marți, 31 octombrie 2017

Chinezii cumpara pamant, rusii.....

Chinezii cumpara pamant, rusii…. – 17 octombrie 2017

 

Smaranda Dobrescu shared a link.

October 17 at 11:43am

"Faptele nu pătrund în lumea credințelor noastre." Marcel Proust
De ce suntem atat de greu de miscat din convingerile noastre de diferite naturi? De ce suntem de la nastere pana la final aparatorii unor dogme, ideologii, preconceptii? De ce aparem uneori ca fiind refractari fata de unele realitati insuficient intelese poate? 
Daca am fost si am ramas refractari fata de un regim dictatorial putem remarca oare si tendintele autoritare, manipulatoare, injuste fata de indivizi si grupuri de indivizi ai regimului nou? 
O vedere critica asupra unui trecut uitat sau necunoscut..

 

 

Istoricul Stéphane Courtois: Chinezii cumpără pământ, ruşii cumpără oameni. Iar restul banilor îi dau pe Dior

"Oare separatiștii catalani își dau seama cât vor cântări, în ziua independenței lor, în fața unei Chine de 1,3 miliarde? O să-i cumpere în 5 minute".

PRESSONE.RO

 

Prospectiv A-z .
https://www.amazon.com/.../0674.../ref=cm_cr_arp_d_hist_1...

 

 

Amazon.com: Customer reviews: The Black Book of Communism: Crimes, Terror,…

Find helpful customer reviews and review ratings for…

AMAZON.COM

 

Prospectiv A-z .
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Black_Book_of_Communism...


https://external.fotp3-2.fna.fbcdn.net/safe_image.php?d=AQBpQ6dLRuAn9VZU&w=90&h=90&url=https%3A%2F%2Fupload.wikimedia.org%2Fwikipedia%2Fen%2Fc%2Fcf%2FLe_Livre_noir_du_communisme.jpg&cfs=1&upscale=1&_nc_hash=AQC54jlvUPNWwjbX

 

T

he Black Book of Communism - Wikipedia



The Black Book of Communism: Crimes, Terror,…

EN.WIKIPEDIA.ORG

 

Prospectiv A-z .
"putem remarca oare si tendintele autoritare, manipulatoare, injuste fata de indivizi si grupuri de indivizi ai regimului nou?" 

Cu astfel de carti si istorici, ma tem ca raspunsul este NU.

 

Smaranda Dobrescu Eu am vazut interviul despre carte ca pe o permanenta greutate a oamenilor de a admite in lumea credintelor lor, bine formate si incastrate, bucati de adevar ale unei alte realitati. "Faptele nu pătrund în lumea credințelor noastre" Luate exemplele lui unul cate unul era greu sa le demontezi. Intregul rau al comunismului il poti realiza traind o buna bucata de vreme si in perioada postcomunista in multe feluri asemanatoare.. Partea care mi s-a parut actuala si justificata in intregime din interviu este cea legata de tendinta naturala sau indusa de a sfarsi Europa prin existenta a 60 state. Implicit importanta mizei din aceste zile a indenendentei Cataloniei.

 

Prospectiv A-z .
Curtois si ceilalti sunt pe pozitia maurului, care si-a facut 'datoria' cu acea insailare 'anticomunista' prezentata ca istorie in 1997. Acum alti mauri le-au luat locul. 

In plus, de ce ne mai cramponam de realitatea ca lumea este miscata in sens profund exclusiv de credinte?! Sau astea-s bune numai cand convin hegemonului zilei, care le-a exploatat si exploateaza dintotdeauna si oriunde. Sa ne amintim cum capitalismul lupta impotriva comunismului 'imbratisand' diverse religii de care acum s-a dispensat. 

Comunismul si capitalismul, experimente sociale umane recente, au facut un pas mai departe, instiland credinta cum ca ratiunea ar fi inlocuit credinta. Ironia suprema este ca desi nu putem fi rationali pe deplin, am inlocuit credinta, care ne-a scos la liman dela inceputurile timpurilor, cu un surogat care ne afunda pe zi ce trece.

P.S. In 2017, ma astept ca o critica a comunismului sa includa dimensiunea geostrategica si rolul avut de tensiunea dintre operatorii dela centrul occidental si fostele lor marionete dela Moscova. Lenin si mai ales Trotsky erau agenti occidentali. O scoala de istorici avanseaza argumentul cum ca Stalin ar fi reprezentat reactia sovieticilor catre autodereminare. 
In particular pentru Romania, o asemenea analiza ar trebui sa fie centrata pe tensiunea dintre neocolonistii dela Moscova si: a) marionetele fidele ale sovietilor din Romania b) fostele marionete ale sovietilor din Romania. 
Cu ce ne-ar ajuta pe noi romanii o asemenea analiza? Ar arata pe data izomorfismul comportamentului marionetelor fata de poporul romanesc, respectiv fata de hegemon. In realitate, marionetele fidele Moscovei au schimbat doar stapanul la care ciripeau. Asa s-ar putea genera anti-corpi.

 

Smaranda Dobrescu Asa cum interviul oricarui istoric ce ne viziteaza tara provoaca interes, daca abordeaza probleme diverse, inclusiv din actualitate, de ce nu am citi si interviul lui Courtois? E mai nociv decat altele? 
Niciodata critica unui sistem trecut, uitat sau nu, inteles si iertat sau nu, nu poate fi nici completa nici pe placul tuturor. Este doar un moment de retrospectie, comparatie. 
Prospectiv A-z,avem o prima si ultima neintelegere majora. Pornind de la sinteza interviului, asa cum am citit-o eu, formula "Faptele nu pătrund în lumea credințelor noastre" nu se refera la credinte= religii ci la convingeri. De aceea ea este importanta si valabila oricand si poate explica pozitionarea actuala a romanilor, de exemplu fata de comunism. A fi partizanul unei convingeri este important si meritoriu daca convingerea e un principiu. A fi inchistat in acea convingere din care nu te mai poate deconecta nimeni si nimic inseamna ca pierzi respiratia realitatii ce te inconjoara in anumite reflectii. 
Daca am initia noi o discutie "centrata pe tensiunea dintre neocolonistii dela Moscova si a) marionetele fidele ale sovietilor din Romania si b) fostele marionete ale sovietilor din Romania." probabil ca va avea turnura la care te astepti. Asa, citim o parere a unui istoric asa cum citim si pareri ale unor antropologi, politicieni, analisti, romani,etc. care recunoastem, uneori nu suscita niciun interes. Nici macar critic.

 

Prospectiv A-z .
"Prospectiv A-z,avem o prima si ultima neintelegere majora. Pornind de la sinteza interviului, asa cum am citit-o eu, formula "Faptele nu pătrund în lumea credințelor noastre" nu se refera la credinte= religii ci la convingeri. "

Desigur ca nu m-am facut inteles. Unde discut eu despre omniprezenta credintelor in termeni de religie? Religia din comentariul meu este oferita ca exemplu de instrument folosit de capitalism impotriva comunismului. Tot despre credinta ca convingeri discut si eu, numai ca aceste experiemente umane trufase, comunismul si capitalismul, sunt cel putin iprocrite cand PRETIND ca ele se bazeaza pe ratiune--nu pe credinte.

"Asa cum interviul oricarui istoric ce ne viziteaza tara provoaca interes, daca abordeaza probleme diverse, inclusiv din actualitate, de ce nu am citi si interviul lui Courtois? E mai nociv decat altele? " N-am nicio treaba cu idolii la care asculta romanii emancipati intr-ale 'istoriei' comunismului. Asta este istoric cu o misiune pe care si-a indeplinit-o odata cu publicarea acelui volum (infam, ar spune critici). Faptul ca spune nusituce despre Catalonia este NEGAT de ce a inteles el ca fac rusii si chinezii in lume/Franta.

 

Anna Zelinski Partea care privește rezistența credințelor/ideologiilor în fața spiritului critic m-a sedus și pe mine, dar citind materialul în întregime am rămas cu sentimentul lipsei de coerență.

 

Prospectiv A-z .
Ideologiile modernitatii au opus Homo sapiens lui Homo credulus. Numai ca noi suntem un amestec. Nu putem scapa de credinte decat la periferia stiintei. Spre miezul stiintei abunda credintele, care apoi sar cuantic in credinta.

 

Smaranda Dobrescu Prospectiv A-z O mica idee tot are despre lipsa de semnificatie a Cataloniei independente in fata rusilor si chinezilor: "Oare separatiștii catalani își dau seama cât vor cântări, în ziua independenței lor, în fața unei Chine de 1,3 miliarde de oameni? Vor fi striviți ca un bob de strugure. Chinezii o să-i cumpere în 5 minute." 
Intrebarea ar fi: dar Spania inclusiv Catalonia s-ar descurca in fata rusilor/chinezilor? Extrapoland ajungem la dilema esentiala daca UE se justifica ca un bloc defensiv de aparare de una singura? 
Dar, divagam. Sa ne oprim aici.

 

Prospectiv A-z .
Este o logica pe care neoliberalii o folosesc atunci cand permit leviatani economici/politici/militari etc. Noi, romanii, avem experienta esuata a hiper-centralizarii. 

Istoricul de curte (Curtois) ar putea arata instigatorii din spatele catalonilor si anume birocratia bruxeleza care vrea sa impinga EUropa catre o uniune a regiunilor. Pentru a te *apara* de chinezi nu trebuie decat sa impui niste legi care sa limiteze forma si procentul de proprietate al non-EUropenilor in EUropa. Stiu, liber schimb/comert/finante... dar acolo istoricul de curte ar intra in coliziune cu stapanii lui.

Niciun comentariu: