea imprumuta si in RONi, mai ales daca ar fi o emisiune de obligatiuni prin... CEC.

Sima merge un pas mai departe si afirma ca la o dobanda asa mica mai bine termini cu povestea FMI si te apuci de treaba! Stiu, pentru asta ti-ar trebui nu numai specialisti pe forex, ceea ce pare a fi Sima, ci si specialisti pe economie reala. Cei dela puterea financiar-economica a Romaniei de o buna vreme incoace nu-s de niciun fel--sa ne aduce am aminte de papetarul liberal ajuns mare ministru...
C.S  cum sa faci emisiune in ron daca vrei sa consolidezi nivelul rezervei financiare in valuta ? apoi, acceptand (teoretic) si varianta ron, credeti ca se pot strange 1,5 mld euro in echivalent ron de pe piata financiara romaneasca - eu am foarte mari dubii, cred ca ar fi chiar o minune. cat despre fmi, cu draga inima...dar asta e alta poveste.
P.A-z  RON pare ca e convertibil bine mersi. De fapt, cumparand atatia lei de pe piata, ii va creste putin valoarea in raport cu alte valute. Cine ar fi interesat in RONi? TOTI CEI CARE DERULEAZA AFACERI IN RONi si au de gand s-o mai faca in urmatorii 10 ani. Ar fi un bun instrument de hedging pentru ei. De ce nu se face? Nu-s eu in scaunul d-soarei Petrescu.

Acea alta poveste este jumtatate din pozitia lui Sima. Abia de acolo lucrurile devin interesante.

Niciun comentariu: