sâmbătă, 2 iulie 2016

“Unless you are able to ask those who make decisions over you `how do I get rid of you?` And get a meaningful answer, you don’t have a Democracy”
2,792,065 Views
Owen Jones met Yanis Varoufakis, who said a British exit from the European Union would only serve to speed up the disintegration of the EU. In the end, the only beneficiaries would be xenophobes, racists and ultra-nationalists everywhere, he says.
Comments
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu Sunt de acord cu cele spuse de YV, chiar daca cu un an inainte nu era atat de convins de necesitatea mentinerii UE in formula actuala. Intre timp miscarile xenofobe, rasiste, ultra-nationaliste s-au inmultit si radicalizat tocmai din cauza ciuntirii suveranitatii nationale, si a refugiatilor impusi de Bruxelles (sau Germania, mai bine spus). O intrebare rautacioasa ar fi aceea daca YV este un partizan al mentinerii UE datorita partidului sau pan-european care isi justifica existenta prin existenta bazinului geografic UE sau vocatia sa de stanga il determina sa organizeze o opozitie puternica la o Europa neoliberala. Asa cum il cunosc inca de pe vremea lecturii "minotaurului" inclin sa cred in a doua varianta. Un lucru pe care totusi nu il inteleg este care este solutia lui pentru a intari democratia la nivel european: pe de o parte doreste cresterea suveranitatii parlamentelor nationale, ceea ce inseamna democratie la nivel inferior, pe de alta parte doreste o mai buna exprimare a democratiei la nivel european. Trilema de acum clasica a economiei mondiale ne spune in mare ca intre hiperglobalizare(integrare), suveranitate nationala si politici democratice, nu putem avea decat cel mult doua din trei.Pentru a aplica aceasta in termenii comertului, daca ne plasam in directia hiper- globalizarii, va trebui sa sacrificam fie suveranitatea nationala, fie democratie, fie ambele. Nu putem pastra toate aceste valori simultan si o multime din problemele noastre deriva din nestiinta sau inabilitateade a internaliza aceste constrangeri pe care economia si politicile ni le impun.
 
 
Mihai Ion Turcu
Mihai Ion Turcu Capitalul (financiar) a devenit "lucru in sine si pentru sine" distorsioneaza economia, cu functiile ei, genereaza o economie autofaga, rupta de rosturile ei fundamentale in societate, distorsioneaza initiativa economica, distorsioneaza si partial suprima forta de munca ca factor economic, genereaza o competitie abstracta care nu mai are in centru economia ci banul (o conventie asupra careia nu se mai poate conveni), devalorizeaza orice altceva si sacrifica orice altceva in aceasta competitie, victoria fiind un dezastru. "Peste tot banu-i domnitor....". (Mefistofeles , Faust)
 
 
Smaranda Dobrescu

Smaranda Dobrescu Ramane sa ne imaginam societatea post capitalista in care locul banului va fi luat de informatie. Puterea o vor avea cei care isi organizeaza productia de bunuri mai eficient informational si vor ocupa pietele cu produse care nu costa nimic..dar inglobeaza cat mai multe functii, chiar neasteptate din partea unor roboti...


 

Niciun comentariu: