vineri, 3 noiembrie 2017

Emanuell Todd: Extraordinara cretinizare a celor mai educati

Emmanuel Todd: Extraordinara cretinizare a celor mai educati – 2 octombrie 2017

 

Smaranda Dobrescu shared a link.

October 2

"Je pense que la démocratie est éteinte en Europe. Le gros de l'histoire humaine, ce n'est pas la démocratie. L'une de ses tendances lourdes est au contraire l'extinction de la démocratie. En Grèce, en France, les gens votent, et tout le monde s'en moque. Pour un citoyen, c'est tout de même embêtant. Pour un Français qui se pense français, c'est carrément humiliant. Mais un historien sait qu'il y a une vie après la démocratie."

.."Dar un istoric stie ca exista viata si dupa democratie"

 

 

Emmanuel Todd : «La crétinisation des mieux éduqués est extraordinaire»

Pour l'historien Emmanuel Todd, la vraie fracture n'est aujourd'hui plus sociale, mais éducative. Et la démocratie est vouée à disparaître en Europe.

LIBERATION.FR

 

Prospectiv A-z .
Democratia liberala, o idee a carui timp este tot mai scurt pe continentul EUropean. Dintre cauze, Todd mentioneaza rolul cretinilor educati--sau intelectualilor idioti cum ii numeste Taleb--pupincuristi ai tuturor timpurilor care s-au constitutit o birocratie in sine si care se confunda cu statul.

 

Smaranda Dobrescu Todd pune existenta democratiei oarecum in legatura cu reconcilierea claselor. Are o mica speranta legata de Melenchon si de electoratul sau care transcede claselor educate sau mai putin educate.In acest sens progresul Frantei independente (nesupuse) nu va fi o noua forma a stangii, ci chiar pe dos: o anumita forma de reconciliere intre categoriile sociale si cele educate.Cu conditia ca Melenchon sa posede ideea care ar face posibila aceasta reconciliere.



Ovidiu Stoica Interesanta abordare, clivajul educational si de valori in locul celui de "clasa". Disocierea natiunii intre elitele globaliste, cosmopolite si liberale pe de o parte si populatia mai conservatoare si nationalista. Rezultatul e o natiune/societate disfunctionala, una in care elitele, "capetele", nu mai sunt conectate cu corpul natiunii.

 

Smaranda Dobrescu Tocmai tinand seama de disfunctionalitatea societatii, grija lui Todd se indreapta spre capacitatea inovativa si cantitatea de inteligenta a unui potential lider. Deocamdata cel care i se pare lui Todd ca e capabil sa reconcilieze populatia conservatoare nationalista cu elitele globaliste ar fi Melenchon. Sa tinem pumnii stransi.

Niciun comentariu: