miercuri, 1 noiembrie 2017

Cum se respecta viata, moartea..



Sicriul ca o cutie de carton: cînd nu mai respecţi moartea viaţa nu mai contează
___
De cîtnd am văzut imaginea aceea cu "Militari români căzuți la Stalingrad, reînhumați la Rossoșka" îmi este greu să mă desprind de ea. Cutiile acelea m-au lăsat descumpănit.
De cîţiva ani buni de zile studiez "economia morţii": schimbările care au lor în ultimii 20 de ani în ritualurile morţii, în economia morţii, a înmormîntărilor şi a cimitirelor. E o temă mai specială. De ce? Pentru că mă întîlnesc tot mai des cu ea şi sînt în situaţia de a reflecta destul de des asupra ei. Dar mai ales pentrucă eu cred că schimbările din acel domeniu descriu cel mai profund şi clar schimbrăile esenţiale care au loc în societatea noastră. Vreţi să ascultai istoria recentă a regiunii nostre, a schimbărilor şi problemelor reale din societate? Mergeţi la priveghi. Nici o carte şi simpozion de specialitate nu poate bate priveghiul la acest capitol.
Cu moartea nu te joci, de ritualurile ei nimeni nu îndrăzneşte să se atingă. Nici măcar regimurile totalitare. Însă acum, în ultimul timp, există o presiune imensă ce vine dinspre capital asupra acestei zone şi au loc schimbări accelerate fără precedent. Dar asta e o altă poveste.
Revenim la militarii noştri. Nu pot să uit cutiile acelea. Eu aşa ceva nu am mai văzut niciodată. Nici în cele mai grele vremuri nu am văzut asta. Nici măcar regimul sovietic care dispreţuia profund moartea şi era foarte neglijent cu soarta omului nu făcea asta. Din Afganistan se aduceau militari "praf" dar în sicriu, fie şi de metal: faimoasele „Gruz/Kargo 200". Un stat nu se poat juca cu respectul faţă de moarte. Trebuie să respecte rigorile unor ritualuri fie şi minimale: în cultura noastră sicriul nu poate fi înlocuit de nimic cu atît mai mult de o cutie de carton.
Înţeleg încercarea statului de a-şi recupera militarii căzuţi la Stalingrad: face parte din ritualurile politicii unui stat. Nu am o porblemă cu asta: e de datoria lui, face parte din raţiunea unui stat. Însă dacă ai făcut acest efort atunci fă-l pînă la capat: moartea nu acceptă ritualuri neisprăvite. Moartea trebuie respectată, are rigorile ei mai ales în acest context ultrasimbolic: militarul este un elemnt cheie în construcţia statului naţional modern. „Militarii români căzuți la Stalingrad" aveau o încărcătură simbolică puternică penru mitologia statului naţional Român. Felul în care i-au deshumat şi îngropat nu a făcut decît să distrugă acest simbol, să-l profaneze. În cutii de carton? Bine că nu în pungi de hipermarket, cu reclama la vedere...
Ce reprezintă pentru mine în acest caz "sicriul ca o cutie de carton"? Pentru mine asta înseamnă falimentul statului (modern naţional). Atît înseamnă pentru un stat moartea unui militar care e un cetăţean, cum spuneam, mai special pentru el. Vă daţi sema ce înseamnă atunci pentru el "cetăţeanul obişnuit"? Nimic.
Ce înseamnă însă lipsa de reflecţie şi de reacţie a opiniei publice la acest fenomen? Falimentul nostru. Cînd moartea şi ritualurile ei nu mai însemnă nimic atunci cu siguranşă că nici viaţa nu însemnă mare lucru.

Smaranda Dobrescu Este o stire pe care o contest din strafundul inimii o recitesc cu greu, nu o pot asimila si ma duc fara sa vreau cu gandul la intamplarile care se pot repeta in sirul istoriei. In nelinistea ce-o incercam cu totii privind viitorul nostru cade greu, cu un sunet inabusit vesteea nepasarii unui guvern fata de eroii sai, mai vechi, mai noi. De aceea am mers la sursa sa vad despre ce e vorba. Am citit, amanuntele sunt putine-si e bine asa, dar nu sunt in masura sa ma convinga ca toata actiunea este un afront adus eroismului si mortii...
https://www.libertatea.ro/.../militari-romani-cazuti-la...


O delegație a Ministerului Apărării Naționale, condusă…

Alexandru Stanescu Răspundeam mai deunăzi că e bine că nu s-au folosit plicuri . Ironia vreau să fie un strigăt de durere !!! Respectivii care-au acționat așa murdăresc simboluri ! Trebuiesc excluși din viața publică!
Stiu creaturile astea să primești glonțul în piept ? 
Semenea acțiuni umplu nația de rușine !

Avicenna Secundo Reflecta starea natiei si potenta MApN. Minister care nu respecta vii. Adica rezerva. Ma intreb de ce au facut circul asta? Nu cutia, ca-i de carton, ori de lemn, este importanta, ci mesajul. Si un minister care cheltuie pe vechituri vopsite, de la Spiroiu si pana acum, pe diferite afaceri, cu telefoanele Motorola, Tab-uri, MIG cu Lancer, acum F16, fregate vechi, si sistemul Patriot, raspunzand mesajului politic si nu necesitatii si valorii, este pe deplin vinovat. In alte parti cei raspunzatori fac ani grei de temnita. La noi se caseaza, ori uita!

Mery Sivu Cita tristete, parca "in moarte... " era mai mult respect, aceasta imagine cu "cutii de carton".... efectiv am ramas fara cuvinte, e strigator la cer... cine suntem ca neam, unde am ajuns.... cum vrem sa fim respectati de alti cind noi nu respectam eroii nostri.... sunt trista... si concord fiecare cuvint din postarea dnei Smaranda....

Anna Zelinski După 75 de ani, un spațiu restrâns al rămășițelor se practică și în alte culturi creștine. Chiar dacă Natura își reciclează atomii, adâncimea pare nefiresc de mică. Aleșii noștri au considerat că dacă din lemn se fabrică (tradițional) cartonul, mrge și așa. Să ne înclinăm adânc în memoria celor care, prin jertfa lor au adus Onoare țării.



O imagine cu soldați români capturați la Stalingrad ne…

Prospectiv A-z .
Ovidiu Stoica: "Nu sunt bani pentru asa ceva, trebuie economisiti ca sa ii ridice statuie de 1.8 milioane de euro printului Ranier "...See More


Citeste mai multe detalii pe aktual24.ro.

Avicenna Secundo Prospectiv A-z "Conform comunicatului, sursa de finantare a fost bugetul AMPT aprobat prin HCGMB 32/ 27.02.2014. Platile efective au fost facute in decembrie 2011: 868.000 lei - realizare statuie Printul Rainier III de Monaco; octombrie 2014: 500.000 lei - Ansamblul monumental faza I, decembrie 2014: 2.901.600 lei - Ansamblul monumental faza II; iulie 2015: 620.000 lei - Ansamblul monumental faza III, august 2015: 824.600 lei - Ansamblul monumental faza IV, octombrie 2015: 204.600 lei - Ansamblul monumental faza V, decembrie 2015: 1.090.704 lei - Ansamblul monumental faza VI; iunie 2016: 1.320.000 lei - Arena soclu faza I, noiembrie 2016: 480.000 lei - Arena soclu faza II. " Mai romanilor manipulati! Cititi daca stiti sa cititi. Totul a inceput in 2011. Si cine p...ma-sii era atunci? Firea!? Mancam orice stire, dar informare ioc!

Prospectiv A-z .
1) Cred ca ati vrut sa adresati intrebarea celor dela aktual24;
2) Doamna Firea putea sa nu ne aplece in plus;
3) Scoateti paiul Firea din discutie si observati barna statuii de milioane, va rog!

Smaranda Dobrescu Daca as spune ca reinhumarea s-a facut respectand identic litera legii din "Manualul privind strămutarea mormintelor de război», as intra in detalii dureroase si as atinge sensibilitati majore. Bunicul meu, cazut la Marasesti nu are loc de veci, e dureros ca nu il are, dar macar acesti eroi au avut parte de o slujba crestineasca dupa 70 ani. Stiti cumva cati soldati romani au pierit la Stalingrad? Stiti cu ce se ocupa ambasadorul nostru in Rusia de cativa ani si cu fonduri probabil extrem de limitate?
Sunt 150 mii de morti romani la Stalingrad, cautati non stop de ambasada:
https://www.agerpres.ro/.../ambasadorul-romaniei-in...


Osemintele a aproximativ 350 de români căzuți…

Prospectiv A-z .
Draga Smaranda, imi pare rau de cei neidentificati, dar cred ca trebuie sa republic aceasta imagine, pentru ca FIECARE se agata de altceva aici. Ne tot legam de Firea sau de nustiuce lege cand avem de-a face cu un simbolism care arata inca odata halul in care am ajuns. Romania plateste 2 milioane pe statuia unui NIMENI, padurile romanesti sunt culcate la pamant ca si cum ar fi trestie, iar noi onoram pe cei trimisi sa moara aiurea in cutii de carton.

Imaginea din articolul citat mai sus este in contrast cu a romanilor si arata reînhumarea soldaților polonezi la Dolghinovo, Belarus, 28 septembrie 2017. Trageti dvs.concluziile, fara circularitatea repetitiei.
https://i1.wp.com/.../reinhumare-soldati-polonezi.

Avicenna Secundo Prospectiv A-z Credeam ca sunteti inteligent! 1. O lucrare inceputa ai obligatia sa o termini. Asta face ea. Finalizeaza ceea ce s-a inceput.; 2.Am raspuns acelor bucuresteni manipulati si indobitocici de "Las Fierbinti" si manele din comentariul dl.Stoica; 3.Paiul Firea a facut intr-un an cat toti primarii la un loc din 1990 incoace; 4. Apreciez onestitatea, decenta, informarea si mai ales dreptatea; 5. Daca nu va convine excludeti-ma din grup; 6. Nu ma plang urma. Sanatate si virtute!

Prospectiv A-z .
Domnule Avicenna Secundo, daca un pacient al dvs. are probleme cu nervii, ce-i recomandati, sa sara la harță sau leac?

Avicenna Secundo Prospectiv A-z Depinde de pacient! Ai posibilitatea sa si alegi pacientii. Sa o lasam asa! Eu am dat o informatie nestiuta(ex. anul 2011, 2014) si am facut un comentariu sus. Si evident imi place adevarul.

Smaranda Dobrescu Prospectiv A-z. A continua aceasta discutie ar crea impresia unei lipse de sensibilitati condamnabile din partea mea, ceea ce eu cred ca ar putea fi ultimul lucru de care sa pot fi banuita. Totusi, ca sa fim drepti si sa evitam manipularile presei, voi explica ce a fost cu reinhumarea polonezilor:
"La postul de frontieră "Pogost" în noaptea de 16-17 septembrie 1939 a atacat al 14-lea detașament de frontieră al trupelor NKVD. În timpul bătăliei, comandantul plutonului Ștefan Komar și șase soldați au fost uciși. Cei care au murit într-un mormânt comun lângă postul de frontieră au fost îngropați de locuitorii locali.
Sa hotărât să le mișcăm și să le reînsuflețim cu onoruri la cimitirul militar din Dolginovo.
Ceremonia a început cu un serviciu divin în biserica parohială din Dolginovo. Au fost adunate nu numai funcționari, ci și locuitori locali care cunosc istoria soldaților morți de la prima rubrică.(Google translate)
Mai mult: https://news.tut.by/economics/562310.html""

Daca exista curiozitate pot atasa articolele din legea privind reinhumarea cu amanunte.


Останки солдат под военный оркестр…

Prospectiv A-z .
Cum adica "A continua aceasta discutie ar crea impresia unei lipse de sensibilitati condamnabile din partea mea, ceea ce eu cred ca ar putea fi ultimul lucru de care sa pot fi banuita," dar se continua discutia chiar imediat dupa aceasta fraza?

Prin postarea in cauza NU MA INTERESEAZA DECAT SA ARAT CONTRASTUL DINTRE SICRIELE DIN LEMN ALE POLONEZILOR SI CUTIILE DE CARTON ALE ROMANILOR. Pentru lectii despre primarita Firea sau detalii despre moartea polonezilor "La postul de frontieră "Pogost"" recomand o alta postare.

Prospectiv A-z .
Nu cumva este o legatura intre procentul INFIM de romani care mai sunt dispusi sa se jertfeasca pentru tara si felul in care ne tratam viii si mortii?

Avicenna Secundo După tradiţia Bisericii, morţii nu se dezgroapă niciodată. De asemenea, nu există nici o dispoziţie canonică pentru dezgroparea morţilor. Apoi chiar preotii, eu am mutat osemintele tatalui dupa 12 ani in alt cimitir, recomanda o ladita de lemn. Nu sicriu! Acum , am mai scris, ca este din carton, ori lemn, putin conteaza. Conteaza cinstirea mortilor. Ingrijirea cimitirului, crucilor, ori monumentului. Unde sunt trecute numele lor. Si inca ceva. MApN a deschis o ancheta de control. Daca vor fi vinovati vom afla. Se pare ca a fost altceva. Lipsa de comunicare si raceala chiar dusmanoasa a gazdelor. Care drept, au si de ce!

Smaranda Dobrescu La Stalingrad au pierit 153 mii ostasi romani. In padurea cu zimbri poloneza au murit 7 soldati de paza atacati de trupe NKDV flamande care vroiau sa impuste zimbri. In 1939. Mortii sunt tot morti si nevinovati. Daca legea noastra prevede cutii din carton sau lemn, armata care are bani doar pentri ditari militare a dat bani doar pentru cutiile ieftine daca legea-i permite. Efortul ambasadei este urias in continuare . M-as intreba cine are interesul sa arunce cu astfel de chestii ce tin de onoare si cinstirea eroilor in armarta romana?

Smaranda Dobrescu Avicenna Secundo Iata documentul, aneza la o lege. O caut si pe aceea cand am timp:
«Manualul privind strămutarea mormintelor de război»
„După stabilirea locului în care vor fi reînhumate, osemintele vor fi introduse în sicrie de carton sau de lemn, c...See More


Prospectiv A-z .
Avicenna Secundo: "Depinde de pacient! Ai posibilitatea sa si alegi pacientii." Era vorba de dumneavoastra domnule, care ati mai reactionat recent in afara normelor Atelier *Grupul Prospectiv* si intr-o alta conversatie. N-am nicio bucurie sa aplic aceste reguli, mai ales in cazul oamenilor inteligenti si educati.
Avicenna Secundo Prospectiv A-z Corect ar fi sa afisati normele sa nu gresim. Apoi un grup facut de cineva confera drepturi suplimentare creatorului? Nu uitati ca sunteti pe o platforma pusa la dispozitie de un american. Toti avem drepturi egale. Daca considerati ca va revine dreptul de a asculta doar ceea ce convine, va priveste. Multa sanatate!

Prospectiv A-z .
Smaranda, cred ca tot acest legalism pe care-l invoci este de nivelul frunzelor din cauza carora nu percepem padurea. Eu discut de simbolismul a OPT (8) cutii de carton (nu 153 mii!), in contrast cu:
1) cele 5 mini-sicrie de lemn ale polonezilor;
2) statuia de 2 milioane a unui nimeni la Bucuresti.

Smaranda Dobrescu Fara legalism, isteria inceputa ar fi fost fara margini impotriva armatei romane. Fara legalism, Firea ar fi oprit contractul si ar fi avut o penalizare cine stie cat de ambarasanta. Incearca sa faci o legatura intre doua stiri care nasc emotie si manie intr-o perioada in care lupta in tara e mai acerba ca niciodata si se refera la cu totul altvceva. In rest, ai dreptate.
Prospectiv A-z .
Care armata romana, aia in numele careia se cheltuie dela Spiroiu incoace pe vechituri revopsite?! Nu stiu daca ar fi fost penalizare la Firea, dar ea putea sa aiba decenta sa nu se prezinte la inaugurare. 

Legatura a fost facuta, Smaranda, poporul fie a emigrat, fie s-a dezangajat. Liderii pra(g)matici ai Romaniei au salvat o geografie, dar au PIERDUT poporul. Cei ramasi nici nu vor sa mai sporeasca, implozia devine inevitabila, hoardele stau la usi sa faca inca odata romanii LEGALISTI slugi in tara lor.

Prospectiv A-z .
Cred ca am inteles mai bine, sunt zeci de mii nu doar 8 din acea imagine inflamatoare, dar atitudinea lui 'merge si asa' ucide a doua oara acesti patrioti romani cum nu vom mai avea. In Romania se cheltuie sute de milioane pe imagine si nu poate face mai bine decat acele nenorcite cutii de carton?

https://www.historia.ro/.../corespondenta-de-la...


Așa cum am anunțat pe cristoiublog.ro și cum s-a văzut…

Prospectiv A-z .
Am primit pe privat dela un membru mai timid al Grupului sugestia cum ca povestea reinhumarii in carton a eroilor romani ar fi o zgandareala ruseasca si ca n-ar trebui sa ne agitam pentru a nu le da apa la moara rusilor la un moment in care Romania este atat de incercata. M-am mai uitat pe fb si pare ca aceasta idee are o oarecare circulatie.

Pe de-o parte, asta mi-a adus aminte de momentul Parvulescu dela Congresul al XII-lea al PCR si cum acesta a fost ratat cand acesta a fost pus cu botul pe labe de un oarecare, pe aceeasi logica: Parvulescu ar fi fost omul rusilor si nu era momentul sa se observe cultul personalitatii si alegerea liderului suprem cu un singur candidat.

Pe de alta parte, vedem ca acum adevarurile dureroase tind sa vina dela Est, asa cum odinioara era invers--nu discut acum de gradul de adevar, manipulare etc. Doar ca liderii nostrii, din Romania sau lumea pana de curand libera, ar trebui sa stie ca inlantuirea cauzala este alta: Mai intai sunt porcariile facute cu mana proprie, apoi vin dezvaluirile estice, care sa inflameze publicul occidental. Asa ca ar trebui mers la sursa inflamarii, nu la canalele pe care ni se comunica ce si cum.

In cazul de fata, in caz ca-i manipulare ruseasca, trebuie observat mai intai cum Romania nu poate sa mai stranga resursele necesare uni cimitir si ale reinhumarii onorabile ale acestor eroi. Da, poate fi cu adevarat un balon umfalat de propaganda rusa. Dar noi trebuie sa observam mai intai lipsa de respect si incapacitatea statului roman de a-si mobiliza resursele dincolo de niste biete cutii de carton. Atat mai e puterea statului in Romania, cat a unei cutii de carton.

Anna Zelinski Poate reușește colegul să-și depășească timiditatea că eu nu am înțeles care este legătura dintre cutii și zgândăreala rusească. Este responsabilitatea lor să onoreze morții noștri sau ne agităm ca să nu vină Patriarhul rus la București.

Prospectiv A-z .
Paote pentru ca romanii au fost intimidati cu tot felul de shiboleti ai corectitudinii politice cu geometrie variabila.

Preda Mihailescu Anna Zelinski @ Exista alte articole care clarifica faptul ca aceste cadavre au fost deshumate si trimise la aceasta groapa comuna care de fapt nu face decat sa adune ramasitile unor ostasi ingropati in zona Stalingradului, in cimitire comune.

Se face ca ei ar fi trimis ramasitiele in aceste cartoane, si in plus se zice ca erau taman 666. Poate fi provocare, poate fi neintelegere, poate fi orice.

Niciun comentariu: