vineri, 1 iulie 2016

Marian Munteanu, sursa a securitatii

Marian Munteanu, sursa a securitatii – 9 iunie 2016

Dinica Roman via Ramona Ursu
 
Prin securisti si oamenii acestora din teren au jucat toti in Romania. Chiar si cei cu valori blah-blah-blah!
„Subsemnatul Munteanu Marian Teofan-Dragoş, născut în data de 19.06.1962, fiul lui Vladimir şi al Mariei, student la Facultatea de Filologie, domiciliat în Bucureşti, mă angajez să sprijin în mod organizat şi secret organele de securitate. Mă angajez, totodată, ca în activitatea mea să dau dovadă de sinceritate şi corectitudine şi să nu fac cunoscut nimanui, indiferent de gradul de rudenie sau prietenie, nimic în legătură cu această activitate. Datele pe care le voi furniza le voi semna cu numele de Ioan".
Citeste mai mult: adev.ro/o8euzf


Marian Munteanu, liderul studenţilor din Piaţa Universităţii, cel care, pentru doar…


Noi romanii ne aflam sub foc informational incrucisat de dinainte de 1989. Dupa 1989, cateva instante morale s-au ridicat, dar acestea au fost curand neutralizate. Acum spatiul discursiv romanesc a ajuns cernoziomul pe care sunt sadite/hranite cu spor buruienile spiritului.

Prospectiv A-z Nu stiu ce sa zic de jocul lui Munteanu, dar acceptand oferta de a candida la Primaria Bucurestiului din partea pedeneleului este graitoare in sine... In plus, cu ce a fost diferita, ma intreb, Pta Universitatii de Maidaniada?

Preda Mihailescu Se pare ca ii deranjeaza foarte tare - au pornit nu atac furibund pe Munteanu. Sau eventual, au descoperit ca intretine publicul, si au nevoie sa abata atentia...

Prospectiv A-z .
Adica Munteanu e pupusha insufletita? Sau reprezinta un segment autoimputernicit din randul celor care au facut si desfacut fara a-si recunoaste vreo responsabilitate?

Preda Mihailescu Prospectiv A-z @ Nu stiu cine este Munteanu, dar este mai usor de inteles cine sunt ei - niste linge blide la comanda. Munteanu poate sa fie un individ de buna credinta, care a descoperit in unele imprejurari din viata ca exista o limita a curajului, dar care niciodata nu a facut compromisuri suficiente ca sa ii faca sa aiba cu adevarat incredere in el.

Acum insa le este frica. Sau se prefac ca le este frica - posibilitate, sa zicem 80-20 sanse!

Prospectiv A-z .
De buna credinta s-a dus sa-l lucreze informativ pe Tutea?

Preda Mihailescu  @ Prospectiv A-z  - tu vad ca ai cumparat cu galeata intreaga de insinuari. O fi? Mult mai firesc este insa demersul normal - un tanar vrea sa ia contact cu Tutea, si este interpelat de securitate. Si le da ce vor, dar de fapt fara sa spuna nimic despre Tutea ce lor nu le-ar fi fost cunoscut, sau care ar fi fost impotriva lui. Ai o adunatura de indivizi care si-au batut joc in fel si chip de Tutea - incepand cu falsa citatie de prose gust "am facut inchisoare pentru un popor de prosti" - care il pune definitiv intr-o lumina proasta fata de romani, cu ceva ce el NU A SPUS! Si aceasta calitate de indivizi vin acum si se declara foarte socati de pretinsa atitudine a lui Munteanu fata de Tutea. Mai ProspectivA-z, trezeste-te!

Prospectiv A-z .
Preda, ia-ma incet, te rog, ca-ti pierd sirul! 

Care este problema ta pe fond? 

Ca Munteanu nu-i icoana care credeam ca este? Daca a facut acel joc schitat de tine, de ce n-a spus el insusi ce si cum, amenintand insa cu darea in judecata pe cei care-l intrebau?

Hai sa repet problemele mele de acum cu Munteanu:

1) Nu te bagi in troaca pedenelista! Am crezut acum 25 de ani ca Munteanu lupta impotriva neoComunismului, acum nu mi-e clar...

2) La Canal fiind, mi s-a oferit 'colaborarea', care mi-ar fi imbunatatit conditia mult mai mult decat pe a unui student la litere. N-am facut-o! Daca Munteanu a facut-o, pentru motive care-mi scapa, s-o admita si/sau sa nu pozeze in persoana publica model pana nu se caieste!

3) Nu imi este inca foarte clar rolul istoric al fenomenului Piata Universitatii, desi i-am fost partas (in decor!) pana la rezultatul alegerilor din 20 mai 1990. Cert este ca a angrenat un sir de reactii care pana la urma a dus la ostracizarea Romaniei/romanilor post-1989 de ca si cum Ceausescu ar fi fost inca la putere. Marian Munteanu a jucat un rol important intr-o piesa ale carei foloase nu le-am tras noi romanii. Oarecum ca si fenomenul Maidan...

Prospectiv A-z .
@Mirel Curea:

"Mulțumită jurnalistei Ramona Ursu, lucrurile în înțelegerea mea sunt clare: am putut afla, în sfârșit, deasupra zvonurilor și presupunerilor, ce conține dosarul aflat la CNSAS, care are înscris pe copertă numele Marian Munteanu. Așa, și? Scandaluri cu și despre foști informatori ai Securității au fost cu duiumul în ultimii 26 de ani, ce este așa mare lucru, m-ar putea întreba cineva, pe bună dreptate.

Păi, mare lucru ar fi faptul că perspectiva asupra unui eveniment- fenomen istoric post-decembrist major, cel numit în manualele de istorie „Piața Universității", s-ar putea răsturna cu susul în jos. Acest fenomen, considerat unanim a fi fost cea mai pregnantă manifestație-maraton anti-comunistă, ar putea apărea într-o cu totul altă perspectivă. Mai ales prin sfârșitul lui, fenomenul a captat atenția opiniei publice mondiale. Mineriada din 13-15 iunie 1990 a aruncat o gravă anatemă și a provocat stagnarea țării, a blocat tot valul internațional de simpatie generat de momentul 22 Decembrie. Totul ar căpăta un cu totul alt aspect, altă substanță și alt mobil, dacă va fi privit prin prisma dezvăluirii conținutului dosarului lui Marian Munteanu. Dacă realitatea se află în acel dosar, atunci cine a comandat, sau a preluat de la un moment încolo, de fapt, evenimentele care au marcat și însângerat sălbatic prima jumătate a anului 1990? Posibilitatea folosirii acelui dosar și a titularului lui nu o avea, la acea vreme, decât proaspătul înființat (26 martie 1990), Serviciu Român de Informații. Dacă Piața Universității a fost preluată de SRI, condus din capul locului de Virgil Măgureanu, actor de seamă al grupului KGB-ist Iliescu-Militaru, cel care a luat puterea în urma Loviturii de Stat din Decembrie 1989, nu este deloc complicat să bănuim care au fost beneficiarii. Pe de o parte, Regimul Iliescu, pentru că astfel și-a identificat și adunat la un loc toți oponenții, pe de altă parte chiar SRI, pentru că astfel foștii securiști au demonstrat nu doar că sunt utili, ci chiar indispensabili și, nu în ultimul rând, URSS, care nu avea cum să-și dorescă un vecin într-o dinamică democratică, cu un Parlament și un Guvern dominate de partidele istorice de dreapta. Tactica kgb-istă potrivit căreia, dacă se inițiază o mișcare de protest, cel mai simplu este să o infiltrezi și să o controlezi, prevede folosirea informatorilor pentru realizarea unor asemenea operațiuni."

https://www.facebook.com/mirel.curea/posts/1025760134125838

Prospectiv A-z .
Din comentarii la postarea lui Curea:

Adrian Severin 
Si tot asa, dle Curea, se va putea intelege cat de tare au incurcat lucrurile cei ca mine, care au intrat in joc fara a fi fost distribuiti in vreun rol si fara a fi fost agenti ai vreunor interese externe. Eu sunt poate cel mai reprezentativ din aceasta categorie si tocmai de aceea tinta unui intreg sir de atacuri si actiuni de compromitere menite a ma scoate din joc, incepand cu intoxicarea "nepotul lui Brucan", trecand prin cea cu "hidrogenul din apa" (niciodata nu am spus ce mi se reproseaza in legenda care circula pana azi) si "lista spionilor", si terminand cu odioasa inscenare a "jurnalistilor" de la The Sunday Times. In Piata Universitatii a fost un cocktail de servicii secrete care au actionat si de actiuni manipulatorii avand diferite motivatii si tinte. Lucrul s--a repetat de atunci de multe ori in Romania. Am vazut si auzit personal multe. Am inteles si mai multe. Nu detin insa probe materiale pe care sa le pot arata publicului. Va veni vremea si se va crea, sunt sigur, contextul pentru a spune mai multe. Cu certitudine istoria va clarifica lucrurile intrucat pojghita minciunii este totusi foarte subtire. Este nevoie insa si ca romanii, care spun ca vor sa stie adevarul, sa nu se mai teama de el si sa il accepte. Pana atunci analize ca acelea propuse de dvs sunt mai mult decat binevenite. Demitificarea "fenomenului Piata Universitatii" este un bun inceput pentru a intelege ce ni s-a intamplat dar si ce ar mai urma sa ni se intample.

Daniel Constantin
Stiti ce este socant pentru mine, domnule Severin? Nu ca au actionat servicii straine, cetateni romani vanduti samd., ci faptul ca in 26 de ani, niciunul din cei care au probe, au dovezi, au ocupat functii care le ar fi pus la dispozitie informatii, nu au avut curajul si onoarea sa iasa in fata si sa ne spuna noua, amaratilor astia de 22 de milioane... ce dracu s a intamplat in 89...90 si dupa. Asta e socant.. ca nici macar un singur cetatean roman nu a avut demnitate, nu si a iubit destul tara sau semenii si sa dezvaluie cu probe marsaviile si marsavii care ne calaresc.. si de afara si din interior. Asta e Romania... cum a spus senatorul McCain.. aici nimic nu functioneaza!

Adrian Severin
Eu unul am încercat și de câte ori am făcut-o am luat-o peste bot. Trebuie și ca românii să îi susțină pe cei care vor să le divulge secretul focului, deținut numai de „zei". Când în 1991 Guvernul legitim a fost dărâmat printr-o lovitură de stat, am fost singurul oficial care a afirmat public acest lucru (nici măcar Petre Roman nu a avut curajul să o confirme decât aluziv) și nu am primit nici un spriijin de nicăieri. Când în 1997 am arătat că evoluția pozitivă a României este blocată inclusiv de agenți sub acoperire infiltrați în presă și în partide (lucru de care azi nu se mai îndoiește nimeni), toți s-au năpustit asupra mea până când, rămas singur, am fost nevoit să demisionez. Manipularea a fost așa de puternică atunci încât până azi lumea a rămas cu impresia că eu am făcut ceva nepotrivit, când în realitate am spus un adevăr nerostit de nici unul dintre aceia care aveau acces direct la informație. Dacă aș fi fost susținut atunci nu am fi avut multe din problemele pe care România le are azi. Acum, cu așa zisa mită din PE, este aceeași problemă. O manipulare ordinară care nu a făcut de râs România, așa cum dușmanii țării vor să îi convingă pe români, ci a lăsat România fără unul dintre principalii ei apărători. Nu eu, ci un străin bine informat a spus-o: „vor trece 2o de ani până când veți putea produce un alt Severin." Cine, dintre aceia care își iubesc țara, poate fi încurajat de experiența mea ca să se exprime?

Prospectiv A-z .
Continuare comentarii:

Serban Nicolae
Boier Mirel, aș vrea să privești și din altă perspectivă. Astfel, ideea că Piața Universității ar fi strâns la un loc toți oponenții regimului Iliescu (regim ???) e hazardată, după mine. Mai întâi nu exista un „regim Iliescu". Mai apoi, marea manifestație a durat cam cât campania electorală (ceva mai puțin, ce-i drept). Nu au fost manifestări similare la nivel național (ca în 2012, spre exemplu). Nu era o manifestație anti-comunistă (MM e un minunat exemplu, alături de foști peceriști cu funcții ca Emil COnstantinescu, Zoe Petre si altii). Era o manifestatie anti-Iliescu si anti-FSN. Anticomunisti au fost cei care si-au riscat viata (unii si-au si pierdut-o!) in lupta cu regimul de dupa 1945. „Mineriada" are multe detalii ocolite cu grija in discutiile din spatiul public. Chiar faptul ca se vorbeste de „mineriada" din 13 iunie cand primii mineri au venit pe 14 iunie face parte din discursul manipulator exersat timp de 25 de ani. Efectul zilelor de 13-15 iunie 1990 a constituit cea mai dura lovitura politica data lui Ion Iliescu. Dupa ce a castigat en fanafare alegerile prezidentiale a avut timp de mai multi ani usile ferecate catre SUA si Europa. Crezi ca asta si-a dorit? Pe bune? Relatia cu regele Mihai ar trebui, cred eu, bineintele, privita din aceeasi perspectiva. Iliescu nu s-a schimbat. Fii sigur de asta. Pur si simplu a facut in 2004 ceea ce ar fi facut si in 1990, daca ar fi putut. Si sunt multe, foarte multe alte de spus. Dar nu ca pana acum.

Mirel Curea
Exact asa am vazut si eu lucrurile, Coane Serban, pana in momentul in care i-am vazut dosarul lui MM. Dupa ce l-am vazut, mi-am pus intrebari legitime, zic eu, cu privire la ceea ce s-a intamplat acolo. Sunt foarte serios si foarte aproape de a considera ca Piata Unuversitatii a facut parte, a fost p prelungie a Loviturii de Stat din decembreie `89, o etapa de consolidare a puterii lui Iliescu. Sa nu uitam, pe de alta parte, sub pretextul "atacului legionar" din 13 o importanta arhiva a Securitatii a fost incendiata, sau a fost "scazuta" din gestiune ca distrusa.

Liliana Babus 
Imi pare extrem de rau pentru cei care iau drept litera de lege parerismele deja antologice ale unei... bizare ca Ramona Ursu. Nu banuiesc pe nimeni dintre cei de fata de naivitate sau insuficient pragmatism, dar... ce-i prea mult nu-i deloc putin! "Viata e complicata si are multe aspecte", iar un jurnalist demn de... numele de trestie ganditoare, cu un minim respect pentru cititori si profesie, cu un strop de toleranta fata de semeni, n-ar fi scris elucubratiile propagandistice de mai jos - fara minime "dovezi" - nici macar despre... inamicu' public nr. 1 al mioriticilor majoritari, Vladimir Putin sau cine naiba o mai fi acela, astazi, data curenta, necum despre un concetatean de elita. Fiti mai atenti, dragilor, in cine mai aveti incredere oarba si cu cine va "solidarizati", ca nimeni nu merita a doua sansa, dupa ce-a gresit... prea grosolan o data, o singura data. Once an asshole, always an asshole, iar conita Ramona o comite deja in serie, de prea mult timp! ;)

Mirel Curea 
(I) Doamna Babus, cele dezvaluite de Ramona Ursu sunt riguros exacte, la virgula. "La virgula" deloc in sens metaforic! Nu va pot da detalii, dar va garantez ca asa este!
Discutia a deviat mult de la obiectul principal, sa fie foarte clar, dosarul MM exista, iar jurnalista a extras fidel pana la punctuatie cele mai relevante fragmente. Nu afirm niciodata ceva in mod ferm, daca nu am convingerea absoluta, fundamentata de verificari clare si certe, ca lucrurile asa stau.
(II) Doamna Babus, dumneavostra pricepeti ceea ce un om nu poate spune cu subiect si predicat? Pricepeti ceva daca va spun ca dezvalurile facute de o ziarista nesufertia multora, inclusiv mie, sunt corecte la virgula? Ce vreti sa va spun mai mult, decat ca este "la virgula". Daca zic "la virgula", dumneavoastra intelegeti cum de pot afirma asa ceva cu tarie?

Smaranda Dobrescu Nu am suficiente date ca sa ma pronunt, am doar cateva intrebari: Jurnalista care a descoperit in dosar declaratia, la ce data a vazut-o? Inainte sau dupa povestea cu primar din partea PNL? Daca a descoperit-o inainte de ce nu a aparut in presa pana acum? Adica, la miza aceasta mare, anume de a se naste un partid de tip national care se bazeaza probabil pe 3 milioane de membri/semnaturi asociate modificarii Constitutiei, oare cei interesati sau dezinteresati stau degeaba? Ce zarva au facut ONG-urile sorosiste? Sigur ca un partid nou daca ar fi de extrema dreapta trebuie bine judecat si apreciat ca atare. De aceea arsenalul pus la bataie poate fi foarte important.

Prospectiv A-z .
Acesta este un unghi care-mi scapa--fiind mai ocupat ca de obicei in ultimele saptamani, n-am mai urmarit ce si cum.

Raspunsul este simplu: Dosarul lui Munteanu a fost detonat si e foarte probabil ca momentul sa fi fost legat de ce sugereaza coprospectivaSmaranda Dobrescu, aducerea in fiinta a unui partid national romanesc. 

Chiar si asa, lucrurile trebuiesc cunoscute, iar oamenii vor judeca totul cu cartile pe masa. Din moment ce Firea si Vasilescu au castigat alegerile, chiar in conditiile stiute, nebanuita este judecata multimii!

Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu @ Dar ce are Munteanu de extrema dreapta, in afara de tinichelele pe care incearca cu disperare sa i le agate in coada toti indoitii de spinare, ca sa nu spun mai multe? Este un spin in ochii tuturor lingailor care unul cate unul au cautat sa il capteze de partea lor, si au esuat. Acum, cu frica in san, se razbuna! PUNCT!

Smaranda Dobrescu Eu m-am exprimat: "partid nou daca ar fi de extrema dreapta", in sensul ca nu am nicio informatie ca asa se intentioneaza. Agitatii fara liniste vorbesc de extrema dreapta ca sa ne duca cu gandul la fascism si legionarism pe care unii le considera identice si sa ne oripilam. In acelasi timp fanii si membri USB sunt scandalizati de "vulgul" care-i opreste sa se simta confortabil; in RATB, la alegeri, in spitale, etc.

Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu @ Suntem de acord, dar este mai rau. Marian Munteanu i-a suparat pe TOTI - de la SRI, pana la Tismaneanu, Boia, dar si niste Aspen society si altele similare, prin verticalitatea lui nedispusa la alinieri de care nu este convins. Acumtrag inapoi - exact cu materiale ramase din incercarile de racolare nereusite.

Cum putem permite ca niste copii sorosisti, cunoscuti pentru faptul ca Tutea la ei se reduce la citatul scos din context "Am facut inchisoare pentru un popor de prosti" (Tutea, afirmand de fapt contrarul!!!), sa indrazneasca sa se erijeze ei in aparatori ai lui Tutea impotriva lui Munteanu? Nu este destul de evident ca incearca miseleste sa dezbine o alianta romaneasca NATURALA, care scapa ORICAREI etichete, fiind una de suflet?!

Smaranda Dobrescu Duduie masina de propaganda. Tin minte cand in urma cu 10 -12 ani a existat o dezvaluire ceva mai documentata despre un ministru in functie important care ar fi facut servicii de genul celor puse in seama lui MM, pe langa Steinhardt cand era inca un copil in ultimul an de liceu si se pregatea cu acesta sa intre la facultate prin "discutii libere". Incidentul a trecut neremarcat, fara urmari sau explicatii. Avea o alta conotatie, o alta radacina... De interes ar fi sa se arate acum originalul angajamentului de colaborator daca exista..

Mihai Ion Turcu Cand securitatea, un instrument al puterii ideologice comuniste, echipata si cu un cod penal pe masura rolului in sistemul de putere al "dictaturii proletariatului" cum se definea RPR prin constitutie, era in deplinatatea rolului si puterii sale, "poporul muncitor" nu piuia macar la adresa acestei faimoase institutii, mitizata. Este in acest moment calificata ca inamicul public numarul I ( peste PCR fata de care amintirile pot fi si duioase) dar se manifesta o tentatie de identificare cu acest simbol mitic al fortei si puterii oculte apsolute. Paradoxal, cu "munitia" securitatii se trag acuma "lunetistii" din generatia virgina. Nimic nou, istoria este plina de acest gen de preluari pe dos a tentatiei puterii si psihanaliza face din aceasta formula un csapitol foarte interesant. Copiilor le este (le era ) frica de "Bau-Bau' dar fiind in grup si in siguranta, le place sa joace rolul "Bau-Bau".Stabilimentul care a exersat rotativa si conomitenta la putere sau acuma episodica retragere in opozitie a intregului stabiliment , opusul fiind Guvernul de avarie Ciolos si Presedintele, nu are loc pentru un al III-lea care sa strice regula jocului.

Smaranda Dobrescu Adica daca ne unim nu mai ne e frica de "Bau-Bau"! In cazul particular nu atat stabilimentul isi vede pozitia amenintata, ci insusi poporul care constata ca suntem descoperiti din toate partile, ca niciodata. Concluziile nu au intarziat sa apara chiardin cauza Guvernului. Unii, mai reflexivi s-ar putea gandi ca o forta de opozitie la cerintele dezavantajoase impuse de UE le-ar putea contracara mai lesne un al treilea, chiar daca le convine sa-l compare cu FN al D-nei Le Pen, de exemplu.

Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu @ Da, ganidrea puturoasa are multe sine si altfel decat pe sine nu stie sa mearga. Gradul de denaturare si detracare a discursului - nu numai in Romania, ci international - este atat de inaintat, ca este revolut sa incerci sa investesti energia in primul rand pe dezamorsarea argumentelor false. Caci ele nu sunt facute pentru dialog ci pentru asurzire. Ramane increderea in sine si credinta!

Eu nu cred ca Marine Le Pen sau Trump exista ca indivizi - ei sunt recuperabile accidente, sunt puncte de cristalizare ale unei nemultumiri prea puternice, care nu mai poate fi mintita doar cu discursurile vechi. Deci li se permita, ca in gradina zoologica, sa pronunte expresii si ganduri tabu, sa racoreasca minti. Este oare ceva mai mult decat atat? Sunt sceptic. America si pe urma Franta vor fi in situatia in care noi am fost in 2000 - votand chiar si pe Iliescu, pentru ca sa nu iasa Vadim. Odata suntem inaintasi, si nu urma!

Smaranda Dobrescu Increderea in sine si credinta sunt sine-qua-non.Un sine colectiv este necesar chair daca pentru asta ar fi nevoie sa facem apel la cele cateva notiuni fundamentale care ne unesc. Cine suntem, care ne e identitatea, de unde venim, incotro ne uitam??

Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu @ Poate intr-un fel ne-au facut un serviciu nebanuit, "deconstructivistii" deslantuiti, feroci, si bine platiti. Suntem ce ramane in noi incontestat, dupa tot ce au putut si sa roada, sa manjeasca si sa denatureze. Suntem dincolo de cuvinte, caci nu cuvintele sunt necesare pentru a formula Firea, si nici suficiente nu pot fi - dupa vechiul precept "Tao despre care vorbim, nu este Tao".

Smaranda Dobrescu Daca cuvintele nu sunt suficiente altceva trebuie sa ne indicile tehnicile de autotransformare si de activare a energiilor: Ceva fundamental, la indemana tuturor si pe intelesul tuturor. Ceva care este"sfant " tuturor.
In fata Palatului Natiunilor Unite din Geneva am vazut timp de o saptamana zi de zi europeni care faceau exercitii in soare, murmurau parca ceva si aveau niste expresii de o fericire si intelegere de invidiat. Dar asta este deja o paractica nefamiliara si care necesita exercitii...

Gheorghe Gradinaru George Serban
June 8 at 10:04pm · 
Despre componenta politica a activitatii publice a lui Marian Munteanu, m-am exprimat cu prilejul episodului trecerii sale prin Curtea din Modrogan. Mi s-a parut disproportionata asocierea imaginii sale publice cu componenta FSN ista, deja majoritar-comanditara, din "noul" PNL.
Dar, in calitate de participant direct la legiferarea sistemului de arhivare si acces la dosarele fostei securitati, pana in momentul promulgarii legii, in calitatea functiei de presedinte al unei comisii parlamentare care mi-a acordat privilegiul de a studia arhivele fostei securitati si existand, printre alte nume, un interes public si fata de Marian Munteanu, pot confirma ca nu exista nimic documentat care sa confirme calitatea acestuia de informator, colaborator al fostei securitati ca politie politica.
Ceea ce pot confirma, cu aceeasi certitudine, este interesul structurilor informative ale statului de a avea capacitatea de a se informa si de a influenta mediile de presa. Afirmatia mea se refera la acea perioada dar nu am motive sa cred ca situatia s-ar fi schimbat.
Tot ce am scris ma determina sa nu cred in modul in care "Adevarul" interpreteaza si prezinta informatiile care i-au fost "sugerate" de "sursa".

Preda Mihailescu Gheorghe Gradinaru @ "pot confirma ca nu exista nimic documentat care sa confirme calitatea acestuia de informator, colaborator al fostei securitati ca politie politica." - Ce spuneti aici mi se pare de o importanta colosala!!! Sa inteleg ca in 1990 hartiile care ni se prezinta astazi, si se vand ca marturii ale lui Munteanu in calitate de informator, nu existau? Atunci ce sunt? Inventii si manipulatii ale ziarului? Sau au fost puse post factum la dosar?

Prospectiv A-z .
Interesant, observ ca discutia ajunge la 2 directii ortogonale: 1) Documentatia ziaristei este falsa versus 2) MM a fost informator la Securitate.

Eu zic ca stabilirea adevarului aici ar trebui sa fie o operatie de rutina si nu una de CREDINTA! Am sa suspend judecata pana cand prima directie de mai sus va fi avut destul timp.

Preda Mihailescu Prospectiv A-z @ Nu stiu daca asta este totul. Se poate ca dosarul sa fi fost manipulat. Este foarte probabil - si afirmatiile dlui Gradinaru imi intaresc suspiciunile in aceasta directie! 

Dar asta nu este totul. Daca lasi logoreea agitatoarei la o parte si citesti textul real pe care il ofera (un text, ar putea sa fie si o compunere la o olimpiada de limba romana, cine poate sti!), vezi un text in care se intoarce pe fata si pe dos caracterul si cu convingerile lui Tzutzea, da - dar NIMIC nu il pune in pericol cu nici un fel, sunt doar confirmari ale unor chestii care oricim securitatea trebuia sa le stie. Sincer sa fiu, impresia pe care o lasa - admitand IPOTEZA ca sunt intr-adevar scrise in 1989, de catre MM catre securitate, o ipoteza cu o plauzibilitate relativa, sa zicem 20% - deci admitand aceasta ipoteza, textul seamana mai degraba a o incercare de a potoli curiozitatea unor disperati, care isi inchipuie eventual sa mai fure o idee utila de la un batran pe care l-au persecutat, dar a carui superioritate de fapt o cunosc. Si ei se afla in ... stii tu. Textul acela nu miroase a "tradare"! Punct.

Iar ca niste atei care au batjocorit pe Tzutzea cand au putut, acum sa predice cu revolta ca a fost "tradat" filozoful, pute la cer!

Gheorghe Gradinaru Preda Mihailescu postarea dlui George Serban aduce in discutie conceptul de "calitatea acestuia de informator, colaborator al fostei securitati ca politie politica." asa cum este el definit de lege.Din acest punct de vedere nu exista problema pusa in discutie .Ca si MM sunt foarte multe alte personalitati in aceiasi situatie Aducerea in discutia publica a subiectului depinde de alte interese si nu de dorinta de a stabilii in mod real natura relatiilor lor cu fosta securitate.

Mihai Ion Turcu Gheorghe Gradinaru@Acest institut a fost creat ca substitut a unei legi de lustratie neacceptata in discutie in Parlament, securitatea fiind considerata raul cel mare. Securitatea a fost un instrument al raului celui mare. O lege a lustratiei ar fi eliminat din viata publica membrii PCR sau activistii PCR, sau varfuri ale PCR de care era plin sistemul puterii instaurate.Cifra membrilor PCR era la 4 milioane. PCR a fost final un "partid" de masa.Primul incompatibil cu democratia liberala dorita de a fi instituita in Romania ar fi fost Presedintele Ion Iliescu.S-a ajuns la o forma foarte inchircita de lustratie doar prin efectul de decredibilizare a unora sau altora prin demonstrarea relatiei lor de colaborare cu securitatea ca politie politica. Se stie ca PCR a interzis securitatii recrutarea in aparatul informativ a membrilor PCR, dara a exclude cererea de "sprijin" din partea unora dar cu avizul PCR. Fara a intra in detalii, efectul este ca prin aceasta lege in atmosfera din anii 90, opozanti notorii ai regimului, unii avand in spate persecutii majore, a rezultat ca ar fi "colaborat cu securitatea ca politie politica" , Al.Paleologu, Corneliu Coposu, etc. membri ai opozitiei fata de preluarea puterii de catre FSN si derivatele sale sau initial marginali cu ascensiune politica ca Doamna Musca a carei cariera politica a fost desfiintata pornind de la niste rapoarte anodine pe care cineva institutional sau nu in relatie cu "straini" era obligat prin lege sa le produca. Concomitent ofiteri de securitatea s-au continuat activitatea in SRI si ofiteri acoperiti au preluat conducerea unor institutii ale noului regim.( !? ).Sub raport istoric, sociologic, cercetarea sistemului in care securitatea a jucat rol are sens, ca cercetare de specialitate.Cum desfasura strict tehnic activitatea (cercetarea penala) securitatea, cercetatorii si colegiul in cauza, par a nu fi inteles, tocmai lucrul acesta putand fi partea de substanta a cercetarii lor.Unii sau altii aflam ca obtin in justitie anularea verdictelor de colaborare. cam toata lumea care a fost tangenta sau implicata cu puterea regimului comunist sunt in pensie sau morti. Domnul Munteanu se intampla sa fi fost foarte tanar in momentul in care securitatea l-a avut in obiectiv si sa fi dobandit notorietate si influenta jucand rol in miscarea "Piata Universitatii" in contul careia poate fi acuma un vector politic deci "pac" la "Ragnetul Carpatilor". Poporul suveran a acceptat ca SRI sa fie directorat si "reformat" de Magureanu dar trebuie sa aiba obiectii impotriva lui Munteanu care vrea sa constituie un partid desi a "turnat nasoale" despre Tutea, "Dumnezeu sa-l odihneasca".De bun simt, care nu este obligatoriu nici cel mai viu dintre simturi, cei care au avut tangenta cu sistemul totalitarist demolat, ar fi trebuit , si unii asa au facut, sa-si rezume existenta inafara sistemuluide putere sau chiar a vietii publice de dupa 1989. Din facultatea a carui student am fost din Universitatea Bucuresti, unul din profesorii nostri, specialit in filozofie clasica germana, Kant in special, traducator si exeget de filozofie clasica germana, prezent academician, a fost indepartat din universitate pentru ca figura pe o lista ca fiind "conferentiari ai CC", presiunea a fost exercitata de doi fosti studenti ai sai , filozofi publici, care vorbesc si scriu mult in gazete dar nu fac traduceri nici exegeza Kant, dar "Condamnarea comunismului" act politic oficios a fost redactata de Tismaneanu si pronuntata in parlament de Traian Basescu......

Smaranda Dobrescu Stiu ca cei care lucrau cu strainii trebuiau sa faca rapoarte la personal (RU). La cele cateva delegatii facute la CAER in rapoarte am scris doar exclusiv despre partea tehnica in discutie. Niciodata nu mi-au cerut completari despre cine, ce, de ce. Asta tinea de zelul personal. Ca dovada dosarul meu citit de altii cu atatea ocazii nu a trezit niciodata nicio suspiciune, in afara mentiunii ca am refuzat consecvent sa fiu membra PCR..

Preda Mihailescu Poate ceea ce ni se spune este ca atat timp cat nu se replica direct, prin cererea in condamnare a celor de categoria celor enumerati de dv, dl Turcu, atata timp poate ca in anii '50, oricine sa fie facut albie de porci in public, la dorinta celor influenti!

Mihai Ion Turcu Ce avem in cauza,acuma, nu are legatura nici cu morala nici cu intentii sanogenetice.Este o modalitate de a scoate din cursa un potential adversar incomod prin dicreditare.



Ioan Albescu Ceea ce mă preocupă nu este în primul rând câți dintre actualii procurori sau judecători sunt ofițeri acoperiți, câți dintre actualii oameni politici sunt foști turnători ai Securității, câți dintre managerii din multinaționale sau firme românești de succes sunt colaboratori ai SRI ci mai degrabă care este algoritmul după care se fac aceste devoalări și la ce (cine) folosesc!!!???
Smaranda Dobrescu Algoritmul e cunoscut cred ca de foarte putini.Intamplator insa nu cred ca au loc.Evenimentele se produc ca prin efectul lor sa stearga efectul altor concentrari publice de interes..

Ioan Albescu Mie mi-e teamă că de fapt sunt ca urmare a unor neînțelegeri, unor refuzuri dintre cel șantajat și șantajist...

Preda Mihailescu Ioan Albescu @ Punct foarte bun. Este cunoscut ca au incercat foarte multi sa il inroleze pe Munteanu, fara succes. Deci termenul de refuz intre santajator si santajat pare apropiat in acest caz.

Smaranda Dobrescu Faceam eu zilele trecute o analogie in care doipier (lungimea cercului) sau raza cercului, daca vrei ramane constanta la DNA: Ultimul intrat scapa prin delatiune, iese si intra cel aratat cu degetul, si asa mai departe. Efect maxim de intransigenta sieficienta in combaterea coruptiei de marca, si a devoalarii colaboratorilor, efect in recuperarea prejudiciului si a moralizarii societatii,-zero.Cateva pasari rare care nu au dorit sa-si foloseasca degetul acuzator sunt folosite doar la receptii cu ambasadori..

Niciun comentariu: