marți, 31 octombrie 2017

Emmanuel Todd, demograful

Emmanuel Todd, demograful – 19 octombrie 2017


Smaranda Dobrescu

October 19 at 4:57pm

Occidentul se visa pe drumul progresului. Ultimii ani cu ale lor evenimente ne-au aratat ca istoria e pe cale sa ia o alta turnura. Insecuritatea slujbei si nivelul scazut de trai, confruntarea intre elitism si populism, tineretea sacrificata si cresterea inegalitatilor se generalizeaza in occidentul bantuit de lacomie, resentimente dar si teama, nesiguranta, deziluzie.. 
"Toate acestea determina ca sentimentele noastre prometeice de start sa se rataceasca si sa se transforme intr-un sentiment de declin" scrie demograful Emmanuel Todd in lucrarea sa mai noua, Où en sommes-nous ? Une esquisse de l'histoire humaine 
Astfel, "modernitatea noastra aduce foarte tare cu un mars fortat catre servitude". Caci o mutatie antropologica, comparabila "revolutiei neolitice" este in curs de desfasurare, fara ca noi sa fim constienti sau sa o observam. Pentru ca ea provine din subteranele dezvoltarii umane, din subconstientul civilizatiilor. Todd propune astfel "o viziune antropologica a istoriei care departe de a se focaliza pe cauzalitatea economica, este atasata structurilor familiale si traditiilor religioase profunde in ajutorul intelegerii mersului lumii.

Dar punctele de vedere ideologice transpar adesea sub neutralitatea afisata: aversiunea fata de euro (comparabila "liniei Maginot"), sau asupra Germaniei (care nu ar fi primit refugiati decat din ratiunea deficitului sau demografic.); apararea in fata Rusiei, a lui Vladimir Putin (ale carui operatiuni de anexare a Crimeii denota ajustari legitime si care in ciuda rusofobiei elitelor occidentale, a regasit un fel de pace civila)

In alte cuvinte, familia traditionala si religia parasite ca valori in mare masura de Occident au produs efectul deteriorarii factorului demographic care in acceptiunea clasica confera natiunii putere, glorie, importanta economica. Fara o generatie in special de 35-55 ani numeroasa, trei obiective importante ale statului raman nesatisfacute: progresul tarii oferit de inventivitatea, atasamentul pentru cercetare si buna stare al tinerilor aflati la varsta cea mai prolifica, imputinarea copiilor datorita numarului insuficient de tineri aflati la varsta procrearii si imposibilitatea structurarii populatiei sub forma piramidei lui Maslow capabila sa ofere pensii seniorilor societatii. Efectele secundare, dar la fel de importante decurg din metisarea populatiei, disparitia sau imputinarea perceptelor crestine, intrarea europenilor pe panrta declinului desavarsit de actele de terrorism cu urmarile lor deloc pacifice.

 

Rizea-manea Marius Exista o teorie care vorbeste de ciclicitate in evolutia sistemelor sociale ...Nu mai stiu acum cine a vorbit despre asta ,dar spunea ca ne indreptam spre o nooua forma sociala ,ce evoolueaza spre ....sclavagismul primitiv ,dar in alte straie ,dictate de evolutia tehnologica si de ambitiile in cucerirea spatiului pentru expansiunea rasei umane ....Europenii incearca sa tina pasul ,dar in disperare de cauza si din pricina decalajului tehnic si social (extrem de eterogen in evolutie dar compact in disolutie )nu recunosc ca sunt tot mai dependenti de alte centre de putere ,de tehnoologie Americana de avangarda si ruseasca (mai ales in partea resurselor ) deopotriva .

 

Smaranda Dobrescu Da s-a discutat ca starea naturală a fenomenelor sociale este interacţiunea haosului şi a ordinii, a dezechilibrului şi a echilibrului, spontaneitate şi previzibilitate.

Aici am vrut doar sa subliniez importanta factorului demografic al unei natiuni, propunandu-va spre lectura cartea lui Emmanuel Todd, care vede factorul demografic determinant al performantelor economice si sociale.

 

Rizea-manea Marius Intr-o Europa in plin declin demografic si amestecare haotica si fortata (in ulttimul timp ) a diferitelor rase ,orice discutie este despre un viitor sclavagist ,dar nu stim inca ce rasa va fi coonsiderata "Elita "....Parca este putin fascism in cea ce spun nu?...https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/feb/2/16/1f642.png:)

 

Smaranda Dobrescu Doar viitorul va decide dupa aceasta lunga perioada de incercare de metisare cum se va numi ea si ce trasaturi ale fascismului sau comunismului va prelua. Poate va fi gazduita doar de neocapitalismul inca neimplodat.

 

Rizea-manea Marius Problema democrafica a Europei este aceiasi cu a Dinastiilor ei monarhice ,dar transferata la nivelul popoarelor,ce nu maio pot evolua din pricina cosangvinitatii ,scaderea fortata ,artificiala ,a cresterii demografice ,un axperiment ce a dus la imbatr...See More

 

Smaranda Dobrescu Romaniei i-ar fi prins bine o politica de incurajare a familiei sub diverse aspecte si mai ales manifestarea unei hotarari ferme de a-si cointeresa tineretul sa lucreze in tara. Ddaca nu a facut-o pana acum inca ar putea sa gaseasca ceva idei sa readuca in tara romanii specializati in afara tarii, ca si asa ministerele sunt golite de specialisti. sa nu mai vorbim de onor Guvern.

Niciun comentariu: