marți, 31 octombrie 2017

La harta cu Petre Tutea

La harta cu Petre Tutea – 15 octombrie 2017

Maria Cernat's post.
O filozofeasa se ia postum la harță cu Petre Tutea. Facil, in absentia. Motivul? Pentru ca unii si-au facut un nume, altii chiar un ban, la care a contribuit si dumneaei, cu naivitate sau cine mai stie ce.
Tutea telegrafia audientei romanesti largite din ce distilase pana atunci, dintr-o viata a carei curs a fost aprig deturnat catre umbre si reflectie. Numai atat mai putea face, numai atat putuse sa faca. Faptul ca un roman critica Stanga in 1990 cu tușe groase precum Tutea nu mi se pare vina care a devenit intre timp. Noi, aproape toti, aveam acea repulsie fata de Stanga, intretinuta si de frica revenirii ceausismului in putrefactie la putere.
Ce aprigi suntem cu umbrele, ce mari ne credem in desertul spiritual care a devenit romanitatea!

O discuție aprinsă cu niște prieteni printre care Veronica LazarBogdan Rusu și Adrian Rezus plus o relectură a textelor "de tinerețe" au condus la acest articol


În ultimii douăzeci de ani în România au existat cazuri celebre de intelectuali care au fost idolatrizați de o elită iresponsabilă, lucru care i-a îndepărtat prin adulație de o analiză serioasă

Smaranda Dobrescu Petre Tutea nu a fost filosof, nici profesor, s-a ocupat cand l-au lasat comunistii si nu l-au bagat la inchisoare de economie si jurnalism. A scris intr-o vreme la publicatii la care scria si Nae Ionescu si alti filosofi. Preocuparile sale erau mai degraba social-economice. Asa ca , in spiritul gandirii critice prezente in facultatea de filosofie Petre Tutea nu ar fi fost un subiect de analiza. Dupa 1990 el s-a exprimat cand a fost solicitat sau mai rau, cand ziaristii au dat navala peste el, aflat intr-o stare precara de sanatate. S-a exprimat ca orice cetatean, neimplicat in viata politica. Faptul ca el ramasese un om cu convingeri ferme si un bun slujitor al bisericii le-a fost util"boierilor mintii" sa si-l asume. In concluzie, e jenant sa-i iei la puricat ideile unui om trecut ani de zile prin temnite si care si-a pastrat unicul reper fix in viata: credinta. Trecerea de la marxism la politica dreptei care a scandalizat-o pe D-ra profesoara este dictata de realitatiuile diferite ale vremurilor si de propria constiinta..

Alexandru Botu Pai daca este pe asa, astept o analiza similara si pentru...Brucan, cu scuzele de rigoare ca am indraznit sa-l transform in subiect pe unul care nu poate fi comparat cu Tutea. Un credincios precum Tutea putea si trebuia sa-si schimbe convingerile, plecand de la experimentele economice pe care le-a cunoscut.

Prospectiv A-z .
Brucan e analizat ca Stalin de catre Hrusciov, in spatele usilor inchise. Eu ce n-o s-astept este o analiza si pentru Maria Cernat.

Alexandru Botu Prospectiv A-z nu cred ca ar merita efortul. Pasarea pe limba ei piere!

Prospectiv A-z .
Pana *piere* tot croncane ca a gasit o grăunţăhttps://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/f8e/2/16/1f414.png
🐔

Preda Mihailescu Ce sa spun ce scandal -- cand in America Latina sunt concomitent in biserica si marxisti. Vapori nesaturati.

Rizea-manea Marius Unii au aflat ca se pot cocota pe cadavrele celorlalti ....

Rizea-manea Marius Sau spera ...https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/feb/2/16/1f642.png:)

Claudia Giurca Un om influenteaza in moduri diferite pe ceilalti oameni. Unii lasam, mai ales, dare materiale, asemeni melcului, altii influenteaza si contemporani si generatii viitoare. Cred ca e mare deosebire intre a vorbi in cadrul unei teorii stiintifice, despre. ceva anume, intre specialisti, a argumenta si contraargumenta asupra a ceea ce crezi ca e adevarat sau semnificativ si a vorbi despre valoarea unui om atribuita de semenii sai, de oamenii care il cunosc si il cauta. Cadru universitar fiind, ma gandesc ca nu poti sa bati campii cand te adresezi studentilor tai, le vorbesti despre cunostintele adunate de acea stiinta. Trebuie sa fii riguros in teoria pe care o prezinti. Dar, daca traiesti pur si simplu si interactionezi firesc cu semenii tai, atunci altele sunt valorile si criteriile dupa care ar trebui sa fi judecat. Unii oameni au mai multa influenta asupra altora, nu doar prin transmiterea unor cunostinte specifice, ci prin tot ceea ce transmit sau cautam noi la ei. Sunt lucruri de care nu suntem constienti ca le cautam, dar avem nevoie de ele si le gasim la unii oameni, le deslusim cu ajutorul lor, dar poate ne apartin demult. Nu trebuie sa ne placa aceleasi lucruri sau aceiasi oameni, nu suntem toti la fel. Nici mie nu imi place acea tanti. Atitudeinea orgolioasa nu o va ajuta prea mult.

Niciun comentariu: